Értelmes BVR harcot szerintem még nagyon sokáig nem fog tudni egy MI vívni, még talán 1v1 szinten sem. Egyszerűen leírva kevés információ birtokában kell döntéseket hozni és a gép nem képes túllépni az információ hiányon.
Nem értek egyet. Javíts ki, ha tévedek (mert az tény, hogy nem nagyon vagyok képben ezzel kapcsolatban), de a pilóták BVR képzése is úgy működik főbb vonalakban, hogy különböző helyzetekre való reagálásokat tanítanak nekik és gyakoroltatnak be velük. Na most, ezt egy gépnek is "meg lehet tanítani", vagyis gyakorlatilag az oktatóanyagokban lévő helyzeteket le lehet programozni. Akár sok változóval is (persze nyilván nem az elképzelhető és el nem képzelt összessel és igen, ha minden helyzetben 99.99999...%-os hatékonyságra akarnának menni, akkor valóban kéne egy nagyon combos és ma még nem létező MI, de kérdem, minden emberi pilóta is mindig csakis helyes döntéseket hoz, bármilyen helyzetben?), annak függvényében, hogy a "UCAV-nknek" milyen és hány BVR fegyvere van, vannak-e társai, azoknak milyen fegyvereik vannak, az ellenség száma mekkora, milyen típusú gépek és azoknak milyen fegyverzete lehet, stb. A gép pedig sokkal gyorsabban fel tudja dolgozni a pillanatnyi helyzetet, mint egy ember, ugyanis csak a beérkező adatok frissülési ideje a korlátozó tényező, de minden cél (és "barát") radar (és datalink által) kapott adataival (térbeli pozíció, sebesség, irány, stb.) gyakorlatilag real time tisztában lesz. Az összesével, egyszerre. Erre pedig egy ember egyszerűen nem képes.
Az információhiányt meg hogy érted? BVR-ben ugyanúgy csak a radaradatokból "gazdálkodhat" akár a pilóta, akár az UCAV. Tehát, ha van adat, akkor a program is tud reagálni, ha meg nincs, akkor a pilóta sem.
Szerintem ezek stikában rég lézerrel beszélgetnek a műholdakkal, és az AWACSszel.
A lézerrel az a gond, hogy vastagabb felhő simán megfogja, meg jóval pontosabban is kell pozicionálni, mint a rádió antennáját, pláne, ha komolyabb adatátviteli sebességre van igény. Szóval szerintem állandó távirányításra alkalmatlan.