F-35 Lightning II (Lockheed Martin)

• Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

• Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

M

molnibalage

Guest
A tűzvezető radarnak nem gond a lopakodó. Olyan szűk nyalábban sugároz, hogy jut bőven energia mindenféle csalafintaság túlordítására.
Legalábbis én ezt vettem ki a konkrét esetből.

Akkor rosszul vetted ki...

A Nyeva SzNR-je kb. fele akkora távolságból észlelte az F-117-et, mint a P-18. A kulcs pont az volt, hogy a P-18-cal láthatták azt, hogy a HMZ-n belülre kerül majd és kb. tudták, hogy hol. Így felkészülhettek, hogy az egész indítási és rávezetési procedúra még pont a 13-15 km-es ablakon belül maradt, tehát a célkövetés végrehajtható volt és még időbe oda is ért a raketta, mielőtt megint eltűnt volna a cél.

Ezt sem először írom le neked szerintem...

joker

Well-Known Member
2012. szeptember 16.
20 794
31 637
113
A B2-es lelövése nem biztos, legalábbis bizonyítani nem tudták. Az amiknak elméletileg megvan az összes B2-esük (kivéve amit otthon vertek földhöz), igaz újjáépíthették ha tényleg lelőttek Daniék egyet. A hullámhosszal meg szerintem is lehet játszani, a gép méretei alapján a beállítások változtatásával és a megfelelő mérnöki háttérrel nem kizárt, hogy jó eredményt tudnak elérni.

sondor961

Member
2012. december 26.
562
3
18
A szerbek akkor lőttek a B-2-esbe, amikor én voltam az angol királynő!!! Biztos a Columbia űrsiklót is ők lőtték le...!!!
Csak tudnám, ki találta ki ezt a baromságot...!

gacsat

Well-Known Member
2010. augusztus 2.
16 678
14 641
113
A B2-es lelövése nem biztos, legalábbis bizonyítani nem tudták. Az amiknak elméletileg megvan az összes B2-esük (kivéve amit otthon vertek földhöz), igaz újjáépíthették ha tényleg lelőttek Daniék egyet. A hullámhosszal meg szerintem is lehet játszani, a gép méretei alapján a beállítások változtatásával és a megfelelő mérnöki háttérrel nem kizárt, hogy jó eredményt tudnak elérni.
De hát nem mondtam, hogy lelőtték.

gacsat

Well-Known Member
2010. augusztus 2.
16 678
14 641
113
A szerbek akkor lőttek a B-2-esbe, amikor én voltam az angol királynő!!! Biztos a Columbia űrsiklót is ők lőtték le...!!!
Csak tudnám, ki találta ki ezt a baromságot...!
A B2es topikban elolvashatod, amit a dologról tudni lehet.

joker

Well-Known Member
2012. szeptember 16.
20 794
31 637
113
<blockquote rel="joker">A B2-es lelövése nem biztos, legalábbis bizonyítani nem tudták. Az amiknak elméletileg megvan az összes B2-esük (kivéve amit otthon vertek földhöz), igaz újjáépíthették ha tényleg lelőttek Daniék egyet. A hullámhosszal meg szerintem is lehet játszani, a gép méretei alapján a beállítások változtatásával és a megfelelő mérnöki háttérrel nem kizárt, hogy jó eredményt tudnak elérni.
De hát nem mondtam, hogy lelőtték.

</blockquote>
Amikor Dani elmesélte (fent van itt a videó) az egészet, a B2-es részt eléggé rövidre fogta. Úgy mondta, hogy valahol a határon túl egy kicsivel esett le végül és az amik még a földet is elvitték annyira feltakarították. Szerinte viszont minden gép kiszúrható radarral, ugyanúgy ahogy ők észrevették az F-117-est, csak be kell állítani a megfelelő hullámhosszat.

sondor961

Member
2012. december 26.
562
3
18
ON
Általános iskola 1. osztályos tananyag: Ha 21-ből elveszel 1-et hány marad...?!?

Egy gép Guam szigetén zuhant le /videó is van róla/. Biztos szerb békaemberek lőtték le "Nyeva" márkájú, radarirányítású szigonypuskával...!!!

