Cseh haderőfejlesztési program 2030

 • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

  Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
 • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

  Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

  Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

 • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

  --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

  A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

  Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

  Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

  Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
28 975
54 696
113
A Cseh Köztársaság további nehézfegyvereket - 90 darab T-72 harckocsit - biztosít Ukrajnának...

A rendelkezésre álló információk szerint akár 90 darab T-72B-nek is Ukrajnába kell kerülnie, amelyeket a kivitel előtt modernizálnak a Cseh Köztársaság, Hollandia és az USA együttműködése keretében. Hollandia és az USA közösen fizeti a felújítást. Nyilvánvaló azonban, hogy az ACR raktári tartalékai ezt nem tudják fedezni, így a T-72B beszállítója a cseh védelmi ipar kell hogy legyen...
 
 • Tetszik
Reactions: svajcibeka

PavolR

Well-Known Member
2020. július 2.
3 384
8 377
113

Csehország és Ukrajna fegyveripari vállalatai közösen állítanak elő hadianyagokat​

https://www-czdefence-cz.translate....tr_sl=cs&_x_tr_tl=sk&_x_tr_hl=sk&_x_tr_pto=sc

Az Ukroboronprom ukrán állami konszern és a Cseh Köztársaság védelmi minisztériumához tartozó AMOS ügynökség ma írt alá megállapodást egy közös védelmi klaszter létrehozásáról. A klaszter létrehozása Petr Fiala miniszterelnök és Volodimir Zelenszkij államfő múlt heti megállapodásán alapul, amikor Kijevben Jana Černochová védelmi miniszter részvételével a két ország kormányának közös ülésére került sor.

A gyakorlatban ez új cseh-ukrán vegyesvállalatok (Joint Ventures) létrehozását jelenti azzal a céllal, hogy növeljék az ukrán fegyveres erők szükségleteihez szükséges katonai felszerelések gyártását. A cseh-ukrán együttműködés a védelmi ipar területén így magasabb, stratégiai szintre emelkedik.

A védelmi miniszter szerint ez rendkívüli lehetőség mindkét állam védelmi ipara számára: „Csehország Ukrajna egyik legnagyobb támogatója, az újonnan aláírt megállapodás pedig együttműködésünk következő irányát mutatja. A megállapodás nemcsak a sürgős katonai segítségnyújtásra vonatkozik, amikor Ukrajna az Orosz Föderáció agressziójával néz szembe, és a megszállt területek, köztük a Krím felszabadításáért harcol, hanem egy távolabbi időhorizontra is fókuszál. A cseh-ukrán vegyesvállalatok egy napon együttműködhetnek például a kutatás-fejlesztés területén, vagy katonai anyagokat szállíthatnak harmadik országokba” – mondta Jana Černochová védelmi miniszter.

Az Ukroboronprom állami konszern a védelmi ipar különböző ágazataiban működő multidiszciplináris vállalkozások szövetsége, amely több mint százezer embert foglalkoztat. Az AMOS (Agency for Intergovernmental Defense Cooperation), amely a cseh oldalon a hazai védelmi iparral való együttműködés koordinátoraként fog működni, majd kormányközi szinten fedi le a partnerországokkal folytatott projekteket, hogy azok a biztonsági, külpolitikai és a Cseh Köztársaság gazdasági érdeke.

Nem csak a fegyvergyártás, hanem a csúcstechnológia területén való együttműködés is​


Aleš Vytečka, az AMOS igazgatója szerint a két ország együttműködése közvetlenül a megállapodás aláírása után kezdődött. Az első szakaszban az Ukroboronprom konszernhez tartozó cégek és a cseh védelmi ipar vállalatai vegyes vállalatokat alapítsanak, és ezzel növeljék a cseh és ukrán vállalatok katonai felszerelések gyártására irányuló kapacitásait, amelyek az első szakaszban az ukrán fegyveres szükségleteket szolgálják majd ki. erők. A jelenlegi ukrajnai helyzet miatt az ottani védelmi ipar termelési kapacitásainak egy része is Csehországba kerül.

Ezen túlmenően az együttműködés a fegyverek és katonai felszerelések karbantartását és javítását szolgáló szolgálati csomópontok fejlesztésére, valamint a csúcstechnológiai együttműködésre, különösen közös kutatóközpontok létrehozására irányul.
„Ukrajnának munkalehetőségeket kell teremtenie az ország jövőbeli fellendülésének részeként. A két ország hosszú távú, kölcsönösen előnyös együttműködése a védelmi és biztonsági ipar területén, beleértve az új technológiákat, a tudományt és a kutatást, egyértelmű gazdasági előnyökkel jár mindkét ország számára. Ráadásul Ukrajna friss, gazdag tapasztalatokkal rendelkezik a küzdelemből, amivel gazdagítja az együttműködést, ami szintén jelentősen támogatja mindkét iparágunk innovatív területét” – mondta Vytečka.

