Most néztem meg moziban az Alien 5-öt és se én se a haverom nem tudtuk eldönteni, hogy most jó vagy rossz filmet láttunk. Ritka az ilyen
Egyrészt a látvány az 10/10-es!
1. Tökéletes retrofuturisztikus megvalósítás
2. Félelmetes, többnyire nem CGI Alienek
3. Az előzetesben látottnál sokkal jobb CGI ahol kell
Gyakorlatilag nem tudok hibát találni a látványban!
Másrészt 10/10-es Alien hangulat. Nyomasztó, néhol ijesztő és végig azt érzed ki kell szabadulnod innen. Maga a gonosz korporésön által uralt világ képe, az átlagos de fiatal jó munkás ember szereplők jól adják át a hangulatot.
Viszont!
A szereplők (színészi játék) . Hát a főhősnő szerintem okés, a mellékszereplők is viszonylag okésak, bár kicsit felejthetőek.
A feka android viszont irritált. Kb. úgy készült a szerepre, hogy megnézte a "jámbor Jacke-t" a trópusi vihar című filmben, meg a faszbindert a Covenantban. Ennél többet nem akarok írni, mert spoiler lenne. Itt az írás is rossz meg a színész is gyenge.
A szereplők olyan 7/10-esek nálam.
A történet:
Az alapfelütés érdekes, valami blőd hülyeségre számítottam, de nem volt az.
Ami viszont zavart, hogy annyiszor végig nézték az Alien 1-4-et az írás előtt, hogy erősen visszaköszönt, sőt egyes beállítások 1:1-ben másolatai azoknak a filmeknek.
E mellet a két durva írói hülyeség:
1. Kavicsosút sűrűségű aszteroida gyűrű (Kapásból -1 pont)
2. 5 perc alatt csecsemőből felnőtté váló Alienek. (Kapásból -2 pont)
Viszont szépen összegyúrták az előző filmek jellegzetességeit.
A legvégét kivéve.... ott konkrétan beléptünk az Alien 4-be totál fölöslegesen. Ha az előtt kiírják a vége főcímet, akkor nem adok még egy -1-et.
Így viszont nekem a történet csak 6/10-es.
Annak aki életében nem látott még Alien filmet de tiniként megnézte annak sokkal magasabb a pontszám, de nálam nem ért többet.
Pedig nem ostoba a film, ami nagy szó manapság!
Csak lehet én vagyok szigorú. De valószínűleg csak érzésre.
A matek szabályok szerint ez 33/40, vagyis 82.5%-os film. Talán ez lehet a valós. Szerintem.
UI.: A préda című film az egyik legszarabb Predator film amit eddig láttam. Az az a film ahol az alap ötlet zseniális, viszont minden egyéb elképesztően silány. Szerintem.
Spolieres
Nagyjából én is azt gondolom, bár szerintem a fekete android rendben volt.
Igen, elég komoly volt fanszervíz, gyakorlatilag mind a 6 filmből merítenek.
A sűrű bolygó körüli gyűrűt - én úgy értettem, hogy az jéggyűrű - én is néztem, de lehet, hogy a nagy sebesség miatt tűnik oylans űrűnek?
A rövid inkubációs idő tényleg gáz, bár az már az előző két filmben is az volt.
+ mire várt a kaptárban az a rengeteg (tucatnyi?) Alien? Elvileg valahogy metakomunikálnak egymással, tehát az arctámadókt leadhatták volna nekik ajelet, hogy kapás van.
Amúgy a végén az az ember-alien hibridelég félelmetes volt, szerintem félelmetesebb, mint a sima alien.
A Préda nekem nagy kedvenc.
Magyarországon forgatták a filmet.
Egy metrómegálló (mozgólépcsők és 2 db szélturbina az űrállomás nagytermében) és talán a Pálvölgyi cseppkőbarlang részleteit ismertem fel, ezen kívül esélyes, hogy a kőbányai kőbányák alagútjaiban is forgattak.
A stáblista 3/4-e magyar.
Sőt, ha jól tudom a film elején a bolygón játszódó jelenetet Visontán vették fel, az atmoszféra processzorok az gondolom az erőmű kéményei.