Energiagazdálkodás, energiabiztonság, villamosenergia-termelés

• Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

• Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

fip7

Well-Known Member
2011. november 9.
19 315
60 783
113
Pedig annó hatalmasat ment az a műsor a NatGeo-n, vagy a Discovery-n.
Nem értem mi baj volt vele, abszolute valid dolgokról volt benne szó.

Nem illik bele az uralkodó narratívába.
Szeretem a tudományt, de sokszor nagyon érződik, hogy a megrendelő érdeke fontosabb a valid eredményeknél és a valóságnál.
Ha pedig olyan sztori jön be, amely töri a narratívát, akkor azt el kell hallgattatni és meg is teszik.
Te meg én úgy sem tudjuk leellenőrizni, így meg az az igaz amit a TV-ben mondanak azt kész.
Csak, hogy a topik témájánál maradjuk, a német sötétzöld fordulat Németországban hivatalos teljes siker történet. A tények nem zavarják ez ügyben a narratívát.
Globális történelmet ugyan így nem fognak átírni. Azt ugyanis a győztesek írják. Nekik nem érdekük, hogy kiderüljön bármelyik legendáról, hogy erősen van valóság alapja.
A legjobb példa Trója megtalálása.
A hivatalos álláspont az volt a "történészek" részéről, hogy nem létezik. Aki hissz benne az "bolond", mai szóval egy konteós, alusapkás hülye, aki hisz a mesékben.
Aztán egy csávó ezt nem vette tudomásul, vett egy régi térképet amin konkrétan rajta volt, hogy Trója merre van, és ott volt. Kb. ennyire volt nehéz megtalálni.
Hozzá tenném, ez az infó, a térkép ismert volt a tudományos körökben is, csak ők "megforrás kritizálták".
Mit tudtat erről egy Bizánci térképész...
Szóval nem egy esetben ami ma konteó, az holnap tudomány, meg történelem. Meg mindig is így volt tények.

Kim Philby

Well-Known Member
2020. december 16.
12 479
36 395
113

• Hűha
Reactions: enzo

fip7

Well-Known Member
2011. november 9.
19 315
60 783
113
Mi, a fekete-tengeri özönvíz? Egyetemen tanítják. Akkor csak nem olyan konteós outsider dolog.

Lehet én jártam régen iskolába, még említés szintjén se létezett ez a dolog.
Arról nem is beszélve, hogy a nyugati világban a mai napig erősen vitatják:

Nem csak a Fekete-tengeren volt, hanem feltehetően a Perzsa-öbölben is, jóval régebben. De akár annak az emléke is fennmaradhatott.

Nem egy özönvíz legenda van. És jó részük más más özönvízről szól.
Én most itt a Sumér/Bibliai özönvízről írtam, ami nagy eséllyel a fekete-tengeri özönvíz volt.
De vannak más elméletek más özönvíz legendákra, amik épp úgy lehetnek valósak:

phaidros

Well-Known Member
2014. augusztus 9.
12 107
33 239
113
Lehet én jártam régen iskolába, még említés szintjén se létezett ez a dolog.
Arról nem is beszélve, hogy a nyugati világban a mai napig erősen vitatják:

Nem egy özönvíz legenda van. És jó részük más más özönvízről szól.
Én most itt a Sumér/Bibliai özönvízről írtam, ami nagy eséllyel a fekete-tengeri özönvíz volt.
De vannak más elméletek más özönvíz legendákra, amik épp úgy lehetnek valósak:
Mivel szerintem nagyjából egy idősek vagyunk, ezért ez kizárt dolog. :D

De, igaz, azt nem bizonyítja, hogy anno nekünk is elmondta volna, de most más, egyetemi előadásában is szokott róla beszélni Rácz Lajos klímatörténész /régebben történeti földrajz elnevezésű/ egyetemi tanár:

(időzítve)

Mindegyik előadását ajánlom; igaz sokat kalandozik, meg sztorizik, de ettől is élvezhető.

