1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

Eurocopter Tiger (EC 665)

Diskurzus a(z) 'Harci helikopterek' témában - GrGLy által indítva @ 2013. január 6..

 1. emel

  emel Well-Known Member

  Elég ha megtapasztalták az addig alábecsülthöz képest a valóságos alkatrész-szükségletet és annak árait. Aztán elég ha valaki kiszámolja, hogy pl. 5 évi fenntartási költségből vehetnek vadi új helikoptereket, amiknek alacsonyabb a fenntartási költsége. Ez is olyan mint a kocsid fenntartása: ha 2-3 év alatt rá kell költeni a fele vételárát csak pótalkatrészre, akkor talán te is elkezdesz gondolkozni hogy nem volt jó vétel és inkább váltani kellene mint tovább ölni bele a pénzt...
   
 2. zsolti

  zsolti Well-Known Member

  Ez esetben kíváncsian várom majd ha megveszik az Apacsokat, akkor mikor jönnek majd rá hogy ahhoz is HA szeretnék hogy repüljön, kell majd az alkatrész :p.
  Biztos olcsó lesz ahhoz is a csúcstechnika...

  Vagy az sosem romlik majd el?

  Meglátjuk jön-e majd ezzel kapcsolatban valami nyilatkozat, hogy miért, meg pláne hogy hol fognak kikötni ezek a helik! Ha van eszük azért csak pénzé teszik.
   
 3. fedett_mókus

  fedett_mókus Well-Known Member

  vagy csak szimplán rájöttek hogy használhatatlan?
  ha az orosz típusokat nem vesszük figyelembe , van bármi más normális opció? még szép hogy az Guardianra lett kiírva , nem hülyék :D
  azért várjuk ki még a végét a dolognak szerintem , elromlik a Guardian is csak kicsit más időnként :) nem mindegy hogy a kocsidat hetente viszed szerelőhöz vagy évente
   
  borisz likes this.
 4. emel

  emel Well-Known Member

  Először is Ausztrália nem egy csóró ország, így ha a Tiger-ek fenntartását sokallják akkor bizony komoly okuk lehet rá. Pláne hogy USA-technikával már bőven van tapasztalatuk/összehasonlítási alapjuk, repültek Phantommal, F-111-el, Orionnal, Herculessel, F-18-al, vagy hogy a heliknél maradjunk több Bell-tipussal, Chinook-al, Blackhawk-al, szóval kétlem hogy a Tiger-balhé után vakon vágnának bele a cserébe. Ráadásul az aussik a róluk olvasottak/hallottak alapján eléggé racionális népség, van évtizedek óta ott élő gimis iskolatársam, a cégtől kilépett, családostól oda költöző volt kolléga (azóta se szökött haza), és mióta van internet innen vannak időnként személyes infók is róluk/tőlük.
   
  nyugger, fip7, fedett_mókus and 2 others like this.
 5. angelsoul

  angelsoul Well-Known Member

  Na ja, csak itt az arányok az érdekesek. Mert az Eurocopternél egy bizonyos típusnál egy hiba után előírták "megoldásként", hogy 800 (!!!) óránként nagy javítani kell a reduktort. Nagyjavítás az annyit jelent, hogy kvázi újat csinálnak belőle, nagyjából új áron.

  Ez a sztori sántít úgy, ahogy van. Nem hiszem el, hogy egy olyan magas szintű technikát üzemeltető ország, amely level 1 szinten vehet részt a Red Flagen majd ilyenekbe belebukik. Itt inkább arról lehet szó, hogy a gyártó jóindulatúan mindent felkerekített, az igényeket meg le. Vagyis beígértek mindent egy üzletért cserébe a legoptimálisabb paraméterrel számolva - aztán jöttek a szigorító SB-k (Aki figyelni EASA honlapját, eszméletlen, mi SB/AD kijön az Airbus/Eurocopter gépekre.,, https://ad.easa.europa.eu/), amik miatt lecsökkentek a javításközi üzemidők, részegységcsere, ellenőrzések megsokasodása, ami alapból fogyóanyag felhasználással jár, stb...
  Ja, meg úgy megkentek egy csomó embert + nemzetközösség miatt politikai nyomásra vették meg.
   
  fedett_mókus likes this.
 6. zsolti

  zsolti Well-Known Member

  Kíváncsi leszek hogy mit fognak majd mondani fő oknak, illetve mi lesz a gépekkel.
   
 7. rudi

  rudi Well-Known Member

  Itt az összefoglaló róla
  Talán az fájhatott nekik a legjobban hogy a gépek bevethetőségi aránya hosszú évek keserves munkája után sem haladja meg az 50%-ot, valamint hogy a tervezett 2009 helyett 2016-ban (!!) érték el a FOC-ot.
  + még egy kis olvasnivaló
   
  fishbed and zsolti like this.
 8. zsolti

  zsolti Well-Known Member

  Előfordul az ilyen, majd a következő típus jobb lesz biztos.
   
