EVA / Zuzana / DITA / MORANA / BIA - 155 mm kerekes önjáró lövegek

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

PavolR

Well-Known Member
2020. július 2.
5 481
14 576
113

Malajzia 18 darab 155 mm-es/52 EVA önjáró löveget vásárol a szlovák Konstrukta Defense által kifejlesztett​



TSAMTO, március 15. A malajziai védelmi minisztérium 155 mm/52 EVA önjáró tüzérségi egységeket vásárol a szlovák Konstrukta Defense cég kerekes alvázán.

A pályázat február 28-i lezárása után tervezett 18 szlovák önjáró löveg vásárlása ismertté vált a Defence Security Asia helyi kiadása előtt, amely állítása szerint a közeljövőben (esetleg a pályázaton belül a Defense Services Asia 2024 kiállítás keretében idén májusban) kihirdetik a pályázat hivatalos nyertesét.

Awang Solahuddin Hashim ellenzéki politikus megtudta, hogy a malajziai pénzügyminisztérium szándéknyilatkozatot (LOI) már kiadott a Global Komited Sdn Bhd-nek, amely a Weststar leányvállalata, 805 millió ringgit (171,3 millió dollár) értékben a EVA önjáró fegyverek vásárlásra.

Ezzel kapcsolatban a helyettes írásbeli megkeresést intézett Malajzia védelmi miniszteréhez a Global Comited preferálásának okairól, amely a legmagasabb, a Pénzügyminisztérium felső határát meghaladó árat kínált. Hozzátette azt is, hogy "ez a választás ellentmond a szárazföldi erők parancsnokságának vágyának, akik előnyben részesítették a francia gyártmányú CAESAR önjáró fegyvereket, amelyek költsége minden fél számára elfogadható volt".

Mohamed Khaled Nordin védelmi miniszter válaszában kijelentette, hogy még nem tud részletes tájékoztatást adni erről a kérdésről, hangsúlyozva, hogy tájékoztatást kapott arról, hogy az önjáró fegyverek beszerzésére vonatkozó minden eljárás megfelel a Pénzügyminisztérium által meghatározott szabványos beszerzési eljárásoknak. Így a miniszter közvetve megerősítette a szlovák Konstrukta Defense tervezett önjáró fegyvervásárlásának tényét.

A CAMTO részéről emlékeztetünk arra, hogy nem ez az első botrányos helyzet a malajziai fegyveres erők önjáró tüzérségi rendszereinek beszerzésében.

A malajziai hadsereg már évek óta 155 mm-es önjáró tarackok beszerzésére törekszik, de nem sikerült beszerezni őket, elsősorban pénzhiány miatt. Az Egyesült Államok korábban 30 darab lánctalpas, 155 mm-es önjáró M-109A5 tarack eladását ajánlotta fel a Malajziai Fegyveres Erőknek a Felesleges katonai felszerelés (EDA) program részeként, de a vásárlást 2019-ben törölték.

Ezt követően tárgyalásokat folytattak a malajziai érdekeltségeit képviselő francia Nexter és Advanced Defense Systems (ADS) céggel a 155 mm-es CAESAR önjáró tarackok eladásáról, majd 2022 júliusában egy delegáció által vezetett törökországi látogatást követően. Ismail Sabri Yaacob malajziai miniszterelnök a Makine ve Kimya Endustrisi AS (MKE) török eredetű védelmi konszern Yavuz önjáró tarackjai megvásárlásáról döntött. Feltehetően 2022 augusztusában a malajziai védelmi minisztérium szándéknyilatkozatot (LOI) írt alá 18 darab 155 mm-es Yavuz önjáró tarack megvásárlásáról. A vásárlás teljes költségét 800 millió ringgitre (körülbelül 170 millió dollárra) becsülték.

2023 áprilisában a média arról számolt be, hogy a malajziai védelmi minisztérium úgy döntött, hogy felülvizsgálja a török MKE által gyártott 155 mm-es Yavuz önjáró tarackok tervezett beszerzését. Korábban több forrás is arról számolt be, hogy a szerződést felmondták.

