Rendben, akkor fordítsuk le a golyószórót könnyű-géppuskának és kész.
Ezt már megtették nagyon nagyon rég nálunk sokkal okosabb emberek!
Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.
Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.
Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.
Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.
--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---
A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!
Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz
Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.
Rendben, akkor fordítsuk le a golyószórót könnyű-géppuskának és kész.
Angolszász terminológia emlékem szerint súly szerint súly és hordozhatóság szerint közelíti meg a kérdést, ott LMG azt jelenti hogy egy ember is tudja hordozni és használni. Így belefér a halmazba a Bren, a Maden a Minimi az M60 etc..
A köztes lőszert tüzelők a squad automatic weapon illetve light automatic weapon alatt futnak, a műszaki szótár szerint....
máshol más a terminológia-rákérdeztem és:
innentől idézek a válaszokból:
Ahogy én a legegyszerűbben le tudnám írni.
A golyószóró egy egy fő (lövész) által is hordozható és kezelhető támogató fegyver. Tulajdonképp az LMG-k (könnyű géppuskák) és a SAW-ok (raj támogató fegyver) tartoznak ide. Lehet táras és hevederes is.
A géppuska puskalőszert tüzelő sorozatlövő fegyver. Lehet táras és hevederes is.
Lehet közös halmaz, mivel a golyószórónál a használat módja alapján nevezünk egy fegyvert golyószórónak még a géppuska a lőszer típusa miatt.
Pl. egy orosz PKP Pecsenyeg vagy PKP Bullpup az (könnyű) géppuska és golyószóró is egyben, de a sima, gyors csőcserés PK/PKM álvánnyal általános célú/közepes géppuskának is használható.
A Géppuskához még annyit, hogy van könnyű géppuska - ez a golyószórókhoz tartozik, közepes/általános célú géppuska és nehéz géppuska.
Az általános géppuska még gyalogsági fegyver, de ált. legalább két fő kezelője van - ha más miatt nem, de a tartalék lőszer és esetleg az állvány szállítása miatt.
A nehéz géppuska 20mm alatti, és általában járművön szállítják, mert túl nehéz gyalogsági fegyvernek - bár vannak olyan típusok pl. kínában ill. proto a jenkiknél - amik gyalogos szállításúak, bár harcban még nemigen próbálták ki, hogy ez mennyire jó ötlet..
.....
-....
avagy
Hivatalos definiciot nem tudom, sok evvel ezelott olvastam egy definiciot, amit jonak tartok, es nagyjabol meg emlekszek ra:
Golyoszoro: rovid sorozatok leadasara alkalmas fegyver, legalabb 600 m hatasos lotavolsaggal, 1 fo altal kezelheto, nem teljes loszermennyiseggel 1 fo altal szallithato.
Geppuska: rovid es hosszu sorozatok leadadasara tartosan alkalmas fegyver, legalabb 1200 m hatasos lotavolsaggal, kevesebb mint 20 mm urmerettel.
1934-ig e ketto kozott nem volt atfedes (vagyis vagy gyorsan tulhevult, vagy nehezebb volt, mint amit egy katona elbir), az MG34 forradalmi ujdonsaga volt a harc kozben cserelheto csonek koszonhetoen, hogy egyszerre mindket kategoriaba tartozik.
A koztes loszeren (7.62x39, 5.56) alapulo fegyverek szerintem nem geppuskak, mert nincs meg a szukseges lotavolsaguk.
Szerintem az LMG jo forditasa NEM konnyugeppuska, hanem golyoszoro.
....
.....
illetve.
Mi is a golyószóró pontos, hivatalos definiciója?
Ismereteim szerint ez echte magyar termológia. Szvsz.: karabélylőszerrel tüzelő, rövid és hosszú sorozatok leadására képes, a gépkarabélynál nagyobb hatásos lőtávolságú kézi lőfegyver.
HM mégis ezt csinálja.De az ami tengerészgyalogság rendelte meg az MK48at,ami a Minimi 7,62x51es változata,mert akartak egy combossabb golyószorot is..Dánok most rendszeresitették az M60e6-ot,rajtámogató szerepkörben.A németek az MG5nek szánnak rajtámogató szerepkört is,miközben ugyanerre a szerepre van nekik az MG4 is.Szóval megintcsak lehet vakarózni,hogy akkor most mi a tutti...Kinaiak megoldották a kérdést.Fogták,és kirakták a közepes gp-t a tüzrendszerböl.Na erre varjál gombot(szerintem,ha majd háborúba keverednek valahol,sürgősen visszarakják)
Angolszász terminológia emlékem szerint súly szerint súly és hordozhatóság szerint közelíti meg a kérdést, ott LMG azt jelenti hogy egy ember is tudja hordozni és használni. Így belefér a halmazba a Bren, a Maden a Minimi az M60 etc..
