1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

Csengdu J-20

Diskurzus a(z) '5. generációs, vagy afölötti vadászbombázók' témában - GrGLy által indítva @ 2013. január 6..

 1. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Hát igen. Anno az F-15A IOC-je az volt, amikor az első wing megkapta az első gépet 1976 január elején. 14 hónappal később meg már Németországba települtek a gépek és nem csak SR IR AAM volt a fegyverzet.

  Mára az IOC teljesen elkoptatottá vált. Ennek köszönhetően már van, hogy kb. harmadik-negyedik hír, hogy a gépek immáron hadrendbe álltak.
   
  endre likes this.
 2. Mackensen

  Mackensen Well-Known Member Szerkesztőségi tag Moderátor

  Nem nagyon látok új infót a gépről.
  Csend van
   
 3. Mackensen

  Mackensen Well-Known Member Szerkesztőségi tag Moderátor

  endre and Roni like this.
 4. misinator

  misinator Well-Known Member

  Mackensen likes this.
 5. misinator

  misinator Well-Known Member

 6. Mackensen

  Mackensen Well-Known Member Szerkesztőségi tag Moderátor

  Nincs mit tennün, mint kivárunk.
   
  endre and misinator like this.
 7. Roni

  Roni Well-Known Member

  Arról az 50-rol mar 2020 januarjaban írták hogy 2019 végére ennyi lett. De közben folyamatosan jöttek a sárga gépek. Arról nem is beszélve hogy 2020-tol 30-40 gep is jöhet ahogy írták. Lènyeg hogy elrettenstse Japánt egy támadástol. Nehogy rájuk támadjanak mint a 2 világháborúban. Szóval értitek ;)
   
 8. arbalest

  arbalest Well-Known Member

  Szerintem a mennyiség nem annyira kérdéses, pénzügyileg, iparilag képesek rá. A nagy kérdés, amire valószínűleg nem lesz válasz, hogy tényleges képességekkel hogy állnak a legyártott gépek (szoftver, fegyverzet integráció, megbízhatóság, alkatrész utánpótlás, bevethetőségi ráta, stb.). Az 100 %, hogy a teljes, tervezett képességek birtokában még nincsenek a gépek.
  Első körben ha a közeli és látóhatáron túli légiharc képesség megvan, és egy kb 60-70 % bevethetőséget tudnak hozni, akkor egyelőre rendben vannak. Van mit szembe állítani az USA, koreaia és japán F-35-ösökkel, Indiát meg állvahagyták.
   
  kamm, Nemerson and endre like this.
 9. Roni

  Roni Well-Known Member

  Utána olvastam hogy valójában nem a j20a sorozat gyártása kezdődött meg hanem a B változate. Erősebb vektoros hajtómű. Felalitottak egy 4 gyártosort ami havonta 4 db képes előállítani.
   
 10. Wilson

  Wilson Well-Known Member

  Igen ez az igazi kérdés,de az az igazság,hogy voltaképpen a gép valós képességeiről sem tudni semmit.
   
  fip7, formosa1 and kamm like this.
 11. Roni

  Roni Well-Known Member

 12. kamm

  kamm Well-Known Member

  India teljesen komolytalan, plane meretehez kepest, de ez mondjuk koztudott. Miutan otthagytak a ruszkikkal kozos programot semmilyen stealth gepre nincs eselyuk egyhamar, leszamitva azt, ha visszaudvaroljak magukat az oroszokhoz es megkapjak a gyartast is (lasd Su-30 @HAL.)
  Ha ezt az amerikaiak nem engedeik meg, akkor viszont azt a nyugati gyartot kellene valasztaniuk, ahol a legnagyobb merteku tech transzfert kapjak a legmodernebb rendszerrel (kb Gripen E/F vs Rafale, mert az EF messze van a legmodernebbtol, mig az amcsik semmit nem adnanak at), talan akkor 10-20 ev alatt beletanulnak es fejleszthetnek valaki massal kozosen valamit...
  Egy biztos, a kinaiakkal mar most sem tudnak szembeszallni, a jovoben meg plane nem fog menni anelkul, hogy maguk gyartanak szazaval a modern fightereket.
   
 13. Roni

  Roni Well-Known Member

  Kamm. Az oroszokkal mar nemfognak komoly elorelepest tenni kinaval szemben. Hova tovább maguk az oroszok is gyengék kínahoz képest. Nemhiába kacsingat india az f35 felé
   
  formosa1 likes this.
 14. arbalest

  arbalest Well-Known Member

  India félelmetesen nem érzi a saját helyzetét az elmúlt 10 év alapján. A Tejas egy rossz vicc, a Mk2 talán már ér majd valamit, ha egyszer be tudják fejezni (ez is lesz még vagy 5 év). A "Made in India first" elv nagyon szép, nagyon hazafias, csak kiherélik vele a haderejüket. És ha ez még nem lenne elég, egy külföldi vásárlást sem képesek levezényelni, lásd MMRCA.
  A legjobb döntésük volt a 36 Rafale beszerzése verseny nélkül, de ott is megy a hiszti, hogy miért? Miközben a HAL arra büszke, hogy az elkészült Szu-30MKI gépeknek már az 50 %-a indiai gyártású alkatrészekből áll. Egy 20 éves technológiát jelentő export gép 50 %-a... Ha ezzel összeveted Kínát...
   
  fip7, therob, endre and 1 other person like this.
 15. Fennek

  Fennek Well-Known Member

  Kacsingatással még nem fizettek gépért. A Rafalekat sem tudják megfizetni nemhogy az f35öt.
  India ázsia romániája. :)
   
 16. Roni

  Roni Well-Known Member

  Nem úgy van hogy a rafale drágább mint az f-35? o_O
   
 17. kamm

  kamm Well-Known Member

  Egyreszt ketlem, hogy a US felboritana az egyensulyt a pakikkal szemben egy F-35-tel, masreszt az F-35-hoz ilyan kiszolgalo infra kell, hogy attol lesz 2x dragabb, mint barmi pl Rafale, a repuloorai meg 3x dragabbak, mint mondjuk az E/F Gripene varhato.

