1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

EMBRAER KC-390

Diskurzus a(z) 'Szállító- és légi utántöltő repülőgépek' témában - Phoenix által indítva @ 2013. március 17..

 1. Phoenix

  Phoenix Well-Known Member Szerkesztőségi tag Moderátor

  KC-390 többfeladatú teherszállító repülőgép
   
 2. Star Trek

  Star Trek New Member

  <p class="new-blogpost-comment-notice">Komment ehhez a hírhez: Nagy lépés előtt a KC-390
  Nagy jövő előtt áll ez a gép!
  Kár ,hogy még ennyire korai stádiumban van. .
   
 3. borisz

  borisz Well-Known Member

  <p class="new-blogpost-comment-notice">Komment ehhez a hírhez: Nagy lépés előtt a KC-390
  Jó, ha 2018-19 környékén elkezdik leszállítani az első példányokat.
   
 4. shornet24

  shornet24 Active Member

  V2500-as hajtómū? Hát az elég hoki!
   
 5. Phoenix

  Phoenix Well-Known Member Szerkesztőségi tag Moderátor

  Igen, a hajtómű 2011-es kiválasztásakor sem voltunk elragadtatva tőle.

  http://htka.hu/2011/07/26/megvan-a-kc-390-eroforrasa/

  Szvsz jobb lenne, ha a vetélytárs CFM56-ost (vagy vmi korszerűbb erőforrást) is integrálnák és a megrendelőknek lenne választási lehetősége, ahogy pl az A320 esetében van.
   
 6. ambasa

  ambasa Member

  Igen a CFM jobb, de az nem jelenti azt, hogy a V2500 rossz. Tudom, hogy ez a közvélekedés, de egy rossz hajtóműből nem adtak volna el 4000 darabot. Nem tudom, mi,de azért biztos van valami oka, hogy sokan nem a CFM-et választották, az Airbusukra pl pénzügyi, vagy éppen többet kell rá várni, hiszen több típusra is felszerelhető.

  TG
   
 7. shornet24

  shornet24 Active Member

  Rendben! Ha azt az oldalát nézem, hogy ez egy katonai gép és 30-40 év alatt fog annyit repülni mint egy polgári 10 év alatt akkor egy kérdőjellel el lehet felette repülni!
   
 8. sondor961

  sondor961 New Member

  Fogyasztást tekintve - valószínűleg a hajtóműveknek köszönhetően - a Boeing 737 hatékonyabb az Airbus A320-nál. Azt viszont csak a gyártó tudja, hogy az adott hajtóművek közül, melyik optimalizálható egy új géptípusra....
  Szerintem az Embraer sikere inkább a képességeken és az áron fog múlni...!
   
 9. ambasa

  ambasa Member

  Shornet!
  Kicsit érdeklődtem bent egy hajtóművestől. Szóval a V2500 tény és való, munkaigényesebb, több a meghibásodás, viszont annyival olcsóbb.

  Sondor!
  én azért nem merném kijelenti, egyik gépre sem, hogy melyik a hatékonyabb, de még azt sem, hogy melyiknek kisebb a fogyasztása. Melyik változat, milyen távolságon belül? Az A320-asok több, mint felén ugyan az a CFM-56-os hajtómű van mint a Boeingon,csak a Classikon a 3-as, az Airbuson az 5-ös, míg az NG-n a 7-es változat. Mindkét gyártó azt állítja magáról, hogy az ő gépének fogyasztása jobb, de az üzemköltségek nem csak ebből állnak. Jelen pillanatban az eladások szerint, hol az egyik, hol a másik vezet.

  TG
   
 10. sondor961

  sondor961 New Member

  ambasa!
  Konkrétan a CFM 56-7-el szerelt Boeing 737-900ER-el szemben az IAE V2500-al szerelt Airbus A321-re gondoltam /az előbbi amúgy újabb konstrukció is/. Nagy különbség persze nem lehet, ellenkező esetben a gyártók nem dícsérhetnék a saját típusukat, és a megrendelők is csak a "gazdaságosabbat" választanák...!
  És persze a CFM 56-5 és a CFM 56-7 között is lehet némi különbség...!
   
 11. Phoenix

  Phoenix Well-Known Member Szerkesztőségi tag Moderátor

  Üzemanyag-felhasználás terén a B737NG egy ülésre vetítve kevesebbet fogyaszt, mint az azonos kapacitású A320 megfelelője (de a hajtóműveknek is van X+1 féle alverziója, továbbfejlesztési csomagja, szóval nehéz pontosat mondani). Viszont valóban a költségek nem csak ebből állnak. Emellett az A320-as törzsátmérője nagyobb, így a kabin szélesebb és a tehertérbe is nagyobb konténer fér. Szóval van pro és kontra, de pontosat csak olyan légitársaság tudna mondani, mely üzemelteti mind2 típust.
   