Kétszer hozzászóltam a B-2 topic-ban is....
OFF

joker

Well-Known Member
2012. szeptember 16.
20 794
31 637
113
Ha 21-ből elveszel 1-et hány marad...?
Itt nem mondta senki, hogy biztosan lelőtték, mivel csak két mondatot mondott az is róla, akinek - ha igaz akkor - sikerült. Ha meg össze is jött, akkoris lehet ha megmenthető állapotban maradt a gép csak további bevetésekre akkor és ott alkalmatlanná vált. De le is gyárthattak egyet a pótlására titokban, az amerikai kormánynak megvannak rá a forrásai. Véleményem szerint ha le is lőttek egy B-2-est annak a részletei jelenleg még kényes infó lenne. Az F-117-eseket kivonták a forgalomból, azokról lehet már mesélni mert nem valószínű, hogy visszahozzák- vagy valakinek eladják őket. A B-2 viszont aktív gép és jelenleg a csúcsot képviseli, ha tudod is hogyan kell lelőni akkor jobb ha kussolsz róla mert még szükséged lehet rá.

M

molnibalage

Guest
A B2-es lelövése nem biztos, legalábbis bizonyítani nem tudták. Az amiknak elméletileg megvan az összes B2-esük (kivéve amit otthon vertek földhöz

Guamon verték oda. Jogilag talán az USA terüelte, oda "otthonnak" hívi barokkos túlzás. :)

igaz újjáépíthették ha tényleg lelőttek Daniék egyet

Aha. Oszt miből a gyártósor bezárása után cirka 6-7 évvel mikor még a protó gépből is széria gépet csináltak...?

Szerinte viszont minden gép kiszúrható radarral,

Ez egy csodálatos mondat, mert távolságot nem definiál. A kérdés mindig az, hogy milyen aspektussal és milyen távolságból... Azt ki ne találja senki, hogy LO gépet a ma használt radartechnikával olyan messziről detektál bárki, ami 100 km-es nagyságrendben van, mert engem max. röhögésre késztet.

M

molnibalage

Guest
A B-2 protopéldányokból könnyedén átépíthettek 1-et és mindjárt meg is van a hiányzó példány...

Nem építhettek már, mert már abból vagy azokból is széria gép lett...

Az F-117-eseket kivonták a forgalomból, azokról lehet már mesélni mert nem valószínű, hogy visszahozzák- vagy valakinek eladják őket.

Az F-117 gépek közül néhányaz megsemmisítettek, de a nagy többsége egy hangárban áll lekonzerválva sőt, néhány géppel mai napig repülnek, tehát néhány pilóta szakszója és a földi személyzet jártassága is megvan. Ez talán arra szolgál, hogy újra meg lehessen teremteni a képességet, ha kell.

http://www.youtube.com/watch?v=TvyaG7EIC18

http://aviationintel.com/why-is-the-stealthy-f-117-nighthawk-still-flying/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=why-is-the-stealthy-f-117-nighthawk-still-flying

joker

Well-Known Member
2012. szeptember 16.
20 794
31 637
113
Aha. Oszt miből a gyártósor bezárása után cirka 6-7 évvel mikor még a protó gépből is széria gépet csináltak...?
Nem mondtam, hogy 100%, hogy lelőtték, de van aki azt állítja, hogy így van. Ahogyan írtam az a lehetőség is fenn áll, hogy csak megsérült a gép, ha javíthtó volt akkor rendberakhatták. A wiki szerint tervben volt egy 22. példány is, amit töröltek, egy gépveszteség esetén akár azzal is pótolható lett volna.

Ez egy csodálatos mondat, mert távolságot nem definiál. A kérdés mindig az, hogy milyen aspektussal és milyen távolságból... Azt ki ne találja senki, hogy LO gépet a ma használt radartechnikával olyan messziről detektál bárki, ami 100 km-es nagyságrendben van, mert engem max. röhögésre késztet.
Én csak azt mondom amit hallottam a videóban is. Ezek rájöttek egy módszerre, hogy a gép méretei alapján hogyan kell kiszámítani a megfelelő hullámhosszat ahoz, hogy látszodjon a radaron. Az elmondása szerint meg úgy virított a radaron, mint egy utasszállító mikor beállították ezt a hullámhosszat. És a hallgatóság amikor rákérdezett az új generációs gépekre, F-22/35, Pak-Fa meg a J-20/31, akkor az volt a válasza, hogy bizonyos hullámhosszon mindegyik virítani fog a radaron. Hogy annyiról-e, mint egy 4. generációs gép vagy egy utasszállító azt nem tudom, lehetséges hogy nem, viszont nincs ami alapján megkérdőjelezzem a történetét, elvégre ahogy tudom rajta kívül még senki nem lőtt le ilyen gépet.

