Több pontos vitatkoznék:
1) az alap állításom az volt, hogy amikor árakat hasonlítunk össze akkor azonos műszaki tartalommal tegyük. Ez ugyanaz, amikor
@molnibalage azt mondja az F16 meg f35 árakra (amúgy teljesen jogosan), hogy ok, hogy az F35 mennyivel drágább mint egy F16v, de az integráltan tartalmazza a célmegjelelő Pod-ot, a SOJ pod-ot meg 12 vontatott csalit...nézzük meg mennyibe kerülne az F16V ha ezeket mind ráaggatjuk.
Ráadásul ismét kiemelem, hogy ha új építésről van szó, akkor a telekáron sokat tudsz spórolni, ha nincs olyan megkötésed, hogy legyen gáz...szóval ha új építésben gondolkozik valaki és körültekintően választ, akkor még a beruházási költségben sem lesz drágább a hőszipka, mint egy kondi kazános rendszer...fenntartásban meg egyértelműen olcsóbb
2) mit nevezünk luxusnak? szerintem manapság az, hogy egy házban/lakásban legyen légkondi az nem a luxus kategória...egy csomó panelen is van...én annyit állítottam, hogy mivel a hőszipka egyben kiváltja a légkondit is, ezért az áraknál vegyük figyelembe, hogy kondi kazán esetén kell külön klíma.
a HMV komforttal kacsoltban meg azt kell látni, hogy a sima átfolyós rendszerű kazánoknál (vagyis ha nincs valamilyen puffertárolód), azért a HMV komfort nem éppen csúcs...ha több helyen történik egyszerre melegvíz kivételezés, akkor bizony a kazántól távolabb lévő helyen elég hektikus tud lenni a melegívz...azt is látni kell, hogy a kazánokban lévő bimetálos hőcserélőknek azért van egy "természetes korlátja"...nálunk 45 fokra van a HMV állítva...ha teljesen egyenletesen folyatom a vizet, akkor is 42-48 fok között ingadozik a HMV hőmérséklet...
csak arra akarok utalni, hogy azért ilyen HMV ingadozás pl. a paneloknál nincsen....szóval azért szerintem óvatosan azzal, hogy mi a luxus és mi nem
3) egy hőszipkás rendszer nem 7-8 millió...Mitshubitshi Zubadan hőszivattyú ára telepítéssel, tokkal vonóval 4,5 misi körül van...persze ez már nem a legújabb...egy modernebb Bosch vagy Viessman monoblokkos hőszipka esetén ehhez hozzájön alsó hangon +1 misi...de akkor sem 7-8
másrészről szerintem a kondikazános árakkal nem biztos, hogy tisztában vagy....egy jobb minőségű Vaillant kazánnal gáztervvel, kéménnyel, hatósági engedéllyel stb.. egy kondi kazános rendszer 2 misi...és akkor ebben nincsen benne a hőleadó...ha padló vagy mennyezet fűtés akkor kb. +1 misi (azért kondis kazánhoz is a felület fűtés ajánlott)...ha esetleg ehelyett alacsony hőmérsékletű radiátoros rendszert akarsz az olcsóbb lesz egy 100 nm ház esetében kijöhet 4-500ezerből...és akkor még a klíma+annak beszerelése...szóval egy minőségi kondikazános rendszer klímával szintén benne van 3,5-4 misiben... de megint mondom a nagy kérdés az, hogy a telken tudsz-e a gáz miatt spórolni