F-35 Lightning II (Lockheed Martin)

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
37 510
72 513
113
Australia’s TAE Aerospace has achieved Initial Depot Capability (IDC) to repair key parts of the Pratt & Whitney F135 engine, which powers all three variants of the Lockheed Martin F-35.

The depot can now repair the engine’s fan and power modules, says Pratt & Whitney in a 20 July statement.

“With this achievement, TAE Aerospace’s F135 Maintenance, Repair, Overhaul and Upgrade (MRO&U) facility, or depot, in Australia becomes the first operational F135 engine depot in the Asia-Pacific region and has begun supporting the repair of fan and power modules for the fleet,” it says.

The facility will support F135 engines for all F-35 operators in the Asia-Pacific. The depot is located in Bundamba, just west of Brisbane in Australia’s Queensland state.

The IDC milestone follows the depot’s completion of a full rebuild of an F-135 power module in May. In February 2020 it completed the first F135 fan module repair outside the United States.
 

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
37 510
72 513
113
Villámhárítókkal védik Villámokat a villámlástól az "Északi villám" gyakorlaton...

lightning-top.jpg


"Which Lightning Strikes Harder?"

f-35-lightning-nellis.jpg
 

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
20 678
32 332
113
Kvantumszámítógép már létezik. A "fotonikus radar" ami állítólag elavulttá teszi a stealth gépeket, viszont inkább elméleti, vagy még az sem.
a fotonikus radar az amikor pistát kiküldöd egy mezőre zseblámpával és ha lát valamit repüllni kiáltsa az irányát és a jellegét sürü pity pity felkiáltás közben? :D
vagy csak a szimpla uv tól az infráig terjedő tartományban érzékelő (kamera)
 
K

kamm

Guest
Kvantumszámítógép már létezik. A "fotonikus radar" ami állítólag elavulttá teszi a stealth gépeket, viszont inkább elméleti, vagy még az sem.
Micsoda, a nem látható tartományban dolgozó kamerak meg optoerzekelok? Ne vicceljunk mar... hogy mire hasznalhatok vagy sem, az mas kerdes, de a letezesuk nem az.
 

enzo

Well-Known Member
2014. augusztus 4.
12 827
31 834
113
:rolleyes: Konkretan oda van irva:
"A laser diode is used to generate an optical signal"...

Te erted egyaltalan, mit takar a photonics?

Segitek, a foton szo gorogul fenyt jelent...

Egy lézerdiódát használnak egy optikai jel előállítására, amelyet egy lineárisan cirpelt alacsony frekvenciájú jel modulál. Ezt a modulált optikai jelet ezután felosztják, és egyik részét azonnal elektronikus jellé alakítják át az eredeti moduláló jel frekvenciájának négyszeresével. Ezt a hullámformát ezután felerősítik, egy szabványos antennán keresztül kisugározzák, majd egy másik szabványos antennán keresztül ismét fogadják. A modulált optikai jel második felét a visszavert jel tovább modulálja, majd elektronikus jellé alakítja. Ezt az elektronikus jelet egy aluláteresztő szűrőn keresztül küldik, és végül egy analóg-digitális átalakítóval digitalizálják. Az így kapott digitális hullámforma feldolgozható az átvitt és a visszavert jel közötti késleltetés, és így a célponttól való távolság visszanyerésére. Az egész rendszer valós időben működtethető, hogy lehetővé tegye a nagy sebességű célmeghatározást.

Na szóval itt kameráról nincs szó, bár az egész kissé ezoterikusnak tűnik nekem, de itt végül is egy hagyományos radarról van szó a leírás alapján, csak a jelfeldolgozás módja más. Nem arról van szó, hogy optikai úton észleli a célt. Állítólag ezzel az alacsony észlelhetőségű gépeket is észlelni lehet.
 
