M
molnibalage
Guest
Ezt is tudom. De akkor ezek után majd el lehet gondolkozni pl. a mozgás tempóján.Molni, itt sokan 2x30-40 km rol jarnak dolgozni, vagy epp 2x100-at utoznak Ausztriaba hajnalok hajnalan este 6-8 kozott meg vissza.
Nekem szerencsem van mert 6km a munkahely, sokkal kenyelmesebb megis bejarnom autoval hiaba van ceges busz vagy bicikli. Ez a 2x6km nem oszt nem szoroz.
A feleseg detto masik telepules szinten 2x6 km.
Nezzuk meg biciklivel...
Telen, hoba, sarba, esobe, sotetben, korabban kelve elmegyek 12 orat melozni, este vagy masnap reggel vissza franc se tudja milyen idoben.
Igy is kozel 13 orat vagyok tavol a csaladtol, egy perccel tobb sem hianyzik ennel.
Feleseg megy fel 8-ra dolgozni, elotte kiszorja a 3 gyereket mert 7-kor kezdodik a suli masik telepules 3km oda vissza. Delutan ertuk menni szinten 4-ig. Kozben ugye meg megy masik iranyba 2x6 km idore dolgozni.
Na megneznem en hogy ezt biciklivel ki hogy oldja meg. De akar varoson is! Ezt Pesten belul hogy hajtanad vegre biciklivel? Mert ott is autoval hordjak a gyerekeket a suliba meg mennek dolgozni.
Azért egészen elképedek, hogy egy ekkora energiaválság közepén a minimális életmódváltás lehetősége fel sem merül sokak fejében.
Válság idején ez van.
- Amikor én nagyon szarul kerestem a megélhetési költségekhez képest, akkor kezdtem el fillérre vezetni a kiadásokat és azt fogtam vissza, amit csak tudtam.
- Aztán mikor látszott mennyire olcsó saját magamra főzés, azóta nem voltam semmiféle menza szerű kajáldában sem. Időbe került főzés? Igen. Csak éppen havi szinten tízezreket spórolok meg. Ehhez képest munkatársaim fele mindenhol vígan járt az étterembe/menzára 1500-2000 Ft/ebéd költségen...
- A probléma, hogy még az sem jár bringával, aki megtehetné. Aki pl. Gazdagrétről autózik be Kelenföldre. Ismerek ilyet.
Csak nekem MINDIG az lebegett a szemem előtt, hogy pl. olyan meló és kecó legyen, hogy ne is kelljen autó.
Igen, értem, nem tudja mindenki megoldani. De az, hogy akkor elkezdjen lamentálni azon, hogy a pénzből vagy a szabadidejéből engedjen az ember fel sem merül egyesekben.
Valóban nem. De a számaim pont arról szólnak, hogy csodálatosan elbaszottan építkezünk és szent családi ház erőltetése nem jó ötlet.Molni, 55 nm. Nem tud mindenki 55 nm-en lakni.
Nincs semmi gazom bekotve, futesen kivul minden elektromos.
Bojler havi 188 Kw/hó ejszakai.
Ezen kivul a nappali 380/hó Kw.
5 fős csaladrol beszelunk teljesen felszerelt es gepesitett csaladi hazban.
Nem mondom hogy nem fogyasztok sokat, lehetne boven merserkelni, lesz is most, viszont ezt nem lehet kihozni havi 210 Kw-bol sehogy sem.
Kifizetem nekik a 80000-es szamlat, nem gend, de nagyon atverve erzem magam.
Mert eddig errol szo sem volt. Azt fujtak a gaz +stb kornyezetszennyezo fúj, legyel trendi elektromos, AAA+, meg modern a sok elektromos kutyuvel, vegyel elektromos autot,nyugaton csak villannyal futenek már, stb.
Felhuztam hitel nelkul egy 130nm-es csaladi hazat, 3000nm telekkel, teljesen rendben tartom, most is epp festek. Csak iden +1millio ramegy, mindenert megdolgoztam rajt, modern teljesen felszerelt jo draga gepekkel, stb.
Erre ott tartunk hogy nem er egy vasat se az egesz, mert a lekoszlott Sarvar Alkotmany uti lakotalepi xarok, amikhez a megepulesuk ota nem nyult senki sem, tobbet ernek.
Aztan akkor benyogik meg hogy az az atlagos hogy 210 Kw a fogyasztas arambol, igy jartal. Ezek szerint az a normalis hogy van 1-2 ember, ezek fogyasztanak ennyit egy 45 eves lakasban, a tobi meg csessze meg. Ez aztan az eddig propagalt csaladmodell, meg nemzeteszemfaxom a 3+ gyerek, mindenkinek szoba stb...