 12. ambasa

  ambasa Member

  Phoenix!

  akkor téged is kérdezlek, melyik hajtóműves Airbus, Sharkletes, vagy sem, 1000, 2000, vagy 4000 km-es útra levetítve, tipikus, vagy maximális székezésnél, mert az egyiknél az egyiknél van 5 üléssel több, a másiknál meg a másiknál? Mert ez nem mindegy. Ezekben az adatokban az a jó, hogy a gyártók a saját szempontjaik szerint tudják kihozni, hogy ők a jobbak, de valóban csak paraszthajszálnyi különbségek vannak, persze ez éves viszonylatban egy 50 gépes flottánál már ez is jelentős költség különbségeket jelenthet. De ettől függetlenül még akár igazatok is lehet és az NG kevesebbet fogyaszt. Azonban itt most nem erről van szó, <b>Sondor</b>, vette magának a fáradságot és egy példával akarta igazolni a két hajtómű közötti különbséget (bár gondolom, nem sharkletes Airbust hasonlított össze wingletessel és teljes hatótávolságra vetítve), továbbá nem vette figyelembe a két hajtómű közötti tolóerő különbséget). A KC-390-es esetében azonban ahogy nézem fele akkora hatótávolságra, ráadásul 1000-1500 méterrel kisebb csúcsmagasságra emelkedő gépről beszélünk, ami azért befolyásolhatja a fogyasztást. Ettől függetlenül a még lehet, hogy igazatok van és a V2500 többet fogyaszt még fékpadi körülmények között is.

  No meg a kiválasztás szempontjainál azért azt is vegyük figyelembe, hogy a CFM 56-7b hajtómű teljesítménye 18.500-27.300 lbs, míg a V2500 22.000-33.000 lbs között választható, amiből a KC-390-nél a felső értéket a 27-29.000-et célozták meg, ami a CFM felső határértéke, vagyis a legmagasabb gázhővel kell dolgoznia, és ekkor már azért a legendásan nagy élettartama sem biztos, hogy megvalósul és a fogyasztás is módosul. Természetesen a CFM-nél választhatnák az 5. sorozatot, sőt valószínűleg inkább ez kerülhetne szóba, amelyik már tud 23-33.000 lbs tolóerőt, de az NG-n nem ez van, és gondolom a fogyasztása sem ugyan az.

  Természetesen még mindig azt, mondom, hogy akár igazatok is lehet, de talán a brazilok döntését a fogyasztáson kívül más technikai, és/vagy pénzügyi okok is befolyásolták, ami miatt emellett döntöttek és akár a döntésük logikus volt az ő szempontjaik szerint.

  TG
   
 13. sondor961

  sondor961 New Member

  T. ambasa!
  Az utolsó mondatodban van a lényeg /a technikai okokban/, nem pedig a Boeing és az Airbus 1 ülésre vetített fogyasztásában....
   
 14. ambasa

  ambasa Member

  Mellesleg a fogyasztás kérdését nem én vetettem fel.

  TG
   
 15. shornet24

  shornet24 Active Member

  Ambasa a cfm-nél az 5-ösa széria az airbusé a 7-es a boeingé? Felfüggesztései vagy miben különbözik?
   
 16. Phoenix

  Phoenix Well-Known Member Szerkesztőségi tag Moderátor

  Az alapkonstrukció ugyanaz, de sok dologban eltérnek (lapátok száma, ventilátorfokozat átmérője, kétáramúsági fok, stb) és nem csak a két széria egymástól, hanem szérián belüli alverziók is.

  Ezt olvasd el, nem teljes, de sok kérdésre választ kaphatsz.

  http://en.wikipedia.org/wiki/CFM_International_CFM56
   
 17. Phoenix

  Phoenix Well-Known Member Szerkesztőségi tag Moderátor

  Egyébként továbbra is azt érzem, hogy a V2500-as csak egy átmeneti megoldás volt, mert amikor hajtóművet kellett választani, még nem bizonyítottak eleget (próbapadon sem) az újgenerációs erőforrások (PW1000G, LEAP-X). Most, hogy egyre több verzió teljesíti a berepülési programot, egy idő után elképzelhető, hogy keresnek vmi gazdaságosabb erőforrást. Hisz az új hajtóművek 12-15%-kal gazdaságosabbak, amivel jelentősen nőne a hatótávolság.
   
 18. alfa74

  alfa74 Active Member

  Két -három darabot szívesen látnék magyar felség jellel!
   
 19. Star Trek

  Star Trek New Member

  Én már egy szándéknyilatkozatnak is örülnék!
   
 20. boki

  boki Well-Known Member

  Elkészult a gép elso prototípusa.

  2014 október 21
  [​IMG]
  [​IMG]
  [​IMG]
  [​IMG]
  [​IMG]
  [​IMG]
  [​IMG]
  [​IMG]
  [​IMG]
  [​IMG]
   

Ezen oldal megosztása