  • Tetszik
Reactions: fip7

Veér Ispán

Well-Known Member
2011. február 14.
6 847
18 961
113
Szia,

Pl. az IBM-tol 2016-tol lehet kvantum szamitogepen gepidot berelni, sot iden mar az EUba is telepitett kvantum szamitogepet.
Valamin amit ők annak marketingelnek. Egyelőre még nagyobb a füstje mint a lángja, és főleg PR fogás, a kisérleti gépek még sokára lesznek hasznosak, ugyanis az adatmennyiség növelésével a rendszer zajérzékenysége rohamosan nő, és még valóban hasznos feladatokhoz szükséges adatmennyiségekkel nem tudnak ezek dolgozni. Az is vita tárgya, hogy az IBM, Microsoft, Google ilyen gépei egyáltalán valódi kvantum-szmítógépek-e, vagy sem. Egymástól folyton próbálják elvitatni ezt a címet, hogy mennyire joggal, azt nem tudom megítélni, egyelőre nem értek a témához (szerencsére még nem kell).
 
K

kamm

Guest
Egy lézerdiódát
En ertem...
használnak egy optikai jel
...am az eredetit...


előállítására, amelyet egy lineárisan cirpelt alacsony frekvenciájú jel modulál. Ezt a modulált optikai jelet ezután felosztják, és egyik részét azonnal elektronikus jellé alakítják át az eredeti moduláló jel frekvenciájának négyszeresével. Ezt a hullámformát ezután felerősítik, egy szabványos antennán keresztül kisugározzák, majd egy másik szabványos antennán keresztül ismét fogadják. A modulált optikai jel második felét a visszavert jel tovább modulálja, majd elektronikus jellé alakítja. Ezt az elektronikus jelet egy aluláteresztő szűrőn keresztül küldik, és végül egy analóg-digitális átalakítóval digitalizálják. Az így kapott digitális hullámforma feldolgozható az átvitt és a visszavert jel közötti késleltetés, és így a célponttól való távolság visszanyerésére. Az egész rendszer valós időben működtethető, hogy lehetővé tegye a nagy sebességű célmeghatározást.
...is, nem veletlenul ideztem.
Nem veletlenul photonic a neve. :) Szerinted az "optical signal" es a "laser diode" mit takar? Rajuk gondoltam.

Na szóval itt kameráról nincs szó, bár az egész kissé ezoterikusnak tűnik nekem, de itt végül is egy hagyományos radarról van szó a leírás alapján, csak a jelfeldolgozás módja más. Nem arról van szó, hogy optikai úton észleli a célt. Állítólag ezzel az alacsony észlelhetőségű gépeket is észlelni lehet.

A kamerat csak azert hoztam fel, mert olyat is olvastam par eve (nem hagyomanyos kameral, logikusan, az adott tartomanyra optimalizat erzekelo volt.). Amugy a photonic radar alapja az lenne, hogy kivaltsak a hagyomanyos radarokat photonic-alapu rendszerekkel, tobb ok miatt is, pl hogy sokkal-sokkal tovabb tudjak emelni a frekit, jobb SNR legyen, jobb felbontas, kisebb meret, nagyobb savszel (utobbi kozismert adatatvitelbol, ugye fiber halok, stb.) Ezek kozott vannak mindenfele optocuccok. A rendszer lenyege, hogy nem hagyomanyos radar, mert alapvetoen optikai jel (pl lezer) megy a rendszerben vegig, optikai csatolokon, konvertereken, optoerzekelokon (lasd MSM) es igy tovabb, majd a megmasszirozott jel alapjan lesz elektromagneses sugar a legvegen, legalabbis a fenti method leirasanal maradva.
Ilyesmiben (radartema) az olaszok az egyik nagymenok Europaban, nem veletlenul naluk is kezdtek el ezt is (mondjuk csak doktorandusz program szintnek tunik), de nem tudom, mi lett vele, na meg felkapta-e mar barmelyik military fejleszto (mert ez a repterek biztonsagat novelni ez total kamu, tudjuk jol. :D)
Nekem a beerkezo adat feldolgozasanal ML/AI illesztese latszik logikusnak, ma mar az mindenhez elerheto es villamgyors lehet, de tovabbra nem tudom, vegul milyen tenyleg mukodo es valoban erosebb/kisebb/jobb/stb photonic radart epitettek eddig is...? :confused: