Az ábra éppen azt mutatja, amit bel állított.
Erre próbáltam reagálni csak elb*sztam:
"mikozben ugyanez a raketa tavolodo celra foldkozelben kb. 4(!) km tavolsagra indithato."
Igazából a 100 km nem reális, mert 5-10 km-s magasságban repkednek a 4. gen gépek, és általában hangsebesség alatt.
20+ km-en 1+Mach-al indítva meg az R-24 is közelítené a 100 km-t, ugye ott az egyenes levágott vonal inkább a célravezetés korlátja.
Ami miatt billentyűt ragadtam az a 4 km. Az R-77-s esetén (jó L/D arány, modern hajtómű, "loftolás" képessége stb) miatt jó lesz az akár 10 km-nek is.
Igazából erre akartam reagálni, de közben elkalandoztam, így sikerült XD
Vagyis igazad van, amiota Molni megirta az osszefoglalot, azota rendszeresitettek az R-37-et (2019-ben, az 1989-es elso inditas utan).
De szerintem nem "game changer", mert ekkora hatotavolsag nem kihasznalhato szarazfold felett.
Hát, ukrajnában szárazföld felett állítólag volt 200 km-s találat vele, szóval ezek szerint kihasználható. Az nem mindegy mi lövi ki!
Egy F-16-os általában 10 km alatt, kb. 300 m/s-el grasszál. Lassan is megy, és alacsonyan.
Ezzel szemben egy MIG-31-es 20 km-s magasságon 700 m/s-el tartósan képes repülni.
És itt jön be a föld görbülete. Adott távolságon mennyit hajlik le?
Szerencsére meg tudom mondani.
Az AIM-120/R-77 tipikus 60 km-s lőtávolságán 282 métert
Az orosz R-27ER 120 km-s lőtávolságán 1129 méter
Az AIM-54/R-33-as 160 km-s lőtávolságán 2007 métert
Az R-37-es 390 km-s tesztelt lőtávolságán 11942 métert.
Vagyis az F-16-os a tipikus 10 km-s repülési magasságával nem igazán tudna kihasználni egy R-37-es rakétát, míg mondjuk a 20 km magasan repülő MIG-31-es 8 km-s magasság fölött repülő lég célt (B-52/AWACS/U-2/Tankergép stb... ) simán lelő.
Amúgy 200 km-en még "csak" 3137 méter a föld görbülete, erről a távról lazán megfoghat egy 5-10 km között repkedő F-16-ost.
És az se segít ha mondjuk kb. 20 km-es távon érzékeli az F-16-os a közeledő rakétát és süllyedni kezd, ugyanis az R-37-es aktív radaros, elég nagy radarral...
Ami viszont nagyon jol johet, ha kis magassagon is tudna a 3-szoros hatotavolsagot, de ez nem magatol ertetodo (foleg mert eleg "duci", kb ketszer akkora az atmeroje, mint egy AIM-120-nak, igy kis magassagon nagy lehet a legellenallasa).
Ezek a rakéták tudnak "loftolni" vagyis pálya ívet emelni. Ezzel ritkább levegőben haladnak.
A másik, hogy az R-37 hordozók 10+ km-s magasságban vannak. Hiába érkezik pl. egy ukrán Szu-25-ös 100 méteren, attól még tudnak rá 100+ km-ről indítani. A rakéta nagyrészt 10+ km-en repül majd a végén leível a pályája.
Esetleg van grafikonod, ami osszehasonlitja az R-37-et es az AIM-120C7/AIM-120D-t?
Nincs. De ahogy sűrűsödik a légkör úgy csökkenne az R-37-es előnye. Csak ott éppen nem használják. Nagy magasságból lőnek vele, ívelt pályán a földháttrében repülő célra is. És ebben az R-33 is nagyon jó volt!
Arra gondolj , hogy ezek a kb. 0.1 nm RCS-jű amerikai robotrepülőgépek földháttérben való kilövésére lettek kitalálva. És tudják is.
Egy hagyományos 4. gen gép, ilyen repülési helyzetben meg 10+ nm RCS. Egyszerűen ma már (kb. 40 éve) nem gond nekik a földháttrében lévő cél lelövése. Így nem kell leereszkedniük annak magasságára.