1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

Eurofighter Typhoon

Diskurzus a(z) '4/4+/4.5 generációs vadászbombázók' témában - GrGLy által indítva @ 2013. január 6..

 1. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Svédek a hh alatt is max. lincenszeltek terveket fő elemekre - fegyverzet, hajtómű - de nem vettek 1:1-ben technikát. Tehát ezért nem volt AWACS gépük sem. Pénz volt - tucatszámra volt aktív bázis, több száz gépes vadászgép flottájuk volt - de technológia még nem.
   
 2. dudi

  dudi Well-Known Member

  Fejlesztőkapacitás lett volna rá ha akarják.
   
 3. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Pontosan azt próbálom magyarázni, hogy nem.

  1. Mit csinálnak a felesleges EF gépekkel egy ilyen helyzetben...? Kinek kell, ha ők is rájönnke, hogy ez már nem az igazi...?

  2. Ha nem tudják eladni, akkor kétszer vesznek gépet 15 év alatt. Pénzt honnan lopnak rá...?

  3. Ha nem áll le az EF flotta, akkor a vegyes üzem plusz költségét honnan lopják...?

  Tessék már észrevenni, hogy a jenki is csak azért tartja meg a ph. üzemet, mert nincs pénze mindent F-22/F-35-re/stealth UACV-re cserélni. Sok esetben felesleges is. Olyen osztágok, akik egy típusra alapoznak és mostanában esedékes a beszerzés és élvonalbeli gépet akar, annka egyetlenegy, megismétlem, egyetlenegy 4++ gép sem alternatíva. Igen, jenki sem.
   
 4. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Ezt a marhaságot és költői túlzást mégis mire alapozod? Az exportválotzatok tény, hogy valamennyire mindig degradáltak, de a RAAF a degradált SH képességeire is akkora álcsattanaással válaszolt, hogy a földről úgy kellett összekaparni azt. Az AESA radar képességein szó szerint összefosták magukat. Egy kicsit butíott F-35 is annyival áll a 4++ gépek felett, hogy ihaj. Vagy miből gondolod, hogy az export EF az nem butított...? Hm...?
   
 5. joker

  joker Well-Known Member

  Mivel az EF 4. gen gép, ha el akarják adni az 5. gen gépek korában, érdemes elgondolkoziuk, hogy butítgatnak-e és esetleg nem lesz (akkora) piaca, vagy butítás nélkül adják a maximumot és így árban még versenyképes lesz.

  A lényegre viszont nem válaszoltál: kik ellen mennek háborúba, akik ellen csak az 5. gen gépek vehetik fel a versenyt?

   

  Amúgy lehet tudni, ha nem is nekünk, de mondjuk egy megrendelőnek (pl HM-nek), hogy nagyon konkrétan mivel fog kevesebbet tudni a neki leszállított F-35, annál mint amit az amerikai seregnek legyártott F-35 tud?
   
 6. Mackensen

  Mackensen Well-Known Member Szerkesztőségi tag Moderátor

  Azért az 5 gen gépek kora még kicsit túlzás. Per pillanat egy szolgálatban lévő 5 gen gépről tudok. A többi egyelőre prototípus vagy a rendszeresítés különböző fázisaiban van.
   
 7. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  A lényegre viszont nem válaszoltál: kik ellen mennek háborúba, akik ellen csak az 5. gen gépek vehetik fel a versenyt?

  2 évre előre nem sikerült megjósolni semmilyen konfliktust. Ennek fényében vicces, hogy azt várod el, hogy 30+ évre jósolgassak. A válaszom, bárki akit csak el tudsz képzelni. Mivel több állam fejleszt alacsony észlelhetőségű gépet és ezeket exportálni is fogják, akkor az érdekérvenyítés ahhoz fog vezetni, hogy előbb utóbb ezekbe belefut valaki. Nem marad meg örökké az az idilli állapot, hogy ezeréves otthagyott exszovjet technikával találkozzanak össze.
   
