1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

Eurofighter Typhoon

Diskurzus a(z) '4/4+/4.5 generációs vadászbombázók' témában - GrGLy által indítva @ 2013. január 6..

 1. Fade

  Fade Well-Known Member

  T: Lényeges?

  és nehogy már arra próbálj utalni, hogy Europának/Europai államoknak nincsenek érdekei/értékei amit ha kell fegyveresen is képviselni akartak, akarnak, fognak...

   

  pf: vszeg ez a reális scenario.
   
 2. duckdodgers

  duckdodgers Active Member

  Hát Dániának nem igazán van olyan érdekeltsége amit 5. gen típussal kellene védenie. Dánia nem akar sem a világ csendőre lenni sem a "demokráciát" importálni a világ másik felére.  Ez a Typhoon dolog olyan szintű hülyeség mint az hogy Kanada Gripent vegyen. Ha már egyszer nem akarják most elkötelezni magukat, akkor érdemesebb lenne kitolniuk az F-16osok üzemidejét és majd később eldönteni mi legyen.

  Én "európai lokálpatriótaként" továbbra is azt gondolom hogy ideje lenne egy közös EU 5. Gen projektet indítani és erre rákényszeríteni a tagországokat is ha máshogy nem megy akkor büntetőintézkedésekkel. Pl : Aki nem EU-ban gyártott fegyvert vesz arra büntetővámot kivetni, amit keményen behajtanak és szépen beteszik egy összeurópai katonai fejlesztési alapba.  Mert valós hadi potenciálja csak annak van Aki maga fejleszti és gyártja az eszközeit.
   
 3. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Nem ez a lényeg. A lényeg az, hogy igény volt és ha nem lett volna technika...?
   
 4. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Akkor mit kerestek Líbia felett...?
   
 5. Fade

  Fade Well-Known Member

  dd: Ezt már leírta arbalest. Ma nem. De ha váltasz akkor azt 30+évre teszed. És 30éves időtvábna ~bármi elképzelhető ahova KELL az 5gen. Mert a másik fél akár nem is 4+al hanem 5gennel rendelkezik.
   
 6. duckdodgers

  duckdodgers Active Member

  molni : Tudom hogy részt vettek mind Koszovó, mind Afganisztán mind Líbia elleni műveletekben, de ezek nem Dán érdekek voltak hanem kötelezettségek. Az dobjon be a buliba elsővonalas gépet Aki háborúzni akar..

  Fade ha figyelmesen olvasnál nem ezt írnád :

  "De ha váltasz akkor azt 30+évre teszed. És 30éves időtvábna ~bármi elképzelhető ahova KELL az 5gen. Mert a másik fél akár nem is 4+al hanem 5gennel rendelkezik."

  Erre :

  "Ez a Typhoon dolog olyan szintű hülyeség mint az hogy Kanada Gripent vegyen. Ha már egyszer nem akarják most elkötelezni magukat, akkor érdemesebb lenne kitolniuk az F-16osok üzemidejét és majd később eldönteni mi legyen."

  Épp azt írtam hogy hülyeség EF-et venniük. Egyébként hány potenciális ellensége van Dániának ahol a közeljövőben rendszerben fog állni 5. gen típus?
   
 7. dudi

  dudi Well-Known Member

  Szükség volt Líbia felett 5.gen. gépre?
   
 8. Fade

  Fade Well-Known Member

  Akkor egyrészt megbeszéltük. Egyetértünk. :)

   

  Másrészt kérdésedre felelve: 

  -Nem közeljövő. F35 se állna renszerben közeljövőben. Legkorábban 2022es rendszerbeállításra emlékszem Dániánál, de ez sanszosan csúszni fog.

  -Mi az, hogy potenciális ellenség? Líbia legutobb minek számít? Lényeges? 

  -Pakfa Oroszok deklaráltan exportálni akarják erre ha jól emlékszem szerintük kapacitásuk először 2024ben lesz. Innen bárhova eljuthat egy "Libiába" is. Nem mindha az Eu nato szárnya nem szeretné/fogja megtartani komoly haditechnikai fölényét Oroszokkal szemben.
   
