KC-390 / C-390 Millenium (Embraer, Brazília)

 • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

  Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
 • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

  Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

  Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

 • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

  --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

  A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

  Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

  Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

  Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

 • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

  • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
  • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

  Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

  Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

HindTheBest

Member
2010. április 19.
163
0
16
Tekintve hogy a Boeing is érdekelt a típussal kapcsolatban a Jane's is lehozta, hogy az USA is lehet rendel a típusból, nem beszélve a britekről. Nagy piaci űrt tölthet be a típus tekintve a C-130-sok öregedő flottáját... Hogy csak a nyugati viszonyokra célozzak...
 

sondor961

Member
2012. december 26.
562
3
18
Számomra kérdés, hogy mire lehet használni. Stratégiai gépnek kicsi, taktikai gépként viszont a "porszívózás" jelentheti a problémát - mondjuk kiépítetlen reptereken....
Piaci űr meg nincs, mert ott a C-130J Super Hercules, mely kiválóan alkalmas taktikai feladatokra. Így azután az USA rendelést sem tartom valószínűnek, különösen költségvetési megszorítások idején!
 

HindTheBest

Member
2010. április 19.
163
0
16
Mivel nem csupán egyszerű teherszállítóról beszélünk így nem ilyen egyszerű a helyzet...A KC-390 gyakorlatilag mindenben felülmúlja, egy tanker-szállító esetében nem elhanyagolható a hatótáv, terhelhetőség sebesség hármas, nem beszélve hogy a nagyobb végsebessége miatt ebből könnyebb tankolni a pilótáknak mint egy hercules mögött cammogva...Szerintem...Super hercules pedig persze konkurens, de hosszabb távon időt állóbb az Embraer gépe.Nem beszélve hogy a J-s variáns is csak egy opció a régebbi herki-változatok mellett. A KC-390 rakodótere is nagyobb, ezáltal jobban ki lehet használni...
A porszívózás jelensége pedig ma már szerintem csak igen egyedi esetekben fontos, ma már nem számottevő....Erre nem építenek beszerzést...
Arra a gépre ami képes 3 HUMWEE-t, vagy egy LAV-25-öst, esetleg 2 szakasznyi desszantost elvinni annak igen is jelentős harcértéket lehet tulajdonítani, ha használhatom-e ezt a szót...
Néztem árban egy kategória a kettő...egyenlőre....Szegényebb országokban a fenntartás miatt nagyobb esélye lehet a Super Herculesnek, de pl az USA-ra visszatérve a sebességből adódóan is lehet keresni valója.
 

Hornet102

New Member
2010. március 19.
29
0
1
Most, hogy lábakon áll első ránézésre, úgy néz ki mint egy felhizlalt áthajtóművezett C-295-ös... Minden esetre nekem tetszik. jól néz ki. Ami jól néz ki az biztos, hogy jól is repül!
 

weasel007

Well-Known Member
2011. július 15.
3 770
8 272
113
KC-390_www.kepfeltoltes.hu_.jpg
 

Hornet102

New Member
2010. március 19.
29
0
1
Elsőre jól néz ki, olyan mint egy C-295 felhizlalva és áthajtóművezve. A japán C2 is hasonlít. Hamar elkészült, ez manapság ritkának számít....
 

weasel007

Well-Known Member
2011. július 15.
3 770
8 272
113
KC-390_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

Módosított, 2.0-ás képösszeállítás (1 kép kicserélve, 1 képhiba megszüntetve, 2 elválasztóvonal eltüntetve).
 

krova

Well-Known Member
2010. december 13.
241
732
93
az biztos hogy sok repülőgép gyártó-fejlesztő állam példát vehetne róluk.
 

alfa74

Well-Known Member
2013. március 15.
1 118
129
63
Már elhangzott!
Inkább be kellett volna szállni a fejlesztésbe pénzel és/vagy esetleg szakértelemmel.
 

alfa74

Well-Known Member
2013. március 15.
1 118
129
63
Mert részt vesznek a fejlesztésében és 2 db- ra szándéknyilatkozatot írtak alá.