Energiagazdálkodás, energiabiztonság, villamosenergia-termelés

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Sunlight56

Well-Known Member
2022. március 1.
1 800
14 365
113
Meg azt hogy ez az ejuropai gáz és delej börze, egy rakat szar. Semmi értelmét nem látom, max a jaó nép meg az ipar szopatása a nemlétező, senki által nem ismert "befeketetők" által.
Főleg hogy ez által lehetett manipulálni és tartós árugrásra ösztönözni az áram és villany EU-s árát még akkor, amikor sem a termelésben sem a fogyasztásban nem volt változás.

2020-ban majd egy félévig 5 Euró volt 100 m3 gáz ára, egy puskalövés nélkül 2021 december 20-ra felment 186 Euróra..

Több mint 30 szoros emelkedés indok nélkül? Vagy az ukrán konfliktus tervei előre kiszivárogtak (ahogy láttok ekkortájban kezdtek repkedni a vagyont kifuvarozni az ukrán oligarchák is..)

Látszik hogy most nem működik az orosz gázár letörő fegyver, mert elutasítottuk - ma is 30 Euró, 6 X os ár a 2020-asnak..
Aki nem hiszi itt járhat utána:


A manipulációért csak a kicsi lúzer tőzsdei végrehajtócégeket lehetett elérni, itt magyarban 700 milliós bírságot kapott egy horvát kereskedőcég..
 

Sunlight56

Well-Known Member
2022. március 1.
1 800
14 365
113
Itt a 2024 1 heti Finnországi villamosáram termelés és ár.. Az energiaválságra utaló eredeti finn cikk január 4-én jelenik meg, amikor még semmi előjele ennek sem a termelésben sem az árakon.
Január 5- beüt a ménkő (hiszen előre megmondták, mi várható)
4li3YYQ.jpg


Ha megnézitek az előző napinál is több fosszilis valamin "zöld" termelés mellett ugyan rövid időre, de felugrik az áram ára 1750 Euró / MWh ár felé (ez 665 Ft / kWh - át jelent átszámolva..)

Ennyiért már lassan a szobabiciklis dinamót is megéri hálózatra kötni , mert tekerés (fogyás?) közben még pénzt is termel..

Szóval itt valami nagyon nem kerek ebben a történetben (amit ráadásul a média előre 1 napra "megjósól" )

 

Sunlight56

Well-Known Member
2022. március 1.
1 800
14 365
113
Németországot is eléri a "Bezöldülés" hatásai:

Az E.ON bejelentette hogy tavasszal majdnem 2X-es áremelést hajt végre a lakosság éjszakai áramánál, amit eddig hőszivattyús fűtésre valamint autótöltésre használták. Csupa jó hír a villanyautósoknak..is.

Nyilvánvaló, hogy a német szolgáltató nem fogja állni az alacsony éjszakai lakossági villanyárak miatti veszteségeket (itt Magyarországon ezt rezsicsökkentés néven az állami költségvetés állja, de szintén a polgárok zsebéből).

Itt egy német nyugdíjas házaspár esete, akik hallgattak a "Zöldenergia" hívó szavának és napelem rendszert telepítettek..
Eredménye a nemrég 200 Euróval növekvő villanyszámla lett..

Egész Európa szerte fel kellett emelni a nagyker árat egységesen, hogy a politikus-oligachák naperőműveikkel termelési áraikkal alá beférjenek. A piacra befurakodott naperőművek termelését pedig az atomerőművek leállításával vagy részleges teljesítménycsökkentésével gondolták kiegyensúlyozni.. ezért kellett terjeszteni h az atomerőművek veszélyesek... és környezet szennyezőek.. de kérdezem én, mihez képest?

Németország éves nagyker áram átlagárai, 1 MWh-ra, Euróban:
2020 30,47
2021 96,85
2022 235,45
2023 95,18

Ha csak az első és utolsó árat nézem, a kevésbé inflálódó Euró pénznemben történt több min 3 X-os nagyker áram áremelkedésért mely zöld politikusok vállalják a felelősséget? Mert az biztos hogy a polgárokra terhelik az áremelkedést, nem a felelősökre..
 

jani22

Well-Known Member
2016. augusztus 31.
12 389
24 834
113

joker

Well-Known Member
2012. szeptember 16.
20 785
30 559
113
"A következő generációs akkumulátor fejlesztése ráadásul már a kísérleti tesztelési szakaszba lépett, így hamarosan tömegesen gyárthatják kereskedelmi eszközökhöz, így akár telefonokhoz és drónokhoz is."

