1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

GAZ-2975/-2330 Tigr

Diskurzus a(z) 'Aknatámadás ellen védett (MRAP) és egyéb szállító-' témában - Tcat által indítva @ 2013. január 6..

 1. laiki

  laiki Well-Known Member

  Szigorúan csak hossztengelyben tüzelve mutatták. Úgy is csak 3 lövéses sorozatot. Oldalra a 3. lövésnek sem lenne már értelme. Hiába, mégis csak 4-5 tonnás az a visszarúgó erő.

  Egy BTR-t, egy ház falát, vagy oldalról és hátulról a legtöbb PSZH-t és lövészpáncélost KPVT-vel is ki lehet lyukasztani. Sokkal olcsóbb megoldás. KPVT-vel egy Tigr is stabilan tüzel.

  Gondolom ez változat is nyíl lőszerrel lenne az igazi (1000 méterről 47-55 mm átütés 60 fokos becsapódási szögnél). Azzal már bármilyen harckocsikénál gyengébb páncélzatot átüt bármilyen irányból, széles szögtartományban, tetemes távolságból. Viszont olyat csak a svájciak és a belgák fejlesztetek 30x165 űrméretben.

  Különleges lőszer nélkül, a 3UBR6 és 3UBR8 lőszerekkel 500-800-en túlról ez sem üti azt a páncélt, amit 14,5 mm-es 100 méterről leadott lövései ellen terveztek.

  Repesz lőszerből a 3UOF8 ugyan egy kézigránáttal ér fel, de nyíltan elhelyezkedő, vagy gyenge fedezék/páncél mögötti, vagy ilyen járművön utazó élőerő ellen egy nagy tűzgyorsaságú géppuska 1-1,5 másodperces tüze is érhet annyit, mint 2-3 db 3UOF8 lövedék. A 12,7 és 14,5 mm -es MDZ lőszerek repeszhatása ugyancsak jelentős, főleg ha sokszoros számban érkeznek célba, mint a 2-3 db 3UOF8. A 3UOF8 viszonylag közelről átüti egy BTR oldalát és a 0,15 ms késleltetéssel éppen hogy benyomakszik annyira, hogy már bent szórja szét a kb 300 repeszét. Viszont egy BTR oldalát közelről még a 7,62x54R 7N26 lőszere is átviszi (300 méterről 10 mm-es 2P páncéllemezt 70 %-os eséllyel üt át 90 fokos becsapódásnál). Egy GSG-7,62-es (GSG-SZ) tud olyan csúnya munkát végezni oldalról egy BTR-el, mint a bent robbanó 3UOF8 lőszer.

  Ha nem is annyira megalomán dolog, mint az 57 mm-es a BTR-re, de azért ennek a fegyvernek a felgyógyítása a Tigrre is kicsit túlzásnak tűnik.

  Az oroszoknál most divat lett minél kisebb hordozó eszközre minél nagyobb fegyvert rakni. Ami amúgy nem butaság, mert így olcsóbb, de egy ponton túl azért megkérdőjelezhető.
   
 2. dudi

  dudi Well-Known Member

  Volt szerencsém egy szakasz /A-s lövészetét végignézni,hát odavihettél volna te dupla annyi 80-ast akkor sem közelítetted volna meg a tűzerejüket.Butaság azt gondolni,hogy bármilyen nehéz géppuska versenyezhet egy 30-as gépágyú tűzerejével.
   
 3. szittya88

  szittya88 New Member

  A kpvt lovedéke eltorpul a 30as mellett.
   
 4. laiki

  laiki Well-Known Member

  Nem is azt írtam, hogy azonos a tűzerejük, hanem hogy a célok egy nagy részénél a KPVT is elég, más részüknél meg a 30-as is kevés különleges lőszer nélkül. Azért tegyük hozzá hogy ebben a házasításban a 30-as majdnem csak egyes lövéssel tüzel, mert a sorozat szórása túl nagy egy ilyen kis járművön. Úgy meg azért a 30-assal szerelt Tigr sem épp egyenértékű a BTR-80A-val.
   
 5. laiki

  laiki Well-Known Member

  Meg a visszarúgása is pont ugyanúgy 1/6-a.
   
 6. szittya88

  szittya88 New Member

  Szerintem ez a támogato jármu amolyan távoli vadász (nem csak jármre)
   
 7. Nyilván nem kell 10 mp-es sorozatokat eregetni, de túlzásnak érzem egy ilyen kis járgányon. Szerintem több értelme van egy 30-as automata gránátvetőnek vagy egy nehézgéppuskának ezen a kategórián.
   
