The Expanse, 3. évad
Én imádtam a The Expanse-t. Az első, de még valamennyire a második évad is úgy volt szórakoztató, hogy közben hard sci-fi volt, ahol nem lógott ki annyira a lóláb. A sima egyszeri néző kapott egy izgalmas űr-akció sorozatot, aki meg várt a hard sci-fi-re, az meg a nyálát csorgathatta az ilyen jeleneteken:
A Coriolis erő hatása a kiöntött whiskey-re egy forgó lakómodul belső palástján létrehozott mesterséges gravitációnál
Ugyanezen erő hatása egy falnak dőlő nő hajára (feltapad a falra)
Eközben az űrhajók kialakítása is logikus, a fizikának megfelelő, vagyis a szintek nem "repülőgép módra", a hajó hossztengelyeében vannak elhelyezve, hanem egymás felett (vagyis mint egy emeletes ház) - mert gyorsításkor ugye a gyorsulás "lefele" fog haladni, ráadásul az űrhajók CGI modellje is korrekt volt.
E mellett ott voltak a karakterek, Miller igazi badass volt, Avalasara karizmatikus... és itt egy picit megtört a vonal, mert a főhősök többsége elég gyatra színészi tehetséget hoztak össze. Sem Holden, sem Naomi karaktere nem volt sem erős, sem jól játszott. Alex és Amos hátrább voltak tolva, de paradox módon mégis jobban játszanak egy fokkal, mint az első sorban ülők. Nem is szólva az epizódszereplőkről, Anderson Dawes (színész: Jared Haris) vagy K. Lopez (Greg Bryk) például eléggé kiemelkednek, kár, hogy kevés időt töltenek a képernyőn (vagy eleve rövidre volt írva a szerepük). No meg azért ott volt a trükkmesterek mélypontja Julie Mao átváltozott modelljének prezentálásával, ami annyira béna volt, hogy nagyon...
De kárpótolt a történet, a politikai sz@rkavarás, a morál zselés állagának bemutatása és így tovább. Annyira, hogy elnéztem azt, hogy terjed a hang a világűrben. Egye fene, ennyit lenyelek...
Nem volt egy világmegváltó sorozat, de mint Hard Sci-fi űrhajós sorozat, mégis kiemelkedett a Star Trek és Battlestar Galactica fémjelezete mocsárból (azok sem voltak rosszak, csak a fizika mindig el lett gáncsolva a dramaturgia és látványvilág érdekében). A Donnager csatája pedig a maga módján epic volt...
Jött a második évad, és ha pár apróbb-nagyobb marhaságot nem nézünk (pl. "gombnyomsára" deaktiválom a termonukleáris töltetet), akkor nagyjából hozta az első évad szintjét. A mellékszereplők erősödtek, Bobbie például ütött, mint karakter és a színésznő (Frankie Adams) is hozta szerintem a karaktert, Cotyar (Nick E. Tarabay) pedig szintén nagyon jó és bad-ass karakter lett. Még Shawn Doyle is jól formálta meg a Errinwright karakterét (róla nekem az jutott eszembe, hogy mennyire imádta mindenki gyűlölni Joffrey karakterét - ami azért nem kis mértékben a színészt méltatja...).
Itt jön a harmadik évad.
És... hát nem tudom. A történet folyása sem feltétlenül tetszik például Jules-Pierre Mao hogy hozhatta létre csodálatos cégbirodalmát, ha ennyire lazán ping-pongoznak vele. Vagy hogy az UN vezetése körüli szituációkat leírják (kb. az összes problémás rész abban a bizonyos kerek döntéshozó szobához köthető...). Sebaj, tovább lépünk ezen... De a fizika figyelembe vétele valahogy kimerült innentől kezdve a mágneses cipők, és a gyorsulás hatására össze-vissza repkedő szerszámok látványos prezentálásában.
- Mi a franc ez a "hatótáv" dolog. Bakker, a világűrben nincs hatótáv. Igen, a gyorsítás a lényeg, ezt jól ábrázolták, csak a torpedók nyilván sokkal nagyobb hajtóanyag/tömeg aránnyal rendelkeznek, így jobban tudnak gyorsítani. Ám itt kőkemény "körök" vannak a hatótávolság szerint - ha beleérsz a körbe, kilőnek, ha nem, nem.