Még egy világmegváltó csodaakku, várjuk ki a végét.
 

Sunlight56

Well-Known Member
2022. március 1.
1 800
14 365
113
Most januárban látszik hogy érdemben nem csökkent jelentősen a vállalkozásoknak adott áram ára, eladóvá vált ismerősi körben DC és AC töltési hely - tokkal vonóval, szerződésekkel. Érdekel -e ez valakit, mint üzleti lehetőség?
 
  • Hűha
Reactions: Kim Philby

Sunlight56

Well-Known Member
2022. március 1.
1 800
14 365
113
Most így hirtelen ha akkunak hívjuk akkor a radioaktív izotóp is jóbarát lesz? :)
Változik a világ a sötétzöldség hatására, a Rosszatomból jóatom lesz :)

Az atomreaktorokat nem az ember találta fel, hanem évmilliárdokkal ezelőtt a természet.. Tehát ez is zöld..

Az uránérc telepeket ha kellő a bennük lévő U235 izotóp részaránya, és tektonikai mozgások által eléri a talajvíz - beindul bennük egy jelentős, 100 kW nagyságrendű hőtermelési folyamat, amely kizavarja a vizet a kőzetből.. Ekkor az aktivitás csökken, ismét jön a víz.. stb. Ez a folyamat évmilliókig tarthatott valamikor.

Ez volt az első, ember által felfedezett természetes atomreaktor, éves termelési szintje elérte a 15 000 MWh hőtermelést 200 -300 fokos közet hőmérséglet mellett.

Jelenleg 17 ilyen természetes atomreaktorról tud a tudomány. Az U235 ös izotóp koncentrációja azonban ezekben olyan szintre csökkent, hogy egyik sem működhet ilyen vízmoderátoros elv alapján.

Az ember a tevékenysége során baleset által létrehozott 2 hasonló , vízmoderátoros hőfokszabályzású "egységet" - a csernobili és fukosimai beolvadt és süllyed reaktor fűtőelem magokat. Csernobil esetében pár évente a világ polgárait azzal hisztiztetik, hogy jaj, ott megint emelkedett a neutron sugárzási szintje - minden egyéb következménnyel..

A mag aktivizálódása pedig egy természetes folyamat - az ott általában tavasszal megemelkedő talajvíz hatására..

Ami természet törvényei szerint működik, az csak jó és zöld lehet , minek ellene cirkuszolni?
 