Egyedul ettol a rohadt villanytol fuggok, ettol tartottam mindig, nem tudtam kikuszobolni. Erre bumm...
Azt se nezik hogy nem fogyasztok gazt, mert sok esszel osszekapartam kozel 4 hektar erdot. De azert is megdolgoztam, meg a teli tuzeloert is!
Az alberlom meg fizet a kiadott lakasban a futesre havi 8000-et, aztan semmi befektetes, meg elbaxott szabadido, verheti gyakorlatilag jelkepes osszegert a faxat.
Valahol be fogom mason sporolni ezt az evi kb 720000 ft kulonbozetet a villanyon, megoldom, de az allam is meg fogja erezni mert egy ev mulva itt rengeteg tonkrement ember lesz szerte az orszagban akik xarabbul jartak mint en.
A mostani lakáskeresésnél a családi házat kizártuk annak horror rezsije miatt. Ha ez a ház 80 nm lenne, akkor is jól látszik, hogy akkor sem menne a hőigény fogyasztás a dotált közelébea leghidegebb hónapos sem, mert az alapterület növekedésével a hideggel érintkező felület messze nem lineárisan nő.
Tehát? Mit kellett volna csinálni?
- Nem a családi házas CSOK-ot erőltetni valamiféle amerikai álom jegyében. Társasház, ikerház és lakópark, de nem a lovak közé dobott gyeplővel. Mert az egy lakásra eső rezsiköltség TÖREDÉKE egy családi háznak. Mert a fizika szemétláda. Lehet akkor lamentálni, hogy te saját kertet és házat akarsz, de most látod mibe kerül az. Én SZÁNDÉKOSAN NEM AKAROK CSALÁDI HÁZAT. Mert kiszámoltam mibe kerül az, hanem marad forver olcsó az energia.
- Stadionra és sportra elbaszott pénzekből mindent is szigetelni, mert ilyen árak mellett a megtérülés aztán hajjaj. Ja, persze demagóg vagyok...
- Amikor a rezsicsökkentés rezsinövelés volt, akkor lehetett volna az a tempó, hogy a változó környezet miatt a többletből fejlesztési alapot képeznek. Az alaptörvény átírása megy, de ez nem? Vagy azt az "extraprofitot" miért is nem adózttaták meg?
De hát gyerekek, ezt választotta a nép és most nekem sírsz, hogy kretének?
Nem érzitek ebben kicsit a visszásságot? Emlékeim szerint te is toltad vastagon a ner jó dumát.
Hát tessék. Hogy szembenköpik magukat, csak most már nem csak elvekről és kis pénzről van szó?
Én előre szóltam, hogy mi a baj, a sok NER seggnyaló - igen, azok - meg azzal jön, hogy de jó, hogy főtáblás a fradi meg demagóg vagyok.
Így nehéz egyről a kettőre jutni...
Meg főleg úgy., hogy a NER Számára az általános iskolai matek sem megy, lásd nem csak az áram árát, de a hálózati díjakat is 6,46 vagy mennyivel szorozták meg. Miért is...? Majd mindjárt csinálok egy táblázatot mit jelentene az eltérés.
Fenét. A régi "bérszarban" a maga cuki 80 centis falaival 2019-2020 novemberben volt 71 m3, decemberben volt 115 m3, januárban 114 m3, februárba 94 m3 a gázfogyasztás. Az pont határon van ha az ember figyel kicsit. Úgy hogy nem fáztunk, 24 fokra felfűtve folyamatosan. Az év többi részében meg kb. 1-2 m3 meg az alapdíj. Persze modernizált a fűtés és a nyílászárók is, de régen sem volt szignifikánsan több, a modernizációra költött pénzt az életben nem fogja behozni, de jobb a komfortérzet, zajszigetelés.
Konkrétan azon gondolkozok hogy kinevezem téli (nyári) palotának, mert ha nem csinálnak valamit a mostani fossá szigetelt házban a központi hőszivattyús cucc elszámolásával kapcsolatban (ugye minden áramról megy, és a házközponti 1-1 A és H kat. fogyasztó) az a kb. 4.500.000,- Ft /hó társasházi közös költség ami csak a villanyfogyasztásban jelentkezne nem finom nyáron.
Megjegyzem a rezsim több az újépítésű csodában, mint a régiben, igaz szolgáltatás is több van és nagyobb is.
Nem értem miért kell 24 fokra fűteni. A 21 is bőven jó. Ha meg energiaválság van, akkor a 19 is jó lesz. A 24 fok és 19 fok közötti difi külső hőmérséklettől függően 20-50% fogyasztás eltérés is lehet.