Hát, nagyon "bölcs" dolog lenne erre tervezni ezeket az üzemeket! Ezek nem csak akkor termelnek, amikor süt a nap!
Elmondjam, hogy mi a baj az éves szaldóddal, meg a hálózati "energiatárolással"?
Amit senki nem feszeget, hogy a te nyári áramodat az én meglátásom szerint földgázban tárolják el, és amikor télen visszakéred, akkor a jelenleg elég drága tárolt földgázt kell elégetni erőműben, hogy visszakapd. Szerintem ezért kellett lelőniük a telepítéseket, hogy ne rokkanjunk bele.
Az éves szaldó következménye lett a sok, önmagában szar fogyasztású sima villanyfűtés, a 100% hatásfokú fűtőfólia meg norvég-panel. Napelem, meg éves szaldó nélkül egy kapitális baromság.
Ezért mondtam mindenkinek, aki megkérdezte a véleményemet, hogy az én hőszivattyúmnak a hatásfokát a fizika garantálja, azt ember nem veszi el, de az említett elektromos fűtésekét meg egy jogszabály, ami bármikor megváltozhat, ha úgy hozza az élet.
Több dolgot kifelejtesz a számításból!
Több háztartásnak teljes egészében fedezi a téli időszakban is a felhasználását a napelem által termelt áram.
Bár a többségnek ugyan nem, de tavasztól őszig, illetve a téli enyhébb napokon szintén fedezheti a szükségletet, hacsak nem felhős az idő, nincs köd.
A többség hőszivattyúval-split klímával fűt, aminek igen jó a hatásfoka, és ami nyáron is jó szolgálatot tesz!
Az ország energia függőségét is jelentős mértékben csökkenti, a külkereskedelmi mérlegét is javítja a napelemes termelés, nem beszélve a költségvetés bevételeinek növekedéséről
1: az 5ft átvételi, szemben a 37ft rezsicsökkentett, 70 forint piaci árú, 100 forint feletti ipari eladási ár közti különbség
2: a napelem rendszerek bekerülési árának ÁFA bevétele
3: GDP növekedése
4: személyi jövedelemadó bevétel a napelemes cégek dolgozóitól.....
A napelemesek lettek most a legújabb célpontjai a kormány szokásos gyűlölet kampányának, amit a FIDESZ szavazók megint gondolkoás nélkül benyelnek!
A hangya és a tücsök esete itt is beköszönt!
Mi nem mutogatunk a napelem nélküliek "megtámogatott rezsicsökkentésére", ezért jó lenne, ha ez visszafelé is működne!
Ráadásul a napelemesek többsége teljesen önerőből fejlesztett, aminek a megtérülését csakis az éves szaldó tudja garantálni. Ahogy ez ígérve is volt, és a szerződésben is benne foglaltatik, a 2024 január 1. előtt engedélyezett rendszerek esetében. Enélkül nem lett volna napelem Boom, nem érte volna meg senkinek telepíteni!