blitzkrieg

Well-Known Member
2015. február 10.
5 503
5 633
113
Akkunak használom, mert a szaldóval népszerűsítették a napelem telepítést. És nem azzal hogy bármikor beszánthatják! Ebből is látszott, hogy még mindig van lejjebb, jó vastag bőr van a képükön!
Viszont én nem nyerészkedni akartam, és akarok most sem, csak hogy megtérüljön a befektetésem, és kiváltsam a drága gázt a fűtésből.
És attól az 5ft-tól, amit én kapok a betermelt áramért, esélyes hogy többet megspórol az állam azon, hogy nem kell a piaci árú gázt, "rezsicsökkentetten" adnia nekem!
Mondjuk lassan a rezsicsökkentett gáz már drágább, mint a piaci árú!
Benéztem ebbe a topikba és azt kell mondjam, vagy 10 év alatt semmi sem változott.
A németek "zöldülését" látva, már ideje lenne belátni, hogy a napelemerőművek egy zsákutca. Se nem zöld, se nem olcsó, se nem megbízható, se nem tesz függetlenné egy országot.
Lásd már be, hogy a napelemesek igenis a más pénzén próbálnak nyerészkedni.
Mégis minek lehet azt nevezni, amikor egy nem tárolható terméket akkor akartok drágán eladni, amikor nincs rá szükség, majd akkor akarjátok visszavenni olcsón, amikor épp hiány van belőle a piacon.
Ne gyere az akkus és egyéb tárolással, mert az csak még drágábbá teszi a már amúgy is legdrágábban termelő erőművet.
A Tesla akkus technológiájával nagyjából 2 milliárd euróba kerülne eltárolni Paks 1 órás termelését. Egyesek 12000 MW napelemmel számolnak Magyarországon, ezt 12 milliárd euróba kerülne eltárolni. Ez Magyarország áramfogyasztását még mindig csak kb. 2.5 órán keresztül fedezné. Ennyiből viszont már kihozható egy harmadik atomerőmű is. Ha egy egész napot akarsz áthidalni akkuval, akkor azt kb. 10 atomerőmű árán teheted meg.
És ez akkor is ennyi pénzbe fog kerülni, ha minden ember saját magának fogja megvenni az akkut.
Engemet az háborít fel a leginkább a magyar kormány politikájában, hogy ugyanazokat a hibákat akarjuk elkövetni, amit a németek előttünk már vagy 15 éve elkövettek. Lehet látni mekkorát tévedtek (tévedtek egy fenét, azt még egy általános iskolát elvégzett ember is tudta, hogy marhaság amit csinálnak, szóval sima korrupció, rosszabb esetben hazaárulás miatt csinálták), mégis mi is ugyanezt elkövetjük.
Az sem mentség, hogy az EU ezt fizeti és nem akarunk konfliktust.
Annyi de annyi sokkal jelentéktelenebb dologért ölremegyünk Brüsszellel, de az energiaellátás biztosításáért túl keveset konfrontálódtunk.
Paks 2 már kész kellene legyen vagy 3-4 éve és már a harmadik erőműt is le kellett volna szerződni rég a Roszatommal.
Mindezt úgy írom, hogy már 6 éve az akkuiparban dolgozom, szóval érdekemben is állna, ha ekkora kereslet alakulna ki az akkuk iránt.
 

aamen

Well-Known Member
2015. november 28.
1 426
7 007
113
Benéztem ebbe a topikba és azt kell mondjam, vagy 10 év alatt semmi sem változott.
A németek "zöldülését" látva, már ideje lenne belátni, hogy a napelemerőművek egy zsákutca. Se nem zöld, se nem olcsó, se nem megbízható, se nem tesz függetlenné egy országot.
Lásd már be, hogy a napelemesek igenis a más pénzén próbálnak nyerészkedni.
Mégis minek lehet azt nevezni, amikor egy nem tárolható terméket akkor akartok drágán eladni, amikor nincs rá szükség, majd akkor akarjátok visszavenni olcsón, amikor épp hiány van belőle a piacon.
Ne gyere az akkus és egyéb tárolással, mert az csak még drágábbá teszi a már amúgy is legdrágábban termelő erőművet.
A Tesla akkus technológiájával nagyjából 2 milliárd euróba kerülne eltárolni Paks 1 órás termelését. Egyesek 12000 MW napelemmel számolnak Magyarországon, ezt 12 milliárd euróba kerülne eltárolni. Ez Magyarország áramfogyasztását még mindig csak kb. 2.5 órán keresztül fedezné. Ennyiből viszont már kihozható egy harmadik atomerőmű is. Ha egy egész napot akarsz áthidalni akkuval, akkor azt kb. 10 atomerőmű árán teheted meg.
És ez akkor is ennyi pénzbe fog kerülni, ha minden ember saját magának fogja megvenni az akkut.
Engemet az háborít fel a leginkább a magyar kormány politikájában, hogy ugyanazokat a hibákat akarjuk elkövetni, amit a németek előttünk már vagy 15 éve elkövettek. Lehet látni mekkorát tévedtek (tévedtek egy fenét, azt még egy általános iskolát elvégzett ember is tudta, hogy marhaság amit csinálnak, szóval sima korrupció, rosszabb esetben hazaárulás miatt csinálták), mégis mi is ugyanezt elkövetjük.
Az sem mentség, hogy az EU ezt fizeti és nem akarunk konfliktust.
Annyi de annyi sokkal jelentéktelenebb dologért ölremegyünk Brüsszellel, de az energiaellátás biztosításáért túl keveset konfrontálódtunk.
Paks 2 már kész kellene legyen vagy 3-4 éve és már a harmadik erőműt is le kellett volna szerződni rég a Roszatommal.
Mindezt úgy írom, hogy már 6 éve az akkuiparban dolgozom, szóval érdekemben is állna, ha ekkora kereslet alakulna ki az akkuk iránt.
számoljunk tovább
e pillanatban magyarország 6,8 GW energiát használ
ennek egy napi tárolása 24*6,8=163,2 GWH egy heti - mert vannak totál ködös borongós időszakok is - 1142,4 GWH
tekintsünk el ennek a költségeitől árától anyagi és technikai vonzataitól, és rendeljük meg
figyeljük meg hogy nem fog sikerülni
mert beleértünk a világ éves teljes akku gyártó kapacitásának a nagyságrendjébe és olyan nincs hogy egy évig a világon senki ne kapjon mobiltelefont laptopot elektromosautót másegyebet ami akksit használ mert a krőzus magyarok mindent felvásároltak előlük...
 

