1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

Gondolatok a légiharcászatról

Diskurzus a(z) 'Egyéb katonai repüléssel, légi harcászattal kapcso' témában - GrGLy által indítva @ 2013. január 6..

 1. dudi

  dudi Well-Known Member

  Igen azért jár az SF is mobillal mert annyira fontosnak tartják...Arról nem is beszélve,hogy bármilyen androidos készüléken működik azaz mobilon nincs más dolgod csak telepíted az ATAK alkalmazást és kész.Ezt is csinálják mert amúgy az ATAK marha praktikus.
   
  Gaudi likes this.
 2. Gaudi

  Gaudi Active Member

  Van mindenféle titkosítás, meg biztonságos csatorna, de az Irániak csak lehozták azt az RQ-170-est, ezt azért érdemes fejben tartani. Nagyon nehéz megmondani sajnos, hogy a sok-sok hálózatos alkalmazás, ami amúgy nagyon megkönnyíti mindenki dolgát valós harci körülmények között mennyire lesz hasznos.
   
  dudi likes this.
 3. rudi

  rudi Well-Known Member

  Az GPS spoofing volt...és azóta azt is megoldották
  Bármilyen alkalmazást telepíthetez a készülékedre. Az nemjelenti hogy föl is engednek a hálózatra. Ha meg nem férsz hozzá a hálózathoz nem kapod meg a legfrissebb adatokat és pláne nem fogsz tudni CAS-t kérni.
   
  molnibalage likes this.
 4. silurusglanis

  silurusglanis Well-Known Member

  Akkor hasra szállt volna.
   
  fip7 likes this.
 5. Szittya

  Szittya Well-Known Member

  Ha egy harcteri alkalmazast fel tudnak torni valojaban nem akkora gond. /gondolom mimd a hirafokeszulekek ujra vannak programozva./ tehat teszem azt egy tamadas elott osszelovik a keszulekeket es a nap folyaman orankent ujralovik azokat a keszulekek valamivel zarva is vannak... Nem akkora gond es ne feljtsuk el hogy nem csucsul hacjer minden geppuskafeszekbe...
   
 6. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Másnak valahogy nem esett le sajnos. A Warthog cult ér és virul.
   
 7. rudi

  rudi Well-Known Member

  Asszim környezetben az A10 a király (nem is értem minek bohóckodnak azokkal a turboprookkal..) de Irán, Kína meg az Oroszok ellen már öngyilkosság lenne.
   
  molnibalage, fip7 and wolfram like this.
 8. wolfram

  wolfram Well-Known Member

  Az a gép nem hasra szállt?


  Ahogy rudi is írja, aszimmetrikus környezetben (és az amcsik utóbbi háborúi, vagyis Irak 2004-től, Afganisztán 2001-től, Szíria 2014-től mind azok) pont megfelelő. A repóraköltsége fele-harmada az F-35-ösnek, közelebb is tud települni a problémás helyekhez (tehát kisebb a reakcióideje) és az OA-X program keretein belül (a részben) a leváltására tervezett nevetséges gépekhez képes jóval nagyobb eséllyel bírja ki a kézifegyverek, a nehézgéppuskák, a 23 mm-es gépágyú, vagy a MANPADS találatát, amikkel egy ilyen környezetben azért találkozhat.
   
  fip7 likes this.
 9. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Olyan kb. fele vagy fele lesz.
  https://www.google.hu/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=1&cad=rja&uact=8&ved=2ahUKEwjOmNytu7PiAhUrmIsKHa9dCV0QFjAAegQICBAC&url=https://timemilitary.files.wordpress.com/2013/04/afcap-data-for-2008-2012.xlsx&usg=AOvVaw39KBqhK9jBZNWYd8m_K9Xc

  A bibi az, hogy jóval lassabban repül, tehát adott reakció idejű CAS esetén vagy több gépet kell reptetni vagy lemondasz erről...

  Már a '80-as évek legvégi '90-es években lassan érkező eszközökkel operáló szovjet csapatlégvédelem ellen is erősen lábremegtetős, ha a Buk-M1, Tor-M1 és Iglát nézzük.
   
 10. comandante

  comandante Well-Known Member

  Ez teljesen nem igaz , az csak megtévesztés volt azóta másikat is lehoztak, van videóis, a felderítésére küldött videójában is bentvoltak mikor a légierő szétlőtte a levittet.
   
 11. comandante

  comandante Well-Known Member

  Sőt van videó mikor az U2 fedélzeti videójában is bent voltak , miközben beszélgettek a pilótával!!!!!
   
