Mostanában elég sok regény adaptáció készül tudományos-fantasztikus vonalon (Altered Carbon, Expanse) és remélem ez lesz a következő :
Marko Kloos: Frontvonalak. Valaki olvasta netán?
Jelen!
Az összes részt olvastam, és a novellákat is. Az elmúlt sok év legjobb katonai sci-fi sorozata, Campbell Lost Fleetje mellett (ami a kiválóan megírt űrcsaták mennyiségében és minőségében nagyságrendekkel felülmúlja az Expanse-t ).
Ajánlom mindkettőt annak, aki inkább a cselekményt szereti, és nem a több száz oldalas karakterfejlődést, és/vagy a politikai bullshitet.
Bűnös élvezet mindkettő, és mivel volt katonák a szerzők, ezért szakmailag és nyelvezetükben meglepően hitelesek.
Mindkét sorozatot elkezdte kiadni az Agave is magyar nyelven. A Lost Fleet első részét olvastam magyarul is, ahhoz még katonai szaklektort is akadt.
Kloost pedig Farkas István fordítja, aki szerintem a minőség záloga a Vének alapján.
A tévésorozatokat én viszont nem csípem. Az Expanse-be belenéztem, de egyáltalán nem jött be. Az Altered Carbont inkább nem is próbálom.
Annyival jobbak a könyvek, hogy nekem nem hozzáad, hanem elvesz az amerikai filmipar.