 8. dudi

  dudi Well-Known Member

  <a title="Profile" rel="nofollow">molnibalage</a>

   

  Hány országnak lesz 20 éven belül 5.gen.gépe akik potenciális veszélyt jelentenek Hollandiára nézve?Jelen állás szerint senkinek ergo minek nekik 5.gen.gép?
   
 9. dudi

  dudi Well-Known Member

  Bocsánat Dánia nem Hollandia.
   
 10. joker

  joker Well-Known Member

  Nem úgy értettem az 5. gen gépek korát, hogy mindenkinek az van, de mindenképp beszerezhető a hadseregek számára 5. gen gép, ha megvan rá az anyagi keret, az akarat és megfelelő kapcsolatot ápol az ország az USA-val.

  Na de lehet tudni, hogy az export F-35-ös miben és mennyivel lesz szarabb az amerikainál? Maga a gép az ugyanaz, a multkor ezt már kiveséztük. De lehet kicsit szarabb a hajtóművezérlés, vagy egy milliméterrel vékonyabb a bevonat? Az érzékelők mind szarabbak-e az exportban vagy csak egy részük, azok mennyivel gyengébbek / kisebb felbontásúak és ez harci helyzetben milyen akadály lehet? Ezek szoftveres butítások vagy gyengébb hardvert fejlesztenekaz exportnak és alapból azt teszik bele?
   
 11. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Fantasztikus jós képességeid vannak. 2010-ben ki látta előre, hogy az RCAF csapásmérő bevetést fog repünlni Líbia felett? Nem láttam tőleg ilyen előrejelzést. Jelen állás szerint 2020 előtt nem lesz hadrafogható F-35 USA-n kívül, tehát ha így nézed ma egy EF beszerzése F-35 helyett elég idióta húzás.
   
 12. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Na de lehet tudni, hogy az export F-35-ös miben és mennyivel lesz szarabb az amerikainál?

  A butítás mértékét igen nehéz számszerűsíteni.

  De lehet kicsit szarabb a hajtóművezérlés, vagy egy milliméterrel vékonyabb a bevonat?

  A hajtóművezérlés rész nettó hülyeség. Egy hajtmómű vagy működik, vagy nem. Degradált hajtóműről nem is hallottam eddig soha, mert technikailag nehezen kivitelezhető és túl drága. Az elektronika butítása egyszerűbb, mert blokkosítható.

   

  Az exportváltozatok "butítása" sok esetben azt jelenti, hogy a hardver más.
   
 13. joker

  joker Well-Known Member

  Akkor a külföldi megrendelő sem tudja, hogy mi az a maximum amit kaphatna, csak azt, hogy ő mit fog kapni. Nyugodtan lehet az amerikaiban 10x akkora érzékelő vagy olyan radar, ami valamilyen trükkel mégiscsak látja a másik F-35-öst?
   
 14. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Jaj, jaj, jaj...
   
 15. dudi

  dudi Well-Known Member

  molni

   

  20 éven belül nem lesz potenciális ellenségnek 5.gen. gépe.
   
 16. Roni

  Roni Well-Known Member

  Most azok mondják hogy szükséges Dániának 5 generációs gép akik régen hozzám vágták azt hogy: "minek a németeknek 5 gen gép" .

   

  Érdekes azért nem?

   

  És mégis molni  milyen veszély fenyegetheti Dániát vagy pl Kanadát hogy ennyi ez a gép lenne nekik jó .

   

   

  "de ki tudja, hogy Dánia, és/vagy az EU mondjuk 15-20 év múlva nem keveredik olyan háborúba"

   

  őő kivel is tudna háborúba keveredni?

   

  Nácik nincsenek! SZU sincs! akkor ?
   
