<blockquote rel="fip7">molnibalage
A stelth képesség hasznos, de az ellenséges 4. gen gép megsemmisítése szempontjából marginális, mivel a BVR rakéta a szűk keresztmetszet.
A stelth gép attól jobb egy 4. gen gépnél, hogy sokkal kisebb eséllyel lövik le.
De ettől még az 5. gen gép nem lövi le nagyobb eséllyel az ellenséges 4. gen gépet, mint egy komoly saját 4. gen gép.
Mivel az ellenség lelövése nagyrészt nem az indító gépen múlik hanem a rakétán.
Ha nem értenéd amiről beszélek akkor jusson eszedbe Vietnam. Az F-4-eseknek nem okozott kihívást a Vietnami gépek befogása, felderítése stb... miközben ugyan ez a túloldalt nagyon nehezen ment.
Ehhez képes óriási USA létszám fölény mellet is alig 2-3 szoros volt a különbség az USA javára, úgy, hogy a pilótáik is sokkal jobbak voltak.
Vajon miért?
Azért mert bár az F-4 sokkal jobb vadászgép volt, mint egy MIG-17/19, attól még az F-4 által kilőtt rakéták nem igen találtak célba. (főleg az AIM-7...) Szóval kijelenthetjük, hogy a repülőgépek tekintetében "meddő" technikai fölényben volt az USA mert a szűk keresztmetszet a rakéta volt.
Az F-4 könnyedén képes lett volna ("papíron") leradírozni az ellenséges MIG-eket, a való életben mégsem volt rá képes mert a fegyvereken múlott minden.
Szerintem a mai 5. gen vs. 4+ gen gépek esetén ugyan ez a helyzet.
Abba meg már bele se megyek, hogy 5. gen vs. 5 gen esetén mennyire irreálisnak tűnik a BVR.
Az meg józan ésszel belátható szerintem, hogy egy hazánkhoz hasonló kis országnak 3 db F-35 helyet értelmesebb dolog 14 db Griffet üzemeltetnie. Pedig anyagilag hasonló a helyzet.
Sőt a legértelmesebb dolog az lett volna ha nem veszünk semmit és üzemeltetjük tovább amink volt. Ez ugyan úgy igaz bármely másik országra is ami nem szuperhatalom. De ez megint OFF téma itt.
Fip 7,
Ez egy tök jó fejtegetés! Látok benne fantáziát, csak az a szépséghibája, h jelenleg a zavarórendszerek tekintetében sincsenek az oroszok az élen. van már pl. vontatható csalijuk vmelyik gépen? Nem tudom, h egy Szu-35-öst mennyivel nehezebb lekapni AAM-el, mint egy alap Szu-27-est, mennyivel jobb vajon a védelmi/figyelmeztető rendszere?
A másik ami nagyon nem mindegy,h 5 gen ellen azt sem tudod, h van-e ellenség a közeledben és csak arra van időd, h az AMRAAM aktív feje figyelmeztet van még néhány másodperced ellentevékenységre.
Sztem ez a 4+ és 5 gen összehasonlítás egyszerűen nem fair, mintha két vadász lövöldözne egymásra sötétben és az egyiknek éjjellátó távcsöve lenne nem véletlen a 240:1-hez arány red flagről.</blockquote>
Egyet értek pár dologban, például hogy ez jó téma a fejtegetésre. Ne aggódj nem vagy egyedül azzal, hogy nem tudom mennyire nehéz, vagy nehezebb "lekapni" a Szu-35 öst mint a régi Szu-27est, szerintem ezt sok fizetett emberke is csak szeretné tudni, akinek ez lenne a dolga, hogy tudja...
A Red Flag 240:1 -ét én nem vagyok benne biztos, hogy meg kéne feleltetnünk a valóságnak kérdések feltevése nélkül, és azonnal. Ha ez a helyzet, akkor nincs miről beszélni, még a 187 db F-22 is ahogy balázs szokott fogalmazni OVERKILL az egész világ összesített légierői ellen. De akkor már csak az a kérdésem, hogy miért akarnak még mellé vagy ebből és F-35 ből, vagy csak F-35 ből még sokkal többet? 240:1 es valós arány, plusz a saját most még ráadásul mennyiségi 4++ gépeik fölénye mellé minek még nekik egyáltalán vadászrepülőgépekre költeni az adófizetők drága pénzét?