Igen, kicsit. De így is bőven repültek Avianoból.Kicsit messzebb vannak azok a légterek.
Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.
Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.
Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.
Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.
--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---
A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!
Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz
Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.
Igen, kicsit. De így is bőven repültek Avianoból.Kicsit messzebb vannak azok a légterek.
Mindketten egy fajta nézőpontból nézzük az adott szitut. Az enyém azé a szövetségi rendszeré ahova önként beléptünk, s anno a Jugoszláv válság idején oly hálásak is voltunk a segítségükért, amit a Magyar légtér szuverenitásának biztosításában végeztek. Emlékeztetőül F 15-ös géppárok, mert a Magyar és a Szerb MiG 29-esek nehezen voltak szétválaszthatóak a kötelező azonosítás alkalmából
Szerintem elég jól kifejtettem, hogy NATO csatlakozás nékül nem működött volna a Honvédséget lezüllesztő "majd megvéd minket a NATO" politikai közmegegyezés.
A NATO nem megerősített minket, hanem elkényelmesített, ráadásul mindig a NATO-tagságra hivatkozásul épültek le a különféle képességek, mindenféle pótlás nélkül.
Amennyire ráláttam amikor egy HM intézménynek dolgoztam, az összes tiszt csak arra játszott rá hogy nyugdíjig kihúzzák. Nagy ívben tettek a haditechnikára, az alakulatok harcképességére stb. Jött fentről valami ukáz/elvárás, általában költségtérítés, egyből adjunk el/szüntessünk meg valamit, nehogy a mi pozíciónk menjen a levesbe. Átszervezéskor egész nap telefonáltak, hogy megmentsék a besorolásukat, ment nagy ferikémezés, janikámozás.Szerintem elég jól kifejtettem, hogy NATO csatlakozás nékül nem működött volna a Honvédséget lezüllesztő "majd megvéd minket a NATO" politikai közmegegyezés.
A NATO nem megerősített minket, hanem elkényelmesített, ráadásul mindig a NATO-tagságra hivatkozásul épültek le a különféle képességek, mindenféle pótlás nélkül.
A sorkötelesség felfüggesztésének igenis volt értelme, mert funkciója nem volt már.Végre kezd már mozogni valami a fejekben, hogy a sorkatonaság megszüntetése ebben a formában hiba volt, és hogy magad uram ha szolgád nincs, nekünk márpedig a XX. századi kétszeres csúnya vereségünk után már nem is lesz soha.
Ez a ferikém-janikám,uram-bátyám rendszerű állam,ez rohaszt le mindent,szivja ell az életerőt.Ma is.Minden,különben az EUnak köszönhető agyonpropagált növekedésünk ellenére,valójában maradunk el az út szélén.Amennyire ráláttam amikor egy HM intézménynek dolgoztam, az összes tiszt csak arra játszott rá hogy nyugdíjig kihúzzák. Nagy ívben tettek a haditechnikára, az alakulatok harcképességére stb. Jött fentről valami ukáz/elvárás, általában költségtérítés, egyből adjunk el/szüntessünk meg valamit, nehogy a mi pozíciónk menjen a levesbe. Átszervezéskor egész nap telefonáltak, hogy megmentsék a besorolásukat, ment nagy ferikémezés, janikámozás.
És ugye a fejétől büdösödik a hal, a külügy rájátszott erre "megvédős" szövegre, a HM pedig lett a visszhang, a reply a papagáj.. Így maradt a vízfej, ami alatta volt szép lassan rohadt le, érdekérvényesítő képesség hiányában.
Az emberek - polgárok - most kezdenek csak rájönni, hogy az általunk nagy nyelvcsapásokkal kívánt nyugati világban semmi sincs ingyen, a biztonság sem. A "barátság" meg főleg, ha azt vesszük hogy annyira egyik szomszédunk se volt valami nagy bratyó soha.
Végre kezd már mozogni valami a fejekben, hogy a sorkatonaság megszüntetése ebben a formában hiba volt, és hogy magad uram ha szolgád nincs, nekünk márpedig a XX. századi kétszeres csúnya vereségünk után már nem is lesz soha.
De legalább lehet fejlett nyugati technikánk - már ha ki tudjuk fizetni. Továbbá ha nem lesz "demokráciadeficitünk", amelyről mások fognak nyilatkozni az "elvárások" tükrében.