 9. Pocok75

  Pocok75 Well-Known Member

  Duckdodgres! Jól mondod, ezek kötelezettségek voltak, de mentek és gondolom ők a legjobb felszerelést adják a katonáiknak, hogy kisebb legyen a veszteség, könnyebben fogadja el otthon a közvélemény, hogy háborúzgat a hadsereg amit az ő pénzükből fizetnek! Szerintem, de lehet, hogy tévedek! :D
   
 10. erdifefe3

  erdifefe3 New Member

  <p class="new-blogpost-comment-notice">Komment ehhez a hírhez: Typhoont Dániának!
  Danianak igenis van olyan erdekeltsege amit meg kell vedenie. Gondoljunk cask Gronlandra.Dania kulbirtoka. 20-30 ev mulva igenis szukseguk lesz F-35 re hogy az erdekeiket ervenyesiteni tudjak az eszaki sarkvidekkel kapcsolatban.Szerintem ez lesz az elkovetkezo 20 -30 ev legnagyobb konfliktusa az europai allamokat figyelembe veve.Lathatjuk hogy az eszaki sarkert mar megkezdodott az izmozas.Danianak pont ezert kell F-35.Norvegianak pont ezert kell F-35.Kanadanak pont ezert kell F-35.Ezen orszagok tudjak hogy ha a jovoben az erdekeiket meg kell vedeniuk Oroszorszaggal szemben ,PAK-FA ellen,akkor ahhoz egy Gripen vagy Eurofighter mar keves.Es ezt ok is tudjak.Tessek csak figyelembe venni Molni szavait ,aki technikai oldalrol kozeliti meg a dolgot,lehet akarmilyen jo egy 4++ gep,egy 5.-ik generacios gep ellen mar keves.Ezert kell ezeknek az eszaki orszagoknak F-35.Az eszaki sarkert folytatott verseny miatt,amibe az oroszok PAK-FA val fognabenvezni.Pont ezert akarnak rendszeresiteni 5.ik gen gepet ezen orszagok.
   
 11. dudi

  dudi Well-Known Member

  A norvégok már megegyeztek az oroszokkal.
   
 12. erdifefe3

  erdifefe3 New Member

  <p class="new-blogpost-comment-notice">Komment ehhez a hírhez: Typhoont Dániának!
  A papir az nagyon sok mindent elbir!!

  Ettol fuggetlenul kell lennie valaminek amit lehet erdekervenyesitesre hasznalni,kulonben az a papir nagyon hamar a kukaban fogja vegezni!!
  Ezert lesz F-35,ezert van illetve van epites alatt mind a norvegoknal mind danoknal hypermodern felszini flotta.
   
 13. erdifefe3

  erdifefe3 New Member

  <p class="new-blogpost-comment-notice">Komment ehhez a hírhez: Typhoont Dániának!
  Gondoljunk bele.Kepzeljuk magunkat Oroszorszag helyebe.Megegyeztunk Norvegiaval az Eszaki sarkal kapcsolatban.A kesobbiekben lesz nekunk PAK-FA. A norvegok a megallapodasra alapozva gripent rendszeresitenek.Hat a kisertes az nagyon ott van hogy szarjunk arra a megallapodasra es megszerezzuk a norvegok szeletet az eszaki sarki tortabol,mivel ok semmivel nem tudnak nekunk artani.Viszont ha van megallapodas es azt a norvegok vagy danok F-35 tel ,illetve modern flottaval vedik hat akkor mar meggondolnam hogy beleszarjak -e a levesukbe.
   
 14. fip7

  fip7 Well-Known Member

  A hozzászólásokat olvasva épp itt lenne az ideje, hogy kidobjuk a Gripent! Hogy fogunk mi ilyen elavult, selejtes technikával harcolni majd 30 év múlva? Lassan már mindenki 5 gen. gépekkel repked, mi meg még Griffezünk [​IMG] 
   
 15. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Tévedés. Mi 10+ éve döntöttünk a beszerzés mellett. Aki utánunk 10-15+ évve dönt, az kb. 20 évvel utánunk rendszeresít egy újabb 4++ gépet. A kérdées az, hogy minek....?
   
