Tisztelt Barátaim!
érdeklődéssel olvasom vitátok. Bennem az fogalmazódott meg, hogy ez Raptor vs. Rafale vita erősen hipotetikus.
Mert bár egy lelövést általában egy gép ér el egy másik ellen, de:
Először is soha nem engedné meg az USA - meg bármelyik értelmes más hadvezetés sem, hogy egy értékes gépe egyedül, mindenféle AWACS stb. támogatás nélkül keveredjen harcba medveként farkasok falkája ellen.
Pont az USA /na meg a többi nagyhatalom/ az, amelyik a II. VH óta soha nem ment bele olyan csetepatéba, amibe összességében nem abszolút létszám/technikai fölényben kezdett volna bele.
Ezalatt nem Vietnám féle iszapbírkózásokat értem, bár azt is lehet, hisz hogyan viszonyult pl. számarányaiban a vietnámi légierő az amerikaiak által ott rendelkezésre álló légi erejével szemben? Szinte sehogy.
Már Koreában is felszisszentek, amikor 10:1 alá került alkalomadtán a győzelem/veszteség arány...
Aztán el tudtok képzelni egy olyan konfliktust, ahol a Rafale találkozik a Raptorral!?
Ahhoz a Rafale-t el kéne adni...
India nem játszik. A nagyhatalmak megtanulták a világháborúból, meg a hidegháborúból, hogy konkurens nagyhatalmat nem fegyverrel kell legyőzni/legyűrni hanem gazdaságilag.
Jelenleg(!) ilyen Raptor vs. bármi mérkőzés csak akkor végződhet a Raptor vereségével, ha az le van szakítva teljesen a támogatástól + hibázik a pilótája.
De ez szerintem igaz volt az előző korszakok légi harcai esetén is, ha az generációs különbségű gépek között valósult meg. /F-4 vs. MiG-17 stb./
S persze ugyanez lenne egy /megint csak nem valószínű/ rendszerben álló PAK-FA kontra negyedik generációs bármi más között is.
Csakhogy, mint mondtam egy ilyen szituba nemigen fog kerülni se Raptor, se a többi nagyhatalmi üzemeltetésbe kerülő ötödik generációs sem.
Szerintem.