1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

Filmek és sorozatok

Diskurzus a(z) 'Kantin' témában - Unio által indítva @ 2013. január 17..

 1. Septimus

  Septimus Member

  Ami Star Wars 9. részt illeti:

  A Rise of Skywalker a legrosszabb Star Wars film, amit valaha láttam, de ez nem egyedül a 9. rész hibája. A The Last Jedi után annyira félresiklott a trilógia, hogy ennek a filmnek egyedül sohasem lett volna értelme. Az egész trilógiából hiányzik egy koherens narratív struktúra. A cselekmény össze-vissza kacskaringózik a VII-VIII-IX részeken keresztül és nem alkot egy letisztult, koherens egészet.

  A VII. részben felvezetett cselekményszálak nem vezetnek sehova. A VIII. részben behozott cselekményszálak nem vezetnek sehova. Az egyes részek között gyakorlatilag 0 a koherencia és a worldbuilding. A IX. rész gyakorlatilag ugyanonnan indul mint a VII. és emiatt egy teljes trilógia narratív szerepét akarja betölteni (expozíció, bonyodalom, konfliktus lezárása) - a Rise of Skywalker gyakorlatilag J.J. nyolcadik és kilencedik része egy bonyolult és nyaktörő sebességgel száguldó, önmagának ellentmondó filmbe sűrítve. A Rise of Skywalker nem tud a korábbi filmekre építeni és az ott elkezdett cselekményszálakat folytatni. A film gyakorlatilag egy trilógia csontváza egy trilógia harmadik részébe sűrítve.

  Csak gondoljatok bele, hogy az egész sztori cselekménye (a Tatooine-i jelenet kivételével) kevesebb mint 16 óra alatt játszódott le! Exogol és Kijimi a galaxis két átellenes végén van, de előtte még megálltak Pasaana, Ajan Kloss és Kef Bir bolygókon is!

  Az út, amit bejártak, az kb. azzal egyenlő, mintha valaki 16 óra alatt lenne New Yorkban, Phenjanban, Fokvárosban, Murmanszkban, Sydney-ben és Limában - ebben a sorrendben. És itt csak egy 6300 kilométer sugarú bolygóról beszélünk, nem egy 100 ezer fényév átmérőjű galaxisról!

  És a film cselekménye is ugyanilyen agyament gyorsasággal hoz be és old meg dolgokat pillanatok alatt:

  - Kell egy Wayfinder? Np. 5 perc múlva már meg is van.

  - Le kell fordítani az ősi Sith rúnákat? Itt lakik 10 percre, a galaxis túloldalán egy csávó, aki majd megoldja.

  - Elrabolták Chewbaccát. Jaj, de jó, pont itt van fogva tartva Kijimi felett! Legalább spórolunk a benzinköltségen (coaxium-költségen), a TLJ-ben úgyis elfogyott az összes...

  - El kell jutni a Sithek titkos bolygójára, amit Luke-nak sem sikerült megtalálnia 30 év alatt? Ugyan már, itt vannak a koordináták a Sith GPS-ben, 5 perc alatt ott vagyunk.

  Az egész film tele van elmebeteg és illogikus dolgokkal:

  - Hogy maradt életben Palpatine, ha utoljára, amikor láttuk, éppen felrobbant a Halálcsillaggal? Kit érdekel, Sith technomágia!

  - Hogyan tudott az Eternal Sith létrehozni egy egész "halálcsillagromboló" flottát a semmi közepén? Honnan van a több milliós személyzet hozzá? Ki eteti ezt a rengeteg embert? Exegolnak van lakossága? Ipara? Hajógyárai? Mezőgazdasága? Utak, iskolák és kórházak? Ha nincs, akkor hogy került oda a személyzet, amikor csak a 2db Sith Wayfinder egyikével lehet odajutni? Halálcsillagrombolóból tudunk építeni 6*10^23 darabot, de navigációs jeladóból csak egyet?

