Eurofighter Typhoon

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

GrGLy

Banhammer
Szerkesztőségi tag
Moderátor
2011. június 6.
2 438
611
113
@tallking

<i>Mert ha z F-22 amint a közhely tartja stealth, akkor nem kapcsolhatja be a radarját, akkor pedig ő sem lát semmit. ha pedig bekapcsolja radarját akkor az EF hamarabb észleli a radart mint az F22 a visszaverődést.</i>

De a lopakodó gépnek nem alapból az a lényege, hogy nem egyedül dolgozik, hanem van aki felderíti neki az elpusztítani valót, az meg csak a pörölyt viszi oda?

Mondjuk szerintem két, bármilyen gépet nincs értelme önmagában összehasonlítani - kivéve ha csak arra vagyunk kíváncsiak, hogy közvetlen dogfightban melyik jobb -, mivel mindkettő rendszerben dolgozik: SAM, radarhálózat, AWACS, műholdak, célmegjelölők, stb.
 

tallking

Member
2011. július 6.
417
3
18
GrGLy
Ebben a sémában igen úgy van, ahogy mondod. Amúgy vannak kedvező forgatókönyvek mindkettő számára.
 
M

molnibalage

Guest
<i>A gyakorlás vs. éltszerű harc összevetése korrekt ugyan, de az adott gyakorlaton. az adott ROE-szel ez volt az eredmény(és ez 10szeresen érvényes F-15 és F-16 ellen)</i>

Csak akkor megint az van, hogy az EF semmi különöset nem mutatott fel. Egy JHMCS + AIM-9X-szel tökéletesen ugyanezt kapnád eredményül a Raptor ellen. Ennek semmi köze az EF képességeihez...

<i> Mert ha z F-22 amint a közhely tartja stealth, akkor nem kapcsolhatja be a radarját, akkor pedig ő sem lát semmit. </i>

A világon No.1. fighter data linkje meg az LPI üzemmód az szerinted dísznek van? Egy F-22 data link és számítási kapacitása kb. ekkora mint egy század F-15C-nek. No comment...

Tall, a jelek szerint nem értetted meg eddigi írásaimat. Kár. :(
 

aerophyl

Member
2011. május 3.
60
0
6
tallking kolléga, tévesek a nézeteid. Az LPI radart nem észleli a besugárzásjelző, ezen felül a Raptor ALR-94-ese képes célhelyzet generálásra is, azaz a radarja nélkül is indíthat rakétát.
 

GrGLy

Banhammer
Szerkesztőségi tag
Moderátor
2011. június 6.
2 438
611
113
 

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
37 502
72 483
113
RAF Typhoon Aircraft On Exercise In The United Arab Emirates

http://www.raf.mod.uk/news/archive/raf-typhoon-on-exercise-09012013

Odamentek gyorsan győzködni az arabokat, mielőtt a franciák kinyomtatják legújabb prospektusukat, amelyben már az áll hogy a Rafale 2 háborúban vett részt sikeresen? :)
 

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
37 502
72 483
113
Meg van az első spanyol pilóta, aki elérte az 1000 órát Eurofighteren.

"Commander D. Miguel Ángel Roqué de Santiago became the first Spanish Air Force pilot to fly 1,000 hours in the Eurofighter aircraft during an air defence training sortie over the Alboran Sea."

http://www.eurofighter.com/media/news0/news-detail/article/info-cassidian-congratulates-the-spanish-air-force-for-the-achievement-of-one-of-its-pilots-in-rea.html
 
  • Tetszik
Reactions: borisz

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
37 502
72 483
113
Először indítottak Meteor-t Eurofighterről

http://alert5.com/2013/01/17/youtube-first-launch-of-meteor-from-eurofighter/

 
 
  • Tetszik
Reactions: borisz

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
37 502
72 483
113
A RAF megkapta a 100. Eurofighter repülőgépét.

http://www.raf.mod.uk/news/archive/100th-typhoon-delivered-28012013
 

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
37 502
72 483
113
Angol Typhoon-ok a Raptorok virginiai fészkében

A "nagysikerű" német Typhoon-os gyakorlat után újra "együttműködési" gyakorlatot tart a két típus.

http://www.raf.mod.uk/news/archive/typhoons-blow-into-langley-29012013

 

 

 
 

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
37 502
72 483
113
A davos-i Világgazdasági Fórum idején a légtér biztosításában részt vett a Svájci- és az Osztrák Légierő egységei is. Az akció fedőneve DÄDALUS 2013 volt.


A képes beszámoló egyik érdekes információja az osztrák Eurofighter-ekre vonatkozik:

"Während des Weltwirtschaftsforums waren insgesamt 10 Eurofighter Typhoon einsatzbereit. Das entspricht 2/3 aller vorhandenen Maschinen und stellt einen bemerkenswert hohen Bereitschaftsgrad dar. Eine derartig hohe Einsatzbereitschaft setzt kluge Vorausplanung und ein fähiges Technikerteam am Boden voraus."

Tehát a 15 gépből 10 volt bevethető a konferencia alatt (2013 január 22-27. ), amit kiemelkedően magas értéknek tart a szerző és ez az okos tervezésnek és a földi személyzet munkájának volt köszönhető.

Az nem derül ki az írásból hogy csak 10 gép bevethetőségének biztosítása volt a cél vagy a 15-ből most ennyit sikerült.

(Nekünk okos tervezéssel egyszer sikerült 14-ből 14 Gripent egyszerre bevethető állapotba hozni. Sikerült volna ezt az arányt  tartani 6 napon keresztül is? Az osztrák flotta 66,67 %-os bevethetőségénél mi tudtunk volna jobbat is? Találgatni lehet, de akik tényleges információval rendelkeznek erről, azok úgysem írhatják le. Pedig lehet hogy még büszkék is lehetnénk.)

 

 
 

luperator

Well-Known Member
2012. szeptember 16.
1 060
1 640
113
A Tranche 1 Typhoon-ok "bombázó" képességei miben merülnek ki? Volt itt szó róla korábban, hogy a ma "vadászbombázónak" nevezhető képességet később kapták meg, a wiki szerint a Tranche 1 Block 5 szériában hozták fel az összes gépet.
 

luperator

Well-Known Member
2012. szeptember 16.
1 060
1 640
113
Kiegészítés:

Tranche 2:

Block 10EOC 1, improved <a title="Defensive Aids System" href="http://en.wikipedia.org/wiki/Defensive_Aids_System">DASS</a>, <a title="Identification friend or foe" href="http://en.wikipedia.org/wiki/Identification_friend_or_foe">IFF</a> Mode 5, Rangeless <a title="Air Combat Maneuvering Instrumentation" href="http://en.wikipedia.org/wiki/Air_Combat_Maneuvering_Instrumentation">ACMI</a>Air/Air - <a title="AIM-120" href="http://en.wikipedia.org/wiki/AIM-120">AIM-120</a>C-5 <a title="AMRAAM" href="http://en.wikipedia.org/wiki/AMRAAM">AMRAAM</a>, <a title="IRIS-T" href="http://en.wikipedia.org/wiki/IRIS-T">IRIS-T</a> digitalAir/Ground - <a title="GBU-24" href="http://en.wikipedia.org/wiki/GBU-24">GBU-24</a>, <a title="GPS" href="http://en.wikipedia.org/wiki/GPS">GPS</a>-guided weapons, <a title="ALARM" href="http://en.wikipedia.org/wiki/ALARM">ALARM</a>, <a title="Paveway" href="http://en.wikipedia.org/wiki/Paveway">Paveway</a> III & IV, Rafael <a title="LITENING" href="http://en.wikipedia.org/wiki/LITENING">LITENING</a> III
 

gacsat

Well-Known Member
2010. augusztus 2.
16 696
14 667
113
 Ezek vadászgépek, a vavők meg vadászbombázót keresnek. Miért is adják el őket a spanyolok? Olyan sok lenne a modernizélésük?
 

duckdodgers™

Well-Known Member
2012. március 5.
3 597
19 651
113
@gacsat , mondjuk mert nekik van Tranche 2-esük és 3asuk is.   Valahol igazuk van, a Tr1 korlátozott Levegő-Föld képességgel rendelkezik, Ők nem rendszeresítették a célmegjelölőkonténert csak az angolok. Amúgy valszeg azért is adják el mert most még jó pénzt kaphatnak érte, nekik meg kb a seggük is kilóg a gatyájukból mostanság.

@gigabiga Azért egy elég tisztességes gép kevés repült órával,  így nem gondolom hogy a kb 2/3 ár olyan rossz lenne, persze kérdés a support.

@luperator, korlátozott bombázókapacitásban. Képes lézervezérlésű bombák bevetésére de csak külső megjelöléssel.
 
M

molnibalage

Guest
A gépek viszonylag újak, de itt látszik, hogy mennyire baromi drága vas. Az, hogy meg mennyiért üzemel nem tudhatjuk, mert a jenkikkel ellentében és semmiféle nyilvánosságra hozott anyaggal nem találkoztam még...
 

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
37 502
72 483
113
Mi lesz ebből a nagy barátságból?

http://www.raf.mod.uk/news/archive/french-and-british-fast-jet-pilots-05022013

 

 
 

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
37 502
72 483
113
Az osztrák Tájfunok átlépték az 5000 repült órát.

http://www.eurofighter.com/media/news0/news-detail/article/eurofighter-typhoons-in-austria-complete-5000-flying-hours.html