- Kék robbanások a világűrben? Amiatt "elmegy a képernyő"? Meg nem látnak át a kék "felhőn"? Star Trek redux, meglévő technológiákat elfelejtették pár száz év után...
- Előjöttek a "látványos dolog kell, csináljunk valamit" dolgok, pl. valamiért a raktérben kell lennie két embernek, a sisak oxigénellátása az űrhajóról menjen csővezetéken (soha eddig nem volt ilyen, gondolom nem is lesz többet), és csak azért, hogy aztán az egyik csővezeték elszabadulhasson... Brrr....
- A legszebb a fénynél gyorsabb railgun-lövedékek és marsi rakéta története volt. Mutatják a hologrammon a stratégiai elrettentő fegyverek helyét, jól láthatóan a Nap körül, nagyjából a Mars pályáján elszórva:
- Mi történik? Kevesebb, mint 30 másodperc alatt megteszi a railgun lövedéke az utat a legtávolabbi célpontig is. Ott helyben megvárják a tárgyalóban. Mert kell a feszültség, na. Miközben itt több (tíz-száz)millió km-ről van szó. Amit még a fénynek is időbe tellik meg megtenni, nemhogy egy kinetikai lövedéknek. De a dráma miatt még a fénynél is gyorsabbak lettek a lövedékek.
- "Szerencsére" a marsi válasz nem késik. Neki sem kell több, mint 20 másodperc, hogy a Földet elérje. Egy rakéta. Ouch...
Szóval... gáz.
Gáz, mert amúgy ez a jelenet például benne sem volt a könyvben. Oké, a könyv csak útjelző, de itt rossz irányba tértek el...
Akkor pedig még nem is beszéltünk arról, hogy a történet nagy ugrásokkal nagy marhaságokat tud összehozni. A másik kedvencem a csőbe huzott Roci-személyzet, akit a saját hajójukon vendégeskedő játszik ki. Szemforgatóan nevetségesen.
Kár, mert közben a Behemoth-on Drummer és Ashford jelenetei irgalmatlanul tetszettek. Inkább rájuk kellene építeni a sorozatot, és nem Holdenékre...
Kár, mert azért néhány karakternek zseniális jelenetek jutottak, Amos kapta a legjobb beszólást talán az egész eddigi sorozatban (
I'm that guy)...
Itt álltam meg, és itt kb. kezdem el elveszíteni az érdeklődésem a sorozat iránt. Valahol megértem, hogy a SyFy elkaszálta. Lenne benne potenciál, de túlságosan is hullámzó, ráadásul a fő karakterek közül kevés a valóban szerethető, vagy legalább akire azt mondom, hogy érdekes - nehéz nem a Battlestar Galactica 2k3 / 2k4 mellé lerakni, ahol (legalábbis az elején) szinte mindegyik képernyőre kerülő karakter érdekfeszítő volt a maga módján. Érdekes, hogy sokan a SyFy-t anyázzák, közben meg ugye a gyártó Alcon felelős a sorozatért, a SyFy pedig csak az elsődleges TV megjelenést vette meg (akarta az egészet, de az Alcon nem adta, ezért lett a Netflixen is streamelhető a sorozat...). Ment a nagy, #savetheexpanse kampány, én pedig vakartam a fejem - ezt megmenteni? Minek? Hol vannak azok a jelenetek, azok az apróságok, amitől az első évad annyira különleges volt? Gyakorlatilag sehol, mert nem figyelnek rájuk. Sajnos...
Oké, Jeff Bezos személyesen jelentette be, hogy az Amazon berendeli a The Expanse 4. évadát, de valahogy nem érdekel már. Egy Marsi - Földi - OPA háború érdekelt volna, de ugye abból keveset kaptunk.
Szóval nem tudom. Én csalódtam, és legalábbis ideiglenesen kaszáltam a sorozatot (még nem futott le ugye a 3. évad). Talán majd egyszer befejezem a 3. évadot, mondjuk a 4. évad kijövetele előtt... De (nekem) nem ér sajnos többet.