Később, 2023. december 11-én Mohamad Hassan volt védelmi miniszter az Országgyűlésben bejelentette, hogy a pályázat eredménye alapján 2024-ben írják alá az új önjáró fegyverek beszerzésére vonatkozó szerződést. A tüzérségi egység az új Felda Sahabat táborban (Lahad Datu, pc.Sabah) kap helyet, amelyet 2027-re építenek fel egy 547 millió ringgit értékű szerződés alapján.

A védelmi minisztérium egyik forrása akkor azt mondta a Defense Security Asia-nak, hogy a védelmi minisztérium öt különböző külföldi vállalat által kínált rendszert vizsgál át.

Egy másik forrás a kiadványnak elmondta, hogy a projekt megvalósításáért „éles verseny” bontakozott ki a 155 mm-es Yavuz önjáró lövegekkel rendelkező török MKE védelmi konszern és a 155 mm-es önjáró fegyverekkel rendelkező francia NEXTER Systems védelmi vállalat között. CAESAR. A szlovák Konstruckta Defense céggel 2022 szeptemberében kezdődtek a tárgyalások az EVA önjáró fegyverek szállításáról, de akkor a média nem nagyon foglalkozott ezzel a tényrel.
 

Bálint

Well-Known Member
2020. augusztus 31.
9 481
32 006
113
Az ukrán sajtó szerint a Szlovákiából szállított Zuzana 2 önjáró lövegek nagyon megbízhatatlan konstrukcióknak bizonyultak. Némelyikük alig néhány nappal azután tönkrement, hogy átvették a gyárból.
 

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
26 872
95 071
113
Az ukrán sajtó szerint a Szlovákiából szállított Zuzana 2 önjáró lövegek nagyon megbízhatatlan konstrukcióknak bizonyultak. Némelyikük alig néhány nappal azután tönkrement, hogy átvették a gyárból.
Hát ezt az ukrán reklamációt azért fenntartással kezelném, annak tükrében, hogy fordult a szlovák kormány ukrán ügyben. Lehet valós, de lehet arra is egy pitiáner reakció.
 

arcas

Well-Known Member
2013. március 20.
7 050
23 468
113
Hát ezt az ukrán reklamációt azért fenntartással kezelném, annak tükrében, hogy fordult a szlovák kormány ukrán ügyben. Lehet valós, de lehet arra is egy pitiáner reakció.
Feszitett tempóban ment a gyártásuk + a hazai projektekre is készülni kelett, simán benne van -ahogy a cikk is irja- hogy a minőségellenőrzésen nagyot lazitottak, hogy időben szállithassanak. Szerintem meg is lett az eredménye + a személyzeten/karbantartáson is nyilván sok múlik, ahogyan láthattuk a Pzh-k esetében.
 

TribunusAlex

Well-Known Member
2021. június 21.
161
607
93
Hát ezt az ukrán reklamációt azért fenntartással kezelném, annak tükrében, hogy fordult a szlovák kormány ukrán ügyben. Lehet valós, de lehet arra is egy pitiáner reakció.
Különben meg ingyen kapták, ne kritizálják!
Majd, ha fizetnek érte lehet számon kérni a minőséget és garanciába javíttatni.
 

PavolR

Well-Known Member
2020. július 2.
5 481
14 576
113

Az Ukrán Fegyveres Erők fegyveres erőinek átadott szlovák önjáró Zuzana 2 tarackok rendkívül megbízhatatlan gépeknek bizonyultak – számoltak be az ukrán hadsereg forrásai.​


Ismeretes, hogy Pozsony hivatalosan szállította ezeket a berendezéseket a védelmi erőknek a betolakodók inváziójának kezdetén, de problémásnak bizonyultak, és az ukrán harcosok szinte nem használták őket harcban.

Megjegyzendő, hogy a fő hiányosságok között szerepel a hidraulikus rendszer meghibásodása, a redőny és a kioldó mechanizmus kopása és deformációja, valamint a motor meghibásodása.

A forrásdokumentumok szerint a szállított önjáró fegyverek egy része néhány napos működés után meghibásodott, míg mások több hónapig bírták. A maximális használati idő 1 év és 1 hónap volt, de a gép használatának intenzitásáról nincs információ.

A katonaság tájékoztatása szerint a meghibásodot fegyvereket minden esetben Szlovákiába küldték javításra, de csak kettőt sikerült teljesen megjavítani.