Abban a formájában igen.Nemzetörségi keretben,szerintem volna értelme.A sorkötelesség felfüggesztésének igenis volt értelme, mert funkciója nem volt már.
Írtam, hogy "ebben a formában".A sorkötelesség felfüggesztésének igenis volt értelme, mert funkciója nem volt már.
Ez a keret mit jelent jogilag és technikailag?.Nemzetörségi keretben,szerintem volna értelme.
Elnézést kérek, de én, mint megrögzött NATO-ellenes ezzel szembe kell szálljak. Vagyis, normálisan nem kéne szembeszállni, senki se kényszerít, de leírom az ellenvéleményem. A NATO-ba való önként belépésünk papíron valóban önkéntes volt, egy teljesen demokratikus népszavazás útján történt a folyamat kvázi véglegesítése. Csakhogy, egy erősen dezinformatív kampánnyal nyerték meg a széles tömegek támogatását kezdve a sorkatonaság eltörlésének ígéretétől odáig, hogy egyesek a Magyar Honvédség felszámolhatóságát is beígérték, mert "majd megvéd minket a NATO"...
Ennek következtében épült le a hazai honi légvédelem (repülőcsapatok, telepített légvédelmi rakétás alakulatok - ez utóbbi 2001-ig eltartott -, rádioelektronikai csapatok) számolódott fel a tüzérség és a lánctalpas lövészpáncélos technika, záróakkordként a MANPADS képesség.
Szeretnék eloszlatni egy óriási téveszmét. 1999-ben, a Jugoszlávia elleni NATO támadás idején nem mi voltunk a nagy nyertese a NATO csatlakozásnak, hanem a NATO jutott hozzá a légterünkhöz, felvonulási terepként. Ez is volt a cél. Az 1999 márciusától induló légi kampány során nem a hazánk védelme vezérelte az országunk légterében cirkáló F-15-ös rajokat, hanem a támadó légi hadműveletek biztosítása. Csak és kizárólag emiatt kaptak lényegében repülési tilalmat a magyar 29-esek.
Emlékeztetőül, 1999-ig a Magyar Honvédség látta el az ország légterének védelmét, eredményesen. A barcsi bombázást leszámítva (amely az időbeni lefutása miatt lényegében kivédhetetlen volt) sikeres elfogásokat tudtak az 1991 utáni Magyar Légierő gépei végrehajtani. A MiG-29-eseink 1999-ben is el tudták volna látni a légtér védelmét, bár kétlem, hogy csatlakozás hiányában nálunk zajlott volna a NATO felvonulása. Egyátalán megtörtént volna-e a Jugoszlávia elleni NATO-támadás...
Semmiféle előnye nem volt számunkra a NATO csatlakozásnak, cserébe elképesztő mennyiségű pénzt vett ki az adófizetők zsebéből, de úgy, hogy a csatlakozásra hivatkozásul épültek le korábban meglévő képeségek.
Aha. Jó kis polkorrekt szöveg
Allesmor leírta a lényeget.Nézd..... A vitafórum az arról szól, hogy vannak gondolataim, azt próbálom megosztani, majd ha Neked valami nem passzol a saját meggyőződéseddel, akkor ÉRVEKKEL válaszolsz.... A válasz részedről akkor a vitakultúra része, ha érveket, ahhoz tartozó tényeket írsze. Ez a fentebbi egysoros mint ha ettől fényévekre lenn.
Szerintem elég jól kifejtettem, hogy NATO csatlakozás nékül nem működött volna a Honvédséget lezüllesztő "majd megvéd minket a NATO" politikai közmegegyezés.
Bocsi,de a hajón internyet.Jogilag egy félig meddig nkéntes alapkiképzést,vagy kötelező alapkiképzés után önkéntes nevezzük akitiv tartalékosi állományba való belépést,amit a választási rendszerben,vagy az adórendszerben lehetne honorálni.Inkább az előbbiben.Technikailag meg egy kifejezetten területvédelmi harckiképzést,alapkiképzést,pár hónapos időtartamban.A mai komoly fegyverzetet,hk,ifv,lokátorok,stb. szerintem csak hivatásos állomány kezelje.Olyan hosszú sorkötelezettséget,ami azokhoz kellene,szerintem manapság felesleges-és kivitelezhetettlen.Ez a keret mit jelent jogilag és technikailag?