Kim Philby

Well-Known Member
2020. december 16.
9 830
30 458
113
 

Kim Philby

Well-Known Member
2020. december 16.
9 830
30 458
113
 
  • Tetszik
Reactions: gergo55

ZRÍNYI 20!026

Well-Known Member
2017. szeptember 20.
2 073
4 037
113
Benéztem ebbe a topikba és azt kell mondjam, vagy 10 év alatt semmi sem változott.
A németek "zöldülését" látva, már ideje lenne belátni, hogy a napelemerőművek egy zsákutca. Se nem zöld, se nem olcsó, se nem megbízható, se nem tesz függetlenné egy országot.
Lásd már be, hogy a napelemesek igenis a más pénzén próbálnak nyerészkedni.
Mégis minek lehet azt nevezni, amikor egy nem tárolható terméket akkor akartok drágán eladni, amikor nincs rá szükség, majd akkor akarjátok visszavenni olcsón, amikor épp hiány van belőle a piacon.
Ne gyere az akkus és egyéb tárolással, mert az csak még drágábbá teszi a már amúgy is legdrágábban termelő erőművet.
A Tesla akkus technológiájával nagyjából 2 milliárd euróba kerülne eltárolni Paks 1 órás termelését. Egyesek 12000 MW napelemmel számolnak Magyarországon, ezt 12 milliárd euróba kerülne eltárolni. Ez Magyarország áramfogyasztását még mindig csak kb. 2.5 órán keresztül fedezné. Ennyiből viszont már kihozható egy harmadik atomerőmű is. Ha egy egész napot akarsz áthidalni akkuval, akkor azt kb. 10 atomerőmű árán teheted meg.
És ez akkor is ennyi pénzbe fog kerülni, ha minden ember saját magának fogja megvenni az akkut.
Engemet az háborít fel a leginkább a magyar kormány politikájában, hogy ugyanazokat a hibákat akarjuk elkövetni, amit a németek előttünk már vagy 15 éve elkövettek. Lehet látni mekkorát tévedtek (tévedtek egy fenét, azt még egy általános iskolát elvégzett ember is tudta, hogy marhaság amit csinálnak, szóval sima korrupció, rosszabb esetben hazaárulás miatt csinálták), mégis mi is ugyanezt elkövetjük.
Az sem mentség, hogy az EU ezt fizeti és nem akarunk konfliktust.
Annyi de annyi sokkal jelentéktelenebb dologért ölremegyünk Brüsszellel, de az energiaellátás biztosításáért túl keveset konfrontálódtunk.
Paks 2 már kész kellene legyen vagy 3-4 éve és már a harmadik erőműt is le kellett volna szerződni rég a Roszatommal.
Mindezt úgy írom, hogy már 6 éve az akkuiparban dolgozom, szóval érdekemben is állna, ha ekkora kereslet alakulna ki az akkuk iránt.
A napelemesek többsége nem más pénzén akar nyerészkedni, hanem egy megtérüló befektetést akart, ahogy azt a kormány ígérte!
1, A napelememet nem a ti pénzeteken vettem, nem az államén, hanem a sajátomon, amiért megdolgoztam, többször leadóztam.
2, A tavasztól őszig tartó időszakban, akku nélkül is sokkal kevesebb energiát használok a hálózatról, ezért több jut az országnak, többek közt a te energiafaló akkugyáradnak, és kevesebb kell importból! Télen pedig gázból használok jóval kevesebbet! Nyugodtan elgondolkodhatsz rajta, hogy melyik olcsóbb az országnak, és nekem is, az áram, vagy a gáz!
3, Ha egyszer elérjük azt a fejlettségi szintet az elektromos autóknál, és az akksiknál, hogy a hatótáv és az élettartam hosszabb lesz, és az áruk is elérhető lesz az átlagembernek, akkor azok töltésével nagyságrendekkel jobb lesz a használhatóság.
2 autó van a háztartásunkban, ezért rugalmasan tudnánk használni, hosszabb ideig tartó felhős időben is. Én napi 70km-t utazom, csak a mukahelyre.

