Szia,
Eotech+nagyito: ilyenem
van.
Szerintem a fenti listabol kozelre ez a legjobb (marmint lehajtott nagyitoval). Ennek az az oka, hogy ez egy igazi reddot, ami azt jelenti, hogy ha nem tokeletesen nezel bele, akkor latszolag a piros pont elmaszik a reddot lencsejen - de kozben meg a celon rajta marad. Tehat ez kozelre megfelelo pontossagot biztosit, akkor is, ha nem tokeletesen nez bele az ember, ennek koszonhetoen ennek a hasznalata a messze leggyorsabb, akar a tobbi felsorolthoz, akar a klasszikus fem iranyzekhoz hasonlitjuk.
Tehat kozelre ez a legjobb, kozepes tavolsagon meg elfogadhato. Konkretabban, vegig jol lathato celt feltetelezve (tehat nem terepszinu ruhas katona kuszik a bokrok mogott, hanem lolap van kirakva) 75 m-en belul egyertelmuen ront a 3x nagyito, mert lassabban talalja meg az ember a celt, mint nelkule, 75-125 m koruli tavon, mindegy, es kb 150 m-tol kezdve jobb a 3x nagyitoval hasznalni. Problema, hogy a reddot alapvetoen 1 db pont, vagyis a ballisztikat fejben hozza kell tenni, ami nem konnyu dolog. Fegyvertol is fugg, de nagyjabol 25 m-re belott fegyver 200 m kornyeken is pontos, a ketto kozott nem nagyon nagy az elteres, tehat 250/300 tavolsagokra love meg kell becsulni a tavolsagot (minden segitseg nelkul), majd fejben kompenzalni (pl. 250 m: test kozeppont helyett nyakra, 300 m: test kozeppont helyett fejtetore celozni), ennel nagyobb tavolsag meg sokkal problemasabb.
Roviden osszafoglalva: 50 m-en belul egyertelmuen a legjobb, 200 m-ig jo, 300 m-ig elfogadhato szerintem.
Vortex Strike Eagle 1-6X24: ilyenem nincs, de velemenyem azert van:
Ez tavcso, nem reddot, ami azt jelenti, hogy rendesen bele kell nezni. Ez szerintem kb. 50 m-ig hatrany (azert kb., mert a konkret szamban nem vagyok biztos, hogy katonai felhasznalasnal ez mennyi - hiszen nem vagyok katona, de nagyjabol stimmel a szam: biztosan legalabb 20, es biztosan nem tobb 100 m-nel), mert idoveszteseget okoz, es ilyen tavon belul ez nagyon fontos, hiszen az ellenfel igen gyorsan tud loni kozelre.
"Kozepes" tavolsagon, tehat kb 75-125 m kozott valoszinuleg celszeru ezt is az 1x nagyitason hagyni. Viszont e folott fel lehet teketni a nagyitast, es erdemes is. Ennek megfeleloen egyreszt jobban lehet latni a celokat. Jol lathato celok eseten az elozo bekezdes logikajat kovetve kb. 300 m kornyeketol kezdve elony, hogy nem csak 3x, hanem 6x nagyitast tud. A leirasa utal arra, hogy SFP szalkeresztu, ami azt jelenti, hogy 6x nagyitason lehet igazan jol hasznalni a szalkeresztet, ezert talan inkabb mar 200 m-tol kezdve celszeru felteketni 6x-re (foleg, ha van egy nagyon pici extra ido nezelodni).
Ez a
szalkereszt hatalmas elony, mert 2 olyan dolgot is tud, ami nagyon hasznos: egyreszt jelentosen segit a tavolsag megbecsuleseben (2 fele modon is: a cel szelesseget es a magassagat is alapul lehet venni a felso becslo funkcioban), marpedig 300 yardtol kezdve nagyon fontos, hogy jol megbecsult tavolsag legyen. A masik nagyon fontos jellemzo (ami M-16-os puskahoz van igazitva), hogy 650 yardig mutatja (50 yardos lepeskozzel), hova kell celozni szelcsendben, illetve 600 yardig (100 yardos lepeskozzel) mutatja, hogy kozepes szelben hova kell celozni.
Roviden osszefoglalva (nagyon jo loszert, fegyvert, lovot, es nem elbujt celt feltetelezve): 50 m-ig elfogadhato, 50-200 m kozott jo, 200-450 m kozott kivalo, 450-540 m (-600y) kozott jo, 600 m-ig (650y) elfogadhato szerintem.
Az elozo zarojelben levo megszoritasokkal igaz a 450 m-ig kivalo, vagyis ha kihivas jol latni a celt, akkor a 6x nagyitas 400 m-en mar kicsi, oda sokkal jobb lenne egy pl 5.5-22x nagyitasu NightForce (ilyenem is van
). Illetve ahogy no a tavolsag (ez mar inkabb a 440 m folotti reszre vonatkozik), egyre kevesbe lehet meguszni azt, hogy a szellel komolyan kell szamolni, marpedig oda olyan tavcso kell, amit jol at lehet allitani, illetve a tavolsagbecsles is egyre haszontalanabb (ertsd: pontos meres kell, amit nyilvan egy kulso eszkozzel kell megcsinalni, mai vilagban lezertavmerovel, regen terkeppel).