Energiagazdálkodás, energiabiztonság, villamosenergia-termelés

• Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

• Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

Sunlight56

Well-Known Member
2022. március 1.
2 440
19 790
113
Én saját zsebből bele tettem több millió forintot! Nekem sem volt ingyen! A 10 év szaldóval épphogy megtérül. Amikor túltermelés a rendszerem akkor még valaki keres az én áramomon. Ne csináljuk már hogy aki áramtermelő kapacitast hoz létre az energiában szegény országnak az a fekete bárány!
Mert hittél benne - amivel megetettek. Én még tovább is mentem a COVID elején telepített akksis sziget rendszerrel - mert még ma is fenyeget a Black Out - és minimum a fagyasztó ne olvadjon le.

Aladeen

Well-Known Member
2021. július 17.
21 663
42 085
113
Amikor Neked van - mindenkinek, a szomszéd államoknak is, mert ott is süt a nap - 0 vagy aká - az ára az elosztó hálózatban.

Tehát ezért még néha Magyarország fizet a szomszédnak, pld Ukrajna, hogy méltóztassék elfogyasztani ezt a negatív vagy 0 árú áramot. De exportra minimális áram megy..

Te jól jársz a szaldóval - mert ezt napmentes időszakokban visszakapod, az állami hálózat használatát, akkuhasználat a költségvetést állja (sok ésszel). Ezt a veszteséget pedig pld úgy hozzák be, hogy a vállakozásoknak indokolatlanul magas az áramdíja.

És a szaldóban visszavételezett áramod - jó drágán, sokszor CO2 terhelten importból kell fedezni..( uye ez is a közös kaszából megy)
Oké, de ezért ne nálam reklamáljon senki, hanem annál aki ezt kitalálta. Én is mondhatom hogy fizetek egy csomó adót, amit olyanokra költenek amiből én semmit nem profitálok - ez egy ilyen rendszer! Bemegy közösbe aztán mindenki más részéből kap vissza a rendszernek.

Én kötött em egy üzletet az állammal: ő akart zöld energiát, de nem akart a kiépítésébe pénzt tenni. Én tettem bele pénz ( nagyon sokat!), létrehoztam egy kisebb naperőművet, ami max 10 évig lesz szaldós (ez is új elem!) utána meg kb. semmit nem fog hozni nekem 15-20 évig.

Ha bejönnek a kormány nagyívű tervei, akkor nagyon is lesz kereslete és ára az itthon termelt napenergiának, mert az aksi gyáraknak óriási az energia igénye - még egy paksi atomerőmű termelésére saccolják. Szóval évtizedeken keresztül más fog keresni a nyáron az iparnak eladott árammal.

• Tetszik
Reactions: ZRÍNYI 20!026

Aladeen

Well-Known Member
2021. július 17.
21 663
42 085
113
Mert hittél benne - amivel megetettek.
Bocsi hogy hittem a jogszabályoknak meg az államnak! :D
Én még tovább is mentem a COVID elején telepített akksis sziget rendszerrel - mert még ma is fenyeget a Black Out - és minimum a fagyasztó ne olvadjon le.
Mifelénk extrém ritka az áramszünet, szóval egyelőre nem indokolt.
A téli fűtésre való áramot amúgy is lehetetlen lenne letárolni. 8-9000 KWH aksi kéne...

ZRÍNYI 20!026

Well-Known Member
2017. szeptember 20.
2 467
5 289
113
egy parazita vagy. de ezt te is tudod
és alapvetően azért vagyunk energiaszegény, mert a parazitizmusod támogatjuk.
Mit nem lehet azon érteni, hogy önerő? Egy fillérjébe nem került az államnak! Sőt adóbevétel, javítja a foglalkoztatást!
Te otthon várod zsebre vágott kézzel, hogy az állam 1000 milliárdokból építsen atomerőművet, gázerőműveket, stb., különböző tárolókat, és közben többek közt azt az áramot fogyasztod, amit tőlünk 5 ft-ért vesznek át, és azt a gázt, ami sokáig többszörös bukó volt (és még lesz is) az államnak, a "rezsicsökkentés" miatt! Akkor ki is a "parazita"?
Persze vannak napok, amikor szinte semmit nem termelnek a napelemek. Akkor ha ezek sem lennének, akkor jobb lenne?
És igen, télen is használunk a nyáron megtermelt áramból, tehát egyfajta akkumulátorként használjuk a rendszert.
De ha süt a nap, vagy szűrt napfény van, annyival kevesebb áramot, gázt kell rezsicsökkentetten átadni az államnak felénk!
Közben te elvárod hogy az állam építse az erőműveket, és adja rezsicsökkentetten az áramot.
Akkor még egyszer, ki a "parazita"?
És még valami!
Az állam a mai napig a megújuló energiát favorizálja, ösztönzi, terjeszti! Anno arról volt szó, hogy aki önerőből építi ki a rendszert, annak marad az éves szaldós. Nem 10 évig, azt már utólag változtatták meg!