 17. doca

  doca New Member

  <p class="new-blogpost-comment-notice">Komment ehhez a hírhez: Typhoont Dániának!
  Dánia harmonikusabb viszonyban van a szomszédaival, mint valaha. Svédekkel, németekkel nagyon jó a kapcsolat, úgy tudom. Ez a döntés is majd politikai lesz főként, mint technikai(bár az EF vagy az új Gripenek jó masinák), de valószínű, hogy SAAB lesz, esetleg EF. Az ok egyszerű: a formálódó Északi-Szövetség
  Az összes level-3-as parner kivétel nélkül már visszakozik az F-35 programtól(török,kanadai,osszi,dán,norvég), de a brit hadvezetés emberei és a BAE is komoly kritikákat fogalmazott meg a brit politikusok felé, hogy nem a hazai iparnak kedveztek anno a döntéssel(BAE Replica).
   
 18. arbalest

  arbalest Well-Known Member

  Roni

   

  Nem tudom, ezért írtam, hogy 15-20 év múlva. Lehet, hogy 30. Lehet, hogy soha. 20 év múlva 2033-at írunk. Te gondoltad volna 3 évvel ezelőtt, hogy fél Európa Líbiában fog harcolni? Ki is derült, hogy az európai NATO tagországok hadereje több területen is hiányosságokkal rendelkezik. Az EU-nak is vannak gazdasági és politikai érdekövezetei, amik ütközhetnek pl Kínáéival, vagy teszem azt egy olyan országéival, aminek Kína 5. generációs gépet ad el. Ez csak egy hasra ütésszerű példa volt. Ha bekövetkezik egy ilyen forgatókönyv, akkor nem mindegy, hogy most milyen gépet rendszeresítenek.

  De mint a kommentem végén írtam, ezt minden országnak magának kell eldöntenie, hogy milyen anyagi és politikai vonal mentén vásárol. Ha belefér a bukszába, és a legfejlettebb technikát akarják, akkor egyértelműen F-35. Minden más szerintem politika és gazdaság.
   
 19. Terminator

  Terminator Well-Known Member

  >gondoltad volna 3 évvel ezelőtt, hogy fél Európa Líbiában fog harcolni?

   

  A líbiai beavatkozásnak milyen hatásai lettek? Milyen lenne a világ most, ha nem mennek oda bombázni?
   
 20. Panzerfaust

  Panzerfaust Well-Known Member

  <p class="new-blogpost-comment-notice">Komment ehhez a hírhez: Typhoont Dániának!
  A Dániát illető fenyegetettség, illetve ellátandó feladatok nem hasonlíthatóak a hidegháborús, vagy esetleg a második vh-s szituációkhoz. A szövetségen belüliség nagyfokú védettséget biztosít számukra, ugyanúgy mint bármelyik más tagállamnak, ideológiai harc nem létezik az öreg kontinensen. Legalábbis olyan mértékű nem, hogy ezt az egyensúlyt aláássa.
  A világ most másfelé halad, civilizációk, kultúrák közötti regionális csetepaték várhatók, megspékelve a hatalmi ambíciók adta törekvésekkel. A világ feszültséggócai a jövőben már nem Európában keresendők, hanem Ázsiában, a Közel-Keleten és Afrikában. Azzal, hogy Dánia egy jól védett és erős brancsba tartozik, frontális támadással nem kell szembenéznie a közeljövőben, inkább a nem szokványos hadviseléssel fog találkozni, mint pl. terrorizmus, cyberwarfare. Ez a szituáció meghatározó, továbbá az a tény, hogy egyre drágábbak az új fegyverek, eszközök, a pénz másra kell, a politikai szempontok megváltoztatják ezeket az igényeket és húzódnak egyre el egyre inkább ezek a költséges beszerzések.
  Az általános "megszorító" hangulat nem tesz jót a hadiiparnak sem, érezhető a visszakozás már olyan államok részéről is akik eddig sokkal jobban költekeztek. Úgy gondolom, a jelenlegi alaphelyzetet figyelembe véve, lesz F-35, de később, és valószínűleg kevesebb darabszámban.
   

Ezen oldal megosztása