Szolgálati lakások is kellenének: az is vonzó lehet a katonai pályát illetően. Amíg szolgálsz van lakásod a családnak, tudsz félre tenni sajátra. Nem tudom ez mennyire SAFE-elhető, de laktanya rekonstrukcióba talán beletehető...Mivel közeleg a Safe program egyik legfontosabb határideje le irni az en tippmixem ezzel elinditani egy kis eszmecserét.
Nagyon fontos leszögezni hogy én a safe programtól azt várom, hogy kimozditsa a haderőfejlesztést abból a posványos pocsojából amiben most van.
Tegyük fel, hogy az igényelt 6500milliard 100% sikerül kilobbizni és érvényes a program szabályzatának megfelelő eszközöket/szerődés tervezeteket nyújtottunk be.
Akkor az éb vágyam ez lenne:
Első sorban egy nagyobb bérelemelés és az életpáya átdolgozása a hm-ben mert ha nincs ember nincs sereg!
Én úgy tippelem hogy infrára 6500ból durván 1500m menne erre a célra ebbe kb szerintem az összes aktív és tervezet laktanyát feltudnák húzni megfelelő szintre talán még újat is tudnának nyitni, valamint fontos hidak és vasuti átrakodok építése/felújítása is bőven bele férne. Mobil eszközök, hangárok orvosi sátrak, tábori szerelő sátrak stb is bőven belefér.
Sokkal több Skyranger kell - akár olcsóbb kerekes alvázon is. Ezt össze lehet kötni 8x8-as beszerzéssel. Pindur-pandur...khm...Százarföld:Van egy nehéz ddt, hiányos. Reálsan én úgy látom még egy közepes dandárt tudunk magunkból ki izzadni és ezzel ki is fújt.
Nehéz ddt: Mobil légvédelem legalább :18db de jó lenne tartalék ezért 24db skyranger (ez csak a nehéz ddt egyenlőre)

2x24-et biztos hogy vennék ebből: fele láncos, fele kerekes - bár kerekes alapon akár 36-48 is jöhetne. Ilyen drónvadászból sosem elég!
További? Mert már van?-további manpads

Nincs nagy választék amúgy: PIURON - optimális megoldás lenne, de nagyon szar a lengyelekkel a viszony. Nem hiszek ebben...
Gyalog-Mistral - nem a legjobb, de mégis erre fogadnék, mint biztos befutó. Már rendszerben van, sok ország betársulna a rendelsébe
FULGUR - ez a fejlesztés alatt álló olasz Stinger-klón. Előnye hogy állítólag olyanra csinálják hogy bármelyik Mistral-vetőből kilőhető legyen. Hátránya, hogy még nincs kész. Ha az olaszok akik biztos örülnénk egy beszállónak, erős garanciát vállalnak rá, hogy befejezik és leszállítják 2030-as határidőig, akkor érdemes lehet beszállni. Első export vevőként talán jó dealat lehetne kötni...
Átjárónyitó, aknaszedő nagyon kellene-pöre vasuti kocsik ami tatanál ott van mindig készen annyi amennyi nehéz technikánk van
-olyan tehergépjármű amely a leopárdot elviszi a-ból b-be lehetőleg tátra alvázon ha már ennyire kezd realizálódni egy ilyen.
-Tátra teherautók ebből én innen nem tudom megsaccoloni mennyi kéne a nehez ddt-nek vagy ugy anblokk a hm-nek de ha összeségében nézzül szerintem kell majd több körben egy 400-500db
-További Műszaki/utász járművek mivel azokból kevés van.

Eurosatory 2024 - Opening the path for combat units: Rheinmetall unveils its Keiler Next Generation - EDR Magazine
Unveiled at Eurosatory 2024: Rheinmetall designed the next generation of its armoured breaching vehicle, the Keiler NG.

