Cseh haderőfejlesztési program (2035) és hadiipar

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
39 736
76 814
113
The largest ever Czech-American exercise Immediate Response 2024 took place...

imre_02.jpg
imre_08.jpg
 
  • Tetszik
Reactions: Pogány

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
39 736
76 814
113
The Ramstein Guard tested the Air Force in electronic jamming...

From fighters in the sky to radars on the ground. An almost complete set of all air and ground equipment of the Air Force of the Czech Republic participated in the Ramstein Guard exercise last week.

 

Anti

Well-Known Member
2018. december 29.
5 043
12 968
113
A hadseregből hiányoznak a klinikai pszichológusok is. A katonák káplánokhoz fordulnak


Vannak pszichológusaink, de nincsenek olyan klinikai pszichológusaink, akikre szükségünk lenne. Néhány ember számára ez hosszú távú probléma lehet, és klinikai segítségre van szükségük” – mondta Černochová miniszter a News and Law-nak.

Ha nem kapja meg, elmennek a plébánoshoz, aki gyónási titkának köszönhetően megbízható ember. „A klinikai szakpszichológusok hiánya és az, hogy sok katona nem bízik a klasszikus pszichológusokban, a katonák szívesebben keresnek fel lelkészt” – tette hozzá a miniszter.

A hivatalos dokumentumokban nem rögzítik a rábízott információkat. A lelkész azonban nem tud segíteni a problémamegoldásban vagy a diagnózisban. A hadseregnek ezért a jövőben legalább hat fővel növelnie kellene a klinikai pszichológusok számát. Jelenleg huszonnégyen vannak, és főleg prágai, brünni és olmützi katonai kórházakban működnek.
 
  • Tetszik
Reactions: Loken

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
39 736
76 814
113

Bálint

Well-Known Member
2020. augusztus 31.
9 137
30 767
113
A cseh légierő sikeresen telepítette az ELM-2084 MMR/MADR-t (Mobile Air Defense Radar) a legutóbbi Ramstein Guard gyakorlaton. Ez volt az izraeli gyártású MADR rendszer első operatív alkalmazása.
 

Bálint

Well-Known Member
2020. augusztus 31.
9 137
30 767
113
Jana Černochová (ODS) védelmi miniszter szerint a cseh kormány a következő hetekben jóváhagyja a Leopard 2A8 harckocsik közös beszerzéséről szóló megállapodást. A tárgyalások folynak Németországgal 77 harckocsi vásárlásáról. Ez a megállapodás egy előzetes lépés az adásvételi szerződés véglegesítése felé, amelyet az év végéig aláírhatnak. A költségek várhatóan hasonlóak lesznek, mint a CV90-es gyalogsági harcjárműveké, amelyekért Csehország 59,7 milliárd CZK-t fizetett 264 egységért.
 

Aladeen

Well-Known Member
2021. július 17.
20 131
38 613
113
Jana Černochová (ODS) védelmi miniszter szerint a cseh kormány a következő hetekben jóváhagyja a Leopard 2A8 harckocsik közös beszerzéséről szóló megállapodást. A tárgyalások folynak Németországgal 77 harckocsi vásárlásáról. Ez a megállapodás egy előzetes lépés az adásvételi szerződés véglegesítése felé, amelyet az év végéig aláírhatnak. A költségek várhatóan hasonlóak lesznek, mint a CV90-es gyalogsági harcjárműveké, amelyekért Csehország 59,7 milliárd CZK-t fizetett 264 egységért.
Ez 2,66 mrd USD - vagyis kb. 10 millió USD/darab. Azért az annyira nem rossz - Lynx is kb. ennyiben van...
 
  • Hűha
Reactions: ravenlord

Anti

Well-Known Member
2018. december 29.
5 043
12 968
113
A Gripen szolgáltatás milliárdokba fog kerülni. Az F-35 érkezése előtt két általános gyakorlaton kell keresztülmenniük


Az iDNES.cz szerkesztőségéből származó megbízható forrás szerint a gripenek folyamatos bérlésének ára az eddiginél lényegesen magasabb lesz, és meghaladja a 2 milliárd koronát. Ehhez azonban hozzá kell tenni a drága korszerűsítést, hiszen minden szervizelést Csehország fizet, és nem ez a helyzet például a legtöbb operatív autólízing esetében, ahol gyakorlatilag csak az üzemanyagot fizeti a lízingbevevő.

A svéd gépek immár húszévesek, és kiterjedt módosításokra lesz szükség a folyamatos bevetésükhöz, és mindenekelőtt ahhoz, hogy megőrizzék a modern harctéren való reagálási képességüket. Közelítik viszont a meglévő gépeket a legmodernebb E változathoz, amelyet Svédország kedvező feltételekkel ajánlott fel a védelemnek.