Az együttműködés az ukrán hadsereg NATO-normákra való átállása szempontjából is előnyös lesz. "Ezen az átalakuláson keresztülmentünk és részben most is megyünk, és ezt a tapasztalatot szeretnénk átadni ukrán partnereinknek" - jelentette ki.
A cseh és ukrán fegyvergyártó cégek mellett nemzetközi pénzügyi adományozókat is bevonnak a tervek megvalósításába. „Csehország az ukrán védelem és az egész védelmi-ipari komplexum megbízható ipari hátországa lesz” – mondta Tomáš Kopečný, a cseh védelmi miniszter-helyettes.

Forrás: Cseh Védelmi Minisztérium

Szerző: A Védelmi Minisztérium Hírközlési Osztálya
 

ravenlord

Well-Known Member
2016. december 31.
2 833
7 335
113
A tamáskodóknak:

"Asked on possible agreements with neighbouring Czech Republic, which also selected the CV 90 as its future infantry fighting vehicle, Col. Janiga told EDR On-Line that talks are ongoing and that his organisation is awaiting the final decision from the Czech MoD on the selected calibre, 30 mm and 35 mm being the options. According to EDR On-Line sources the 35 mm seems to be the preferred calibre, and this might bring to full commonality between the two countries, that might generate savings in logistics and training, and also possibly bring to better interoperability at tactical level."

https://www.edrmagazine.eu/slovak-army-the-path-towards-modern-heavy-forces
 
 • Tetszik
Reactions: PavolR

Anti

Well-Known Member
2018. december 29.
3 461
5 561
113

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
28 975
54 696
113
"A cseh védelmi minisztérium félmilliárd koronáért készül kézigránátok beszerzésére. Ezeket a Colt CZ csoport (korábban Česká Zbrojovka) szállítja verseny nélkül, azzal az ígérettel, hogy a jövőben a gránátgyártást Csehországba helyezi át..."
 

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
28 975
54 696
113
VOP CZ develops new unmanned ground vehicles...

UGV-Pz.jpg
FFF22-VOP-UGV_01-800x534.jpg
 
 • Tetszik
Reactions: Aladeen

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
28 975
54 696
113
Primoco UAV SE, Czech UAV manufacturer, today announced the signature of a new contract for the delivery of 8 One 150 Unmanned Aerial Vehicles.

“The contract for eight aircraft for a total of EUR 6.8 million plus option for a delivery of further sixteen aircraft has been signed with a non-European customer. The delivery includes UAVs, sensors, control stations and training,” The actual delivery will take place in the first half of 2023 and is subject to the approval of the Licensing Administration of the Ministry of Industry and Trade of the Czech Republic."

big-1.jpg
 

wolfram

Well-Known Member
2011. július 30.
5 839
4 113
113
A jelenlegi ukrajnai helyzet miatt az ottani védelmi ipar termelési kapacitásainak egy része is Csehországba kerül.

A S.T.A.L.K.E.R. fejlesztőinek jelentős része után most az ukrán védelmi ipar is, szóval lassan Ukrajna összes húzóágazata Csehországban lesz.
 

PavolR

Well-Known Member
2020. július 2.
3 384
8 377
113
Fizetos cikk a Lidove noviny-ból, de legalább fotót sikerult szerezni róla :cool: :

"A páncelosokat foleg a csehek fogják gyártani"

 • a szerzodéskotés feltétele, hogy legaláb 40% hazai gyártás legyen, azaz legalább 20 milliárd korona csurogjon a hazai vállatokhoz.
 • a svéd oldal a LN által szerzet információk alapján azzal számít, hogy a páncélosok komplet Csehországban lesznek legyártva.
 • az alváz és integráció a VOP CZ-re felelosége lesz a tornyokat pedig az Excalibur Army fogja gyártani.
 • egyutvéve tobb mint 30 vállalat.
 • Meopta - optika, Ray Service - kábelek, VR Group - fejlet rendszerek, stb...
 • Csehország gyártási kozpontá/csomóvá válik, csak néhány darabb cseh CV90 lesz Svédországban legyártva
 • még állitolag nem világos, hogy 30 vagy 35mm-es gépágyú lesz

MF6fB.jpg
 

PavolR

Well-Known Member
2020. július 2.
3 384
8 377
113

A Tatra fegyvergyár új gyártócsarnokot épít. A lőfegyver- és lőszergyártók is befektetnek

https://www.e15.cz/domaci/zbrojarsk...ji-i-vyrobci-palnych-zbrani-ci-munice-1394970

A Tatra Defense Vehicle (TDV) egy új csarnok építésére készül, amely speciális acél alvázak és egyéb konstrukciók hegesztésére szolgál a Kopřivnicában gyártott katonai járművek minden típusához. A Csehszlovák Csoporthoz tartozó társaság, amely a Tatra Trucks testvérvállalat telephelyén található, kizárólag az itthoni és a világ fegyveres erőire összpontosít. Tekintettel az ukrajnai háború okozta meredeken növekvő keresletre, más cseh védelmi és biztonsági ipari vállalkozások is készülnek tevékenységük bővítésére vagy korszerűsítésére.