A meghibásodozások listája:
file.php

file.php
 

PavolR

Well-Known Member
2020. július 2.
5 481
14 576
113

Malajziai katonák jönnek megnézni a BIA tarackot, Kaliňák is meg akarja venni​



Robert Kaliňák védelmi miniszter már a májusi IDEB szakkiállításon elmondta, hogy a lehető leghamarabb szeretné a szlovák védelmi ipar új termékeit, például a BIA önjáró tarackát és az AM120 aknavetőt beszerezni. A BIA tarack esetében most finomította ezeket a terveket. Tizenhat darabon gondolkodik.

Az ukrajnai háború megmutatta többek között a tüzérség fontosságát. És pontosan ez a szlovák fegyveres erők erőssége. Arzenálunkban a 2018-ban megrendelt 25 Zuzana 2 tarackból 19 található. Ezen kívül van 16 régebbi Zuzana önjáró tarackunk, amelyek 1998-ban álltak szolgálatba. És ezek a régebbi darabok az új típusú BIA. cserélni kellene.

A BIA tarackot a KONŠTRUKTA-Defence fejlesztette ki 2021-ben egy külföldi megrendelő igényei alapján. A Zuzana 2-höz képest egy könnyű jármű 6×6-os alvázon. A fegyverzet egy 155 mm-es ágyú tarackból áll, amelynek csöve hossza 52 kaliber. Speciális lőszer használata esetén a maximális hatótáv meghaladja az 50 km-t.

A BIA tarackot hivatalosan 2023 szeptemberében mutatták be Londonban. A pozsonyi IDEB vásáron is bemutatták. Egyelőre azonban csak egy demonstrátort mutattak be, aki még nem fejezte be a lövésteszteket. Ennek ellenére ez sikerült Malajziában, amely előzetesen ezt a típust választotta fegyverkezésre. Ha ez az üzlet létrejöhetne, az első fázisban a malajziai hadsereg 18-24 egységet vásárolhatna.

Előbb azonban be kell fejezni a BIA taracka fejlesztését. Miroslav Sim, a KONŠTRUKTA-Defence-t is magába foglaló DMD állami csoport igazgatója a Denník N-nek megerősítette, hogy a lövöldözésekre ősszel kell sort keríteni, és ekkortájt érkezik Szlovákiába a malajziai hadsereg küldöttsége is.

A sikeres lövéstesztek azonban nem az egyetlen mérföldkő, amelyet a gyártó el szeretne érni. Sim szerint a további súlycsökkentésen is dolgoznak. A cél a 23 tonna elérése. Ezt például a kabin méretének csökkentésével lehetne elérni, ami most kétsoros, de egy üléssor is elegendő lenne.

Összehasonlításképpen a Zuzana 2 33,8 tonnával rendelkezik. A kisebb tömeg a BIA tarack esetében nemcsak magának a járműnek a nagyobb mobilitását jelentené, hanem a teherszállító utánfutón vagy légi úton való könnyebb szállítását is. A BIA-nak a gyártásban is alacsonyabb anyagigénye lenne. A fegyver ugyanaz marad, mint a Zuzana 2 esetében.
 

Capslock27

Well-Known Member
2017. október 30.
2 605
6 065
113
Különben meg ingyen kapták, ne kritizálják!
Majd, ha fizetnek érte lehet számon kérni a minőséget és garanciába javíttatni.
.
.
Ez részben igaz, de másrészt meg fontos a visszajelzés is mindenkinek, hogy a kiállitásokon bemutatott, szépen scifisre megdizájnolt fegyverek mit érnek élesben.
 

tarzaan

Well-Known Member
2014. március 25.
12 473
16 561
113
Szerintem ez ennek a második generációja

Az egyértelmű, de korábban egy darabig BIA néven promózták:

Új tarackot készítettek Považien. Mozdulékonyabb, mint Zuzana, külföldi hadsereg számára fejlesztették​

https://dennikn.sk/3562860/slovensk...d985b64ce64434f508fde5520485ec1ddca6173684a12

A dubnicai Konštrukta Defense cég által gyártott új BIA önjáró taracknak a londoni fegyvervásáron lesz a premierje.

