1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

Egyéb járművek

Diskurzus a(z) 'Páncélozott harc- és szállítójárművek' témában - luperator által indítva @ 2015. december 10..

 1. Celebra

  Celebra Well-Known Member

  Kivéve,ha ki tudsz fejleszteni egy megfelelő védettséget biztositó könnyebb fajsúlyú kompozit műanyag páncélt.
   
 2. krisss

  krisss Well-Known Member

  Jelenleg az ember nélküli torony egyszerűbb feladatnak bizonyul.
   
  Nagy Csaba likes this.
 3. pöcshuszár

  pöcshuszár Well-Known Member

  Szerintem itt nagyon elbeszélünk egymás mellett!
  Én azt az elgondolást támogatom, amit a T-14 harckocsi, vagy a Puma IFV képvisel.
  Kicsi de páncélozott modern távirányított torony.
  A kezelő személyzet pedig a torony "alatt" a testben helyezkedik el.
  Celebra sem feltétlenül a test feletti toronyba tenne embert, hanem a torony alá, a toronnyal együtt mozgó nyulványába, csak o nem szakadna el a régi, jól bevált optikai célzás lehetőségétől, meg a manuális harctól.
  Ennyi.
   
  Celebra likes this.
 4. krisss

  krisss Well-Known Member

  Celebra az oszcilláló rendszerű tornyokra gondol így, szerintem.
   
 5. Celebra

  Celebra Well-Known Member

  Mit értesz ez alatt?Az AMX13 toronykialakitását?Mert akkor nem,.
   
 6. krisss

  krisss Well-Known Member

  Arra gondoltam igen.
   
 7. Celebra

  Celebra Well-Known Member

  Akkor nem.Az AMX13ban a személyzet a test felett,a toronyban volt,vagyis a lövészszállitóknál nem ezt preferálnám
  Hk-nál kissé más a kép.Ha a fő löveg,ill főkép a lőszer mérete megengedi,maradnák a hagyományos toronykialakitás egy fejlesztett verziójánál.De úgy nézz ki,hogy a kaliber növekedése valamiféle radikálisabb megoldást követel.De akkor is ragaszkodnék a torony alatti,jobban mondva a torony alsó,a testben lévő részében elhelyezett személyzethez.Minimum az irányzó esetében.Valamint szükségesnek tartom a személyzet nélküli nevezzük fegyvertérnek,rész erős páncélozásához.És kérném,hogy az erős páncélzat alatt legyen hagyományos optikai irányzék is.
   
 8. Celebra

  Celebra Well-Known Member

  Toronykosárban
   
 9. tonyo

  tonyo Well-Known Member

  Találat esetén mit csinálsz a szétszóródó repeszekkel il töltet maradványokkal? Nem beszélve egy komultatív sugárról il vákumról.
   
 10. pöcshuszár

  pöcshuszár Well-Known Member

  Melyikkel, amelyik a tornyot találja el? :rolleyes:
  Azzal semmit mivel a távirányított torony nem egy légtér a küzdőtérrel. Ha viszont emberes torony van a járművön, akkor ezek jó részét megkaphatja a teljes küzdőtér, és csak a mákfaktor a mi dönt. Mondjuk azonos súly mellett a távirányított torony tesz nagyobb járműtest páncélzatot, ami javítja a túlélőképességet.
   
 11. Cifu

  Cifu Well-Known Member

  Nem létezik ilyen. Mindenki hülyére próbálta, aztán feladta. Pár éve oda-meg-vissza voltak szén nanocsöves technológiától, hogy majd az... Ahogy most kinéz, az sem váltja meg a világot. Úgy tűnik a fém és a kerámia marad megoldás passzív kinetikai védelem terén...

  Ezzel két rohadt nagy probléma van, az egyik az, hogy aki csak ezt erőltette (Projekt 470, Projekt 490A, stb.), anno azért kényszerült erre, mert más módon nem tudták az optikát megoldani. Akkoriban nem volt egyszerűen modern digitális technika erre. Ma valahogy senki nem is tervez ilyesmit. Vagy a toronyban van a személyzet, vagy előtte, vagy mögötte, ha alatta, akkor meg a torony teljesen független tényező. Mindenki hülye lenne, amerikaiak, európaiak, oroszok, japánok, kínaiak? Erősen kétlem.

  Másodszor pedig a torony alatti mozgó küzdőtérben lehet a legoptimálisabban elhelyezni a lőszert függőlegesen. Ha ott a személyzet van, ez kiesett. Lásd T-14 Armata esete...
   
  fip7, fishbed, svajcibeka and 5 others like this.
 12. Celebra

  Celebra Well-Known Member

  Akkor a nyugat tervezők hagyományos tornyot továbbfejlesztő vonalára szavazok,hk-k vonatkozásában.Armata torny csodálatos mérnöki alkotás,de szerintem nem érett a gyakorlati háborus alkalmazásra.A tank nem egy hajó,ahol van hely,hozzáférési lehetőség,és idő is a hibák és sérülések javitására.
   
 13. dudi

  dudi Well-Known Member

  Tekintve,hogy a lőszertároló nem a teknő aljára van erősítve hanem a torony tetejére a meghibásodást annyi javítani,hogy leemeled a tornyot a tárral és azonnal annyi helyed van amennyit akarsz...
  Bármennyire hihetetlen nem hülyék tervezték azt a harckocsit.
   
