Ezt már én is fejtegettem a Magyarország légvédelme topikban, hogy ha lesz több száz járművünk 12,7 mm-es hőkamerás RCWS-ekkel, akkor azzal lehetne a hátország fontos pontjait védeni öngyilkos drónok ellen. Ehhez csak az kellene, hogy kaphassanak kívülről cél információkat radarállomásoktól, ami simán megoldható. Nyilván a drónokat érzékelni képes radarokból is több kellene, de pont ezért tesztelgették itthon a kicsi Zsiráfot...Sejthető volt a drónok és robotrepülőgépek mozgása láttán, hogy egy automatizált csöves légvédelem is már masszív veszélyt jelent számukra. A Gepard meg hát ezek szerint jól működik.
Ami még elgondolkodtató, hogy nem-e lehet ennél jóval olcsóbb rendszereket is csinálni drónok ellen. Kisebb kaliber pl. A Gepardot még úgy tervezték, hogy nagyobb repteljestményű, adott esetben páncélzott légi célokat is meg tudjon mogyorózni. Drónok ellen lehet kisebb kaliber is elég lenne. 20mm vagy akár 12,7mm. Persze ez csökkenti a hatótávot jóval, de sok esetben pontvédelemre az is elég lehet. Ráadásul páncéllozott szállító se kéne hozzá, mert nem frontvonalon használnák. Viszont jóval többet lehetne gyártani belőle.
Lehet hogy a drónokkal az les majd bja idővel, hogy minden tele lesz valamiféle egyszerűbb, kis méretű drónok elleni légvédelmi egységekkel. Járművek, épületek stb.
Amúgy az amicsik valamelyik segélycsomagjában is szerepelt "utánfutós RCWS" drónok ellen. A csehek meg "kurblis" önjáró géppuskákat küldenek. Láttam videót, ahol MG3-assl szerel ukrán csapatok vadásznak drónokra, mivel 900-1100-as tűzgyorsaság elég hatékony drónok ellen. Egy mobil appon kapják az infót hogy hova menjnek, merről várható a drónok felbukkanása, kocsiba ugranak és mennek drónokra vadászni. Szóval sok "low-tech" megoldás is van LSS célok leszedésére. Ha sikerült felderíteni őket, akkor már sokféle képpen lelőhetőek. A Gepard tényleg "overkill" ezek ellen...