GAZ-2975/-2330 Tigr

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

laiki

Well-Known Member
2013. május 23.
3 917
13 018
113
Uran-9-rol vették át a harci modult. Ez a tigris(30 mm-es) személyzet nélkul(távirányított) is mukodik.
https://www.youtube.com/watch?time_continue=54&v=AGZvdb1tp3Y

Szigorúan csak hossztengelyben tüzelve mutatták. Úgy is csak 3 lövéses sorozatot. Oldalra a 3. lövésnek sem lenne már értelme. Hiába, mégis csak 4-5 tonnás az a visszarúgó erő.

Egy BTR-t, egy ház falát, vagy oldalról és hátulról a legtöbb PSZH-t és lövészpáncélost KPVT-vel is ki lehet lyukasztani. Sokkal olcsóbb megoldás. KPVT-vel egy Tigr is stabilan tüzel.

Gondolom ez változat is nyíl lőszerrel lenne az igazi (1000 méterről 47-55 mm átütés 60 fokos becsapódási szögnél). Azzal már bármilyen harckocsikénál gyengébb páncélzatot átüt bármilyen irányból, széles szögtartományban, tetemes távolságból. Viszont olyat csak a svájciak és a belgák fejlesztetek 30x165 űrméretben.

Különleges lőszer nélkül, a 3UBR6 és 3UBR8 lőszerekkel 500-800-en túlról ez sem üti azt a páncélt, amit 14,5 mm-es 100 méterről leadott lövései ellen terveztek.

Repesz lőszerből a 3UOF8 ugyan egy kézigránáttal ér fel, de nyíltan elhelyezkedő, vagy gyenge fedezék/páncél mögötti, vagy ilyen járművön utazó élőerő ellen egy nagy tűzgyorsaságú géppuska 1-1,5 másodperces tüze is érhet annyit, mint 2-3 db 3UOF8 lövedék. A 12,7 és 14,5 mm -es MDZ lőszerek repeszhatása ugyancsak jelentős, főleg ha sokszoros számban érkeznek célba, mint a 2-3 db 3UOF8. A 3UOF8 viszonylag közelről átüti egy BTR oldalát és a 0,15 ms késleltetéssel éppen hogy benyomakszik annyira, hogy már bent szórja szét a kb 300 repeszét. Viszont egy BTR oldalát közelről még a 7,62x54R 7N26 lőszere is átviszi (300 méterről 10 mm-es 2P páncéllemezt 70 %-os eséllyel üt át 90 fokos becsapódásnál). Egy GSG-7,62-es (GSG-SZ) tud olyan csúnya munkát végezni oldalról egy BTR-el, mint a bent robbanó 3UOF8 lőszer.

Ha nem is annyira megalomán dolog, mint az 57 mm-es a BTR-re, de azért ennek a fegyvernek a felgyógyítása a Tigrre is kicsit túlzásnak tűnik.

Az oroszoknál most divat lett minél kisebb hordozó eszközre minél nagyobb fegyvert rakni. Ami amúgy nem butaság, mert így olcsóbb, de egy ponton túl azért megkérdőjelezhető.
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
46 786
75 819
113
Volt szerencsém egy szakasz /A-s lövészetét végignézni,hát odavihettél volna te dupla annyi 80-ast akkor sem közelítetted volna meg a tűzerejüket.Butaság azt gondolni,hogy bármilyen nehéz géppuska versenyezhet egy 30-as gépágyú tűzerejével.
 

laiki

Well-Known Member
2013. május 23.
3 917
13 018
113
Volt szerencsém egy szakasz /A-s lövészetét végignézni,hát odavihettél volna te dupla annyi 80-ast akkor sem közelítetted volna meg a tűzerejüket.Butaság azt gondolni,hogy bármilyen nehéz géppuska versenyezhet egy 30-as gépágyú tűzerejével.

Nem is azt írtam, hogy azonos a tűzerejük, hanem hogy a célok egy nagy részénél a KPVT is elég, más részüknél meg a 30-as is kevés különleges lőszer nélkül. Azért tegyük hozzá hogy ebben a házasításban a 30-as majdnem csak egyes lövéssel tüzel, mert a sorozat szórása túl nagy egy ilyen kis járművön. Úgy meg azért a 30-assal szerelt Tigr sem épp egyenértékű a BTR-80A-val.
 