• Imádom
Reactions: Aladeen

Sunlight56

Well-Known Member
2022. március 1.
2 440
19 790
113
Oké, de ezért ne nálam reklamáljon senki, hanem annál aki ezt kitalálta. Én is mondhatom hogy fizetek egy csomó adót, amit olyanokra költenek amiből én semmit nem profitálok - ez egy ilyen rendszer! Bemegy közösbe aztán mindenki más részéből kap vissza a rendszernek.

Én kötött em egy üzletet az állammal: ő akart zöld energiát, de nem akart a kiépítésébe pénzt tenni. Én tettem bele pénz ( nagyon sokat!), létrehoztam egy kisebb naperőművet, ami max 10 évig lesz szaldós (ez is új elem!) utána meg kb. semmit nem fog hozni nekem 15-20 évig.

Ha bejönnek a kormány nagyívű tervei, akkor nagyon is lesz kereslete és ára az itthon termelt napenergiának, mert az aksi gyáraknak óriási az energia igénye - még egy paksi atomerőmű termelésére saccolják. Szóval évtizedeken keresztül más fog keresni a nyáron az iparnak eladott árammal.
Nem a magyar állam és nem az EU vesszőparipája volt a kötelező Bezöldülés politikája, mi csak végrehajtottunk (kötelezően, gondolkodás és gazdaságossági számítások nélkül).
Ennek hatását látosd most a válságban lévő, a Zöld energiahatására 2 X 3 X -osra ugrott energia árakon, ami viszont lakossági és ipari fogyasztásra alkalmatlan. Ezért is van az hogy a kormányunk minden hónapban elmondja azt hogy veszteséges a költségvetés, a termelés csökken, bukóban a gazdaság.

Viszont míg a központi narratíva nem változik meg, nem mer beszélni a a válságot okozó, energia árválság okairól.
Az akkugyáraktól meg nem kell félni - mert közel sem lesz olyan mértékű kereslet az akksikra mint eleinte gondolták.

Egy akksis energia tároló alapból 40 - 60 Ft-al növeli meg a betáplált villany árát - ami szintén fogyaszthatalan. Nemrég dőlt be Európa legnagyobb akkugyára Norvégiában, a hitelező bankok bánhatják a sok 100 millió dollár , eddig beletolt pénzt.

Ezért van, hogy csak a napi energia tároláshoz szükséges akkumennyiséget (hegyek) itt magyarban sem rendelik le állami szinten, pedig az állandóan életben tartaná a gyárakat (magyar érdek - egyenlőre).

Szomszéd Romániában sem akkuznak - helyette Japánok építik Kolozsvár környékén az 1000 MW teljesítményú tárolós erőművet, erröl egy részletesebb anyagot teszek fel.

Törppapa

Well-Known Member
2022. január 29.
911
1 885
93
Én saját zsebből bele tettem több millió forintot! Nekem sem volt ingyen! A 10 év szaldóval épphogy megtérül. Amikor túltermelés a rendszerem akkor még valaki keres az én áramomon. Ne csináljuk már hogy aki áramtermelő kapacitast hoz létre az energiában szegény országnak az a fekete bárány!
- Számold ki akkor tulajdon képen kifizetted előre a 10 évi villanyszámládat! Ugye? Ugyanakkor 10 év múlva pakolhatsz fel új napcellákat, mivel szétégeti a nap! Az első év után mindjárt 80%-on termel a napcella s évente csökken a termelt energiája, mivel a műanyag felület is erodál homályosodik, elégeti a nap! Nyáron a port, télen a havat seperheted róla! Így tolod OV vejének bizniszét!
- Ugyanakkor a hálózatra töltött feszültséget azért tiltják le, mivel a te kis naperőműved túrót nem jelent a hálózati energia számára, ahol ugye KW-k, MW-k szaladgálnak! A te 500W-d mojf. mennyiség!
A szinusz hullámot rontja csak! Illetve a sok naperőmű billegeti Paks szabályozhatóságát!
- Majd Paksot fogják a te napcelláid miatt gerjesztgetni! Mivel te tolod a feszültséget!
Hát persze!

Aladeen

Well-Known Member
2021. július 17.
21 663
42 085
113
Nem a magyar állam és nem az EU vesszőparipája volt a kötelező Bezöldülés politikája, mi csak végrehajtottunk (kötelezően, gondolkodás és gazdaságossági számítások nélkül).
A napenergia a jelenlegi kormánynak is vesszőparipája - a "haverok" is ebbe teszik a pénzt, nagy részt KAT-nak köszönhetően.
Szóval ez nem csak az EU dilije.