A Konštrukta Védelmi Állami Fegyvertár ezen a héten új tarackot mutat be. A jól ismert Zuzanából következik, amelyet az ukrán hadsereg is használ az oroszok elleni háborúban. Az új fegyver premierje Londonban lesz, a nemzetközi fegyvertechnológiai kiállításon.

Az új szlovák fegyver neve BIA, ez a Battle International Artillery rövidítése.

„A „nemzetközi” szóval azt akarjuk kifejezni, hogy a BIA tarack minden csatatéren alkalmas lesz, a sivatagtól a tundráig” – magyarázza Alexander Gurský, a dubnica nad váhomi Konštrukta Defense cég igazgatója.

A BIA névvel véget ért a tarackok női keresztnévvel való elnevezésének hobbija, ez a szokás DANA, Zuzana, Éva vagy Diana modellekre vonatkozott. A Denník N forrásai szerint egyes külföldi vásárlók, különösen az arab piacokon, nem értették azt a divatot, hogy a fegyvereket nők után nevezik.

A különbség a Zuzanához képest első pillantásra látható. A 8×8-as alváz helyett 6×6-os alvázra rakják a fegyvert, így a tarack rövidebb és könnyebb.

"A Zuzana 2 tarackhoz képest a BIA könnyebb, mozgékonyabb, nagyobb terepjáró képességgel rendelkezik, és ami a legfontosabb, ugyanakkor megőrzi ugyanazt a tűzerőt és egyéb harci paramétereket" - büszkélkedik Gurský.

bia-konstrukta-II.png


Titokzatos vásárló

Egyelőre még csak prototípusról van szó, Gurský szerint már sikeresen teljesítette az első próbalövéseket. Jövőre szeretnék befejezni a fejlesztést és az összes előírt vizsgálatot.

Szokatlan, hogy páncélosaink nem számolnak azzal, hogy először a szlovák fegyveres erők veszik fel a felszerelésükbe, ezúttal egy másik ország hadseregében kellene a tarack bemutatóját tartania. Elődeivel ellentétben nem a szlovák kormány kezdeményezésére jött létre. Fejlesztését egy potenciális külföldi megrendelő kezdeményezte.

„Feltételezzük, hogy a fejlesztés 2024-es befejezése után a BIA tarackot a felhasználói, úgynevezett katonai próbákra bocsátják a potenciális vásárló országába” – teszi hozzá Gurský. Hogy ki ez a vásárló, azt a fegyverraktár igazgatója titkolja. Nem akarja elárulni, hogy NATO-országról van-e szó, vagy egy teljesen más régió országáról.

"Nincs engedélyünk a potenciális vásárlótól ezen információk közzétételére. Még csak nem is taktikai lenne, hiszen erős versenykörnyezetben működünk” – mondja Gurský.

Más történet, mint a többi fegyver

Szlovákia 1993-as megalakulása óta a szlovák fegyvereket úgy hozták létre, hogy fejlesztésüket a szlovák kormány rendelte el, és a pénzügyi kockázatoktól függetlenül fizette is – általában bőkezű, több milliós összegekkel.

A fegyver ezt követően került a szlovák hadsereg fegyvertárába, és abban reménykedtek, hogy egy külföldi vásárló felfigyel rá - többnyire hiába. Így születtek olyan sikertelen és mára félig elfeledett projektek, mint az Alligator könnyű páncélozott jármű vagy a modernizált T-72 Moderna harckocsi, valamint a Zuzana tarack, amelyeket végül külföldre (Ciprusra, legutóbb Ukrajnába) exportáltak. .

A BIA taracka egy teljesen más történet. Gurský elmondása szerint 2021-ben kezdték el a fejlesztést, amikor egy meg nem nevezett külföldi megrendelő érdeklődött a Zuzana 2 tarack iránt, jelezte, hogy akkor érdeklődne egy ilyen fegyver iránt, ha a tervezők jelentősen módosítják, továbbfejlesztik.

„A BIA tarackot cégünk csak saját anyagi támogatásból építette meg. Sem részvényesünk, sem a szlovák kormány nem járult hozzá a fejlődésünkhöz" - mondja Gurský.

A zsákbamacska

A Konstrukta Defense csaknem 85 millió eurós rekordértékesítést ért el tavaly az Ukrajna elleni háború kapcsán, elsősorban annak köszönhetően, hogy nyolc darab Zuzana 2 tarackot adtak el az ukrán hadseregnek.