M

molnibalage

Guest
Bocs, de ez a hullámhossz állítgatás duma a parasztvakítás, főleg a világ résszel. Ugyanis, ha 15-30 km-en "világít" a radaron, akkor az észlelési távolságnak sokkal nagyobbnak kellene lennie. Ha egy ennyire primitív módszerrel kinyírható az alacsony észlelhetőség, akkor soha meg sem születik egy ilyen gép sem, mert egy huszfilléres módszerell kinyírható lenne egy milliós fejlesztés. A valóság meg nem ezt mutatja. Egyet sikerült leszedeni az égről oltári nagy mázlival úgy, hogy az ellenfél elkényelmesedett meg úgy, hogy a gépen nem volt RWR...

misinator

Well-Known Member
2011. október 5.
4 602
12 711
113
Tisztelt Molni!

Egy pár gondolat:
Attól, hogy 30 éve nem találtak ki semmit(?), illetve semmi hatékonyat, alkalmazhatót, az nem garancia arra, hogy nem is fognak az alacsony észlelhetőségű repülőeszközök ellen.
Valamikor.
Egy hét múlva, tíz év múlva.
Ha meg igen - akkor ezt nem fogják még a HTKA fórumozók orrára sem kötni:)
Kiváló példa pont az F-117. Mennyi év után is jutott a világ tudomására egyáltalán a létezése!?
Persze egy böhöm Yagi antennát nem lehet dugdosni.(?)

Apropó, egy pár láthatóan laikus kérdés. Kötelező annak az antennának egy darabból lennie? Nem lehet több részdarabot használni - ma, a lézeres távmérők, GPS korában? Mert akkor már az "állítgatás" sem lenne téma.
S ezekkel nem lehet pl. háromszögeléses módszerrel - hálózatba kötve - távolságot mérni/pozíciót meghatározni?
Vagy csak nem tudunk róla?

Én úgy látom, hogy a témának két (sok) oldala van:
1, Fizikai paraméterek/lehetőségek
Ezeket felesleges vitatni
2, Az emberi tényező (már megint ez a mániája!...)
Ahogy egyszer beleszaladtak az amcsik /emberek/ egy hibába, nincs rá garancia, hogy ne követnének el máskor más hibát.
Milyen egyszerű is lenne a háború, ha minden történelmi ütközetet, hadicselt betáplálnánk a Nagy Számítógépbe s rábíznánk a hadvezetést, s így nem követhetnének el/ismételhetnének meg hibákat a parancsnokok...
3, Addig amíg az USA olyan ellenfelekkel kezd ki, akiknek a hadvezetése, hadserege, annak komplexitása nincs vele egy súlycsoportban, addig igazából ki sem derül, hogy a hadi rendszereik valójában mennyire is sérülékenyek.
Mert hogy itt már nem csak a rendszerek fizikai képességeiről szól a történet, hanem a működtetésről is.
Minden eddigi háborújuk - ahogy ez más országokra is igaz természetesen - bőven mutatott fel hibákat, tévedéseket, nem elég korai felismeréseket stb.
Ahogy vélhetőleg Kína gyakorlatilag pariba került a gazdaságban, cyberhadviselésben, úgy egyre csökken a garancia arra, hogy az amerikai lopakodók "csodafegyverként" lennének bevethetőek ellenük.
Persze nem tudhatjuk, hogy milyen fekete programok vannak...

Na nem mintha lenne esélye egy USA - Kína háborúnak. Attól minden nagyhatalom okosabb /gyávább? becstelenebb?/, hogy vele összemérhető erő ellen kezdjen ki/pazarolja, kockáztassa a haderejét.
Na, elég messzire jutottam a lopakodók kontra észlelhetőségüktől.

joker

Well-Known Member
2012. szeptember 16.
20 794
31 637
113
Bocs, de ez a hullámhossz állítgatás duma a parasztvakítás, főleg a világ résszel. Ugyanis, ha 15-30 km-en "világít" a radaron, akkor az észlelési távolságnak sokkal nagyobbnak kellene lennie. Ha egy ennyire primitív módszerrel kinyírható az alacsony észlelhetőség, akkor soha meg sem születik egy ilyen gép sem, mert egy huszfilléres módszerell kinyírható lenne egy milliós fejlesztés. A valóság meg nem ezt mutatja. Egyet sikerült leszedeni az égről oltári nagy mázlival úgy, hogy az ellenfél elkényelmesedett meg úgy, hogy a gépen nem volt RWR...
Nézd végig a videót és elemezd a hallottakat ahelyett hogy velem veszekedsz. Abban szerintem nincs semmi lehetetlen, hogy egyik hullámhosszon jobban látszik, mint egy másikon. Megkereshető ha tudod hogy kell, hogy a rendelkezésre álló eszközökkel melyik az a hullámhossz amin a legjobban látszik. Ő azt mondta, hogy akkora volt, mint egy utasszállító, ha nem hiszed el a te dolgod. A késői észlelésnek lehet több oka, pl hogy takarásban volt a domborzat miatt, vagy még nem volt ott, vagy technikai hiba lépett fel a radarnál. És akármennyire kapálózól, épp a primitívség segített, mert egy régi orosz radarjuk volt. Hogy volt-e mázlijuk? Valószínűleg, de tudták is hogy mit csinálnak és elkényelmesedésre máskor is lehet számítani, mert az amik is emberből vannak.

