Nahát végigolvastam a majd két heti vitát.
Annak ellenére, hogy talán a résztvevő felek meddőnek és parttalannak érezhetik, attól még szerintem megérte, akár csak egy pár információért is, amit itt olvashattam.
Pár gondolat jutott eszembe - véletlenül sem vita és leoltás provokálásaként
Az egyik, hogy <b>egy</b> F-22 mennyi ellenséges gépet tud<b>hat</b> leküzdeni. /Amúgy ki az a hülye, aki egyedül, háttértámogatás nélkül küldene egy ilyet akcióba!?/
Ilyen téren a 240:0 egy csalóka "sugallat" /Nem véletlenül tettem zárójelbe - nem kell belekötni!/
Egy raptor mennyi légi harc rakétát is tud fegyverkamrában hordani, nyolcat? + van még a gépágyú. Akkor <b>egy</b> F-22
<b>egy</b> felszállásból ideális esetben 8 + (legyen) 2 ellenséges harci repülőgépet tud leküzdeni.
Elméletileg.
Nem számoltunk a rakéták üzembiztonságával, a rakéták hibázásával, meg azzal, hogy nem törvényszerű az sem, hogy aminél csak a cél mellet működik el valamilyen távolságban, nem 100%, hogy lezuhan.
Gépágyúval sem fog I. VH.-s forgolódásba keveredni, ezért tippelek kettő lelövést.
Nem számolok a radar esetleges energiafegyverként alkalmazásával, sem egyéb, szintén esetleges elektronikai célrongálási képességgel sem.
Így is impozáns szám szerintem vitán felül.
Géppárban ez a szám már 20 is lehet.
Aztán mese nincs, le kell szállni újabb adagért.
/Amúgy a hajigálja a rakétákat kifejezés engem irritál, olyan pazarló, eldobáló, a véges számú muníciót nem beosztó felhangja van az én szememben. Ha abszolút fölényben van, akkor minek hajigálni, ha meg beljebb csalogatják - az ellenség sem törvényszerűen fogalmatlan idióta - akkor meg pláne be kéne osztani a tutira./
Na most fegyvertelenül - feltételezve, hogy nem az USA, vagy annak szövetségese légterét védi, hanem bekísér ellenséges légtérbe egy támadó köteléket és "elhajigálta" a rakétáit, elhasználta a lőszerét - nem biztos, hogy olyan ellenséges légtérből életbiztosítás hazakotorni, ahol még képesek emelni újabb és újabb harci gépeket, géppárokat innen -onnan, pláne időben eltoltan, s értelemszerűen megfelelő hatósugáron belül, esélyt sem adva a harcból <b>időben</b> kiválásra. Egy - még 100%-ig meg nem bénított légvédelemről nem is beszélve. S ki fogja garantálni a
100%-ot?
Tehát 240:0 ide vagy oda, ez sem csodafegyver.
Alkalmazása:
Ki ellen?
Pár oldallal odébb valaki már frappánsan leírta, hogy - azért legyünk precízek - olyan atomhatalom ellen, aki tudja érdemben és mennyiségben fenyegetni nukleáris fegyverekkel az USA-t, nem fogják bevetni - ahogy Molni sem tartja reálisnak egy másik topicban azt a scenáriót, hogy USA vs. pl. Oroszország.
Tehát a hidegháborús technológiai fölényre való törekvésről szóló fegyverkezési verseny után ehhez felesleges.
Olyan egyéb "latorországok" ellen megint csak felesleges, akik vegyi vagy biológiai fegyverekkel vághatnának vissza - nem kell nagy dologra gondolni, csak pl. "alvó sejtekre".
Ilyen országokat miért nem tett még zárójelbe az USA (se)?
Na ugye, hogy ugye.
Tehát ehhez is felesleges az F-22.
Ami ellen látok rációt, az olyan eshetőség, akik - vitán felül igencsak potens - USA fegyverekkel tankoltak fel, de történik egy váratlan rezsimváltás, aminél kicsúszik az USA kontrollja/befolyása alól.
Volt már rá példa: Irán.
Az első pár évben azért vélhetően Irán tudott volna veszteségeket okozni, ami média uralta USA-ban nem /sem/ lett volna kellemes fogadtatású.
Elég sokk volt nekik a sikertelen túszmentő akció is...
Értem én, hogy - minden szarkazmus nélkül - a légierő behatolása nélkül is zárójelbe lehet tenni pl. egy váratlan, senki által előre nem látott fordulattal az USA-tól elforduló országot stand-off fegyverekkel. Legyen mondjuk Törökország. Kellően potens a légi ereje - vannak akik szerint megennék reggelire az oroszok harci repülőit - van saját komoly hadiipara, stb.
De azért jobb, ha előre tudatjuk, hogy lehetnek az exportálóval - s attól származó - pariban levő fegyvereik, pl. F-15, (vagy példámban Törökország esetében) F-16, de nekünk van F-22 is, ami meg még azokat is zárójelbe teszi.
Láthatóan ennek a gépnek a létezése, annak üzenete nem működött a legújabb orosz Szuhojok ellen, amik Szíriába települtek, mert az oroszok pont leszarták, hogy - elméletileg(!) - az F-22-nek köszönhetően úgy lezuhanhattak volna - átesve/zuhanva idegen, ellenséges területre a legkorszerűbb Flanker-verziók /orosz hozzáférés kizárva/ - hogy a pilóták nem is sejtették volna az ellenük történő indítást...
... mert ott az orosz atom...
Tehát az okoskodásom következtetése az, hogy az F-22 a...a...
... a szövetségeseknek szól (!?) /Fejvakarás/