EVA / Zuzana / DITA / MORANA / BIA - 155 mm kerekes önjáró lövegek

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

PavolR

Well-Known Member
2020. július 2.
5 115
13 541
113
A hollandok 9 Ditát rendeltek Ukrajna számára:


 

PavolR

Well-Known Member
2020. július 2.
5 115
13 541
113
Igen, azert fut 5 masodperccel a becsapodas utan a katona, mert sorsara volt hagyva...
Az orosz videó nyilvánvalóan meg van vágva - ez szerintem nem lehet vita tárgya. :rolleyes:
Nem volt robbanás, csak sima égés, szoval nem volt benne muníció.
Eloszor egy Lancet harképtelenné tette, azután az ukránok viszajottek, hogy kimentsék a muníciót, majd a hátrahagyot jármuvet az oroszok felgyujtották (másik Lancettal, vagy más drónnal).
 

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
21 290
33 985
113
Az orosz videó nyilvánvalóan meg van vágva - ez szerintem nem lehet vita tárgya. :rolleyes:
Nem volt robbanás, csak sima égés, szoval nem volt benne muníció.
Eloszor egy Lancet harképtelenné tette, azután az ukránok viszajottek, hogy kimentsék a muníciót, majd a hátrahagyot jármuvet az oroszok felgyujtották (másik Lancettal, vagy más drónnal).
ha így van ez akkor olyan árulkodó jel mint a halál 50 órájában a gumicső a gyalogságnál...
 

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 583
46 658
113
Az orosz videó nyilvánvalóan meg van vágva - ez szerintem nem lehet vita tárgya. :rolleyes:
Nem volt robbanás, csak sima égés, szoval nem volt benne muníció.
Eloszor egy Lancet harképtelenné tette, azután az ukránok viszajottek, hogy kimentsék a muníciót, majd a hátrahagyot jármuvet az oroszok felgyujtották (másik Lancettal, vagy más drónnal).
Neked be van párásodva mostanában a NAFO márkás napszemcsid? :eek:
Azt észrevetted, hogy az általad betett kipakolós gép a susnyásba kabinnal előre áll, míg a az orosz drónvideón a kabin a földút felé esik?
A Lancet becsapódás 0:23-nál megtörténik, ami nem a tornyot éri, hanem kigyújtja a teherautót. Onnan terjed át a tűz a toronyra, ami kivállóan el is pukkan 0:29-nél.
 
  • Tetszik
Reactions: vilmoci and Anti

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
38 354
74 211
113

PavolR

Well-Known Member
2020. július 2.
5 115
13 541
113
Szlovákia a hiányzó alkatrészek miatt nem győzi gyártani a Zuzana tarackokat az ukránok számára

Juraj Krupa, az SaS parlamenti képviselője azt állítja, hogy az állami fegyvergyárak elönyben részesítik a cseh Strnad fegyvergyártó Dita tarackjait a szlovák Zuzana tarackokkal szemben.

Szlovákia azon kevés európai országok egyike, amely képes önjáró tarackokat gyártani, amelyekre ma nagy a kereslet. A považiei állami vállalatok kulcsfontosságúak két különböző típus számára, a jól ismert Zuzana, amely az államé, majd a cseh Dita, amelyet a Michal Strnad fegyvergyártó holdingja gyárt.

A két projekt közötti verseny pedig az ellenzéki SaS szerint az oka annak, hogy az Ukrajna számára készült Zuzana tarackok gyártása késik.

Juraj Krúpa, az SaS helyettese és Pavlo Macko (parlamenten kívüli ODS) nyugalmazott tábornok csütörtökön arról tájékoztatott, hogy Dubnice nad Váhomban több Zuzana tarack van, amelyeket a szakemberek nem tudnak befejezni. Az ok a hiányzó alkatrészek, főleg a agyúcső és orrfék.

"Arról van információnk, hogy a gyártó, a Konštrukta Defence cég telephelyén körülbelül hét darab Zuzana tarack épült, de ezekből hiányzik a hordó. És nem tudják, mikor kapják meg őket” – mondta Krúpa a sajtótájékoztatón.

Miért hiányoznak az alkatrészek?

Krúpa és Macko szerint ennek az az oka, hogy az állami fegyvergyárak, amelyekért a Smer védelmi minisztere, Robert Kaliňák a felelős, egy versengő projektet részesítenek előnyben. Kevés alkatrészt gyártanak Považieban, de ezek szerint a strnad Dita tarackjába kerülnek prioritásként.