R

rejsz felügyelő

Guest
Nyilván nem kell 10 mp-es sorozatokat eregetni, de túlzásnak érzem egy ilyen kis járgányon. Szerintem több értelme van egy 30-as automata gránátvetőnek vagy egy nehézgéppuskának ezen a kategórián.
 

laiki

Well-Known Member
2013. május 23.
3 917
13 018
113
Szerintem ez a támogato jármu amolyan távoli vadász (nem csak jármre)

A VDV-nek csinálták. Tehát ernyővel a front mögé dobják. Ott meg ellenséges területen, körbevéve nincs módja arra a luxusra, hogy csak távolról vadászgasson.

Amúgy távolról való vadászatra a Kornetekkel szeret változat a jó.

Ez így ebben a formában csapatszállításra kevéssé alkalmas a toron miatt. A védettsége, mozgékonysága és a tűzereje még egy BMD-2-étől is bőven elmarad. (Korlátozottan használható a 30-as. Nincs 7,62-es. Kevesebb lőszer. Felpáncélozva messze rosszabb talajnyomás. Nem úszóképes. Vékonyabb és nem döntött alappáncél. Felpáncélozva rosszabb fajlagos teljesítmény).

A Tigr arra jó, amire eredetileg is szánták. Egy olcsó, agyonpáncélozás nélkül gyorsan mozgó, korlátozott védelmű, de kézifegyverek tüzének többé-kevésbé ellenálló, könnyű fegyverzettel felszerelhető, könnyű páncélozott szállító jármű. A rá való legkomolyabb fegyver a nehézgéppuska, az automata gránátvető és az irányított páncéltörő rakéta. Ez a torony viszont túlzás neki.

Attól még hogy a tömegét épp hogy elbírja, a magasabb súlyponttól még épp nem borul fel és a magasan ébredő visszarúgó erő oldalirányban még csak belengeti, de nem borítja meg, tehát technikailag rá lehet gyógyítani, attól még nem lesz Tigrre való ez a fegyver.
 

tacticool

Well-Known Member
2015. január 12.
1 221
3 565
113
Kínai ejtőernyősöknek is van hasonló járművük cs/vn3c néven. Igaz az úszóképes, és nem távirányítású a tornya.

Szvsz a jármű inkább egy force multiplier. Kellett egy könnyű/olcsó valami, amivel hatékonyan tudják támogatni a gyalogságot a nehéz géppuskák és gránátvetők hatásos lőtávolságán (és pontosságán) túl, de még a bmd-k előtt. Ha tényleg a Uran-9 modulját kapta, akkor akár fel lehet rá szerelni 4 ATGM-et is és a tömege sem lehet olyan hű de óriási.
 

Mackensen

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
Moderátor
2010. május 3.
21 185
13 454
113
Lehet, hogy szolgálatba állt, csak még egy fényképen vagy filmfelvételen sem láttam. Kína rengeteg hasonló járművet fejlesztett ki, akiknél látni lehet valami hasonlót azok a Dél-Szudánban szolgálatot teljesítő békefenntartók. Viszont azokon csak nehézgéppuskát láttam.
 

tacticool

Well-Known Member
2015. január 12.
1 221
3 565
113
Meglehet, hogy mégsem rendszeresítették végül és csak exportra kínálják. Vagy majd pár év múlva feltűnik egy elmosódott képen, olyan kínai módra.:)
 

Mackensen

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
Moderátor
2010. május 3.
21 185
13 454
113
Lehet, hogy vettek belőle különféle belbiztonsági alakulatok. Kínánál rengeteg cég gyárt ilyen kategóriában autókat. Boki tett be képet egy licenc változatú tigrisről is. Szóval lehet, hogy ez is feltűnik majd valamely városi rendőrség színeiben.
 

nyugger

Well-Known Member
2012. szeptember 30.
6 660
27 820
113
Tigr-M 30 mm-s modullal
cqDUPs48UOQ.jpg


-lx3xznYbek.jpg


Le5EPoUgDAQ.jpg


yHn2FFAgMC0.jpg


QEzkXCN8qZA.jpg


4tR4wHg_akg.jpg


Tx7G2tAhTe4.jpg


Rk97HOFs8so.jpg


g7pKWDP9_fk.jpg


Yk85scvpcOI.jpg