A köztes lőszert tüzelők a squad automatic weapon illetve light automatic weapon alatt futnak, a műszaki szótár szerint....
máshol más a terminológia-rákérdeztem és:
innentől idézek a válaszokból:
Ahogy én a legegyszerűbben le tudnám írni.
A golyószóró egy egy fő (lövész) által is hordozható és kezelhető támogató fegyver. Tulajdonképp az LMG-k (könnyű géppuskák) és a SAW-ok (raj támogató fegyver) tartoznak ide. Lehet táras és hevederes is.
A géppuska puskalőszert tüzelő sorozatlövő fegyver. Lehet táras és hevederes is.
Lehet közös halmaz, mivel a golyószórónál a használat módja alapján nevezünk egy fegyvert golyószórónak még a géppuska a lőszer típusa miatt.
Pl. egy orosz PKP Pecsenyeg vagy PKP Bullpup az (könnyű) géppuska és golyószóró is egyben, de a sima, gyors csőcserés PK/PKM álvánnyal általános célú/közepes géppuskának is használható.
A Géppuskához még annyit, hogy van könnyű géppuska - ez a golyószórókhoz tartozik, közepes/általános célú géppuska és nehéz géppuska.
Az általános géppuska még gyalogsági fegyver, de ált. legalább két fő kezelője van - ha más miatt nem, de a tartalék lőszer és esetleg az állvány szállítása miatt.
A nehéz géppuska 20mm alatti, és általában járművön szállítják, mert túl nehéz gyalogsági fegyvernek - bár vannak olyan típusok pl. kínában ill. proto a jenkiknél - amik gyalogos szállításúak, bár harcban még nemigen próbálták ki, hogy ez mennyire jó ötlet..
.....
-....
avagy
Hivatalos definiciot nem tudom, sok evvel ezelott olvastam egy definiciot, amit jonak tartok, es nagyjabol meg emlekszek ra:
Golyoszoro: rovid sorozatok leadasara alkalmas fegyver, legalabb 600 m hatasos lotavolsaggal, 1 fo altal kezelheto, nem teljes loszermennyiseggel 1 fo altal szallithato.
Geppuska: rovid es hosszu sorozatok leadadasara tartosan alkalmas fegyver, legalabb 1200 m hatasos lotavolsaggal, kevesebb mint 20 mm urmerettel.
1934-ig e ketto kozott nem volt atfedes (vagyis vagy gyorsan tulhevult, vagy nehezebb volt, mint amit egy katona elbir), az MG34 forradalmi ujdonsaga volt a harc kozben cserelheto csonek koszonhetoen, hogy egyszerre mindket kategoriaba tartozik.
A koztes loszeren (7.62x39, 5.56) alapulo fegyverek szerintem nem geppuskak, mert nincs meg a szukseges lotavolsaguk.
Szerintem az LMG jo forditasa NEM konnyugeppuska, hanem golyoszoro.
....
.....
illetve.
Mi is a golyószóró pontos, hivatalos definiciója?
Ismereteim szerint ez echte magyar termológia. Szvsz.: karabélylőszerrel tüzelő, rövid és hosszú sorozatok leadására képes, a gépkarabélynál nagyobb hatásos lőtávolságú kézi lőfegyver.