 16. dudi

  dudi Well-Known Member

  <a title="Profile" rel="nofollow">erdifefe3</a>

   

  Ez nem így működik a nagy világban!Ennyi erővel gondolhatná azt Oroszország,hogy szüksége van a Grúzián áthaladó gáz-és kőolajvezetékekre azok központi szerepe miatt(Grúzia egy csomópont ilyen téren)és jól elveszi azt erővel...aztán még sem teszi pedig a tapasztalatokból kiindulva nem tartana semeddig sem!
   
 17. erdifefe3

  erdifefe3 New Member

  <p class="new-blogpost-comment-notice">Komment ehhez a hírhez: Typhoont Dániának!
  A kulonbseg az annyi hogy a Danoknak az eszaki sarkkal kapcsolatban megvan az az erdekszferaja amit a jovoben job ha F-35 tel vedenek.
  Magyarorszagnak itt a Karpat medence sziveben nincs es nem is lesz az elkovetkezo 20-30 evben olyan jellegu konfliktusa amit a Gripennel ne tudna megoldani.Abbol egyszeru okbol kifolyolag hogy a szomszedok laba is kilog a gatyabol legalabb annyira mint nekunk szal nagyon valoszinu hogy itt senki nem fog olyan eszkozparkot letrehozni ami ellen a Gripen ne lenne eleg.
   
 18. boki

  boki Well-Known Member

  Az orosz-norvég megállapodásrol:

  http://moszkvics.blog.hu/2011/08/05/norveg_orosz_jatszmak_az_eszaki_sarkon
   
 19. fip7

  fip7 Well-Known Member

  <a title="Profile" href="http://htka.hu/forum/4-generacios-vadaszbombazok/eurofighter-typhoon/page-3/" rel="nofollow">molnibalage</a>

  Látom nem jött át a humorom [​IMG]

   

  Igazából szerintem itt az a kérdés, hogy meddig lehet még reptetni az F-16 osokat, és mikorra lenne elegendő mennyiségű F-35. 

  Mert ha mondjuk, 2020-ig kibírják az F-16 osok, akkor a 2018-tól érkező F-35 ösök szépen átvehetik a helyüket.

  De ha mondjuk az F-16 osokban már csak 2017-18-ig van üzemidő, és az F-35 ösök meg 2025+ után érkeznének csak, akkor megint más a szituáció. Akkor kell valami áthidaló megoldás. 

  Amúgy meg a dánok Grönlandról fognak repkedni az északi-sarkhoz, vagy honnan?  Mert Dánia kicsit messze van onnan...

  Szóval valaki elmondhatná nekem, hogy:

  1. Mennyi üzemidő tartalékkal rendelkeznek a dán F-16-osok?

  2. Mikorra érkezne meg az első 10 darab F-35, és mikortól tudnának készenlétet adni?

  3. Hogy mennek a Dánok az északi-sarkra oroszt lőni?

  4. Meddig tar még a Gripen szerződés, és mikor veszünk helyette végre PAK-FA-t? [​IMG]

  Előre is köszönöm! 
   
 20. erdifefe3

  erdifefe3 New Member

  <p class="new-blogpost-comment-notice">Komment ehhez a hírhez: Typhoont Dániának!
  Dudi a bokkeno evvel ott van hogy Oroszorszag,illetve a Gazprom mar ugymond ratette a kezet a kozep azsiai gaz illetve olajmezokre szerzodesek reven,es ha esetleg barmelyik orszag felrugna ezeket a szerzodeseket akkor szamolhatnanak egy katonai beavatkozassal.Es pont ez az olaj illetve gaz ami ezen orszagokbol szarmazik es eleg eros orosz erdekek is vannak ezekben megy keresztul azokon a Gruziaia vezetekeken.Szoval ha Gruzia elkezdene izmozni megint es keresztbe tenne az oroszoknak ezugyben akkor lehet hogy megint az oroszok meglatogatnak gruz barataiakat.A masik pedig hogy Del oszetia illetve abhazia most is orosz ellenorzes alatt van.Tehat az oroszok felugyelik azokat a vezetekeket elhiheted :)
   

Ezen oldal megosztása