"Teljesen lényegtelen, mert egyig kép sem repül olyan konfiban, ami ezt kihasználhatóvá tenné. Ugyanis az F-16 csak full AA konfigban képes erre, de szökőévenként repül ilyenben. A C/D Gripenre négy AMRAAM rakható max. Akkor hova tudjon több célt szimultán leküzdeni...?"
Nem a 6 cél egyidejű leküzdésének az ÉRTELMÉRE gondoltam csak gondolom ami egyszerre 6 célt tud támadni, az a radar jobb, számítástechnikai képessége jobb. Először értelmezd már a mondatot.
"Max. felbontású SAR képet te nem láttál még semmilyen típusnál sem vagy ha neked van ilyen, akkor kérlek osztd meg velünk. "
Átolvastam a kommentemet egy párszor, de nem látok olyat hogy Max. felbontású SAR kép. Azt mondtam, hogy felbontása JOBB. Vagyis az F-16 radarjának JOBB a felbontása. Ismét kis szövegértelmezési hiba.
"Élvonalban vannak. A világ első digitális adatátviteli rendszere svéd volt. Mikor? A '60-as években. Upsz... A Viggennel pár jenki találkozott a '80-as években és irgalmatlanul meglepődtek, hogy mit tud. A svéd elektronika világszínovalú. Pont. Mutass egy olyan 10 milliós országot, aminek az ipara nagyrészt önerőből AESA radart fejleszt. No comment... "
Biztos nagyon jók, meg a 60 évekbeli egyszerű, házon belüli adatátviteli rendszer is biztos jó volt. Mondjuk valamiért nem terjedt el. Az amcsik meg biztos meglepődtek a nagyrészt saját rakétáiktól. Upsz. Az AESA radarjukat én úgy tudom hogy félig készen veszik át a franciáktól vagy az olaszoktól. Nagyrészt nem az övéké lesz.
"Kisebb az anenna, fú micsoda ütős érv. Azért kicsivel több tényező van ennél... "
Adott két kb egykorú radar, kb egy fejlettségi szinten, mégis szerinted mik azok az egyéb tényezők. Hát a tányér átmérője. A mig -21 miért érte el képességei határát? Azért, mert a szabályozható mach kúpba csak bizonyos (kicsi) méretű antenna fért el. AESA F-15-F-16: az eagle -nek jobb minden paramétere, mert az orrába nem 1000 önálló adó-vevő van, hanem mondjuk 1500.
"Mármint szerinted a Griff radarja nem képes SAR képet készíteni...? Ezt a marhaságot honnan vetted...? "
Én így hallottam. Ha tudja, akkor jó neki. Ettől függetlenül a svájciak lepontozták a gripen e képességét. Ők megmondták kerek perec, hogy a régebbi Hornetjeiknek JOBB a csapásmérő képessége. A gripen szerintük NEM tud egyszerre több célpontot megsemmisíteni. Pont. Ha tud SDB bombát dobni akkor magának, önállóan meg tudja határozni a célok gps koordinátáit? Vagy csak előre programozott koordinátákat tud támadni? Mindenesetre a svájci pilóták nem két iskolakört tettek a pálya fölött, hanem sok órát repültek. Tán csak tudják hogy mit beszélnek.
"z F-16 Block 60 gépeken kívül nincs AESA radaros F-16, de oda se neki... "
Az APG 68 (v)9 is jobb mint a PS05. Jelenleg az a legjobb ilyen méretű hagyományos radar. (lengyel falconok radarja)
"Ezt gondolom, csak kitaláltad a gép méretéből, de valós adatod nincs. A Gripen tartja kis hazánkban jelenleg a repülési időrekordot egy felszállásból a szuperszonikus gépek között. Akkor szerinted ez mit jelent...? Attól, hogy a gép kicsi, attól a hatósugara megfeleő, mert a hajtómű fajlagos és abszolút fogyasztása is megfelelő tartományban van. Szó se róla, pont úgy repült Líbia felett, ahogy a Viperek... "
??? Kik voltak verseny többi résztvevői? Mig-21? Mig-29? Ki nem szarja le, hogy mennyi az átrepülési távolsága csupaszon? Csapásmérő konfigurációban mekkora a hatótávolsága? Hát bizony kicsi. Ha oldalra pillantasz a Spotteres bannerra , akkor te is meglátod. Vagy 2 póttartály +kicsi fegyver = viszonylag jó hatótáv, vagy combosabb fegyverzet, de elégtelen hatótáv. Biztos hogy Líbia felett úgy repült mint a falcon? Én a képeken nem úgy láttam (2 póttartály, 2 amraam, 2 Iris -t, 1 felderítőkonténer)
"Öööö, az F-16C és MLU is kb. így van. A több függesztő miatt csapásmérő konfigban jobb a BVR képessége, de ennyi. A két szárnypótost ugyanúgy fel lehetne heggeszteni a Viperre, mint a Gripenre..."
Komolyan gondolod? Abszolút téves. A több függesztő azt jelenti, hogy a két póttartály mellett MÉG VAN 2 db nagy terhelésű tartó. A gripenen nincs. 2 póttartály+2db 1 tonnás bomba, 2 amraam, 2 sidewinder, sniper, zavaró/felderítő konténer/póttartály. CFT tartályokról meg már ne is beszéljünk... Ha az is fenn van, akkor akár 4 db 1 tonnás kalapácsot is fel lehet tenni. Hol van ehhez a gripen???
A thermás dolgot én olvastam félre.
A semleges gázos és öntömítős habos rendszer nemlétét azért feltételezem, mert a hab kb 5% -t vesz el a tartály térfogatából, és mivel így is kevés a keró, gondoltam nem tesznek bele. Ha van, akkor jó.