Ugyanarról a tarackról van szó, amelyről a szlovák tüzérség parancsnoka, Roman Bobaľ tavaly úgy nyilatkozott, hogy a szlovák Zuzana másolt régebbi változata.

"Erősen gyanítjuk, hogy Kaliňák miniszter nem részesíti előnyben egy külföldi holding tarackját a szlovák Zuzanákkal szemben" - mondta Krúpa.

Külön megemlítette az Azerbajdzsánnak szánt Dita tarackok gyártását.

A tarack Dita ugyanazokat a fegyvereket használja, mint a Zuzana 2 tarack.

Irány Azerbajdzsán

Kaliňák védelmi miniszteri kinevezése után az első hetekben járt ebben a kaukázusi tekintélyelvű országban. Májusban Robert Fico (Smer) miniszterelnök is meglátogatja.

A DennikN újság már márciusban megírta, hogy nem hivatalos információk szerint Azerbajdzsán több mint 70 Dita tarackot rendelt Strnad holdingjától. Ez lenne 1989 óta a legnagyobb egyszeri tüzérségi rendelés a cseh és szlovák fegyvernemek számára.

Krúpa helyettese, aki régóta a védelem témája volt, most megerősítette ezt az információt. Elmondása szerint ma az állami vállalatok inkább az Azerbajdzsánnak szánt hordógyártást részesítik előnyben, mint az ukránoknak szánt puskák ezen alkatrészeinek szállítását.

„Információink vannak arról, hogy a Dita tarackgyártó hetven darabra szóló szerződést írt alá Azerbajdzsánban. És azt is gyanítjuk, hogy Kaliňák miniszter azerbajdzsáni látogatása során arról beszélt, hogy cégeink a zuzanai tarackok költségére részt vesznek ennek a parancsnak a végrehajtásában” – tette hozzá Krúpa.

Kaliňák egyik első útja Bakuba vezetett, ahol a legmagasabb szinten fogadták.

A késleltetett tarack

Kaliňák hivatalba lépése óta nem kommunikált Denník N-vel, szóvivői pedig figyelmen kívül hagyják kérdéseinket.

Ezért a szlovák állami fegyvertár fő alakjához, a DMD csoport igazgatójához, Miroslav Simhez fordultunk.

Sim egyrészt a Zuzana tarackgyártóért, a Koštrukta Defence cégért felel, másrészt a ZTS Špeciál állami céget is irányítja, amely a fent említett hordók beszállítója.

"A bemutatott információkat kategorikusan vissza szeretném utasítani, pontosan az aláírt szerződések szerint haladunk" - reagált Sim.

Mit lehet biztosan mondani?

Valóban késik a tarackgyártás Ukrajna számára. Konkrétan tizenhat suzana késői gyártását, amelyeket három nyugat-európai ország rendelt meg Szlovákiában 92 millió euróért.

Az állami vállalatok Jaroslav Naď (demokraták) védelmi miniszter irányítása alatt kezdték meg a tárgyalásokat a szlovákiai viszonylatban egyedülálló ügyletről, és alig egy éve írták alá Martin Sklenar szakértői kormány minisztere alatt.

Denník N januárban rámutatott, hogy Szlovákiának 2024 végéig nem lesz ideje legyártani a tarackokat, ahogy azt a minisztérium a hivatalos kormányzás idején ígérte. „Minden késik, nincs olyan fegyvergyártás, ami ne késne” – erősítette meg Kaliňák is a Pravdában.

Az egyetlen különbség az, hogy az egyes felek miért indokolták ezt a késést.

A Kaliňákhoz közel álló Sim menedzser szerint ha késés történt, akkor a Konštukta cég korábbi igazgatója, Alexadner Gurský a hibás, aki nem rendelt időben, főleg a második állami tulajdonú ZTS Special.

„Csak ez év februárjában írtuk alá a szerződést az ukrán tarackok hordóinak gyártására, ott keressük az okokat” – mondja Sim.

Gurský egy ideje azzal érvelt, hogy a fő termelést akkor biztosítanák, ha az új miniszter, Kaliňák megtartja az eredeti terveket. Vezetése alatt a Konstrukta az ukránokat kívánta bevonni ebbe a projektbe, különösen fontos fegyvertárukat, a Kramatorský zavod nehézgépeket (KZVV). Ő volt az, akinek segítenie kellett a hiányzó alkatrészek szállításában.

