Érdekességek a világ országaiból

• Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

• Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

haubagoi

Well-Known Member
2015. augusztus 4.
10 985
9 498
113
Pedig egyébként nem tudom mi bajuk van a környezetvédőknek az úszó atomerőművel (úszó Csernobilnak hívják már most), hiszen hatalmas ötlet - ha úgy tetszik innováció! (az innováció hiányát szokták számonkérni az oroszoktól, most meg nem tetszik nekik, ha innoválnak) - , hiszen ha balesetet szenved, akkor el lehet vontatni jó messzire, míg egy szárazföldi atomerőművet nem lehet odébbvinni, ha gáz van.

nyugger

Well-Known Member
2012. szeptember 30.
6 996
31 067
113
Várom már mikor fognak nekimenni a sötétzöldek a US Navy hordozóinak vagy tengeralattjáróinak, mert atommeghajtásúak és emiatt szerintük veszélyesek. Jah, hogy ez nem bírt eljutni az agyukig vagy úgy szétkapják őket a tengeren, hogy öröm lesz nézni?

haubagoi

Well-Known Member
2015. augusztus 4.
10 985
9 498
113
Várom már mikor fognak nekimenni a sötétzöldek a US Navy hordozóinak vagy tengeralattjáróinak, mert atommeghajtásúak és emiatt szerintük veszélyesek. Jah, hogy ez nem bírt eljutni az agyukig vagy úgy szétkapják őket a tengeren, hogy öröm lesz nézni?

Azoknak azért nem mennek neki, mert elképzelhetetlennek tartják, hogy egy amerikai hajó elsüllyedjen. Ki merne rálőni egy amerikai hajóra? - gondolják. Üzemi baleset meg elképzelhetetlen, mert az csak Oroszországban lehetséges: ott minden kigyullad, ég, felrobban, elsüllyed stb. - na de Amerikában? Az lehetetlen.
(Ha meg mégis, akkor azt a média nem hozza le, és kész. Lényeg az imázs.)

wolfram

Well-Known Member
2011. július 30.
5 828
4 126
113
Vagy mi már nem tudjuk meg. Orosz VM titkosította a balesettel kapcsolatos minden információt.

Hát, talán majd 10-15 év múlva elmondják.
Mindenesetre, ha történt viszonylag komolyabb kiszóródás, azt pár héten belül érzékelni fogják a bolygószerte elhelyezett detektorok.

Nemerson

Well-Known Member
2018. február 17.
9 813
39 253
113
Szevasztopoli motorostalálkozó résztvevőkkel világ minden tájáról(diszvendég Putyin és a DNR elnöke Gyenyisz Pushilin)

angelsoul

Well-Known Member
2016. február 13.
2 453
15 837
113
Hát, talán majd 10-15 év múlva elmondják.
Mindenesetre, ha történt viszonylag komolyabb kiszóródás, azt pár héten belül érzékelni fogják a bolygószerte elhelyezett detektorok.

Ezt szeretem az oroszokban!
Most forgatják az ellen-Chernobil sorozatot és beleadnak mindent - valódi nukleáris katasztrófa, nem holmi imperialista CGI hulladék!

Bocsi de Te hülye vagy ?Az összes F- akárhányas alpesi ózont pukikázik néha napján a levegöbe.A kerót meg a lóvét meg egyenesen termeli(vkinek).

Igazából törekednek rá, bár nem igazából környezetvédelmi céllal...
https://www.navy.mil/submit/display.asp?story_id=96702

De elég problemás:
https://cen.acs.org/articles/96/i10/efforts-use-green-fuels-sometimes.html

gacsat

Well-Known Member
2010. augusztus 2.
16 678
14 641
113
@wolfram

"Mivel a Roszatom is érintett, ezért vagy a Burevesztnyik (SSC-X-9) volt, vagy egy olyan nukleáris, vagy részben nukleáris meghajtású rakéta/robotrepülő, amiről eddig még nem hallottunk. Más lehetőség nem nagyon van, mert nem lehetnek annyira hülyék az oroszok, hogy egy ilyen teszten RTG-t, vagy igazi nuki robbanófejet pakoljanak egy tisztán kémiai meghajtású hordozóeszközre."

Mivel a biztpolba nem tudok írni így itt válaszolok.

Sokan a Burovesztnyikre tippelnek, de nem az volt.
1. Burovesztnyik szilárd halmazállapotú üzemanyogot használ.A hírekben meg folyékony üzemanyagú hajtómüről beszéltek.
2. A tesztet a Nyjonyoksza titkos bázison végezték, amely mindössze 30 km-re található a 185 000 lakosú Szeverodvinszk városától. Nem hülyék az oroszok, hogy nukleáris hajtómüvet teszteljenek egy nagyváros közelében. A teszteket eddig az Északi sarkon található Novaja Zemlán végezték.

Ami nyílt forrásból ismert:

Egy új energia(hajtómü) forrással probálkoztak. A hajtómü folyékony üzemanyag rendszerébe radioizotóp anyagot használtak. Ez egy rendkívül speciális energiaforrás. Az erőforrás sajátossága, hogy a láncreakció helyett, mint például a nukleáris reaktorokban, a radioaktív tüzelőanyag hevítéskor teljesen lebomlik és nem jelent semmilyen sugárterhelést.