   
  Roni likes this.
 18. kamm

  kamm Well-Known Member

  :D

  Viccen kivul, meg rosszabbak, mint a romanok, mert ha meg is kap valamit India, elkepesztoen rossz a kikepzesuk meg a szinvonaluk. Egy panztemeto az egesz, nekem az a benyomasom, az egesz india vezerkar fogalmatlan, mint a fene...

  Igen, pimaszul draga lenne az F-35 fenntartasa, raadasul semmi tech transzfer nem jonne vele. A Rafale gepara kb ugyanott lenne, de kapnanak gyartast, transzfert, meg fenntarthato a ktg. Mondjuk szerintem az E/F jobbal jarnanak, az joval modernebb es szinten multirole, EW a Rafale elott jar, a svedek mindent odavinnenek stb.
   
 19. kamm

  kamm Well-Known Member

  A Tejas egy csod. Vagy 20-30 eve izzadnak vele, kb a nyolcvanas evek tervezesi szinvonalat kepviseli, de meg abban is mindenben keveset hoz... a kinaiakon kivul sem a paki F-16hoz, de akar meg a thai C/D Gripenek ellen sem lenne ellenfel (meg a jelenlegi radar ellen sem, az upgrade utan meg plane.)
  Mondjuk ertheto, hogy nem adjak fel, valahogyan bele kell tanulniuk, de ehhez sokkal jobban jarnanak pl egy E/F gyartassal szerintem.

  Meg azok is csak most kezdenek jonni, de 4 helyett 6 jon az elejen es megy is a kinai hatarra, mar Meteorral: https://www.airforce-technology.com...fale-aircraft-amid-border-tensions-with-china
  Kivancsi leszek, hanyat csapnak majd oda a pocsek pilotaik...

  Az egig buzlott a korrupcio ebben is, az a baj.
  A pol sci megkulonbozteti az azsiai "systemic corruption" fogalmat, ahol *mindenki* resze es abbol, hogy a sarki posztos rendor keres egy dollart zsebbe, abbol mindenki kap felfele, tehat a vegen akar a miniszterelnok is egy centet reszesedik minden sarki rendor zsebrevalojabol... kabe igy mennek a beszerzesek is Indiaban, egy lehetetlenul hatalmas es lehetetlenul korrupt orszag.
   
 20. Flexus

  Flexus Active Member

  Azt ne feledjük, hogy India valójában nem egy ország. Az nagyjából az egykori Angol gyarmati területek összessége, ma már leszámítva Pakisztánt és Banglades-t (részben Burmát). Az angolok előtt ezen a területen kismillió helyi maharadzsa harcolt egymás ellen, mikor milyen sikerrel. Senki nem gondolhatja komolyan, hogy Rajasthan és Tamil Nadu egy nemzet lenne, vagy akár csak egyformán gondolkodnának. A fő baj az, hogy ez a mesterségesen létrehozott "állam" soha nem működött. Ismeretlen az európai értelemben vett jog, munkamorál, erkölcs. Ez nem Japán, Korea, de még csak nem is a délkeletázsiai államok. Előbb lesz Vietnam komoly technológiai hatalom mint India.

  Ne tévesszen meg senkit az, hogy hú mekkora programozó had dolgozik ott, és mennyien végeznek informatikán, vagy, hogy az acéliparban mekkora cég jött létre. A minőség soha nem érte el, és nem is fogja azt a szintet amit itt Európában elvárnánk. Ember van bőven, persze. Csakhogy, ahogy itt fentebb valaki már elmésen példának hozta Romániát, számukra a legnagyobb gond az, hogy dolgozni kell. Egyáltalán. Rendszer szinten van a gond.

  Egy egyszerű példa. Ha valaki már valaha beszélt indiaival (bárhol, nem csak az Indiába települt ügyfélszolgálatokkal) akkor észrevehette, hogy gyakorlatilag európai ember számára érthetetlen angolt beszélnek. Nem arról van szó, hogy van akcentusuk. Mindenkinek van, csak a született skótoknak kicsit erősebb. Nem, arról szól a mese, hogy semennyi energiát nem fektetnek abba, hogy érthetően beszéljenek angolul. Szarnak bele. Az oroszok, lengyelek, románok, stb. rettenetes akcentussal beszélnek, de simán érthetően. Az indiai az úgy van vele, hogy ok, én értem, hogy mire gondolok, kiejtést tanulni meg fárasztó. Aztán ha valaki nem érti úgy is jól van.
   
  fip7, therob, misinator and 4 others like this.

Ezen oldal megosztása