„Megtárgyaltuk, hogy bizonyos alkatrészek mechanikai feldolgozását a kramatorszki üzem biztosítja, míg a végső összeszerelés a mi telephelyünkön történik. Mivel a fegyveres erőik számára tarackgyártásról lenne szó, az ukrán partnerek is megfelelő prioritást adnának ennek” – magyarázta Gurský.

A volt állammenedzsert Sklenár miniszter támogatta. A megbeszélt időpontok szerinte is reálisak voltak.

„A Konštrukta Defense gyártási kapacitásai teljesen elegendőek ahhoz, hogy a cég 2024 folyamán az összes megrendelt tarackot legyártsa Ukrajna számára” – mondta Sklenár.

Az ukránokkal való együttműködés fő mozgatójaként tevékenykedő Gurskýt azonban Kaliňák átvétele után menesztették, és a Kramatorský závoddal való együttműködés lecsillapodott.

A Konštrukta új vezetése ezt követően másik fő beszállító után nézett, és végül csak februárban rendelte meg őket az állami tulajdonú ZTS Špecial cégtől.

Az igazgatója, Sim tagadja, hogy elhalasztanák a Zuzana tarackprojektet, mert a cseh Strnad magántulajdonosnak kedveznének. – A megkötött szerződések szerint járunk el – ismétli Sim.


A ZŤS Special igazgatója, Miroslav Sim Jaroslav Naď bizalmát élvezte, a DMD Holding csoportot is ő kezdte Robert Kaliňák vezetésével.

Mit jelent ez Ukrajna számára?

A 16 megrendelt Zuzana tarackból tavaly kettőt kaptak az ukránok. Ezeket eredetileg Dubnicán gyártották a szlovák védelmi minisztérium számára, amely azonban Ukrajnába szállította őket.

Konštuktáról konkrétan nyolc Zuzana tarackot rendelt a szlovák minisztérium, amelyeknek 2024. június végére kell elkészülniük. Kettő már Ukrajnában van, kettőt átadtak szlovák katonáknak, a másik négyet pedig gyártásban tartják. „A szerződést időben teljesítjük” – mondja Sim.

Felmerül tehát annak a lehetősége, hogy a jelenleg a szlovák fegyveres erők számára készülő négy Zuzana tarackot ismét Ukrajnába irányíthatják át. A szlovák minisztérium pedig helyettük továbbiakat gyártana.

Kaliňáknak döntenie kellene erről az ukrajnai preferenciáról, egyelőre nem mondta el, hogy megteszi-e.

Sim ugyanakkor megerősítette, hogy a cseh Strnad páncélos Dit tarackjaihoz is gyártanak alkatrészeket. Érvelése szerint az állami vállalatok számára előnyös, ha a lehető legszélesebb ügyfélkörrel rendelkeznek. Csak azt nem volt hajlandó pontosítani, hogy ezek kifejezetten Azerbajdzsán vagy más vásárlók számára készült tarackok. "Ez üzleti titok" - tette hozzá Sim.

 

Littlejohn

Well-Known Member
2010. április 20.
3 525
15 066
113
Rendben, fordítsanak hátat Ukrajnának, rendezzék le egymás közt a dolgot. Háborúzzanak! A maradék Szlovákia végre visszatér, a Benes-dekrétumok hatályukat veszítik. A csehek meggyengülnek. Ez nekünk csak jó lehet. A Zuzana egyébként - szerintem - egy jó cucc. Az ukrajnai szereplés pedig a felhasználás módja miatt tragikus. Se védelem, se profi kiképzettség...
 
  • Tetszik
Reactions: fip7 and Nemerson

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 583
46 658
113
Rendben, fordítsanak hátat Ukrajnának, rendezzék le egymás közt a dolgot. Háborúzzanak! A maradék Szlovákia végre visszatér, a Benes-dekrétumok hatályukat veszítik. A csehek meggyengülnek. Ez nekünk csak jó lehet. A Zuzana egyébként - szerintem - egy jó cucc. Az ukrajnai szereplés pedig a felhasználás módja miatt tragikus. Se védelem, se profi kiképzettség...
Miért? Milyen az ukrán szereplés?
Az hogy kilövöldözik őket, az annak tudható be, hogy inkább rejtik őket, minthogy mozgassák. A nagyszámok törvénye miatt viszont a sűrű fésűbe bele-bele akad 1-1 Zuzana is. Ha felfedezik őket, akkor meg biztos a kiiktatás.
Ezért nem igazán értem, hogy miért a Zuzanát rendelik, miért nem az EVA-t.
 