M

molnibalage

Guest
Attól, hogy 30 éve nem találtak ki semmit(?), illetve semmi hatékonyat, alkalmazhatót, az nem garancia arra, hogy nem is fognak az alacsony észlelhetőségű repülőeszközök ellen.

Nem is mondtam, hogy nem fognak. Azt mondom, hogy ezek az apróbb hekkelések és n+1 másodlagos szenzor adhat némi sanszot mázlival, ha alacsony intenzitá van, de amikor tucatjával jön a stealth gép, akkor ezeket kb. feldughatod magadnak.

Kiváló példa pont az F-117. Mennyi év után is jutott a világ tudomására egyáltalán a létezése!?

A stealth gépről szóló mendemondák a rendszerbe állítás után már 3-4 évvel, ebből lett az F-19 nevű legenda gép. 1990 táján már ismert volt a gép, 1991-ben meg végképp.

Ahogy egyszer beleszaladtak az amcsik /emberek/ egy hibába, nincs rá garancia, hogy ne követnének el máskor más hibát.

A hiba kicsit túl van dimenzionálva. Egy totál alacsony intenzitású konflikusban nagy nehezen végre leszedték az első gépet ott, ahol egy kézen megszámolható volt a bevetett F-117-es gépek száma és csak pre-planned célok ellen mentek. Egy mai stealth gép ehhez képest fényévekkel van előbbre... Nézzétek meg, hogy hány más gép veszett oda a Sivatagi Viharban. Ezek után szerintem nincs kérdés arról, hogy mennyit ért a stealth képesség. Irgalmatlan sokat. Pedig akkor ez még nagyon nagy kompromisszumokkal járt. Ehhez képest az F-35 LO és olyan avionikája van, hogy minden más segget csókolhat neki...

3, Addig amíg az USA olyan ellenfelekkel kezd ki, akiknek a hadvezetése, hadserege, annak komplexitása nincs vele egy súlycsoportban, addig igazából ki sem derül, hogy a hadi rendszereik valójában mennyire is sérülékenyek.

Mert az USA technológiai fölénye az, hogy senki meg sem próbált nekimenni annak az erőnek. Szaddam volt olyan hülye, hogy megtette. Az eredmény ismert. Kína ezek után váltott pályát lényegében, mert rájött, hogy a komcsi típusú hadereje a civilek földbetaposására jó, de az első komolyabb hadsereg feltörlni velük a padólót úgy, hogy a taknyukon csúsznak haza...

hiryu

Active Member
2012. december 9.
4 645
9
38
A<i> B-2 protopéldányokból könnyedén átépíthettek 1-et és mindjárt meg is van a hiányzó példány...

Nem építhettek már, mert már abból vagy azokból is széria gép lett...</i>

Eccerű: szétszedték az Aurórát, és annak a darabjaival betoldottál a kyukat a B-2-n.....

misinator

Well-Known Member
2011. október 5.
4 602
12 711
113
<blockquote>Attól, hogy 30 éve nem találtak ki semmit(?), illetve semmi hatékonyat, alkalmazhatót, az nem garancia arra, hogy nem is fognak az alacsony észlelhetőségű repülőeszközök ellen.

Nem is mondtam, hogy nem fognak. Azt mondom, hogy ezek az apróbb hekkelések és n+1 másodlagos szenzor adhat némi sanszot mázlival, ha alacsony intenzitá van, de amikor tucatjával jön a stealth gép, akkor ezeket kb. feldughatod magadnak.</blockquote>
A kérdéseimre nem válaszoltál:
Elméletileg lehetséges a "lopakodók" észlelésére alkalmas radarantennák hálózatba fűzése, illetve ezáltal - megfelelő számítástechnikai háttérrel - pontos távolság/pozíció mérése?