 9. rudi

  rudi Well-Known Member

  Talán az is egy tanulság hogy nem csak az számít hogy az adott fegyver rendszer mennyire "high end", hanem az is hogy mennyire kiforrott a technológia.
  (magyarán...semmiből ne vedd meg az "MK1" modellt)
  A Tiger talán majd most, az MK3 modellel kezdi kiforrni magát
   
 10. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Ha senki nem veszi meg az MK1 modellt, akkor nem lesz MK2 sem. Ördögi kör. Valakinek elsőnek kell lenni, akkor is, ha senki sem akarja azt...
   
  arcas, fishbed and zsolti like this.
 11. zsolti

  zsolti Well-Known Member

  Én erre tényleg csak azt tudom mondani, hogy ha kell a high tech magas százalékban kompozitból épült csökkentett radar és hőképpel rendelkező halk - mozgékony helikopter, csúcs EO/IR képességgel, akkor nem kell meglepődni hogy az sokban van. Nem akarom én elvtelenül védeni a Tiger/Tigre koncepciót, de az ausztrálok konkrétan felderítő helikopternek vették meg, oda meg ahogy Molni mondaná, Overkill volt. Költeni sem nagyon költöttek rá, leírták többször hogy messziről jön és sokáig tart míg megérkezik a világ túloldaláról az alkatrész(jé mik vannak??!), sok az üzemóra...

  Nekik arra amire vették kb. egy Gazelle/vagy mondjuk egy H-145M kellett volna, az a helyzet.

  Én nem akarom előre festeni az ördögöt a falra, de ha megveszik majd esetleg tényleg az AH-64E-t felderítő, meg felfegyverzett felderítő szerepkörre, bizony az is drága lesz, hát ők tudják.
   
  arcas and borisz like this.
 12. pöcshuszár

  pöcshuszár Well-Known Member

  Nem úgy van, hogy éppen most állították le a Guardian programot tervezési hiba miatt? ;)
   
 13. pöcshuszár

  pöcshuszár Well-Known Member

  Az a furcsa, hogy ez a váltótípus ötlet nem újkeletű. Elvileg egy tavaly októberi cikkben már volt róla szó.
  Nem vagyok benne biztos, hogy a karbantartás a fő problémájuk! Elvileg tényleg volt róla szó, hogy javult a hadrafoghatóságuk.
   
  zsolti likes this.
 14. emel

  emel Well-Known Member

  Persze, javulhatott, csak mint írtam nem mindegy mennyibe kerül a hadrafoghatóság javítása, fenntartása. Lehet hogy ettől sokalltak be az aussik ...
   
  pöcshuszár and vilmoci like this.
 15. angelsoul

  angelsoul Well-Known Member

  Az a baj, hogy annyira sok dolog szerepet játszik egy fegyverbeszerzésben, ami hihetetlen.
  Politikai kapcsolatok, gazdasági ellentételezés, doktrína változás, szövetségben elfoglalt szerep változása, etc...
  Én a Kína ellen formálódó Japán-Indiai tengely mentén szemlélném az összes ottani beszerzést és stratégiai igény változást.
   
  zsolti and pöcshuszár like this.
 16. Terminator

  Terminator Well-Known Member

 17. Terminator

  Terminator Well-Known Member

  Thales and Rheinmetall Electronics were awarded the programme to upgrade Tiger combat helicopter aircrew training facilities by OCCAR in 2014.
  OCCAR Tiger simulator programme is now complete, Thales announced on 13 November 2019.
  Simulator avionics, sensors, armament and visionics have been updated to the latest German (UHT Step 2 Krypto) and French (HAD Block 2) Tiger standards.

  (OCCAR: Organisation Conjointe de Coopération en matière d'ARmement = Organisation for Joint Armament Cooperation)
   
 18. Terminator

  Terminator Well-Known Member

  A spanyolok ma megkapták az utolsó Tiger helikopterüket is, így most már 24 db van nekik.

  "The first six Tigres were originally destined for the French Army (ALAT), but were diverted to Spain. The HAD version is identical to the HAP version, but better suited for operations in hot environments, with 14% more engine power available due to the upgraded engines. The Spanish HAD version is assembled at the Airbus Helicopters Espanã facility at Albacete and first flew in July 2013."
   
 19. pöcshuszár

  pöcshuszár Well-Known Member

 20. Terminator

  Terminator Well-Known Member

  gacsat likes this.

Ezen oldal megosztása