  • Tetszik
Reactions: Littlejohn

PavolR

Well-Known Member
2020. július 2.
5 115
13 541
113
Ezért nem igazán értem, hogy miért a Zuzanát rendelik, miért nem az EVA-t.
Mert a Zuzana2 már gyártásban volt, míg Eva csak prototípus és már az is marad, mivel a helyét Bia vette át.
Naď miniszter kihasználta a helyzetet és a meglévo gyártási kapacitást felajanlotta az ukránok számára, késobre tolva a szlovák hadero számára szánt Zuzanák legyártásat. E miatt a további megrendelés is természetszeruen Zuzanára eset és legutóbb pedig a hollandok Ditát rendeltek az ukránok számára a csehektol, ami a Zuzana2000 mutációja.
 

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 583
46 658
113
Mert a Zuzana2 már gyártásban volt, míg Eva csak prototípus és már az is marad, mivel a helyét Bia vette át.
Naď miniszter kihasználta a helyzetet és a meglévo gyártási kapacitást felajanlotta az ukránok számára, késobre tolva a szlovák hadero számára szánt Zuzanák legyártásat. E miatt a további megrendelés is természetszeruen Zuzanára eset és legutóbb pedig a hollandok Ditát rendeltek az ukránok számára a csehektol, ami a Zuzana2000 mutációja.
Ööö.... a Bia az meg egy EVA 20-as tárral. Attól, hogy új neveket adnak ezeknek, attól azok még ugyan azok fegyverek.
 

vilmoci

Well-Known Member
2010. április 24.
1 703
3 962
113
Szlovákia a hiányzó alkatrészek miatt nem győzi gyártani a Zuzana tarackokat az ukránok számára

Juraj Krupa, az SaS parlamenti képviselője azt állítja, hogy az állami fegyvergyárak elönyben részesítik a cseh Strnad fegyvergyártó Dita tarackjait a szlovák Zuzana tarackokkal szemben.

Szlovákia azon kevés európai országok egyike, amely képes önjáró tarackokat gyártani, amelyekre ma nagy a kereslet. A považiei állami vállalatok kulcsfontosságúak két különböző típus számára, a jól ismert Zuzana, amely az államé, majd a cseh Dita, amelyet a Michal Strnad fegyvergyártó holdingja gyárt.

A két projekt közötti verseny pedig az ellenzéki SaS szerint az oka annak, hogy az Ukrajna számára készült Zuzana tarackok gyártása késik.

Juraj Krúpa, az SaS helyettese és Pavlo Macko (parlamenten kívüli ODS) nyugalmazott tábornok csütörtökön arról tájékoztatott, hogy Dubnice nad Váhomban több Zuzana tarack van, amelyeket a szakemberek nem tudnak befejezni. Az ok a hiányzó alkatrészek, főleg a agyúcső és orrfék.

"Arról van információnk, hogy a gyártó, a Konštrukta Defence cég telephelyén körülbelül hét darab Zuzana tarack épült, de ezekből hiányzik a hordó. És nem tudják, mikor kapják meg őket” – mondta Krúpa a sajtótájékoztatón.

Miért hiányoznak az alkatrészek?

Krúpa és Macko szerint ennek az az oka, hogy az állami fegyvergyárak, amelyekért a Smer védelmi minisztere, Robert Kaliňák a felelős, egy versengő projektet részesítenek előnyben. Kevés alkatrészt gyártanak Považieban, de ezek szerint a strnad Dita tarackjába kerülnek prioritásként.

Ugyanarról a tarackról van szó, amelyről a szlovák tüzérség parancsnoka, Roman Bobaľ tavaly úgy nyilatkozott, hogy a szlovák Zuzana másolt régebbi változata.

"Erősen gyanítjuk, hogy Kaliňák miniszter nem részesíti előnyben egy külföldi holding tarackját a szlovák Zuzanákkal szemben" - mondta Krúpa.

Külön megemlítette az Azerbajdzsánnak szánt Dita tarackok gyártását.

A tarack Dita ugyanazokat a fegyvereket használja, mint a Zuzana 2 tarack.

Irány Azerbajdzsán

Kaliňák védelmi miniszteri kinevezése után az első hetekben járt ebben a kaukázusi tekintélyelvű országban. Májusban Robert Fico (Smer) miniszterelnök is meglátogatja.