Aha :D
 

PavolR

Well-Known Member
2020. július 2.
5 340
14 106
113
A fő harckocsi Csehország felé tart, a legújabb német Leopardok mentik meg a nehézdandárt
...
"Az új Leopard 2A8-asok beszerzése 2027 és 2029 között történik (minimális készlet); maximális utánpótlási megrendelés esetén az utolsó szállításokra 2030-ban kerül sor. Ezek lesznek a Cseh Köztársaság tankcsapatainak fő harci felszerelése Hadsereg legalább a következő 30 évre" – áll az anyagban. Azzal, hogy 2027-ben megkezdődnek a géptesztek.

Černochová legalább 61 harckocsi megvásárlásával számol, ami a minimális teljesítést jelenti. Csehországnak 39,8 milliárd koronába kerülnének. Elegendő pénz esetén egyéb stratégiai projekteket is figyelembe véve a minisztérium további 16 harckocsit vásárolna, az összköltség a védelmi anyag szerint elérné az 52,1 milliárdot. Az ár tartalmazza a tankokat, a kiképzést vagy a géppróbákat.

Ha valóban lenne pénze a minisztériumnak mind a 77 harckocsira, akkor az olmützi Přáslavice 73. harckocsizászlóaljánál egy újabb század létrehozását tenné lehetővé, amely a 7. nehézdandár része. Így lehetne teljesíteni az Észak-atlanti Szövetség „nehéz- és közepes dandár felépítésére vonatkozó” követelményeit.

A szállítást hat módosítással kívánják képviselni, ez egy fő harckocsi, egy parancsnoki harckocsi, egy mentőjármű, egy hídvető harckocsi, egy mérnöki harckocsi és egy kabinos harckocsi lesz a járművezetők képzésére. A cseh hadsereg gépei csak a kommunikációs eszközök felszerelésében, az álcázó festésben és a nemzeti színű jelölésben térnek el a német erők gépeitől.

"A Leopard harckocsi a legjobban megfelel a hadsereg elvárásainak egy, a jelenlegi piacon elérhető modern harckocsival szemben, amely kellő rombolóképességgel, mozgékonysággal, magas fokú legénységvédelemmel rendelkezik. Ugyanakkor egy olyan harckocsi, amelyet több NATO-hadsereg, ill. nem szükséges tovább fejleszteni” – mondta korábban Ján Kerdík, a szárazföldi erők fejlesztési osztályának igazgatója az ezredes.
...
 
  • Tetszik
Reactions: Loken

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
39 736
76 814
113
A cseh kormány elfogadta a Cseh Köztársaság Hadseregének Stratégiai Projektjeinek Listáját és jóváhagyta a Leopard 2A8 harckocsik közös beszerzéséről szóló megállapodáshoz (CPA - Cooperative Procurement Agreement) való csatlakozást...

In the case of the Leopard project, the Ministry of Defense is negotiating the purchase of Leopard 2A8 main battle tanks and the acquisition of the older version 2A4. The Czech Republic is interested in purchasing 61 of the latest Leopard 2A8 machines in six different modifications (main battle tank, command tank, rescue vehicle, bridge tank, engineer tank, tank with driver training cabin). The Czech Republic will be able to use the option for another 16 of these tanks; in total, the Army of the Czech Republic can acquire up to 77 machines.

At the same time, as previously reported by the Ministry of Defense, the Czech Republic can have up to 42 older Leopards in the 2A4 version and recovery tanks. Germany has already donated 14 of these tanks and one rescue vehicle Büffel 3 on a Leopard 2A4 chassis to the Czech Republic for its assistance to Ukraine, and is ready to donate the same amount of this equipment to the Czech army. The relevant contracts should be concluded in the near future. Another 14 Leopard 2A4 tanks can then be purchased by the Ministry of Defense from Germany. We are currently negotiating the terms. In total, the Czech army could have up to 122 Leopard tanks after 2030, which means a considerable expansion of the capabilities of the tank army.

All necessary contracts for the procurement of Leopard tanks in both 2A8 and 2A4 versions will be concluded by the end of this year. After the signing of the CPA, further negotiations will follow, for example, on industrial cooperation, on the issue of financing or on the model of providing warranty and post-warranty service. Before negotiations are completed, it is premature to talk about the total price that the Ministry of Defense will pay for both Leopard 2A8 and 2A4. In the case of the latest version of the 2A8, the Czech army will receive main battle tanks under the same conditions as the German army. Estimated expenses for 61 tanks are 39.8 billion crowns including VAT, and 52.1 billion crowns for 77 tanks. The pace of funding will still be negotiated. The amount also includes accessories, training, exams and more. Inflation and exchange rate reserves are also taken into account, so the final price may be lower. The price for Leopard 2A4 tanks will be in the order of billions of crowns.

Kérdések és válaszok: Leopard 2 harckocsi projekt
 
  • Tetszik
Reactions: Loken and Pogány