 8. szittya88

  szittya88 New Member

  Olyanok már vannak nekik. Most lessz ilyen is: )
   
 9. laiki

  laiki Well-Known Member

  A VDV-nek csinálták. Tehát ernyővel a front mögé dobják. Ott meg ellenséges területen, körbevéve nincs módja arra a luxusra, hogy csak távolról vadászgasson.

  Amúgy távolról való vadászatra a Kornetekkel szeret változat a jó.

  Ez így ebben a formában csapatszállításra kevéssé alkalmas a toron miatt. A védettsége, mozgékonysága és a tűzereje még egy BMD-2-étől is bőven elmarad. (Korlátozottan használható a 30-as. Nincs 7,62-es. Kevesebb lőszer. Felpáncélozva messze rosszabb talajnyomás. Nem úszóképes. Vékonyabb és nem döntött alappáncél. Felpáncélozva rosszabb fajlagos teljesítmény).

  A Tigr arra jó, amire eredetileg is szánták. Egy olcsó, agyonpáncélozás nélkül gyorsan mozgó, korlátozott védelmű, de kézifegyverek tüzének többé-kevésbé ellenálló, könnyű fegyverzettel felszerelhető, könnyű páncélozott szállító jármű. A rá való legkomolyabb fegyver a nehézgéppuska, az automata gránátvető és az irányított páncéltörő rakéta. Ez a torony viszont túlzás neki.

  Attól még hogy a tömegét épp hogy elbírja, a magasabb súlyponttól még épp nem borul fel és a magasan ébredő visszarúgó erő oldalirányban még csak belengeti, de nem borítja meg, tehát technikailag rá lehet gyógyítani, attól még nem lesz Tigrre való ez a fegyver.
   
 10. szittya88

  szittya88 New Member

  a kornet nem jo éloero ellen. A lÉgideszantosok is van téR vadáságatni.
   
 11. laiki

  laiki Well-Known Member

  Hát ezt a fejlesztői nagyon szomorúan hallják, mert a thermobár fej pont arra való.
   
 12. tacticool

  tacticool Well-Known Member

  Kínai ejtőernyősöknek is van hasonló járművük cs/vn3c néven. Igaz az úszóképes, és nem távirányítású a tornya.

  Szvsz a jármű inkább egy force multiplier. Kellett egy könnyű/olcsó valami, amivel hatékonyan tudják támogatni a gyalogságot a nehéz géppuskák és gránátvetők hatásos lőtávolságán (és pontosságán) túl, de még a bmd-k előtt. Ha tényleg a Uran-9 modulját kapta, akkor akár fel lehet rá szerelni 4 ATGM-et is és a tömege sem lehet olyan hű de óriási.
   
 13. Mackensen

  Mackensen Well-Known Member Szerkesztőségi tag Moderátor

  Lehet, hogy szolgálatba állt, csak még egy fényképen vagy filmfelvételen sem láttam. Kína rengeteg hasonló járművet fejlesztett ki, akiknél látni lehet valami hasonlót azok a Dél-Szudánban szolgálatot teljesítő békefenntartók. Viszont azokon csak nehézgéppuskát láttam.
   
 14. tacticool

  tacticool Well-Known Member

  Meglehet, hogy mégsem rendszeresítették végül és csak exportra kínálják. Vagy majd pár év múlva feltűnik egy elmosódott képen, olyan kínai módra.:)
   
 15. Mackensen

  Mackensen Well-Known Member Szerkesztőségi tag Moderátor

  Lehet, hogy vettek belőle különféle belbiztonsági alakulatok. Kínánál rengeteg cég gyárt ilyen kategóriában autókat. Boki tett be képet egy licenc változatú tigrisről is. Szóval lehet, hogy ez is feltűnik majd valamely városi rendőrség színeiben.
   
 16. Python

  Python Well-Known Member

 17. nyugger

  nyugger Well-Known Member

  Tigr-M 30 mm-s modullal
  [​IMG]

  [​IMG]

  [​IMG]

  [​IMG]

  [​IMG]

  [​IMG]

  [​IMG]

  [​IMG]

  [​IMG]

  [​IMG]
   
 18. Python

  Python Well-Known Member

 19. boki

  boki Well-Known Member

 20. Python

  Python Well-Known Member

Ezen oldal megosztása