Ezenkívül észre kellett volna venned azt is, hogy 10 év alatt Paks2 ügyében sem változott semmi! Továbbra sem üzemel, és csak bízunk benne, hogy újabb 10 év elteltével ez változni fog, miközben a villamosenergia felhasználásunk pedig rohamosan nő, köszönhetően az akku, és autógyárak felfutásának!
De ha a 10 év szaldó letelte után mégsem alakulna kedvezően a napelemem használhatósága, akkor majd elgondolkodom rajta, hogy megszabaduljak-e tőle, ha ez megnyugtat titeket.
Addig meg javaslom, hogy a korrupt, enyves kezű politikusaink által az országnak okozott károkkal foglalkozzatok, ahelyett hogy a napelemeseket tartjátok bűnbaknak minden rosszért, szimpla írigységből!
Áldás, békesség!
 

Sunlight56

Well-Known Member
2022. március 1.
1 800
14 365
113
Felteszek egy kérdést, gazdasági okokból érdemes-e a napelem + LiFePO4 kombót támogatni más energiatermelési megoldásokhoz képes, mi lesz ekkor a piacra küldhető nagykereskedelmi áram ára?

Hogy könnyen számolható és közérthető legyen, nagyon le kell egyszerűsíteni a megtérülési számítást, ehhez rögzíteni kell néhány alap gazdasági adatot:
- Minden beruházó, így a lakossági is elvárja hogy beruházása egy adott futamidő, tegyük ezt max 10 évre, megtérüljön.
- Sikerül a teljes napsütés időszakában termelődő felesleges napenergiát akkumulátorba betárolni, és az pont elegendő lesz a további napszakok energia ellátására (tehát még jócskán kell azért napelemet telepíteni..)

A magyarországi naperőművek üzemeltetői számára a 23 Ft / kWh ár egy fájdalomküszöb, mert tavaly láttuk, oligarchák, kínaiak 100 MW feletti kiszállását a napelemek üzemeltetéséből, mert elérték a megtérülési fájdalomküszöböt.
Tehát a napelemes áram beker ára 23 Ft / kWh

Nézzük mennyi ennek az ára, ha ezt betápláljuk az akkumulátorba és onnan a napmentes időszakban kitároljuk:
1 MWh tárolóképességű LiFePO4 akkumulátor konténer beker ára most kb 330 000 Euró a benne lévő inverterrel, software-val együtt.

Tehát 1 kWh tároló kapacitás létesítése 330 Euro = 125 400 Ft.

Tegyük fel hogy 3650 ciklust csinál meg (10 év) naponta egyszer feltöltve és kisütve a selejtezéséig..
Ekkor 1 kWh akkuba elvileg 3650 kWh energiát tudok be és kitárolni 10 év alatt...
Ha megnézem hogy ennyi tárolt energiára jut a 125 400 Ft akkor ennek csak a tárolási alap ára: kb 35 Ft.

-Akkutelep kémiai hatásfoka 90% 35 Ft / 0,9 = 38,88 Ft
- Be és kitárolási inverter össz hatásfoka jó esetben 90 % 90 % = 48 Ft

Ehhez jön hozzá a napelem által megtermelt energia költsége is tehát 23 + 48 Ft = mintegy 71 Ft..


Tehát 1 kWh napelem energia előállítása eltárolása és visszaadása 71 Ft-ba kerül és még nagyon sok költséget ezzel kapcsolatosan nem is számoltam.. És ráadásul ez egy igen ideálís eset hogy teljesen ki tudom az akkut használni (mi van h ha 1 hétig nem süt a nap és nincs mit tárolni, üresen áll), nem számoltam a 25 éves napelem 80% os , valamint az akkutelep 10 éves 80% os ra történő degradációjával stb.