A DennikN újság már márciusban megírta, hogy nem hivatalos információk szerint Azerbajdzsán több mint 70 Dita tarackot rendelt Strnad holdingjától. Ez lenne 1989 óta a legnagyobb egyszeri tüzérségi rendelés a cseh és szlovák fegyvernemek számára.

Krúpa helyettese, aki régóta a védelem témája volt, most megerősítette ezt az információt. Elmondása szerint ma az állami vállalatok inkább az Azerbajdzsánnak szánt hordógyártást részesítik előnyben, mint az ukránoknak szánt puskák ezen alkatrészeinek szállítását.

„Információink vannak arról, hogy a Dita tarackgyártó hetven darabra szóló szerződést írt alá Azerbajdzsánban. És azt is gyanítjuk, hogy Kaliňák miniszter azerbajdzsáni látogatása során arról beszélt, hogy cégeink a zuzanai tarackok költségére részt vesznek ennek a parancsnak a végrehajtásában” – tette hozzá Krúpa.

Kaliňák egyik első útja Bakuba vezetett, ahol a legmagasabb szinten fogadták.

A késleltetett tarack

Kaliňák hivatalba lépése óta nem kommunikált Denník N-vel, szóvivői pedig figyelmen kívül hagyják kérdéseinket.

Ezért a szlovák állami fegyvertár fő alakjához, a DMD csoport igazgatójához, Miroslav Simhez fordultunk.

Sim egyrészt a Zuzana tarackgyártóért, a Koštrukta Defence cégért felel, másrészt a ZTS Špeciál állami céget is irányítja, amely a fent említett hordók beszállítója.

"A bemutatott információkat kategorikusan vissza szeretném utasítani, pontosan az aláírt szerződések szerint haladunk" - reagált Sim.

Mit lehet biztosan mondani?

Valóban késik a tarackgyártás Ukrajna számára. Konkrétan tizenhat suzana késői gyártását, amelyeket három nyugat-európai ország rendelt meg Szlovákiában 92 millió euróért.

Az állami vállalatok Jaroslav Naď (demokraták) védelmi miniszter irányítása alatt kezdték meg a tárgyalásokat a szlovákiai viszonylatban egyedülálló ügyletről, és alig egy éve írták alá Martin Sklenar szakértői kormány minisztere alatt.

Denník N januárban rámutatott, hogy Szlovákiának 2024 végéig nem lesz ideje legyártani a tarackokat, ahogy azt a minisztérium a hivatalos kormányzás idején ígérte. „Minden késik, nincs olyan fegyvergyártás, ami ne késne” – erősítette meg Kaliňák is a Pravdában.

Az egyetlen különbség az, hogy az egyes felek miért indokolták ezt a késést.

A Kaliňákhoz közel álló Sim menedzser szerint ha késés történt, akkor a Konštukta cég korábbi igazgatója, Alexadner Gurský a hibás, aki nem rendelt időben, főleg a második állami tulajdonú ZTS Special.

„Csak ez év februárjában írtuk alá a szerződést az ukrán tarackok hordóinak gyártására, ott keressük az okokat” – mondja Sim.

Gurský egy ideje azzal érvelt, hogy a fő termelést akkor biztosítanák, ha az új miniszter, Kaliňák megtartja az eredeti terveket. Vezetése alatt a Konstrukta az ukránokat kívánta bevonni ebbe a projektbe, különösen fontos fegyvertárukat, a Kramatorský zavod nehézgépeket (KZVV). Ő volt az, akinek segítenie kellett a hiányzó alkatrészek szállításában.

„Megtárgyaltuk, hogy bizonyos alkatrészek mechanikai feldolgozását a kramatorszki üzem biztosítja, míg a végső összeszerelés a mi telephelyünkön történik. Mivel a fegyveres erőik számára tarackgyártásról lenne szó, az ukrán partnerek is megfelelő prioritást adnának ennek” – magyarázta Gurský.

A volt állammenedzsert Sklenár miniszter támogatta. A megbeszélt időpontok szerinte is reálisak voltak.

„A Konštrukta Defense gyártási kapacitásai teljesen elegendőek ahhoz, hogy a cég 2024 folyamán az összes megrendelt tarackot legyártsa Ukrajna számára” – mondta Sklenár.

Az ukránokkal való együttműködés fő mozgatójaként tevékenykedő Gurskýt azonban Kaliňák átvétele után menesztették, és a Kramatorský závoddal való együttműködés lecsillapodott.

