KC-390 / C-390 Millenium (Embraer, Brazília)

Tekintve hogy a Boeing is érdekelt a típussal kapcsolatban a Jane's is lehozta, hogy az USA is lehet rendel a típusból, nem beszélve a britekről. Nagy piaci űrt tölthet be a típus tekintve a C-130-sok öregedő flottáját... Hogy csak a nyugati viszonyokra célozzak...

Számomra kérdés, hogy mire lehet használni. Stratégiai gépnek kicsi, taktikai gépként viszont a "porszívózás" jelentheti a problémát - mondjuk kiépítetlen reptereken....
Piaci űr meg nincs, mert ott a C-130J Super Hercules, mely kiválóan alkalmas taktikai feladatokra. Így azután az USA rendelést sem tartom valószínűnek, különösen költségvetési megszorítások idején!

Mivel nem csupán egyszerű teherszállítóról beszélünk így nem ilyen egyszerű a helyzet...A KC-390 gyakorlatilag mindenben felülmúlja, egy tanker-szállító esetében nem elhanyagolható a hatótáv, terhelhetőség sebesség hármas, nem beszélve hogy a nagyobb végsebessége miatt ebből könnyebb tankolni a pilótáknak mint egy hercules mögött cammogva...Szerintem...Super hercules pedig persze konkurens, de hosszabb távon időt állóbb az Embraer gépe.Nem beszélve hogy a J-s variáns is csak egy opció a régebbi herki-változatok mellett. A KC-390 rakodótere is nagyobb, ezáltal jobban ki lehet használni...
A porszívózás jelensége pedig ma már szerintem csak igen egyedi esetekben fontos, ma már nem számottevő....Erre nem építenek beszerzést...
Arra a gépre ami képes 3 HUMWEE-t, vagy egy LAV-25-öst, esetleg 2 szakasznyi desszantost elvinni annak igen is jelentős harcértéket lehet tulajdonítani, ha használhatom-e ezt a szót...
Néztem árban egy kategória a kettő...egyenlőre....Szegényebb országokban a fenntartás miatt nagyobb esélye lehet a Super Herculesnek, de pl az USA-ra visszatérve a sebességből adódóan is lehet keresni valója.

Most, hogy lábakon áll első ránézésre, úgy néz ki mint egy felhizlalt áthajtóművezett C-295-ös... Minden esetre nekem tetszik. jól néz ki. Ami jól néz ki az biztos, hogy jól is repül!

KC-390_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

Elsőre jól néz ki, olyan mint egy C-295 felhizlalva és áthajtóművezve. A japán C2 is hasonlít. Hamar elkészült, ez manapság ritkának számít....

KC-390_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

Módosított, 2.0-ás képösszeállítás (1 kép kicserélve, 1 képhiba megszüntetve, 2 elválasztóvonal eltüntetve).

Már elhangzott!
Inkább be kellett volna szállni a fejlesztésbe pénzel és/vagy esetleg szakértelemmel.

Mert részt vesznek a fejlesztésében és 2 db- ra szándéknyilatkozatot írtak alá.