Ezért nagyjából valahol 80 Ft ra saccolom az akkutelepből kijövő áram alapdíjának értékét az hálózatba való betápláláskor..
Ha ezt nem sikerül saját magunknak felhasználni, felesleg akkor erre rakódik még a közismert "sallang" költség + 27% ÁFA..

Magánszemély pld éjszaka vásárolna ebből a napelemes akksis "Zöld" áramból - mindjárt 100 Ft / kW felé menne a beker..

Kérdés hogy érdemes e jelentős állami vagy EU-s támogatás nélkül egyáltalán a témával foglalkozni?

Ezzel a 80 Ft-os zölderőműves áram alapdíjjal csak azt értük el h a beruházás kamat mentesen 10 év alatt csak a saját bekerülési költségét termelte ki..

Ennél nem olcsóbb bármely hagyományos , esetleg a szintén CO2 mentes atomerőmű is?
 

ZRÍNYI 20!026

Well-Known Member
2017. szeptember 20.
2 073
4 037
113
Felteszek egy kérdést, gazdasági okokból érdemes-e a napelem + LiFePO4 kombót támogatni más energiatermelési megoldásokhoz képes, mi lesz ekkor a piacra küldhető nagykereskedelmi áram ára?

Hogy könnyen számolható és közérthető legyen, nagyon le kell egyszerűsíteni a megtérülési számítást, ehhez rögzíteni kell néhány alap gazdasági adatot:
- Minden beruházó, így a lakossági is elvárja hogy beruházása egy adott futamidő, tegyük ezt max 10 évre, megtérüljön.
- Sikerül a teljes napsütés időszakában termelődő felesleges napenergiát akkumulátorba betárolni, és az pont elegendő lesz a további napszakok energia ellátására (tehát még jócskán kell azért napelemet telepíteni..)

A magyarországi naperőművek üzemeltetői számára a 23 Ft / kWh ár egy fájdalomküszöb, mert tavaly láttuk, oligarchák, kínaiak 100 MW feletti kiszállását a napelemek üzemeltetéséből, mert elérték a megtérülési fájdalomküszöböt.
Tehát a napelemes áram beker ára 23 Ft / kWh

Nézzük mennyi ennek az ára, ha ezt betápláljuk az akkumulátorba és onnan a napmentes időszakban kitároljuk:
1 MWh tárolóképességű LiFePO4 akkumulátor konténer beker ára most kb 330 000 Euró a benne lévő inverterrel, software-val együtt.

Tehát 1 kWh tároló kapacitás létesítése 330 Euro = 125 400 Ft.

Tegyük fel hogy 3650 ciklust csinál meg (10 év) naponta egyszer feltöltve és kisütve a selejtezéséig..
Ekkor 1 kWh akkuba elvileg 3650 kWh energiát tudok be és kitárolni 10 év alatt...
Ha megnézem hogy ennyi tárolt energiára jut a 125 400 Ft akkor ennek csak a tárolási alap ára: kb 35 Ft.

-Akkutelep kémiai hatásfoka 90% 35 Ft / 0,9 = 38,88 Ft
- Be és kitárolási inverter össz hatásfoka jó esetben 90 % 90 % = 48 Ft

Ehhez jön hozzá a napelem által megtermelt energia költsége is tehát 23 + 48 Ft = mintegy 71 Ft..


Tehát 1 kWh napelem energia előállítása eltárolása és visszaadása 71 Ft-ba kerül és még nagyon sok költséget ezzel kapcsolatosan nem is számoltam.. És ráadásul ez egy igen ideálís eset hogy teljesen ki tudom az akkut használni (mi van h ha 1 hétig nem süt a nap és nincs mit tárolni, üresen áll), nem számoltam a 25 éves napelem 80% os , valamint az akkutelep 10 éves 80% os ra történő degradációjával stb.

Ezért nagyjából valahol 80 Ft ra saccolom az akkutelepből kijövő áram alapdíjának értékét az hálózatba való betápláláskor..
Ha ezt nem sikerül saját magunknak felhasználni, felesleg akkor erre rakódik még a közismert "sallang" költség + 27% ÁFA..