  - Navigációs jeladó nélkül "azt sem tudják, hogy merre van fel és le"? Komolyan? Wow. Dobjanak ki egy almát az ablakon és amerre esik, arra van "le". Newtonnak bevált...

  - A navigációs jeladó leállítása kikapcsolja a pajzsokat a halálcsillagrombolókon? A kettő miért függ össze egymással? Hogyan? Milyen logika van emögött? Bullshit...

  - A Sithek kreáltak egy tőrt, ami pontosan megmutatja, hogy hol van a Wayfinder a halálcsillag roncsai között? Nyilván Endor után készült, különben nem illeszkedne a roncsokhoz. Tehát ez az "ősi Sith ereklye", ami kb. 30 éves, megmutatja, hogy hol van az űrszemét? Egy útmutató egy roncstelepre? Wow, mind blown... Arról nem is beszélve, hogy a tőrt a bolygó csak egy bizonyos pontjáról lehetett használni, hogy illeszkedjen a roncs látképéhez. Mekkora szerencse, hogy Rey éppen ott állt..

  - Palpatine azt akarta, hogy Kylo ölje meg Rey-t. De aztán azt akarja, hogy Rey ölje meg őt? Aztán ő meg akarja ölni Rey-t is és Kylo-t is? De közben Rey megöli Kylo-t, majd Rey visszahozza Kylo-t, majd Rey megöli Palpatine-t és meghal, végül Kylo visszahozza Rey-t és Kylo meghal. Immáron a karakterek halála teljesen jelentéktelenné és értelmetlenné válik, mindenkit IS vissza lehet hozni halálból.

  - Leia a VIII. részben túléli azt, hogy kirepül a vákuumba, de itt meg meghal, amikor felhívja Kylo-t Erőtelefonon? Leia átveszi Luke szerepét, de érdemben mégsem tudja átvenni Luke szerepét, mert a halott színésznővel nem tudnak új jeleneteket forgatni. Hogy fordulhat elő az a dolog, hogy a két színész, akikkel tudnak jeleneteket forgatni, élnek, de a filmben halottak, viszont a színésznő, akire az egész film épülne, halott, de a filmben él? WTF? Hogy navigálhatta magát bele a Disney ebbe a megoldhatatlan szituációba!? Ez nem J.J. hibája, ő a lehetőségeihez képest tényleg jól használta fel a megmaradt Leia-anyagot, de akkor is, WTF, hogy nézhette ezt be ennyire a Lucasfilm és a Disney?

  Az új karakterek teljesen feleslegesek és egysíkúak voltak, főleg úgy, hogy sem az Ep. VII és az Ep. VIII. karakterei nem kerültek kidolgozásra. Rey természetesen itt is mindenhez IS értő tökéletes ember volt, aki a több ezer hajót megbénító Force Storm (gondolom ez már inkább Erővihar, semmint Erővillám) vihart kajánul röhögve verte vissza Palpatine-ra. De sebaj, a jó öreg Sheev már túlélt egy apokaliptikus megsemmisülést, majd a játék kidobja újra a MedCenterbe és kezdi előröl...

  És ezek csak azok a hibák, amik hirtelen most az eszembe jutnak. Egyik ismerősöm azt mondta (illetve most már csak ex-ismerős :) ), "hogy nem a hibákat kell keresni ebben a filmben." De amikor egy olyan képkockája sem volt a filmnek, amin ne lett volna hiba, akkor elég nehéz nem észrevenni.

  Összegzésképpen, a Rise of Skywalker egy csapnivaló film önmagában nézve. Tele sehova sem vezető narratívával, önmagának ellentmondó dolgokkal, sekélyes karakterekkel és elcsépelt, unalomig ismételt klisés motívumokkal.

  Szomorúbb dolog, hogy a Rise of Skylwaker egy borzalmas lezárása egy semmiféle koherenciát vagy struktúrát nem tartalmazó trilógiának. Az egész sequel trilógia az eredeti trilógia utánzata szellemiségében, mondanivalójában és motívumaiban. Gyakorlatilag kijelenthetjük, hogy Ep. IV, V és VI legemlékezetesebb jeleneteit mind megismételte, rosszabb kivitelben. Semmi újat nem hoz be, de elveszi az eredeti trilógia önfeláldozását és monumentalitását.