A stealth gépről szóló mendemondák a rendszerbe állítás után már 3-4 évvel, ebből lett az F-19 nevű legenda gép. 1990 táján már ismert volt a gép, 1991-ben meg végképp.

Azért mégiscsak volt egy pár év, amikor nem volt a világnak tudomása róla /leszámítva esetleg a KGB-t, GRU-t/ Nem arról volt szó már egy párszor, hogy abszolút előny, amíg más nem tud róla, viszonylagos előny meg amíg nincs kifejezetten az adott eszköz ellen tervezett/hatásos "ellenméreg"?
Jelenleg a viszonylagosnál tartunk.

A hiba kicsit túl van dimenzionálva. Egy totál alacsony intenzitású konflikusban nagy nehezen végre leszedték az első gépet ott, ahol egy kézen megszámolható volt a bevetett F-117-es gépek száma és csak pre-planned célok ellen mentek. Egy mai stealth gép ehhez képest fényévekkel van előbbre... Nézzétek meg, hogy hány más gép veszett oda a Sivatagi Viharban. Ezek után szerintem nincs kérdés arról, hogy mennyit ért a stealth képesség. Irgalmatlan sokat. Pedig akkor ez még nagyon nagy kompromisszumokkal járt. Ehhez képest az F-35 LO és olyan avionikája van, hogy minden más segget csókolhat neki...

Szerintem meg nincs túldimenzionálva. A harci konfliktus menedzselése olyan, mint a repülés; a hibák folyamatos korrigálása. Csak erre pl. az USA-nak soha nem volt szüksége, "csak" helyi, max. regionális szinten, s akkor is tudott az abszolút védett és gyak. elérhetetlen hátországból szinte kimeríthetetlenül pótolni. Az egész haderejét soha nem kellett egyszerre bevetnie/kockáztatnia a II. világháború után, a VH-ban kellett, csak éppen nem a saját fő szárazföldi területén. Hoppá. Tudatilag nem mindegy, hogy ha elhibázom, akkor ugrik minden...

Mert az USA technológiai fölénye az, hogy senki meg sem próbált nekimenni annak az erőnek. Szaddam volt olyan hülye, hogy megtette. Az eredmény ismert. Kína ezek után váltott pályát lényegében, mert rájött, hogy a komcsi típusú hadereje a civilek földbetaposására jó, de az első komolyabb hadsereg feltörlni velük a padólót úgy, hogy a taknyukon csúsznak haza...

A technológiai fölény nem vita tárgya.
De a technológiai fölénnyel "szorzott" számbeli fölénye akkora volt, hogy nem is tudott volna senki nekimenni.
Szerintem realista szovjet stratégában fel sem merült még a kósza ötlete sem - az atommal történő legyakást leszámítva.
Semmilyen szempontból nem voltak meg a feltételei.
Se szárazföldi, se tengeri támaszpontok az USA körül, se megfelelő vízi, légi szállító kapacitás. Semmi.
Fordítva igen...
A lakosság "fogadókészségéről" akkor még nem is beszéltünk.
A szovjetek maximum egy európai konfliktust tudtak volna véghezvinni.
Azóta meg a nagyhatalmak rájöttek - a Szovjetunió kárán - hogy birodalmat nem katonai erővel kell megtámadni, hanem gazdaságival.
A katonai konfliktusaikat meg kiszervezik a lőterekre: a szövetségesek, csatlósok földjére.
Irreálisnak tartom, hogy valaha is összecsapjon az F-22/35 a Pakfával, vagy a kínai lopakodókkal.
Egymás ellen ezek a gépek nem többek a haka táncnál.
Amelyik kipécézett leszalámizható ellenség meg megnyeri a velük való érintkezést, az meg így járt...
Holnap este visszanézek! :)
Jó éjt!

gacsat

Well-Known Member
2010. augusztus 2.
16 678
14 641
113
minisátorr
r
Ott a pont. Több is. Régen mondom, hálózatba kell kapcsolni az eszközöket. Ha egy országnak van mélysége (pl. Oo:), kicsi az esélye még egy lopakodónak is. Az nem lehet, hogy mindenhonnan nulla legyen a radarkeresztmetszete.

hiryu

Active Member
2012. december 9.
4 645
9
38
D
e a technológiai fölénnyel "szorzott" számbeli fölénye akkora volt, hogy nem is tudott volna senki nekimenni.
Szerintem realista szovjet stratégában fel sem merült még a kósza ötlete sem - az atommal történő legyakást leszámítva.
na......