Magánszemély pld éjszaka vásárolna ebből a napelemes akksis "Zöld" áramból - mindjárt 100 Ft / kW felé menne a beker..

Kérdés hogy érdemes e jelentős állami vagy EU-s támogatás nélkül egyáltalán a témával foglalkozni?

Ezzel a 80 Ft-os zölderőműves áram alapdíjjal csak azt értük el h a beruházás kamat mentesen 10 év alatt csak a saját bekerülési költségét termelte ki..

Ennél nem olcsóbb bármely hagyományos , esetleg a szintén CO2 mentes atomerőmű is?
És hol van az az atomerőmű? Mert az egyik a végét járja, a másik pedig még jó ideig sehol!
És azt a madarak hordják össze? Mert nem látom, hogy kalkuláltál volna az építés költségével.
Csak mert a teljesen önerős napelemrendszerem nem került egy fillérjébe sem az államnak! Sőt fizettem utána áfát, teremtettem munkahelyeket, a többi önerőssel együtt.
Továbbra is keveritek a szezont a fa..ommal!
Vannak
-nagy napelemparkok 40 Ft-os átvételi árral
-államilag, (EU) milliókkal megtámogatott HMKE-k
-teljesen önerőből létesített HMKE-k, 5 ft-os átvételi árral.
Nálatok ezek egy kategóriába esnek!
Ha nem haragszol, ezek után nincs is miről beszélnünk!
És tudom, hogy az atomerőmű a leghatékonyabb, feltéve hogy nem csak papíron, tervekben létezik, és feltéve, hogy a fűtőanyag.....mindig rendelkezésünkre is fog állni. Na meg feltéve, hogy nem következnek be rendkívüli események!
 

Sunlight56

Well-Known Member
2022. március 1.
1 800
14 365
113
És hol van az az atomerőmű? Mert az egyik a végét járja, a másik pedig még jó ideig sehol!
És azt a madarak hordják össze? Mert nem látom, hogy kalkuláltál volna az építés költségével.
Csak mert a teljesen önerős napelemrendszerem nem került egy fillérjébe sem az államnak! Sőt fizettem utána áfát, teremtettem munkahelyeket, a többi önerőssel együtt.
Továbbra is keveritek a szezont a fa..ommal!
Vannak
-nagy napelemparkok 40 Ft-os átvételi árral
-államilag, (EU) milliókkal megtámogatott HMKE-k
-teljesen önerőből létesített HMKE-k, 5 ft-os átvételi árral.
Nálatok ezek egy kategóriába esnek!
Ha nem haragszol, ezek után nincs is miről beszélnünk!
És tudom, hogy az atomerőmű a leghatékonyabb, feltéve hogy nem csak papíron, tervekben létezik, és feltéve, hogy a fűtőanyag.....mindig rendelkezésünkre is fog állni. Na meg feltéve, hogy nem következnek be rendkívüli események!
Egyszerre több dologról is írtál itt, ezeket külön külön válaszolom meg:

Csak mert a teljesen önerős napelemrendszerem nem került egy fillérjébe sem az államnak! Sőt fizettem utána áfát, teremtettem munkahelyeket, a többi önerőssel együtt.
Továbbra is keveritek a szezont a fa..ommal!
Vannak
-nagy napelemparkok 40 Ft-os átvételi árral
-államilag, (EU) milliókkal megtámogatott HMKE-k
-teljesen önerőből létesített HMKE-k, 5 ft-os átvételi árral.
Nálatok ezek egy kategóriába esnek!
Nekem is önerős rendszerem van 4,2 kW / 13,2 kWh nagysággal. Ezt azért csináltam 3 éve hogy legalább részben függetlenítsem magam a központi energia rendszertől, és pld 1 hetes Black Out esetén nem fog a tartalék kajám a fagyasztóba rohadni..

Ezenkívül nem érintenek és ez által nem érdekelnek az állam napelemmel és lakossággal kapcsolatos rezsi rizsa politikája... Ha kivetnivalót találsz az államnál ez irányba, ott kell feltenni az ez irányú árakkal kapcsolatos kérdéseidet.