 12. wolfram

  wolfram Well-Known Member

  Legyen akkor a fele. :D

  Ha folyamatosan a levegőben tartod a gépeket, tankersupporttal, rotációval, stb. akkor ja, az F-35 gyorsabban ott lehet. Viszont az úgy nagyon drága dolog, pláne aszimmetrikus mókákhoz, ahol a célpont egyszerre gyakran csak 10-20 ellenálló/terrorpista, RPG-kkel, nehézgéppuskával, esetleg pár Toyotával és a ráapplikált 23 mm-essel. Ha viszont nem tartod a levegőben a gépeket, akkor az A-10-essel jóval közelebb tudsz települni, közelebbről szállhatsz fel, mert gyakorlatilag bármilyen, FOB melletti szutyok reptér megfelel az üzemeltetéséhez. Meg hát ott van a fegyverzet is. Az F-35-ös kissé overkill ehhez, mert dobálhatod a drága SDB-t, vagy a még drágább SDB-2-est róla a talpas, vagy max toyotás lázadókra, míg az A-10-esen ott a gépágyú és az APKWS, amik költséghatékony módjai az ilyen típusú hadviselésnek.  Mit hoztak le és milyen gépről van videó?
   
  fip7 likes this.
 13. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Szép elmélet a FOB repter, de az USAF nem csinalja ezt...
  COIN környezetben az A-10 is overkill... Oda nem tuzero, hanem CAP idő kell. ---> Dronok
   
 14. wolfram

  wolfram Well-Known Member


  Igen, a drónokra én is gondoltam. De ha alacsonyan van a felhőalap, pláne dombos, vagy hegyes környezetben és emiatt a drónnak alacsonyan kell repülnie azért, hogy "lássa" a célt, akkor az irányítási lag szerintem gond lehet.
   
 15. Celebra

  Celebra Well-Known Member

  COIN környezetben az orosz S80PT gunship szállitó a jó megoldás+dronok.Amik technokrata ökörsége stratégiai bombázót használni gerillák ellen
   
 16. Terminator

  Terminator Well-Known Member

 17. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Én is látok ilyen linkeket.
  https://www.popularmechanics.com/military/aviation/a25728472/air-force-base-in-a-box/

  És akkora baromság az egész, hogy szavak nincsenek. Lehet, hogy pár megveszkedett ember szerint az...
  Hogy a francba lenne kevésbé sérülékeny? Terroristák ellen 600 km-re? Azoknál nem tök mindegy? De még ott is igaz. Van egy kijelölt, akár bunkeres reptered is, amit akár még helyi légvédelem is véd.

  Ehhez képest kevésbé sérülékeny az, hogy szétszórod őket olyan helyekre, ahol semmi az égvilágon nem védi őket? A dórnok tömeges elterjedésének és a valós idejű info és képtovábbítás korában? Ezek tényleg ennyire hülyék...?

  Egy hasonlattal. Ez kb. olyan, mintha a két emeletes családi házad földszintjén levő garázsodat nem tudnád rendesen zárni, de mondjuk kamera és mozgásérzékelő az még van. Erre te fogod és "biztonságosabb módon" a garázsod tartalmát három ajtó nélküli bódéba szétszórod a megyében, ahol laksz.

  Ezt aztán a fantasztikus ötlet...

  Majd ezt is el kéne olvasnom, csak időm nem volt rá eddig.
  https://www.rand.org/content/dam/rand/pubs/research_reports/RR900/RR968/RAND_RR968.pdf

  A beton kapcsán emlékeim szerint Allesmor és vagy emel írta, hogy ott aztán nem száll se semmi, olyan állapotban vannak.

  Kit érdekel, hogy a legtöbb magyar ember nem tudja? Gondolod, hogy az a szomszéd, aki ki akarja nyírni a gépeket az vak és nem tudja, hogy az országban hol vannak betoncsíkok..? Megáll az ész. Basszus beírod a keresőbe, hogy Magyarország katonai repülőterek és első találat. Honnan tudná? Hát bakker, ha ennyire hülye az ellenfél, akkor oda Gripen sem kell.
  https://hu.wikipedia.org/wiki/Magyarország_repülőtereinek_listája

  Mit értesz 1 osztály NASAMS alatt? Mondjuk 1 db radart és 6 db indítót? Mert kb., ha lenne nagy SAM beszerzés, akkor talán lenne 3 ilyen beszerezve. Ebből 1 db őrizne egy ilyen szutyok kitelepülést? Az lenne csak ám "hatékony" erőforrás használat...

  Taszáron majdnem 15 éve nincs senki. De ennyire nem néztél utána...
  https://hu.wikipedia.org/wiki/MH_Kapos_Bázisrepülőtér
   
 18. pöcshuszár

  pöcshuszár Well-Known Member

  Direkt belinkeltem neked.
  Ha nem használja senki, akkor ezt mire véled:
  Megmondanád, hogy mi a töknek menne oda egy nemzetközi katonai konvoj?
  Persze, hogy nincs állandó jelenlét, de ettől még használható, és látókörben is van. Csak nem reklámozzák.
   
 19. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Egy KONVOJ, az mióta REPULOGEP?
   
 20. Pocok75

  Pocok75 Well-Known Member

  Nézz már kicsit utána ennek a taszári reptér dolognak!! Tudod mi van ott?? Gyorsulási versenyeket tartanak ott nem pedig repülőket bakker!! Szerinted, ha még katonai használatban lenne az amcsik álltal, mekkora esély lenne erre??
   
  molnibalage likes this.

Ezen oldal megosztása