Nekem az a lényeg, hogy a szabályokat betartottam, pénzt beletettem("), a többit oldja meg az állam aki ezt a rendszer kitalálta és üzemelteti. Ezzel a 10 éve limittel már így is "egyoldalúan szerződést módosított".

• Vicces
Reactions: Miskolci Ogre

aamen

Well-Known Member
2015. november 28.
1 609
8 341
113
Ezt ne az ő szemére vesd, nem tehet róla csak kihasználta a lehetőséget . Ha ez nem lett volna, a lakosság egyáltalán nem telepített volna napelemet. Sokan hittek benne hogy a Zöldséggel jól jártak - környezetvédelemből is - de mint mondtam az ésszerű energia politika helyett ez már tisztán politika..
a zőcség mibenléte vitatott
energetikához nagyjából semmi köze, az a zőcségnek nem célja hanem eszköze
a politikához nagyon is van köze, a politikai hatalom a célja
a zőcség mibenlétét illetően viszont talán akkor járunk a legközelebb a valósághoz ha azt a hitélethez soroljuk
a zőcségnek vannak szakrális tárgyai (napelem szélkelep akku eautó) ami megvált minket a co2 kibocsájtásban manifesztálódó bűneink alól, meg vannak a dogmái papsága egyháza (a zöld pártok) minden ami egy agresszív kizárólagosságra - és ezzel világi hatalomra, anyagi javak feletti rendelkezésre - törekvő egyházra jellemző, meg van az inkvizíciója az esg, prófétája a grétácska
a zőcség egyértelműen a teológiához tartozik, nem a reáltudományokhoz
mondják, a középkor sötét volt

Kim Philby

Well-Known Member
2020. december 16.
11 945
35 103
113
Ha nem tartályos gázod van, akkor szerinted mennyi ideig jön majd a gáz ha nincs áram? Vízzel együtt kb 2 nappal a nagy áramszünet után már kétséges az ellátása.

Ha ennyire diverzitást akarsz akkor napelemmel és hőszivattyúval nappal is tudsz energiafüggetelen lenni, vagy szilárd tüzelés megoldásokkal.

Van fa is, szén is a világon.
Fával fűtök...ha kell sparhelton főzök...
Csak így rohadt szemét állatnak érzem magam, mert miattam pusztul ki a Föld...
Meg fingok is...

aamen

Well-Known Member
2015. november 28.
1 609
8 341
113
Fával fűtök...ha kell sparhelton főzök...
évtizedekig biztos voltam benne hogy a sparhelt letűnt korok szimbóluma, helye a tájházakban múzeumokban van, újat nem adtak el magyarországon emberemlékezet óta, ki is venne ilyet, minek
ehhez képest nemrég szembesültem azzal hogy magyarországon 2024-ben ekkora sparheltkínálat van, létezik, piaci kereslettel forgalommal, aktívan értékesített termék:

aquarell

Well-Known Member
2015. január 20.
16 502
60 006
113
évtizedekig biztos voltam benne hogy a sparhelt letűnt korok szimbóluma, helye a tájházakban múzeumokban van, újat nem adtak el magyarországon emberemlékezet óta, ki is venne ilyet, minek
ehhez képest nemrég szembesültem azzal hogy magyarországon 2024-ben ekkora sparheltkínálat van, létezik, piaci kereslettel forgalommal, aktívan értékesített termék:
Salgó?

aamen

Well-Known Member
2015. november 28.
1 609
8 341
113
Ha panellakás, akkor te is jól jártál, mert semmit nem változott a távhő díj 2022 után sem.

Én is nyomhatnám a "parazita" dumát a panellakókra, mert az én adómból (is) olcsóbb nekik a fűtés - se nem nyomom mert ez baromság!
a zöldpolitika legjelentősebb bűne a lopás társadalmasítása a lakossági napelemekkel
ha a napelem megmaradt volna az ilyen-olyan lőrinceknél vállalkozásoknál befektetőknél akkor egy kormányváltás bírósági út effélék után el lehetne zavarni ezeket a vérszívókat arra a helyre ahova a paraziták egyébként tartoznak
de onnantól hogy sokszázezer szavazat múlik rajtuk mert ezeknek a villanyszámlafizetésből kibújó háztartásoknál egységes hogy a közteherviselésbe őket bevonni akarókra nem szavaznak a büdös életben, nagyjából reménytelennek látszik a sztori
és ez nem magyarspecifikus, egész európára jellemző a probléma, itt műszaki-gazdasági-reálvilági érveknek nincs helyük mert a médiát elfoglaló zöld hitélet mellett a másik érintett tudomány a választási matematika
hogy az usában mit kezdenek ezzel a helyzettel tekintettel a sok tekintetben roppant innovatív viszont megátalkodott napelemfetisiszta elon muskkal az új kormányzatban kiváncsian várom