  A legszomorúbb pedig az, hogy a Rise of Skywalker semmilyen formában nem zár le egy 40 éves sagát. Rettenetesen méltatlan és gyalázatos lezárása annak a franchise-nak, ami 30+ éven át egy Legendát jelentett.

  Számomra a Star Wars a VI. rész végén véget ért. A sequel trilógia csak egy DLC. És az sem a jobbak közül :-(
   
  Ocses, fulcrum11, Luthero and 6 others like this.
 2. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Igazából a vicc az, hogy ha az SW név nem húzná felfelé, akkor ez a szar a bottom 250-be elmenne. C és ZS kategóriás gorefest filmekben több kohézió van, mint ebben.
   
  Ocses, fip7, Árpicsek and 1 other person like this.
 3. antigonosz

  antigonosz Well-Known Member

 4. antigonosz

  antigonosz Well-Known Member

  Mondjuk ha a halalcsillag roncsai az Endorra estek, ugy ahogy lattuk, (kesz miszteria az is hogy hogyan, de mindegy) akkor hova lettek az Evokok hogy nem lattunk egyet sem?
   
 5. boki

  boki Well-Known Member

 6. gacsat

  gacsat Well-Known Member

  Kicsit uncsi.
   
 7. antigonosz

  antigonosz Well-Known Member

  Az SW 7-8-9-hez kepest? :eek:
   
 8. gacsat

  gacsat Well-Known Member

  Tán 83ban néztem az utolsó Star Warst.
   
 9. gacsat

  gacsat Well-Known Member


  Valami paki Top Gun
   
 10. jurgenbauer

  jurgenbauer Well-Known Member

 11. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Most láttam. Rohadt jó film. Kb. 4 éve nem szórakoztam ilyen jól moziban.
  Rian J.-nek megbocsátom az Last Jedit.

   
  12delta likes this.
 12. Terminator

  Terminator Well-Known Member

  Az ég titkai: Titkos repülős projektek története (120 perc, 2019)

  75 éves története során először a Lockheed Martin megnyitja hangárjainak kapuit, és lerántja a leplet a "Skunk Works" néven futó titkos programról, melynek munkáját régóta titkolták a nagyközönség elől.

  History Channel
  Szo 25 Jan, 20:00 (épp most megy)
  Ke 28 Jan,16:10
  Ke 28 Jan,23:00


  (Ahhoz képest hogy History channel, egész türhető a szinkron.)
   
  fishbed and gacsat like this.
 13. boki

  boki Well-Known Member

  Kalasnyikov
   
  antigonosz, Robur and fishbed like this.
 14. gacsat

  gacsat Well-Known Member

  Hát, az Ncoren még nincs fenn.
   
 15. Horizon

  Horizon Well-Known Member

  gacsat likes this.
 16. gacsat

  gacsat Well-Known Member

 17. gacsat

  gacsat Well-Known Member

 18. Terminator

  Terminator Well-Known Member

  Nagy titkokat nyilván nem árulnak el ebben a fllmben sem. De azért volt benne egy-két olyan gyártásközi felvétel az SR-71-esről és az F-117-es szereléséről, amit még nem láttam máshol.
   
 19. gacsat

  gacsat Well-Known Member

  Egy örök klasszikus:
   
  Pocok75 and Negan like this.
 20. jurgenbauer

  jurgenbauer Well-Known Member

  Megnéztem ezt az 1917-et. Mint film, egyszerűen remek. Főleg az operatőri munka mesteri. Mint történet viszont, egy B kat Ryan, de együtt, egyben azért jobb mondjuk a Dunkirknél. Nem lesz belőle kult film, de 1x kötelezően nézendő.
   
  anonim999 and zeal like this.

Ezen oldal megosztása