Túl volt a média által porgetve a téma, nagyot lobbiztak a csatlakozásert. A migjeink csak előre egyeztetve repulhettek ha jól tudom. Akkor voltam kiskatona, és volt szerencsém légi harcot látni egyik éjjel.Elnézést kérek, de én, mint megrögzött NATO-ellenes ezzel szembe kell szálljak. Vagyis, normálisan nem kéne szembeszállni, senki se kényszerít, de leírom az ellenvéleményem. A NATO-ba való önként belépésünk papíron valóban önkéntes volt, egy teljesen demokratikus népszavazás útján történt a folyamat kvázi véglegesítése. Csakhogy, egy erősen dezinformatív kampánnyal nyerték meg a széles tömegek támogatását kezdve a sorkatonaság eltörlésének ígéretétől odáig, hogy egyesek a Magyar Honvédség felszámolhatóságát is beígérték, mert "majd megvéd minket a NATO"...
Ennek következtében épült le a hazai honi légvédelem (repülőcsapatok, telepített légvédelmi rakétás alakulatok - ez utóbbi 2001-ig eltartott -, rádioelektronikai csapatok) számolódott fel a tüzérség és a lánctalpas lövészpáncélos technika, záróakkordként a MANPADS képesség.
Szeretnék eloszlatni egy óriási téveszmét. 1999-ben, a Jugoszlávia elleni NATO támadás idején nem mi voltunk a nagy nyertese a NATO csatlakozásnak, hanem a NATO jutott hozzá a légterünkhöz, felvonulási terepként. Ez is volt a cél. Az 1999 márciusától induló légi kampány során nem a hazánk védelme vezérelte az országunk légterében cirkáló F-15-ös rajokat, hanem a támadó légi hadműveletek biztosítása. Csak és kizárólag emiatt kaptak lényegében repülési tilalmat a magyar 29-esek.
Emlékeztetőül, 1999-ig a Magyar Honvédség látta el az ország légterének védelmét, eredményesen. A barcsi bombázást leszámítva (amely az időbeni lefutása miatt lényegében kivédhetetlen volt) sikeres elfogásokat tudtak az 1991 utáni Magyar Légierő gépei végrehajtani. A MiG-29-eseink 1999-ben is el tudták volna látni a légtér védelmét, bár kétlem, hogy csatlakozás hiányában nálunk zajlott volna a NATO felvonulása. Egyátalán megtörtént volna-e a Jugoszlávia elleni NATO-támadás...
Semmiféle előnye nem volt számunkra a NATO csatlakozásnak, cserébe elképesztő mennyiségű pénzt vett ki az adófizetők zsebéből, de úgy, hogy a csatlakozásra hivatkozásul épültek le korábban meglévő képeségek.
Húha. Lehet, hogy nem is véletlen és már orosz területen van és szerelik szét?A Baltic Air Policing-ben résztvevő egyik spanyol Typhoon tévedésből AMRAAM rakétát indított Észtország légterében.
https://news.err.ee/852142/spanish-fighter-accidentally-fires-missile-while-in-estonian-airspace
Viccen kívül, hogy a búbánatba lehet ez? Az F-16-on csak maddog módban lehetséges egyáltalán indítani úgy, hogy nem 1 másodpercig tartják lenyomva a gombot a botkormányon. Ezen felül a MASTER ARM-nak is megfelelő állásban kell lenni.A Baltic Air Policing-ben résztvevő egyik spanyol Typhoon tévedésből AMRAAM rakétát indított Észtország légterében.
https://news.err.ee/852142/spanish-fighter-accidentally-fires-missile-while-in-estonian-airspace
Viccen kívül, hogy a búbánatba lehet ez? Az F-16-on csak maddog módban lehetséges egyáltalán indítani úgy, hogy nem 1 másodpercig tartják lenyomva a gombot a botkormányon. Ezen felül a MASTER ARM-nak is megfelelő állásban kell lenni.
Baromira érdekelne ezek után a EF HOTAS és SMS és egyéb rendszereinek működési alapelve...