Szerintem a Cirkon hiperszónikus rakéta(ahogy fentebb írtam) szárazföldi telepítésü változatának - új technológián alapuló rakétahajtómüt tesztelték.
A radioaktivitás csak az idővel csökken. Csinálhatsz te akármit, a csökkenés lefutása mit sem változik.

wolfram

Well-Known Member
2011. július 30.
5 828
4 126
113
Ezt szeretem az oroszokban!
Most forgatják az ellen-Chernobil sorozatot és beleadnak mindent - valódi nukleáris katasztrófa, nem holmi imperialista CGI hulladék!

Nos, én nem nagyon vagyok oda a nukleáris meghajtású, légkörben közlekedő eszközökért, köztük a Burevesztnyikért, meg bármi hasonlóért...

A finnek szerint se volt semmi.

Nem tudom, hogy merrefelé fújt-fúj ott a szél, szóval szerintem várjunk még egy-két hetet. Azt nem hinném, hogy súlyos sugárszennyezés történt volna, de érdekes lehet, hogy ha érzékelni fognak valamit a detektorok, akkor az milyen izotóp, vagy izotópok lesznek. Emlékszel még a két évvel ezelőtti ruténium 106-os izotópszintnövekedésre, aminek azóta sem lett (hivatalosan) "gazdája".

• Tetszik
Reactions: Bleroka

gacsat

Well-Known Member
2010. augusztus 2.
16 678
14 641
113
Nos, én nem nagyon vagyok oda a nukleáris meghajtású, légkörben közlekedő eszközökért, köztük a Burevesztnyikért, meg bármi hasonlóért...

Nem tudom, hogy merrefelé fújt-fúj ott a szél, szóval szerintem várjunk még egy-két hetet. Azt nem hinném, hogy súlyos sugárszennyezés történt volna, de érdekes lehet, hogy ha érzékelni fognak valamit a detektorok, akkor az milyen izotóp, vagy izotópok lesznek. Emlékszel még a két évvel ezelőtti ruténium 106-os izotópszintnövekedésre, aminek azóta sem lett (hivatalosan) "gazdája".
De lett. Mostanában mondták el az oroszok.

boki

Well-Known Member
2012. május 18.
48 559
84 992
113
Az új fegyvertípusok kifejlesztését végig kell vinni, mert az lesz a legjobb megemlékezés a múlt héten életüket vesztő nukleáris szakemberekről - közölte a Roszatom vezérigazgatója hétfőn, azt követően, hogy eltemették az orosz állami atomenergetikai konszern öt munkatársát, aki egy fegyverkísérlet során vesztette életét.

https://index.hu/kulfold/2019/08/12...pMSz_PTP2lxJlowBme2VIzbQ_mIOsYzv3FCnUxSPLBVk8

wolfram

Well-Known Member
2011. július 30.
5 828
4 126
113
De lett. Mostanában mondták el az oroszok.

A ruténium 106-ost?
Mert amiről én tudok, az az, hogy közvetlenül az izotóp érzékelése után orosz részről felröppent egy olyan történet, hogy valamilyen, a légkörben elégő műhold RTG-jéből származott az izotóp, de ezt a lehetőséget a NAÜ kizárta.
https://www.irsn.fr/EN/newsroom/New...n-Report_Ruthenium-106-in-europe_20171109.pdf

Aztán most, pár hete jött ki egy nemzetközi tanulmány, miszerint minden bizonnyal a majaki létesítményből (ami korábban is az első számú "gyanúsított" volt) származott.
https://www.pnas.org/content/pnas/early/2019/07/25/1907571116.full.pdf

De az oroszok tudtommal a mai napig tagadják, hogy Majakból, vagy egyáltalán tőlük származna és nem is mondtak mást a műholdas hipotézisen kívül.

Rotten878

Active Member
2018. november 21.
211
183
43
Na még ilyet?

"A két (NATO) F-18 vadászgép balra fordult, hogy elmozduljon az elfogott repülőgéptől. Röviddel azelőtt az egyik orosz Su-27 vadászgép balra fordult, hogy majdnem bekerüljön az F-18 egyikének repülési útjába. nem biztonságos módon "- mondja a NATO katonai tisztviselője a CNN-nek"

Nem vagyok otthon, hogy könnyen utánanézzek hol volt az "elfogás" de logikusan feltételezve a légvédelmi azonosítási zóna határáig.
Namármost az biztos nem az a zóna volt ahonnan az orosz gépek kísérték a repülõgépet.
Az - szintén logikusan - az orosz kalinyigrádi zónától indult (ha emlékeim nem csalnak) majd a szentpéteri zónától ha nem elõbb indult újra.

Ha nem hibádzik a gondolatmenetem onnantól az orosz repülõgépek egyébként tényleg agresszív manõvere jogos volt, sõt számomra veszélyessége ellenére kellõen határozott volt.
Ellentmondást nem türõen jártak el, ennyi történt talán.

T

Törölt tag 1711

Guest
Nem vagyok otthon, hogy könnyen utánanézzek hol volt az "elfogás" de logikusan feltételezve a légvédelmi azonosítási zóna határáig.
Namármost az biztos nem az a zóna volt ahonnan az orosz gépek kísérték a repülõgépet.
Az - szintén logikusan - az orosz kalinyigrádi zónától indult (ha emlékeim nem csalnak) majd a szentpéteri zónától ha nem elõbb indult újra.

Ha nem hibádzik a gondolatmenetem onnantól az orosz repülõgépek egyébként tényleg agresszív manõvere jogos volt, sõt számomra veszélyessége ellenére kellõen határozott volt.
Ellentmondást nem türõen jártak el, ennyi történt talán.

Havonta van legalább egy hír, hogy nyugati katonák meglepődnek, mert az orosz/kínai visszaüt...