De már késztermék amikkel példálózol azok meg 90%-ban nem.
De nem volt az,mikor megrendeltük.
És a trendek valójában 30+ évesek,csak a "világbéke" megakasztotta a fejlesztéseket.
Vagyis látható volt előre,hogy a LynXHu gyorsan el fog avulni.
A KF-31 volt az átmókolt marder, a KF-41 már új gyártású alváz volt akkor.
(mondjuk ez nemigen változtat a dolgon)
De amiket idepakolsz azok annyira vannak kész mint anno a zöld prototípus lynx.
Vagyis life size mockup. Mint a kedvenceid legtöbbje.
Féligazság.Mert sok dolog igen,az-mások nem azok.
Minden új tipus elgondolásként kezdi.A fő kérdés,hogy az elgondolás megfelel e a várható élettartamának körülményeire?
Szerintem a LynxHu nem ilyen.Egyszerűen elavult követelmények szerint lett kifejlesztve.
Szerintem is szükség van nehéz lövészszállitóra a hk-k közvetlen kiséretére.De ezeknek képesnek kell lenniük a hk áttörő feladat közbeni kiséretére.Hogy ezek HIFVk,vagy HAPCk,tulajdonképpen mindegy.Szerintem a HIFV a jobb (de az IDF szerint meg nem).
A védettség a lényeg.
Logisztikai okbol az a legjobb,ha a HIFV és a hk egy alkatrészbázison van,egy családot alkot.Jelenleg ilyen szolgálatban csak a Merkava+Namer páros.
Baromi nehezzek.Szerintem nekünk könnyebb járművekre volna szükségünk.
Megoldás lehetne egy könnyebb modern hk,és arraalapozva egy harcjármű család kifejlesztése.Mondjuk a K2 alapon.
Marha drága volna.Egyszerűen szegények vagyunk hozzá.
Tescogazdaságos megoldás lehet(ett volna) a meglévő T72 járműveinket további használt gépek beszerzésével kiegészitve alapúl venni.(Europa lényegében kifogyott a T72ekböl,de a világban még van bőséggel)
Harkoviak kidolgozták több tipusra,de csak a T64 alapra készültek lövészszállitó protók (meg egy érdekes tűzoltó járgány).T72re alapozott családből már csak a T72E protója készült el.(hajtásláncot tudták belőle eladni az etiópoknak)
Persze nekünk nem az ukrán alkatrészbázis kellene,hanem nyugati.Vagyisa terveket át kellene dolgozni.Ehez kézenfekvő a zsidók segitségét igénybe venni (pl a Nimda kinálta már a T72be az EuroPowerPackot is)
De máshonnan is szivfájdalom nélkül plagizálnák ötletet.Pl a tótok T72M2 fejlesztéséből a gá-s kiegészitő fegyverzetet.Szlovén Valhalla is foglalkozott ilyen fejlesztéssel (lassan beérett céggé válik,pl az RM is rendel már tőlük)
Baldr rcws,még nem épült meg rendelés hiányában.Érdekessége,hogyaz egyik hozzá ajánlott gá a Lynx RM ágyúja.
Személy szerint nekem nagyon tetszik a harctéri ellátójármű ötletük.Sajnos ebből már protó se készült,csak egy modell
Az alvázra sorozatvetőt,két féle (tornyos és platós) csöves tüzérséget,műszaki és egyébb eszközhordozó járműveket is megálmodtak (orosz oldalak sokat foglalkoznak ezekkel a fejlesztésekkel,mint követendő példákkal-csak éppen franciában vagyok,és ezek a hülyék korlátozták az orosz netes oldalakat-semmit nem tudok belinkelni innen,ami orosz és katonai témájú honlaprol van.Vannak oldalak,amit innen meg se tudok nyitni-hülyeségbasszaanyomrúúúúságot)
Vagyis miközben a gépesitett zl-akat könnyebb,olcsóbb,praktikus kerekes pszh-val látnám el,Addig a hk zl-akat nehéz lövészjárművekkel egésziteném ki.Ezzel se találnám fel a spanyolviaszt,hh alatt pl a BW is csinált vegyes zl-akat (2 század hk+ 2 század Marder volt náluk anno).Manapság meg sokan kisérletezgetnek ilyesmivel,pl az US Army is.
Szemembe a Lynx is olyan,mint a Gidrán.Ide sok,oda kevés böhöm,de legalább jó drága és gyenge.