Szerintem itt valami félre lett értve a kérdésemnél.
Az AESA radar, DAS, sisakdisplay, nagy sebességű adatátviteli rendszer mind-mind elektronika. Ezeket az új generációs elektronikákat bele lehetne pakolni egy F15E vagy f18E sárkányába is (mint ahogy bizonyos elemeknél ez meg is történik).
Ez így önmagában nem igaz, mert helyet kell nekik csinálni.
Ezen felül az F-35-nél olyan szintű integráció van a hardverek között, hogy erős kétségeim vannak, hogy a megfeleő számítástechnikai kapacitás megvan-e hozzá. A korszerűnek mondott vadászgépek fedélzeti számítógépei civil szemmel nézve nevetséges kapacitásúak, de a célnak megfelelnek. Viszont volt már arra példa, hogy azért kellett lecserélni dolgokat, mert annyra régiek, hogy a gyártása megszűnt hozzá az elemeknek.
Az is számításba kell venni, hogy az F-35 érkezésével az összes haderőnem korábban számolt, ezért eleve fel sem merült a meglevő gépek korszerűsítése hosszútávra, erre kényszerből kerül lényegében sor. Ezért lett Golden Eagle program, meg LEGION pod F-15-höz, hogy az F-22-vel képesek legyenek operálni. A hosszú évek óta zajló, "akkor mennyi F-16 kapjon AESA radart és élettartam hosszabítást" is ennek eredménye. Volt, amkior 300 feletti gépről beszéltek, aztán nulláról. Én már elvesztettem a fonalat, hogy most mennyi a terv... Tajvan is emiatt bukta majdnem a F-16 korszerűsítést.
A kérdés az lenne, hogy ha az f35 nem hoz előrelépést repülési teljesítmény terén, akkor minek kellett egy teljesen új platformot készíteni. Erre szerintem az a válasz, hogy a "stealth" jellemzők miatt.
Erre a válasz az, hogy amiatt is. Emiatt integrált az EOTS, és nem pod. Pod formában bye bye stealth...
Na de!!
az f35 nem légifölény gépnek készül, így egy AG platform esetében a stealth jellemző leginkább az ellenséges légvédelem pusztításánál fontos.
És akkor itt merül fel bennem a kérdés. Az f35 nem tud (stealth konfigban) stand-off fegyvert hordozni, és szerintem a Harm sem fér bele a belső fegyvertérbe.
Ez úgy téveszme, ahogy van, más elnézést, de ezt a sületlenséget honnan szedted....?
A JSOW belső térben hordozható, alapvető követelmény volt ez. 1-1 db fér el, pont ahogy a GBU-31-ből. Az SDB első változata 10 km-ről 50 km-ig használható már most is az SDB II meg 100 km-ig. Ez nem elég stand off...?
A ARM hiánya az, ami egyelőre fájó, de én azt látom, hogy az új koncepció a jenkiknél az, hogy nem ARM-al operálnak. Ezek szerint a EW bemérést annyira potensnek ítélik, hogy GPS koordináta alapján és egyéb szenzorokkal inkáb SDB rajokat zavarnak rá. Ha az új ARM rakéta még el is fér a belső térben, akkor az kb. 2 db lenne. Ehhez képest a 8 db SDB rohad sok cél, egyszerűen nem tudod minden lelőni...
És akkor adódik a kérdés. kinek lenne nagyobb esélye a túlélésre? Egy 300 km-ről stand-off ARM fegyvert eregető DAS-al, meg egyéb cucokkal feltuningolt f18e-nek, vagy egy s400-t 50-70 km-re megközelítő f35-nek.
Ezt a 300 km-es hülyeséget gyorsan feljtsed már el... Soha nem volt ekkora hatótávolságú ARM és felesleges az ekkora indítási távolság a horizont miatt. Az AGM-88 is 10 k magasból indíta 100 km-es távolságon gyak. már ballisztikus és kormányozhatatlan no meg szubszonikus. A Bulgáriában landolt HARM kicsivel 100 km felett vitorlázott. Azért ilyen meglepően sokat, mert az hasonló méretű AIM-7-tel összevetve itt nem kell a véfázisban M1.5 vagy nagyaobb sebesség, mert a cél nem mozog. Ha éppen még kormányozható a rakéta az pont elég.
Ráadásul szerintem Molni, amit írsz, hogyan képes az f35 pusztítani az s300-at több gond is van:
ad1) az f35 "kortárs" fenyegetése alapvetően az s400-as, úgyhogy ehhez kellene mérni a túlélőképességet
Az Sz-400-ról jó lenne már lejönni, mint csodafegyverről. Az Sz-300PMU3 volt, marketing okokból lett Sz-400
ad2) az s400-hoz van L sávú radar, ami nagyobb távolságból képes felderíteni az f35-öt. Lehet, hogy ez célleküzdéhez nem elég, de ahhoz elég mondjuk, hogy riasszák mondjuk az elfogő vadászokat, meg, hogy oda legyen a meglepetés ereje.
ad3) ha egy adott terültetet lefogó s400-as rendszerek szét vannak telepítve jó eséllyel lesz olyan, ami olyan szögből fog rálátni az f35-re, ahol nagyobb az RCS, és akkor az az 50-70 km amennyiről képesek leküzedni egy ilyan rendszert kevés lesz
ad4) jól hangzik, hogy gépenként 8 sdb-vel milyen könnyű túlterhelni a rendszert. Csak elfelejted, hogy akkor az f35-ön nincsen egy darab lérak sem. ha meg visz magával 2 amraam-ot, ami még mindig elég karcsú ha bármi galiba van, akkor rögtön csak 4 sdb-t visz. Vagyis 2szer annyi gép kell a bevetéshez
ad5) lehet, hogy az sdb filléres eszköz egy stand-off fegyverhez képest, de maga a hordozó platfrom, meg annak a kifejlesztése cserébe baromi sok pénz volt
ad6) az s400-as rendszer is elég high value asset, vagyis lehet, hogy a stand-off fegyver drága, de a repülő amit meg lehet védeni az s400-as komplexum kiiktatásával, illetve maga az s400-as is baromi drága[/QUOTE]