• Tetszik
Reactions: LMzek 2.0 and fip7

fip7

Well-Known Member
2011. november 9.
19 315
60 783
113
Mivel szerintem nagyjából egy idősek vagyunk, ezért ez kizárt dolog. :D

De, igaz, azt nem bizonyítja, hogy anno nekünk is elmondta volna, de most más, egyetemi előadásában is szokott róla beszélni Rácz Lajos klímatörténész /régebben történeti földrajz elnevezésű/ egyetemi tanár:

(időzítve)

Mindegyik előadását ajánlom; igaz sokat kalandozik, meg sztorizik, de ettől is élvezhető.

Tök jónak tűnik ez a fickó. Nem ismertem eddig.
Amúgy tök érdekes, hogy az utolsó piramisok építése akkor történik amikor elkezd kiszáradni a szahara...
Utána már nem épül egy se.
Találgatják a tudósok "Vajon miért"?
Hát gondolom a kiszáradás csökkentette némileg a birodalom gazdasági potenciálját, és egyszerűen a Gízai után belátták, hogy ez így nem fog menni. Szerintem.

Amúgy komolyan, a történelem oktatásunk egyik legnagyobb rákfenéje az, hogy a levegőben lóg az egész.
Gyakorlatilag a klíma és kataklizma történelem nélkül értelmezhetetlen a múlt.
Emlékszem nekem még olyan történelmi atlaszaim voltak, amin a mai klimatikus viszonyok között voltak ábrázolva sok ezer éves dolgok XD
És ehhez igazodott a tananyag is. Így meg azért érthető, hogy miért nem volt sok köze a valósághoz.
Például Egyiptom sem csak azért emelkedett fel, mert ott volt a Nílus, hanem azért mert ez volt az afrikai és a közel keleti nagy birodalmak egyik metszéspontja. Vagyis kereskedelmi csomópont.

fip7

Well-Known Member
2011. november 9.
19 315
60 783
113
És hozzátenném , hogy klíma történelmet és földrajzott , azért sem visznek bele a történelem oktatásba, mert akkor nem sok ember lenne aki benyelné a "mind meghalunk, sosem volt még ilyen meleg, az ember felel a felmelegedésért" baromságot. Egyszerűen mindenkinek leesne a tantusz, hogy sok szarért az emberiség a felelős, a klíma folyamatos változása pont azon kevés dolog egyike, amiben nem sok vizet zavar.

phaidros

Well-Known Member
2014. augusztus 9.
12 107
33 239
113
Tök jónak tűnik ez a fickó. Nem ismertem eddig.
Nagyon szerettem az előadásait.
De most is rendszeresen megnézem.
Amúgy tök érdekes, hogy az utolsó piramisok építése akkor történik amikor elkezd kiszáradni a szahara...
Lehet, hogy akkor (azon időszakig) jelent meg olyan embertömeg, aki marék szotyiért foglalkoztathatói voltak?
Vagy szakrális oka volt, hogy majd ezzel visszafordítják? (Lajos pl.: arról is rendszeresen beszél, hogy a megismerésnek nem csak mai tudományos módja van.)
Amúgy komolyan, a történelem oktatásunk egyik legnagyobb rákfenéje az, hogy a levegőben lóg az egész.
Igen is, meg nem is.
Igazad van, de, hogy épp ez a legnagyobb nem tudom, a sok közül nehéz választani. Én az összefüggések megértésének hiányát és a logikai gondolkodás hiányát is igen nagy problémának gondolom. Hogy ezek után épp a környezettel mit kezdenek, az már ezeknek a következménye.

misinator

Well-Known Member
2011. október 5.
4 654
13 008
113
Nagyon szerettem az előadásait.
De most is rendszeresen megnézem.

Lehet, hogy akkor (azon időszakig) jelent meg olyan embertömeg, aki marék szotyiért foglalkoztathatói voltak?
Vagy szakrális oka volt, hogy majd ezzel visszafordítják? (Lajos pl.: arról is rendszeresen beszél, hogy a megismerésnek nem csak mai tudományos módja van.)

