Gasztronómia, étel-ital dinomdánom

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

phaidros

Well-Known Member
2014. augusztus 9.
12 780
35 468
113
491354782-383157221559472-9196439387573648019-n.jpg

Jöhet a nyúl.
Nyúllal eszed?
 
  • Tetszik
Reactions: Kim Philby

nyugger

Well-Known Member
2012. szeptember 30.
7 335
33 840
113
Bárányhús kóstolás és verseny:
"Bárányhúst szinte kizárólag a húsvéti időszakban fogyasztunk hazánkban, éves átlagban mindössze 20-30 dekagramm fogy fejenként. Aki kedvet érez, hogy megízlelje ezt a finom és egészséges húsfélét, keressen rá a kóstoltatási helyszínekre és időpontokra az Agrármarketing Centrum, valamint a kampányban érintett vásárcsarnokok közösségi média felületein."
"öt budapesti vásárcsarnokban tartanak kóstoltatásokat, valamint a Társaság Facebook, Instagram és TikTok oldalán találkozhatnak ismeretterjesztő, szemléletformáló posztokkal és receptekkel. 2025. április 9 és 16. között pedig online nyereményjátékot indítanak „Vállald bee-e-e” szlogennel. A játék keretében egy saját, bárányhúsból készült receptet vagy egy ehhez kapcsolódó receptfotót kell elküldeni az Agrármarketing Centrum facebook oldalán meghirdetett felhívásra. A játék fődíja egy raclette grill szett lesz."
Nna igen, cserébe a Lehel piacon 9 ezer forintos áron adják a húsvéti bárány kilóját :hadonaszos: Imádom a bárányhúst - főleg a báránysaslikként - csak ocsmány drága
 
  • Tetszik
Reactions: Kim Philby

phaidros

Well-Known Member
2014. augusztus 9.
12 780
35 468
113
Nna igen, cserébe a Lehel piacon 9 ezer forintos áron adják a húsvéti bárány kilóját :hadonaszos: Imádom a bárányhúst - főleg a báránysaslikként - csak ocsmány drága
Reménykedj, hátha jut most a magyar piacra is.

Az a röhej, hogy én akartam eladni hentesnek, de azt mondta, azért nem kell, mert nem a bárány, hanem a birka (öreg anya) kell a vevőknek... Hát akkor rakd össze.

Én meg kapok érte 1750-et. Még az 50%-os kihozatallal is a 3500 és a 9000 között van egy kis difi. Amit lehetne magyarázni munkaköltséggel de meddig tart egy gyakorlott hentesnek feldolgozni? Nincs egy óra, de jó, legyen; mennyi az kilóra vetítve? 10 kg kihozatallal számolva, 3000-es órabérben és egyéb költségekkel is kg-onként van 3-4000 forint különbség. És ki mennyit dolgozott, fektetett bele, nyelt le veszteségeket stb. És még így is pár itt figyel, mert ki tudja, hogy mikor és mennyiért viszik el.
 

SirHiggins

Well-Known Member
2018. november 13.
21 393
28 304
113
Reménykedj, hátha jut most a magyar piacra is.

Az a röhej, hogy én akartam eladni hentesnek, de azt mondta, azért nem kell, mert nem a bárány, hanem a birka (öreg anya) kell a vevőknek... Hát akkor rakd össze.

Én meg kapok érte 1750-et. Még az 50%-os kihozatallal is a 3500 és a 9000 között van egy kis difi. Amit lehetne magyarázni munkaköltséggel de meddig tart egy gyakorlott hentesnek feldolgozni? Nincs egy óra, de jó, legyen; mennyi az kilóra vetítve? 10 kg kihozatallal számolva, 3000-es órabérben és egyéb költségekkel is kg-onként van 3-4000 forint különbség. És ki mennyit dolgozott, fektetett bele, nyelt le veszteségeket stb. És még így is pár itt figyel, mert ki tudja, hogy mikor és mennyiért viszik el.
Én szinte biztos vagyok benne, hogy boltban csak új-zélandit láttam még.

sonka majd ha meghozza a nyúl
 
  • Hűha
Reactions: Kim Philby

phaidros

Well-Known Member
2014. augusztus 9.
12 780
35 468
113
Reménykedj, hátha jut most a magyar piacra is.