Naakkor nem egésszen 30éve,amikor az AMD géppisztolyként nevezte meg a szolgálati szabályzat,azt irta a golyószórórol,hogy személyzete az irányzó és a lőszeres katona.És igen,a kiskaliber előnye a kissebb súly.Viszont kissebb tüzerővel fizet érte.Ami időnként hiányzik,ezért mégiscsak lett 7,62es kaliberű Minimi is,meg M60e6,és raj szinten használt PKM is.Te a jelenlegi szolgálati szabályzat szerint értelmezed a kérdést.Csakhogy mint irtam,DP 48M golyószró néven lett rendszeresitve.Feladatköre,használati módja szerint az Mk48,vagy a Negev NG7 eggyértelműen golyószóró,csak éppen nem kiskaliberüek.Szolgálati szabályzatot meg majd hozzáigazitják az élet aktualitásához.Akkor a kisregény PKM egyemberes kiszolgálásról:
A PKM üres tömege 7,5kg,a tartalék cső tömege 2,3kg,egy darab 100 lőszeres rakasz tömege 3,45kg de ebből ugye minimum 5 darab kell*,az alatt nem is érdemes elindulni.Ebből az következik,hogy a géppuskás ha egyedül akarja kiszolgálni a PKM-et akkor összesen 27kg-t kell magával vinnie és akkor még semmi nincs nála csak a PKM meg a lőszere és egy cső.Ha ezek után valaki nekem azt mondja,hogy egy ember képes kiszolgálni a PKM-et akkor a képébe nevetek.Az ugye nem egy emberes kiszolgálás ha a tartalékcsövet meg a lőszer jó részét odaadod a segédirányzónak.Halkan jegyzem meg,hogy a Honvédségben sem egy ember szolgálja ki a PKM-et a rajban,tehát a ti értelmezésetek szerint sem nevezhető könnyű-géppuskának/golyószórónak a PKM.
*Ez csak a behevederezett tűzkész lőszer a rajnál szétosztott ömlesztett nincs benne.
A golyószóró és a könnyű géppuska ugyan az a definíció pedig:Önműködő sorozatlövés leadására alkalmas köztes lőszert tüzelő kézi lőfegyver.
FN MAG,Minimi,M60,vagy maga a PKM hány éves?Mk48 és a Negev meg mai,az MG5 kifejezetten új tipus.És nem a világ fog igazodni a MH szolgálati szabályzatához.Annak kell igazodni a világhoz.AMDvel próbáltam szemléltetni,hogy azért nem egy örök érvényű szentirás a MH szogálati szabályzata.Tekintve,hogy 2018 van...
De ha te full elavult dolgok alapján gondolkozol az abte dolgod csak ne akard megmagyarázni hogy az úgy jó is.
FN MAG,Minimi,M60,vagy maga a PKM hány éves?Mk48 és a Negev meg mai,az MG5 kifejezetten új tipus.És nem a világ fog igazodni a MH szolgálati szabályzatához.Annak kell igazodni a világhoz.AMDvel próbáltam szemléltetni,hogy azért nem egy örök érvényű szentirás a MH szogálati szabályzata.
Az ami tengerészgyalogság M249 mellet használja az Mk48ast,ami a MInimi 7,62es változata,és ugyanabban a szereppkrben használja.Afganisztánban rájöttek,hogy kell nekik egy ilyen LMG is.Minimi első változata 7,62NATO kaliberű volt,és az FAL golyoszóró változata helyett szánták rajtámogató fegyvernek.De a Minimi a nagyobb kaliberben sem lett közepes gp,nem az MAG(M240) kiváltója.Törökök kitartanak a 7,62NATO kaliberű egyéni fegyver mellet,és a rajtámogató fegyver is ilyen kaliberű.Pár éve az MG5öt szánták rajfegyvernek,de azthiszem felfüggesztették a németek a licencátadást,de ennek utána kéne nézzni.Szóval nem szentirás a kaliber szerinti felosztás.Ugyan is ott is akárcsak ahogy én mondtam:
LMG:M249,MG4
MG:M240,MG3,M60
HMG:M2HB
Jé mi alapján osztályozák?Csak nem a lőszer
Namost akkor az M60 az általánosság csimborasszoja,mert simán lehet vele akár válbol is lőni.M60e6 álitólag kigyógyult minden korábbi hibájábol....Dánok rendszeresitették,miután csapatpróbákon jobbnak találták a többi versenyzőnélfelhívták a figyelmeme egy régi hozzászólásra:
http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=83803912&t=9081361
Igazad van, de a könnyűgéppuskát simán lehetne golyószórónak nevezni.Azt kéne felfogni,hogy attól még az M60 géppuska marad,hogy a rajok használják.
Soha nem a felhasználás módja dönti el valamiről,hogy az micsoda.Megint leírom a téli gumis példát:attól,hogy nyáron használod a téli gumit még nem lesz nyári gumi.Az M60-ból sem lesz könnyű géppuska attól,hogy a rajok használják.Vagy ha beversz egy lécbe egy csavart akkor az már szög?Ne bohóckodjunk már.
Igazad van, de a könnyűgéppuskát simán lehetne golyószórónak nevezni.
OK, de akkor annyit még hozzá kéne tenni, hogy annó a gólyószórók puskalőszert tüzeltek, napjainkban meg köztest.Mert a kettő ugyan az.