 14. Celebra

  Celebra Well-Known Member

  Harchelyzetben?
  Továbbra is az a gondom ezzel a robotizált toronnyal,hogy egészen triviális hibáksérülések is megfosztják a hk-t a fő fegyverétöl.A harctéren.Kiegészitő fegyverzethez hasznosnak tartom a távirányitott tornyot.A kinai Type15 ngp+agv kombóját szivesen látnám ráaplikálva a leendő Leoinkra.Persze a NATO szabványos változatát.De még ott se ártana egy vészhelyzeti kézi üzemmód.
  Lehet,mivel még én a kompjuterek elött szocializálódtam,egyszerűen csak bizalmatlan vagyok.De szerintem a hk esetében jó az,ha a katona bele tudja rugdosni a lőszert az ágyúba,ha leég a töltőgép villanymotorja.És van egy vészhelyzeti célzótávcsöve,ha a srapnel repeszei leborotválták az összes EO tornyát.Mert a javitó körletig is el kell jutni valahogy.És használhatatlan fegyverrendszerrel a hk csak egy önjáró célpont.
   
 15. dudi

  dudi Well-Known Member

  Milyen harchelyzetben?Senki nem javít harcközben semmit.Elvontatják vagy elmegy lábon és megjavítják hátul.
   
  pöcshuszár and yangwenli like this.
 16. dudi

  dudi Well-Known Member

  Felejtsük már el ezt a berugdosom meg kalapaccsal verem dolgot.Nem ezt a kort éljük és a harcjárművek sem erre készülnek.
   
  yangwenli likes this.
 17. Celebra

  Celebra Well-Known Member

  Ennek ellenére még az amerikai SF is szivesen használja a kalapáccsal is javitható felszerelést harchelyzetben.
  Nem is javitani kell harchelyzetben,hanem üzemeltetni valahogy,mig eljut a javitásig.Csökkent harcértékkel is,de egy T90 vagy egy Abrams,Type10 harcképes marad,ha a számitógépei lefagynak,és a töltőgép(ahol van) nem birja a gyűrődést.Legalább fedezni tudják a saját visszavonulásukat.Egy IFV elveszti a tornyát,a deszantraj gp-sa még adhat lefogótüzet egy tetőbúvon át.De mit csinál az Armata személyzete?Imádkozik,hogy ne legyen több lőszere az ellenek?
   
 18. Cifu

  Cifu Well-Known Member

  A nyugati harckocsik toronyfejlesztése kényszerű döntés, nincs nagyon választási lehetőségük. Már évtizedek óta szeretnék a személyzetet száműzni a toronyból, az amerikai Block III még ugye külső elhelyezésű löveget álmodott meg az 1980-as évek végén, majd jött az FCS (azon belül a Mounted Combat System) és a GCV projektek, ahol alapértelmezett volt a személyzet nélküli torony...

  Block III:

  [​IMG]
  FCS MCS:

  [​IMG]


  A sérülések és hibák a régi harckocsik esetén sem voltak belülről javíthatóak, akkor is az a bevett taktikai döntés, hogy egy műszaki harcjármű (Grizzly, Kodiak, VT-55/VT-72) jön kivonatja vagy kitolja a sérült járművet a tűzvonalból, majd elvontatja a legközelebbi harctéri karbantartó-pontra. Itt maximum a mozgásképesség visszaállítása volt tényező, e téren pedig nincs változás.
   
  fishbed and yangwenli like this.
 19. Cifu

  Cifu Well-Known Member

  Ha egy Abrams M1A2SEP / A3 vagy egy Type-10, de szerintem még egy T-90Sz/M/MSz is elveszti a számítógépeit, akkor hátraarcot csinál, és hagyja a társait érvényesülni. Aztán rohan a javítóbázisra. Egy harckocsi nem grasszál magában (normális esetben), szóval nem saját magát kell megvédenie, hanem támaszkodik a társaira.
   
  fip7, vata, fishbed and 3 others like this.
 20. Celebra

  Celebra Well-Known Member

  És buktak el,megbizhatósági és ár,valamint harcászati okokbol.
  Igaz,és nem.Nem véletlenűl van rajta még mindig a szuper számitógépes EO célzórendszer mellet a sima célzóoptika,és nem véletlenűl tölthetők kézzel is a töltőgépes tankok is.Mindkettő gyakorlati hasznára van példa az utóbbi 20év háborúiban is.
  A jelenkor harcászati helyzeteiben pedig bizony nem ritka,hogy a sérült járgányoknak át kell törniük a javitókörletig,vagy maradniuk kell a harcrendben.Egyik esetben esetben sem árt,ha marad némi harckészsége.A haszontalaná vált jármveket meg megsemmisitik.
  A mai,és a körzetünkben leginkább valószinüsithető harccselekmények aligha lesznek szabályos háboruk.Frontvonalakon felsorakozott hadosztályok helyet a katyvaszos helyzetben szétaprózódott zl és század harccsoportok sokkal valószinűbek.Ilyen helyzetben még a hatalmas logisztikai kapacitással rendelkező amik sem tudják tankönyvszeren ellátni a műszaki biztositást,nemhogy mi.
   

Ezen oldal megosztása