Az a röhej, hogy én akartam eladni hentesnek, de azt mondta, azért nem kell, mert nem a bárány, hanem a birka (öreg anya) kell a vevőknek... Hát akkor rakd össze.

Én meg kapok érte 1750-et. Még az 50%-os kihozatallal is a 3500 és a 9000 között van egy kis difi. Amit lehetne magyarázni munkaköltséggel de meddig tart egy gyakorlott hentesnek feldolgozni? Nincs egy óra, de jó, legyen; mennyi az kilóra vetítve? 10 kg kihozatallal számolva, 3000-es órabérben és egyéb költségekkel is kg-onként van 3-4000 forint különbség. És ki mennyit dolgozott, fektetett bele, nyelt le veszteségeket stb. És még így is pár itt figyel, mert ki tudja, hogy mikor és mennyiért viszik el.
Ja és hozzáteszem, érdekességképen és nem panaszkodásból:
5500 ft volt az állatorvosi papír, 750 ft a mérlegelés (amiről postán küldték ki a számlát, kész röhej), meg még krotália a fülbe és üzemanyag a szállításhoz (amihez minimum kell egy utánfutó) amit most nem is tudom, hogy mennyibe jön ki és még ott van, hogy csak az állatorvosnál mondjuk egy szűk óra volt, felrakni, elvinni ott lenni megint bruttó egy délelőtt eltelt, fizikálisan mondjuk 3 óra -az idő az nekem is pénz, nem csak mondjuk a hentesnek; üzemanyag, eszközbeszerzés, amortizáció nekem is pont annyi, mint egy vállalkozónak. (Jó, ez kb ugyan annyi 10-nél, meg 30-nál is. De sokan jöttek eleve 2-en, 3-an. És még csak mások sem 100-as nagyságrendbe hozták) Akkor mennyi is jön ki, mire egyáltalán átveszik.
 
  • Tetszik
Reactions: Ramzana

phaidros

Well-Known Member
2014. augusztus 9.
12 780
35 468
113
Aztán lehet, hogy ez is magyar tormából készült:
"A húsvét közeledtével minden évben ugrásszerű növekedésnek indul a különböző reszelt tormatermékek iránti kereslet. A csípős ízéről ismert növény termesztésében Magyarország élen jár az Európai Unióban. A boltokban kapható termékek zöme hazai termelésből származik, de a cseh és a brit fogyasztókhoz is eljut a magyar zöldség. [...] Hazánk ugyanis európai szinten is kimagasló a tormatermelésben. [...] A magyar torma elsősorban az Egyesült Királyság, valamint Csehország piacán jelenik meg, jellemzően friss, feldolgozatlan formában."

"az európai fogyasztás közel 40 %-át fedezi, ez teszi hazánkat a kontinens legjelentősebb tormatermelőjévé."
 

SirHiggins

Well-Known Member
2018. november 13.
21 393
28 304
113
Aztán lehet, hogy ez is magyar tormából készült:
"A húsvét közeledtével minden évben ugrásszerű növekedésnek indul a különböző reszelt tormatermékek iránti kereslet. A csípős ízéről ismert növény termesztésében Magyarország élen jár az Európai Unióban. A boltokban kapható termékek zöme hazai termelésből származik, de a cseh és a brit fogyasztókhoz is eljut a magyar zöldség. [...] Hazánk ugyanis európai szinten is kimagasló a tormatermelésben. [...] A magyar torma elsősorban az Egyesült Királyság, valamint Csehország piacán jelenik meg, jellemzően friss, feldolgozatlan formában."

"az európai fogyasztás közel 40 %-át fedezi, ez teszi hazánkat a kontinens legjelentősebb tormatermelőjévé."
Na, ezt nem tudtam.

A Tracklements tuti nem. Ők kis szériás, hazai alapanyagokat felhasználó manufaktúra.

We believe that we are the only manufacturer in the UK to use only fresh English horseradish root.​

As with all our ingredients, we put a lot of effort into choosing a supplier who grows the best quality horseradish to ensure that we end up with the best tasting products.
Our horseradish is grown for us in East Anglia and south east England by a small company who specialise only in horseradish growing. The horseradish is harvested all year to ensure that it is as fresh, strong and powerful as possible.