Az állam esetében Nekem fél évszázada nem kínált olyan üzleti lehetőséget, amivel jól jártam volna - kezdve az 80-as években indult életbiztosítási megtakarításokkal, magas kamat - 30 évre előre. Az is csak arra volt jó hogy előre láttam az állam inflációs politikáját.

Ha valamely ilyen lehetőségbe beleléptél, csak annyit mondhatok hogy előtte kellett volna kalkulálni gondolkodni a szerződés utolsó betűkig átgondolni..
És hol van az az atomerőmű? Mert az egyik a végét járja, a másik pedig még jó ideig sehol!
És azt a madarak hordják össze? Mert nem látom, hogy kalkuláltál volna az építés költségével.
Ha nem haragszol, ezek után nincs is miről beszélnünk!
És tudom, hogy az atomerőmű a leghatékonyabb, feltéve hogy nem csak papíron, tervekben létezik, és feltéve, hogy a fűtőanyag.....mindig rendelkezésünkre is fog állni. Na meg feltéve, hogy nem következnek be rendkívüli események!

A különböző oligarcha -politikusi érdekek megvalósulása , érdekérvényesítésük hosszú évtizedeken való F.O.S médiás szinpadi mutatványok általi polgárbefolyásolások által történnek.

Jelen esetben hogy a "Zöld" program keretében ezek a körök belépjenek az energiapiacra, "Fekete seggűnek" és nemkívánatosnak kellett beállítani az atomerőműveket, fokozatos forgalomból való kivonásukat tervezve.

Erre kapóra jött a csernobili és a fukusimai baleset - ezek végső következményét , a 17 természetes atomerőművi mag mellé hozzákerült 2 db emberi hülyeség által létrehozott további 2 talajvíz moderációs, szabályzású energia termelő magot - ezt túlértékelve, ijesztgették vele az embereket.

Ne felejtsd el hogy az emberek szemléletét ismét a helyes irányba fordítva - pár évtizednek el kell telnie ahhoz, hogy vissza lehessen térni az első atomerőművek létrehozásánál elfogadott nézetekre.

Egyszerű lesz a történet: vagy akar villamos energiát a polgár - vagy pld nem villanyautózik és aszkéta lesz ebben a villamos energia fogyasztás kérdésben..

Most megvizsgálhatjuk pld a magyar energiatermelés fogyasztás rendszerét, hogy a meglévő napelemes rendszer mellé mekkora akkupakkot kellene berakni hogy legalább a legszebb nyári napsütés által megtermelt 1 napos napenergiát egész éjjeli akkus rendszerben is el tudjuk tárolni - de gyanítom hogy horrorisztikus értékeke jönnek ki.
Jelenleg a napenergia hullámzó és eseti termelés miatt most a CO2 szennyező fosszilis energiát valamint az atomerőművek teljesítményét kell le - föl rángatni..

Ha a költségviszonyokat nézzük, a 100 Eurós / MWh áramárat figyelembe véve, be fognak férni alájuk az atomerőművek is.
Csak az a különbség, hogy ott 24 órás állandó termelés lesz, 50 éven keresztül mint látjuk, míg a napelem rendszert ez idő alatt 2 X kell majd selejtezni, újra létrehozni..

Az EU energiapolitikai tervében már 2016 ban szerepelt , hogy a "muszály" atomenergia termelés súlypontját Ukrajnába kell elhelyezni az ottani nagy kihasználatlan erőművek üzemeltetésével.
Így aztán Németország képmutató teljesen bezöldülve, magát abszolút frankónak beállítva , nekiállt az atomerőműveinek kivégzéséhez.. Hiszen a német polgárnak ezt lehet mutogatni . az nem lát ukrajnáig, hogy ott meg fullon üzemelnek az atomerőművek némethonra is betáplálva..

Remélem nem úgy jártak el, hogy mint egy középkori ágyúmester, aki a vesztes csatatéren beszegezve otthagyva ágyúját, azt gondosan selejtté téve..

Ember tervez Isten végez, az ukrán atomenergia EU-s felhasználásának egyenlőre szó szerint "lőttek",..

Ennek alapján mi is mellünkre kenhetjük az ukrajna felé menő 1000 MW-os kapacitás bővítés kiépítésünket.. A mesterségesen hátráltatott Paks II építésének pedig lóhalálában nekiugrottunk... Igy jártunk.