„Az új csarnok beruházása az építési munkák jelenlegi árai mellett több tízmillió koronát tesz ki. De továbbra is versenyezni fogunk a projektért. A teljes beruházást 2024-ben szeretnénk befejezni” – mondta Tomáš Mohapl, a TDV vezetője az E15-nek.

A cégnek több mint kétszáz alkalmazottja van, létszámukat az év végéig 250-re kívánják növelni, ennek oka a hatkerekű Titus páncélozott járművek sorozatgyártásának megkezdése a cseh hadsereg számára, amely 62 páncélozott járművet rendelt. hatmilliárd koronáért. A túlnyomó többséget jövőre gyártják és szállítják. A projekt második szakasza, amely harminc-negyven járműből áll 3,6 milliárd koronáért, 2025 és 2027 között következik. A következő évtől a TDV több mint hat tucat Caesar tarack gyártásában is részt vesz.

A Honvédelmi Minisztérium azzal számol, hogy a közeljövőben a koprivnicai cég több tucat Pandur szállítóeszközt is szállít majd, amelyeket a TDV a General Dynamics Land Systems amerikai konszern licence alapján gyárt. Ezzel párhuzamosan több mint száz, korábban vásárolt zsarut is alapjaiban kellene korszerűsíteni, a modern elektronikai rendszerek mellett új lövegtornyokat is kapnak majd.

„A Pandur járművek gyártására is van kapacitásunk, és egy Indonéziának szóló megrendelésen dolgozunk. De ha szükséges, készek vagyunk sürgősen megoldani a cseh követelményeket” – tette hozzá Mohapl.

Páncélacélból, elektronikából, kábelezésből és fegyverrendszerekből azonban nagy hiány van a világon. Míg korábban egyes szállításoknál három-hat hónap volt a határidő, addig most egy évtől másfél évig terjednek a határidők. Jelenleg a TDV termeiben többek között a belga hadseregnek szánt speciális páncélozott kabinokat gyártanak a Tátra számára. A 879 járműre szóló rendelés különféle, a tengelyek elrendezésében vagy éppen a páncélzatban eltérő módosításokat tartalmaz.

A Tatra Trucks háromszázmillió korona beruházást is tervez. Az autógyártó jövő évi fejlesztési tervében huszonöt új prototípus szerepel. Ez például egy modernizált Tatra Phoenix modell, amelyet a cég az év közepén mutat be. Bemutat egy autonóm járművet, valamint egy hidrogénüzemű autót is, amely magától tölti fel akkumulátorait.

A megrendelések volumenének növekedéséről számol be a Colt CZ csoport is, amelyhez a Česká zbrojovka tartozik, amely Bren gépkarabélyokat és katonák számára pisztolyokat gyárt. "Vállalkozásunk erős cash flow-t generál, továbbra is fektetünk a termelési kapacitásokba, a termékekbe és a szakértelembe" - mondta Jan Drahota, a CZG igazgatótanácsának elnöke. A cégcsoport idei árbevétele 14,4 és 14,8 milliárd korona között kell, hogy legyen, az EBITDA nyeresége elérje a 3-3,3 milliárdot.

A fegyverek iránti megnövekedett kereslet mellett a NATO 155 milliméteres ágyúkhoz való lőszer- vagy úgynevezett hajtótöltények gyártása is növekszik. Ezért még az állami tulajdonú Explosia részvénytársaság is mozgalmasan működik. Az elmúlt három év gazdasági eredményei lehetővé teszik, hogy évente több mint százmillió koronát fektessen be a termelésbe. "Most még félmilliárdos beruházásokat is végrehajtunk a termelési kapacitás növelése és a maximális üzembiztonság biztosítása érdekében" - mondta Martin Vencl, az Explosie szóvivője.

A pardubicei gyár 560 főt foglalkoztat. A robbanóanyagok iránti példátlan keresletnek idén rekordértékesítést, 1,2 milliárd koronát és 200 millió koronás nyereséget kell elérnie az Explosia számára. Ahhoz, hogy minden ügyfél elégedett legyen, a cégnek több tucat új dolgozót kellene felvennie.
 

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
28 975
54 696
113
A Colt CZ csoport bevétele 2022 első kilenc hónapjában elérte a 10,2 milliárd CZK-t, ami 34,4%-os növekedést jelent 2021 azonos időszakához képest, ez elsősorban az eladott fegyverek magasabb számának és a Colt konszolidációjának köszönhető.

A nettó adózott eredmény 2022 első kilenc hónapjában összesen 1,3 milliárd CZK-t ért el, ami 47,1%-kal több, mint az előző év azonos időszakában. 2022 első kilenc hónapjában az eladott fegyverek összértéke 10,4%-kal nőtt, 2021 azonos időszakához képest meghaladta az 500 ezer eladott darabot...

Az Európában (Csehország nélkül) elért bevételek 2022. szeptember 30-ig az első kilenc hónapban 55,1%-kal, 1,1 milliárd CZK-ra nőttek az előző év azonos időszakához képest, főként a közép- és kelet-európai országokban történt értékesítés növekedésének köszönhetően.