Sunlight56

Well-Known Member
2022. március 1.
2 440
19 790
113
a zőcség mibenléte vitatott
energetikához nagyjából semmi köze, az a zőcségnek nem célja hanem eszköze
a politikához nagyon is van köze, a politikai hatalom a célja
a zőcség mibenlétét illetően viszont talán akkor járunk a legközelebb a valósághoz ha azt a hitélethez soroljuk
a zőcségnek vannak szakrális tárgyai (napelem szélkelep akku eautó) ami megvált minket a co2 kibocsájtásban manifesztálódó bűneink alól, meg vannak a dogmái papsága egyháza (a zöld pártok) minden ami egy agresszív kizárólagosságra - és ezzel világi hatalomra, anyagi javak feletti rendelkezésre - törekvő egyházra jellemző, meg van az inkvizíciója az esg, prófétája a grétácska
a zőcség egyértelműen a teológiához tartozik, nem a reáltudományokhoz
mondják, a középkor sötét volt
A megvalósítást, és eszközeit igen realisztikusan szemlélteted :)
Egyszerűbben, az 1945 után, de főleg az 1990-es években kitenyésztődött, létrejött egy politikus - oligarcha réteg, mely a sok pénzét és ezáltal a politikai befolyását kamatoztatni akarta. Az energetikai szektor mindíg jó pézt hozott, ebben a fosszilis energia hordozók piaca már régóta ki és le volt osztva tehát más energia termelési módozatot kellett keresni befektetési célzattal.

Az atomenergia erre a célra szóba sem jöhetett, hiszen az államok nem adhatják ki kezükből az atomerőművek feletti kontrollt (ha jót akarnak maguknak). Ezért valahogy a múlt század 80-as éveinél minta berántották volna a kéziféket - csigatempójú lett az új fúziós reaktorok kisérletei, valamint a hagyományos atomreaktorok építését is leállították. Volt olyan eset is, hogy az 80% os készültségű reaktort le is rombolták, szétlopták.
Svédországban Olof Palme haláláig 12 atomreaktor működött. Az egyes távlati tervek 24 -28 reaktor üzemelését tervezték be. Halála után a program lefújva, fokozatos leépítés, ma már csak 6 db működik összesen 6,95 MW teljesítménnyel fut.. Viszont vizi és tárolós erőműben jók, több ezer MW a teljesítményük.

Tehát egyedül a Zöld energia termelés maradt a politikus oligacha befektető rétegegnek - no erre kellett egy környezetvédelmi érvet kitalálni ( "mind meghalunk a CO2 üvegház hatás miatt) és a gazdaságossági számítások mellőzésével megindult a tömeges telepítés (hiszen minden pénzt megér ha nem dobjuk fel a talpunkat).

A gyönyörű szép elmélet ott bukik meg, ha folyamatosan akarunk villanyhasználat mellett élni - minden 1000 MW Zöld (nap és szél) erőmű mellé kisegítő energiaként a sötét időkra - 1000 MW gáz, szén, vizi, vagy atomerőművet kell tenni. Tehát a kettős erőmű rendszer így baromi drága - és ezt nem bírják ki az államok költségvetései.

Erre bizonyíték Kína a szél napelem és akku fellegvár - ott a teljes energiatermelésben a Zöldség csak 12 15 % körül mozog, demó céllal. A napközbeni lökés szerű energia túltengést meg tárolós vizierőműbe rakják -mert az is van Nekik..
Kína a fejlődéséhez ezért a szenes erőművek nagymértékű telepítését választotta.

Miskolci Ogre

Well-Known Member
2019. december 21.
7 587
26 258
113
A napenergia a jelenlegi kormánynak is vesszőparipája - a "haverok" is ebbe teszik a pénzt, nagy részt KAT-nak köszönhetően.
Szóval ez nem csak az EU dilije.

Nekem az a lényeg, hogy a szabályokat betartottam, pénzt beletettem("), a többit oldja meg az állam aki ezt a rendszer kitalálta és üzemelteti. Ezzel a 10 éve limittel már így is "egyoldalúan szerződést módosított".
Hú vazze képben vagy nagyon ! Nézz már utána mikor volt na nem KAT hanem KÁT utána METÁR és kikre milyen erőműméretekre vonatkozott ! Ha utána is okosnak hiszed magad az a te bajod! Tudod ez a való világ és nem az Ezeregy éjszaka!