Egyéb IFV és APC járművek, fejlesztések

Egyébként ez nem kicsit probléma.A HIFV/HAPC kategóriát nézve lényegében minden elavult,ami nem hk alapú.LynxHu védettsége is pillanatnyilag éppen megfelelő csak,még akkor is,ha eléri az LvL6 KE védettséget (ami nem is biztos-nincs róla infó).
De már most van 35-40milis fegyverzetű lövészjármű.40CTA és 40SS (ez egy az egyben kompatibilis a 30Oerlikon lőszerrel,mint az 50SS a 35milissel,csak kb 50%-kal erősebb)
És terjednek.Márpedig ezen főfegyverek ellen a LynxHu védelme még szemből elégtelen.
Szerintem már a közeljövőben értelmetlenné válik az ilyen LynxHu,meg Ajax kategóriás HIFV.Hk alapú HIFV-nek van csak értelme,mert csak azok tudnak olyan védelmet biztositani,amik egy HIFV kategóriátol elvárható.
35-40mm-es gépqgyúval bármelyik harckocsit átlövöd oldalról...

Mondjuk a Type-10-es a 35-ös gépágyúra van méretezve. És szerintem a Merkava IV-et sem lövöd be ezekkel.

Szerintem már a közeljövőben értelmetlenné válik az ilyen LynxHu,meg Ajax kategóriás HIFV.

Szerintem sincs értelmük.

Az MTLB puha bőréhez vissza térve, valójában ez egy HH-s APC, kb. a BTR-70/80 szintjén van a védelme. Nagyon hasonló az anyag vastagsága.
Ha aramiddal bevonod az utasteret (ma már be kell) akkor hozza BTR-82 szintjét is.
Vagyis védelmi szempontból nem járnának vele szarabbul, mint a BTR-el, ellenben jobban használható gép.
Repeszek ellen jól véd.
A többitől meg más sem véd. Tök mindegy a drónnak, hogy milyen APC-t vagy IFV-t csap el, ahogyan a harckocsi elleni aknát sem köszöni meg egyik sem, vagy az ATGM-e.
Nekem úgy tűnik, hogy a mai világ túllépte a mai IFV-k és APC-k védelmét.

• Tetszik
Reactions: Kurfürst
Tök mindegy a drónnak, hogy milyen APC-t vagy IFV-t csap el,
Dronokon jellemzően kummulativ töltet van,közeljövőben meg várhatóan megjelenik az EFP.
Vagyis lehet ellenük megfelelő páncélzatot csinálni.Nem velük van a probléma.Pláne,ha egy modern haderőt támadnak velük,aminek van megfelelő dronvédelme.
A probléma a csöves főfegyverek kalibernövekedése.A KE védelem lesz kevéske.
Ami azt illeti,a növelt és előformázott pct repeszes lőszerek ellen nem tudod úgy felpáncélozni az MTLBt,hogy elbirja az alváz.Szerintem kb LvL4 szintű védelemre kéne ahoz felhozni,ami súly,és nem is kevés ennek a könnyű konstrukciónak.

Bármelyikét nem,de a NAMER kivételével minden IFV-jét simán.Meg szemből is.
Márpedig Ukrajna mutatja,hogy nőtt az oldalvédelem fontossága.Igazábol már a 82es libanoni háborúban,és Angolában is jelentősen csökkent a frontbol való találatok részaránya.(pl az első ismert hk általi T72 kilövés is oldalrol történt)
A zárt egyértelmű frontvonal hiánya okozza ezt.
Innentől kezdve viszont semmi értelme az un "IFV harcmodornak".A járműnek mindenképpen un "APC harcmodorban" terepfedezék mögött kell mradnia támogató pozicóban.Egyszerűen nem lesz hozzá elegendő védelme.
Szerintem a hk-k közvetlen kisérésére kisszámú hk alapú,a hk -k védettségét megközelitő szintű lövészszállitó kell.Előnyös,de nem feltétel az IFV fegyverzet.Fő feladata a gyalogság lefogása,amihez nem feltétlen kell IFV fegyverzet-egyébbként is ott a hk,amit kisér komoly tűzerőt igénylő célok ellen.
Viszont az átlag gépesitett gyalogosnek felesleges az ilyen LynxHu és Ajax kategóriás HIFV,mert úgy sem elég védettek az un "IFV harcmodorhoz".Ha meg úgy sem lesznek alkalmassak erre a harcmodorra,akkor minek vegyünk drága,nehéz,és drágán és nagyon komoly műszaki és logisztikai támogatással üzemeltethető járgányokat?

Semmi nem lesz oldalról védettebb, mert akkor 100 tonnás gépek lennének.
Banner pancelzata titkos,de valószínűleg oldalról alja a 30Oerlikont.
BMPV64 páncélja ismert, oldalról 101mili+ az ERA.Valoszinuleg az is állja.Szembol meg még erősebb,57milis sabotott is alja.
Kb ez lesz a közeljövőben aHIFV követelmény....
LinxHu és az Ajax messze nem ilyen védett.

Banner pancelzata titkos,de valószínűleg oldalról alja a 30Oerlikont.
BMPV64 páncélja ismert, oldalról 101mili+ az ERA.Valoszinuleg az is állja.Szembol meg még erősebb,57milis sabotott is alja.
Kb ez lesz a közeljövőben aHIFV követelmény....
LinxHu és az Ajax messze nem ilyen védett.
Megint csak képzelődsz és prototípusokról jelentesz ki tényeket. Ezen kívül minden jövőbeli IFV és APC nagy lesz (nem olyan apró mint a BMP 64) a nagy járműre elég páncélt rakni pedig nehéz.