Egyrészt nem értek hozzá,másrészt mint vészforgatókönyvre gondoltam a lehetőségre.Mikor az ipar és a lakosság is nagyon nagy mértékben függ a gáztol,nagy gáz ha nincs gáz.
Oo meg megsinylik mindenféle egyébb szankciót,de az energia exportjának szankciója az,ami igazán hatásos.Katonai eszközökkel a stratégiai nukleáris fegyverzet miatt nem lehet,csak gazdasági eszközökkel.De az lényegében az energiahordozók szankcionálása nélkül csak kellemetlenség,nem elegndő hatásfokú.
Szerintem az a kérdés mit szeretnél elérni. Teljes energia függetlenséget, az urán bánya újranyitását, és sajat nukleáris üzemanyag előállítást?
Nem vagyok benne biztos ennek van-e értelme.
Az urán a világpiacon beszerezhető. Ha saját üzemanyag gyártást akarsz, szerintem érdemes a kóreaiakkal kóperálni, licencet venni esetleg (ők egyébkénta a Siemens/ABB-től vették annak idején erre a technológiát). Kétségtelen a CANDU is lehet opció, de annak oka van, hogy azok az országok akik atom bombát akartak mind CANDU-t építettek. Nézd meg kik használják vagy használták. India, Kina, Pakisztán, románok meg azt hiszem Argentina mind atom hatalom vagy az akart lenni. Régen olvastam errő de ha jól emlékszem ez is nagy előnye, hogy kapsz belőle triciumot is ami kell a hidrogén bombához. A kanadaiak célja persze nem ez volt, de mint minden jó találmányt ezt is lehet rossz célokra használni. De ez mellékvágyány a beszélgetésünk illetően, bocsánat, hogy behoztam ide.
Ha energia függetlenséget akarsz én azt gondolom az atom jó irány. Paks 2-őt meg kéne épiteni 2030-32-ig. A dolog nem lehetetlen. Aztán amíg az első és másidik ütem párhuzamosan tud működni felhúzni még egy atomerőművet. Ha úgy tetszik még egyszer 2400 MW kapacitást. Én nem nyitnám újra az urán bányákat, mert urán kapható a világpiacon és ha kell az üzemanyag hosszú időn át tárolható. Szóval én az üzemanyag gyártást nem érzem égetőnek, da ha ragaszkodsz hozzá én a Dél Kóreaiakkal kezdenék beszélgetni.
Szén helyett javasolnám a dunán a lehetséges helyszíneken megépíteni a vízerőműveket 400-500 MW-ot lehetne kihozni csak a Dunából iehaza.
Ezen kívül kellenének tározós erőművek, Mátrai erőmű tervezett egy 600 MW-os szivattyús tározós erőművet megépíteni de nem lett belőle semmi. Lennének helyszínek idehaza is ahol ilyen beruházásokat meg lehetne csinálni. Ha ezek meglennének könyebb lenne kiegyensúlyozni a rendszert és így már érdemes lenne napba beruházni, persze nem ész nélkül! De bezárt külszíni bányák, akár bánya tavak felszínére telepíteni (ez növeli a hatásfokot mert nyáron hűti a panelt). Házak gyárak teteje stb. Valószínű kombi ciklusos gázos erőmű így is kéne kiegyensúlyozásra, ha azt hidrogénnel akarod tüzelni, önellátóan akkor vizet kell bontanod, igy gyakorlatilag borzalmas hatásfokkal tárolsz be energiát... Másik opció, hogy nem állsz le teljesen szénről, és bevállaljuk hogy építünk egy 1000MW-os új eőművet ami lignitet tüzel.
De szerintem fontos lenne észre venni ezekkel csak a villamos energia termelés lesz önellátó, fűtésre és ipari felhasználásra továbbra is kell a gáz.
Szóval ha te az orosz gáztól akarsz függetlenedni, el kéne kezdeni a lakosságnak energia hatékonyságot növelni ezerrel. Feldobálni a házakra mindenhova 20 cm szigetelést, meg ablak/ajtó csere. Ezzel még az ipar mindig gázt éget persze. Én azt olvastan a nitrogén művek fogyasztása évi 1 millirád köbméter gáz, nem tudom igaz vagy sem... valami portfólió cikk volt de eldobtam az agyam...
Jól látszik, hogy amit leírtam az egy valag pénz és több évtizedes beruházások. Rövid távon az orosz gáztól a függetlenedés nem opció.
Ez persze csak az én véleményem, és már előre látom, hogyan fog mindenfélének elhordani molni és megint elkezd belemagyarazni mindenféle baromságot a mondandómba amiről én nem is beszéltem....