F-22 Raptor (Lockheed Martin,USA)

 • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

  Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
 • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

  Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

  Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

 • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

  --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

  A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

  Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

  Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

  Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

 • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

  • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
  • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

  Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

  Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Allesmor Obranna

Well-Known Member
2010. április 30.
12 961
58 921
113
"Új pilon? Csak én látom így, vagy úgy néz ki mint egy lopakodó konténer? Kíváncsi vagyok, hogy van-e benne Sidewinder."
A pilon megléte nem új, a konténer viszont igen. Szerintem ez valami EW dolog lesz és nem biztos, hogy a Raptor számára.
Viszont a Raptor, mint alacsony észlelhetőségű gép, ideális referencia.
 

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
36 756
70 641
113

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
36 756
70 641
113

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
36 756
70 641
113
 • Tetszik
Reactions: endre and waterloo

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
36 756
70 641
113
F-22 Shoots Down “Object” Flying High Over Alaskan Waters...

National Security Council spokesperson John Kirby first disclosed the new shootdown, which occurred at approximately 1:45 PM EST, at a press conference today. Pentagon Press Secretary U.S. Air Force Brig. Gen. Patrick Ryder gave additional information at a subsequent press conference that wrapped just moments ago. Neither could provide specific details about the object, but said it was flying at approximately 40,000 feet and presented a potential hazard to civilian flight traffic. It was brought down out of an abundance of caution.
 

mlace

Well-Known Member
2018. február 16.
1 809
4 909
113
329404192-870859514142126-8534806756564820603-n.jpg
Phantomnak ott volt vietnámi haború,Arab-Izraeli konfliktusok(Yom kippur).Tomcatnek közel 10 éves Irak-Irani háború+Leleőtt 4 Líbiai gép.F15+F16 Bekaa völgyben szír légierő "lemészarlása"+utána is voltak Izraeli légigyőzelmek.Sivatagi vihar,Alied force.2012 óta szerencsére nen volt olyan konfliktus ahol a raptor "bizonyíthatott"volna.Azóta talán a Super Hornetnek volt légi győzelme(szír Su22-esek ellen.
 
 • Tetszik
Reactions: gafzhu

fip7

Well-Known Member
2011. november 9.
17 922
52 331
113
Számomra leginkább az az érdekes hogy az "új generaciós" AIM9-X képes kezelni a gyakorlatilag 0 infravörös kisugárzással rendelkező célpontot.

Szerintem mindent lát ami elüt a környezetétől és melegebb -190 fok környékénél. Ezek erősen hűtött érzékelő fejek.
 
 • Tetszik
Reactions: endre

kiskrumpli

Well-Known Member
2017. szeptember 29.
626
2 608
93
Szerintem mindent lát ami elüt a környezetétől és melegebb -190 fok környékénél. Ezek erősen hűtött érzékelő fejek.
Nem kell hogy annyival melegebb legyen. Amit a repülőgép radarja lát, arra ráirányítható az AIM-9X infravörös képalkotó keresőfeje is. Tessék megnézni Molni videóját a témában!
 

fip7

Well-Known Member
2011. november 9.
17 922
52 331
113
Amit a repülőgép radarja lát, arra ráirányítható az AIM-9X infravörös képalkotó keresőfeje is.

Jah, csak ahhoz, hogy befogja a célt, ahhoz kell a hűtés ami az AIM-9X-ben, és minden modern rakétában meg van.
Egy hűtés nélküli fejjel az életben nem lőtted volna le. Szerintem érthető volt amit írtam....
Szóval ha nem látná a ballont a radar akkor is le tudná lőni az AIM-9X, lévén melegebb a ballon -190 foknál, és biztos, hogy valamennyire elüt a környezet hőjétől a saját hője.