Gurský nem árulta el, mennyibe került az új BIA taracka fejlesztése – ezt az információt is üzleti titoknak tartja. Ugyanakkor elismeri, hogy senki nem garantálja a cégnek, hogy az elköltött pénzt visszakapják. A potenciális vásárló csak akkor rendeli meg az új tarackot, ha sikeresen átesett a katonai teszteken.

"Ebben az iparágban senki nem vesz macskát zsákban, senki sem garantálja a megrendelést egyetlen termékre sem, hacsak nem megy át a katonai teszteken" - teszi hozzá Gurský.

Ha a BIA átmegy ezeken a teszteken, és a dubnicai fegyverraktár sikeres lesz az üzleti tervében, akkor legalább 24 darab megrendelésére számít. Ez a szám egy tüzérségi egység a nyugati típusú hadseregekben (három úgynevezett üteg, egyenként nyolc tarackból).

Az ár még nem publikus. Ennek azonban valószínűleg alacsonyabbnak kell lennie, mint a nehezebb tarack, Zuzana 2 ára, ami nagyjából 5,5 millió euró. Nem hivatalosan az ára darabonként 3,5 milliótól négymillió euróig terjed – a kívánt konfigurációtól függően.

Gurský szerint ideális esetben más országokból is érkezhetnek megrendelések, miközben az új tarackokat a szlovák védelmi minisztériumnak is felajánlják. "Kétségtelenül érdekeltek vagyunk abban, hogy a BIA tarackát a szlovák fegyveres erőknél is bevezessék" - teszi hozzá.

Közelebb áll a kevésbé ismert ÉVAhoz

A BIA tarack körülbelül három méterrel rövidebb és kilenc tonnával könnyebb, mint a Zuzana. Súlyát tekintve közel áll a szlovák Eva tarackhoz, ami a Zuzana 2 tarack könnyebb változata, amelynek fejlesztése 2015-ben fejeződött be, de nem sorozatgyártású, ezért nem olyan. jól ismert.

Gurský szerint a BIA egyesíti mindkét típus előnyeit. Majdnem olyan tartósnak kell lennie, mint a robusztusabb Zuzana, másrészt mozgékonyabbnak és légi úton is szállíthatónak kell lennie, mint a könnyebb Eva.

"A tarackhoz képest azonban az Eva nagyobb lőszerkészletet hordoz, magasabb a legénység védelme, és rendelkezik a harci műveletek automatizálásával is" - teszi hozzá Gurský.

Strnad-függő

Elődeihez hasonlóan a BIA tarackot is a Tatra alvázára szerelték fel. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a cseh Michal Strnad fegyvergyártó CSG holding vállalataival való együttműködéstől függ, amely a Kopřivní autógyárat is birtokolja.

Ezzel a birtoklással a szlovák fegyvertár potenciális vita elé néz, mert felmerül a gyanú, hogy Strnad csoportja engedély nélkül lemásolta a technológiákat a Zuzana 2000 tarack régebbi verziójából az új Dita tarackba.

A szlovák tüzérség vezetője, Roman Bobaľ ezredes nemrégiben nyilvánosan beszélt nyilvánosan beszélt ipari lopás gyanújáról. A Konstrukta Defense ezt követően bejelentette, hogy ellenőrizni fogja ezeket az információkat.

A Strnad Tatra alvázától való függés azonban gyengítheti Konštrukta motivációját a jogi lépések megtételére.

A cseh autógyártó cég mellett több szlovák cég is részt vett a BIA taracka megalkotásában, amelyre ennek a projektnek az esetleges sikere hosszú távú megrendeléseket hozna.

„Fontos partnerünk például a Matador mérnöki csoport. Összességében érdekeltek vagyunk abban, hogy a lehető legtöbb szlovák termelőt bevonjuk ebbe a projektbe” – tette hozzá Gurský.

hufnica-bia-konstrukta.jpg

BIA a DSEI 23 expon


Amúgy azon kívul, hogy a neve hivatalosan a Battle International Artillery rövidítése, van más jelentése is:

https://en.wikipedia.org/wiki/Bia_(mythology)
 
  • Tetszik
Reactions: krisss and ms07