Igen is, meg nem is.
Igazad van, de, hogy épp ez a legnagyobb nem tudom, a sok közül nehéz választani. Én az összefüggések megértésének hiányát és a logikai gondolkodás hiányát is igen nagy problémának gondolom. Hogy ezek után épp a környezettel mit kezdenek, az már ezeknek a következménye.
Én az összefüggések megértésének hiányát és a logikai gondolkodás hiányát is igen nagy problémának gondolom.
A Humor topikban reagáltam erre a mondatodra.

Kim Philby

Well-Known Member
2020. december 16.
12 479
36 395
113
Már korábban említettem, hogy téves az a feltételezés, hogy az olaj és a földgáz fosszíliumok...az oroszok régóta tudják, hogy sosem fogy el, mivel a Föld valójában egy "zárt" rendszer....
Ha pedig ez így van, márpedig ez valószínű, akkor át lettünk verve...ja, hol is van ilyenkor a "mindenható tudomány" felkent és megkent papjainak kórusa?

phaidros

Well-Known Member
2014. augusztus 9.
12 107
33 239
113
Már korábban említettem, hogy téves az a feltételezés, hogy az olaj és a földgáz fosszíliumok...az oroszok régóta tudják, hogy sosem fogy el, mivel a Föld valójában egy "zárt" rendszer....
Ha pedig ez így van, márpedig ez valószínű, akkor át lettünk verve...ja, hol is van ilyenkor a "mindenható tudomány" felkent és megkent papjainak kórusa?
Cseszed, és most szólsz, miután épp ma vettük át a gyerekkel. :D

malleusorbis

Well-Known Member
2022. március 21.
1 045
8 702
113

ravenlord

Well-Known Member
2016. december 31.
5 029
15 129
113

L. Simon László: A kormány igazán azzal segítene a vállalkozásokon és a napelemmel rendelkező lakosságon, ha a németekéhez hasonló rendszert vezetne be​

https://mandiner.hu/belfold/2024/12/uj-sarc-az-elektromos-rendszerhasznalati-dij-2

"Az elmúlt 13 év második leggyorsabb ütemében apadt a gázév kezdetétől mostanáig a magyarországi föld alatti gáztárolók töltöttsége, 13,5%-ponttal, ami a tartósabban hideg idő következménye – figyelt fel a fejleményre a Portfolio. A gáztárolók szokatlanul gyors apadása nemcsak magyar jelenség, összeurópai szinten is 2016 óta nem volt olyan gyors töltöttség apadás októbertől november végéig, mint idén."
magyar-gaztarolok-toltottsege241204-719602.jpg

https://www.portfolio.hu/gazdasag/2...san-apadnak-a-magyarorszagi-gaztarolok-727580

senkineksenkije

Well-Known Member
2020. november 22.
687
6 434
93

L. Simon László: A kormány igazán azzal segítene a vállalkozásokon és a napelemmel rendelkező lakosságon, ha a németekéhez hasonló rendszert vezetne be​

https://mandiner.hu/belfold/2024/12/uj-sarc-az-elektromos-rendszerhasznalati-dij-2

"Az elmúlt 13 év második leggyorsabb ütemében apadt a gázév kezdetétől mostanáig a magyarországi föld alatti gáztárolók töltöttsége, 13,5%-ponttal, ami a tartósabban hideg idő következménye – figyelt fel a fejleményre a Portfolio. A gáztárolók szokatlanul gyors apadása nemcsak magyar jelenség, összeurópai szinten is 2016 óta nem volt olyan gyors töltöttség apadás októbertől november végéig, mint idén."
magyar-gaztarolok-toltottsege241204-719602.jpg

https://www.portfolio.hu/gazdasag/2...san-apadnak-a-magyarorszagi-gaztarolok-727580
Esetleg szerepe lehetett, hogy a november a sokévi átlagnál jóval hidegebb volt? Könnyű úgy spórolni, ha nem kell fűteni, de ha fűteni kell, akkor bizony a fűtőanyag rohamosan fogyni kezd.
Az utóbbi években kurvára szerencsénk volt, hogy télen nem voltak az 1980-as évekhez hasonló hidegek. Akkoriban volt olyan január, amikor egész hónapban reggel -20C körül kezdődött, de nem volt ritka a -27C reggel sem. Nappal felmelegedett olyan -8C fokra.