A Konštrukta új vezetése ezt követően másik fő beszállító után nézett, és végül csak februárban rendelte meg őket az állami tulajdonú ZTS Špecial cégtől.

Az igazgatója, Sim tagadja, hogy elhalasztanák a Zuzana tarackprojektet, mert a cseh Strnad magántulajdonosnak kedveznének. – A megkötött szerződések szerint járunk el – ismétli Sim.


A ZŤS Special igazgatója, Miroslav Sim Jaroslav Naď bizalmát élvezte, a DMD Holding csoportot is ő kezdte Robert Kaliňák vezetésével.

Mit jelent ez Ukrajna számára?

A 16 megrendelt Zuzana tarackból tavaly kettőt kaptak az ukránok. Ezeket eredetileg Dubnicán gyártották a szlovák védelmi minisztérium számára, amely azonban Ukrajnába szállította őket.

Konštuktáról konkrétan nyolc Zuzana tarackot rendelt a szlovák minisztérium, amelyeknek 2024. június végére kell elkészülniük. Kettő már Ukrajnában van, kettőt átadtak szlovák katonáknak, a másik négyet pedig gyártásban tartják. „A szerződést időben teljesítjük” – mondja Sim.

Felmerül tehát annak a lehetősége, hogy a jelenleg a szlovák fegyveres erők számára készülő négy Zuzana tarackot ismét Ukrajnába irányíthatják át. A szlovák minisztérium pedig helyettük továbbiakat gyártana.

Kaliňáknak döntenie kellene erről az ukrajnai preferenciáról, egyelőre nem mondta el, hogy megteszi-e.

Sim ugyanakkor megerősítette, hogy a cseh Strnad páncélos Dit tarackjaihoz is gyártanak alkatrészeket. Érvelése szerint az állami vállalatok számára előnyös, ha a lehető legszélesebb ügyfélkörrel rendelkeznek. Csak azt nem volt hajlandó pontosítani, hogy ezek kifejezetten Azerbajdzsán vagy más vásárlók számára készült tarackok. "Ez üzleti titok" - tette hozzá Sim.

Van ebben a kuplerájban valami éghető? :D
(Trencsény után kell jobbra lefordulni az E50-es útról Máriatölgyesnél... ha valaki véletlenül közelebbről „megnézné” magának ;))
Mostanában szeretnek európában kigyulladni ezek a hadiipari cégek... és hát olyan szép füstjük van. :)
 

PavolR

Well-Known Member
2020. július 2.
5 115
13 541
113

Az Asiai Tigris megvásárolja tarackjainkat, Kaliňák és fegyvergyártóink Kuala Lumpurba repülnek​



Biztosítson elegendő földgázt, és végleg elzárja Oroszországot. Ez a célja a jelenlegi azerbajdzsáni kormánymissziónak, amely bőséges tartalékokkal rendelkezik ebből a kulcsfontosságú áruból. A kiemelt témát tekintve érthető, hogy Robert Fico miniszterelnök, Juraj Blanár diplomáciai vezető és Denisa Saková gazdasági miniszter részt vett a helyi politikai vezetőkkel, köztük Ilham Aliyev államfővel.

Az energia azonban nem volt az egyetlen téma. Emellett szóba került a védelmi ipar is, melynek eredményeként a védelmi minisztérium jelenlegi vezetője, Robert Kaliňák és több szlovákiai védelmi vállalat képviselője is csatlakozott a delegációhoz.

Míg az azerbajdzsáni út résztvevőinek többsége Szlovákiába tért vissza a szerdai kormányülésre, addig a HN megállapításai szerint Kaliňák miniszter a védelmi ipar képviselőivel a világ teljesen ellenkező felére, Kuala Lumpurba utazott.

A cél azonban nem egy fotó a metropolisz központjában található ikonikus Petronas Towersnél, hanem az ottani nemzetközi kiállítási központ, ahol hétfőtől csütörtökig a Defense Services Asia elnevezésű védelmi technológiai kiállítás zajlik.

Az ok tehát egyszerű. A HN információi szerint a szlovák félnek végleges megerősítést kell kapnia arról, hogy az ázsiai tigris úgy döntött, hogy bavásárol az állami fegyvertárunktól. A Dubnica EVA tarackjai hamarosan bekerülnek az arzenáljába. Konkrétan a BIA tarackról van szó, ami egy EVA fegyverrendszer.

... (tovább fizetos) ...