Szerintem nem meglepő. Korábban is számos kritikát lehetett olvasni a kis kaliberű lőszerekről, és gondolom az afganisztáni tapasztalatokat is figyelembe véve úgy gondolhatták, megéri az a plusz hatótáv és hatóerő még csökkentett munícióval is.
Gondolom az sem véletlen, hogy a törökök is a 7,62x51-nél maradtak, miként tudtommal a norvégok is.
Én is pedzegettem korábban, hogy ha mindenképp kalibert váltana az MH, és NATO szabványban gondolkozunk, akkor a puskalőszert kellene választani az 5,56 helyett.
A 7.62x51 nem alkalmas karabélylőszernek, legalább két okból. Túl nagy a visszarúgása, ezért kontrollálhatatlan a fegyver sorozatlövésnél (plusz "lefárasztja" a katonát is) és túl nagy/nehéz maga a lőszer, ezért csak keveset tudsz magaddal vinni. Dudi meg agyvérzést kap, ha meglátja, hogy megint ez a téma... D Egyébként próbálták már sok helyen (FN FAL, M14, G3, stb.) és nem vált be. Csakis speciális feladatkörökben. De általános karabélyként nem véletlenül váltottak szinte mindenhol kisebb kaliberre.
Szerintem a NATO lőszerekkel az a baj, hogy az 5.56 túl gyenge, a 7.62X51 pedig túl erős és nehéz...
Nem véletlenül kardoskodom én a 6.5 Grendel és a 6.8 SPC mellet.
Pontosan. Igazából egyik sem megfelelő. Bár, az 5.56 mostanára már sokat fejlődött
Ténylegesen általános célra, univerzális lőszerként igazából a 6.5 lenne a megfelelő. A 6.8 csak kisebb távolságokon múlja felül jelentősebben az új 5.56-os lőszereket.
Ha anno mindenki fenn akadt volna ezen, ma sehol sem lennénk.
Szimplán egy jogi aktus az egész. Le kell írni, hogy XY is már NATO szabvány és kész! Ennyi.
Utána meg szép lassan jönnek majd a rendszeresítők. Amúgy se egy nagy szám a dolog, ugyanis ahova az 5.56 NATO befér, oda a 6.5 Grendel és a 6.8 SPC is befér, ugyanis ezek a lőszerek szándékosan így lettek tervezve.
M4-eshez vannak is ilyen átalakító kittek, de például a Remington ACR az eleme "multikaliberes" tervezésű.
Erről van szó. Csupán elhatározás, akarat kérdése. Ha pl. a 7.62x39-et is használhatják a NATO országok, akkor nehogy már ne lehessen a 6.5/6.8-at!