Sokkal több kell! Kell egy olcsó mindenes APC. Lehet 6x6 vagy 8x8. Pl. ott a műszaki ezred meg más támogató egységek: valamivel nekik is kell közlekedni. Náluk is most BTR-van.-tartaléknak egy 20-40 lynx rendelése és ezen felül a huszárfelderítő zlj-nek egy teljes lynx zlj tokkal vonóval ami minimum 60-80db lynxet tartalmaz különféle konfigban szerintem!
-megfelelő felderítő eszközük/kurva sok drón
Közepes Dandár: itt ugye az egyik legfőbb kérdés marad e btr? tegyük fel nem és a safe program keretein belül kiválasztásra kerül az utód itt nem nevezek meg tipust.
-Apc-150-250db közötti számú (ebben benne van a ddt-nek az összes variáns ami kellenifog)
Az ellátmányt sem lehet már teherautóval kivinni az első vonaba: páncélozott járművek kellenek. Bírja ki hogy közelében csapódnak be tüzérségi gránátok meg hogy bele repül néhány drón. Legalább Level 3-4-es védelem kell meg legyen rajta legalább egy RCWS 50-es géppuskával meg esetleg drónok ellen is jó APS.
Sztem a MH APC igénye legalább 400-500 darab. Erre akár egy 6x6 is jó lehet!
Most hogy Babis nyert a cseheknél még jobban nőtt az esélye "Pindur-Pandurnak". Kicsit középszerűnek tűnik ez a járgány, de biztos olcsóbb mint a Boxer. BTR-nél biztos hogy jobb!
Ha nem A8 akkor inkább az olaszokhoz társuljunk be a Pantherbe: hagyjuk a franacba ezt az saját EVO verziót és vegyük meg az övéket!-Harckocsi legalább annyi mint a nehéz ddt-be (nem kötelező elvileg a közepes ddt-be de majd aki jobban ért hozzá helyretesz)
itt vagy be csatlakozunk a leo 2a8 üzletbe vagy szórakozunk tovább a kf51-el kérem a téteket.
Legkézenfekvőbb további PZH lenne. Ha ez túl drága, akkor talán a Donnar vagy az RCH155 lehetne - ezek nagyban megegyeznek a PZH-val. Kerekesnek CAESAR is lehetne, bár az nem egy jó megoldás: sok baj van vele és relative drága.-önjáró tüzérség európai tipus mint égen a csillag itt a politika fog dönteni 18-24db
Megint csak 4iG Tatra vonal miatt a DITA sem kizárt - ezt erősíti a Babis győzelme. Műszakilag gyengébb a DITA mint a PZH - jóval...
További Skyrangerek - minél több!-manpads ide is kell
-mobil légvédelem lehetőleg a közepes dandárt adó kerekes vagy láncos platformon.
Támogató alakulatokhoz is betennék legalább egy 8-12 darabot. Pl a Műszaki ezredet kísérgetni illetve kiépített hídjaikat védeni.
Egy drónelhárító EW-s légvédelmis századot mindenhová betennék.
A gond az hogy NASAM kis részben európai ill. SAFE kompatibilis. FDC meg az indító illetve járművek lehetnak azok.Légvédelem/légierő: nos van van 6+1 üteg ami vagy 6x4 vagy 6x3 vaaagy 6x6 inditó konfigba vettük itt már csak az tudja aki rajta szolgál nem is lényeg de safen belül egy 2-3 üteget behúznék és össze állnék pár országgal hogy integráljunk hozzá valami faszántos össz európai rakétát.
Radar és a rakéta amerikai. Ezeket nem is lehet kiváltani mert megvétózák az amcsik, hogy őket ki akarják hagyni bizniszből.
Meglehet csinálni, de ide saját pénz is be kellen tolni. Hát, az nem nagyon van...
SAMP/T NG - nincs is más európai.-Nagy légvédelem hát itt nem sok opció van de egyes vélemények szerint ennek az országnak minimum ebből a kategorából 3 ütegre van szüksége álzalános ebben a kategoriában egy üteg 6 inditót tartalmaz tehát 18db (+nem ártana tartalék) van olyan vélemény is ha nagyon nincs many akkor ideiglenesen le lehet mennünk 2 ütegre de abban az esetben 8 inditós felosztásban (kb ugyanott vagyunk ki érti ezt xd)

három üteg legalább kellene. 3x4 indítóval. + félüteg tartalék (2-3 indító, 1 radar, 1 FDC)
Nagyobb kérdés a rakéták száma: egy indítóra 8 rakéta megy rá.
Egy töltés 12 indítóra (3x4) 96 rakéta, 18 indítóra 144 rakéta. Ezek darabja kb. 4 millió euró.
Tehát egy töltés minden ütegre 384-576 millió EUR. Sztem két töltésnél több rakétánk nem lesz - elsősorban ballisztikus rakéták ellen használva több talán nem is kell, mert azért azok sem a "fán nőnek" másnak sem...
Vagy legalább minden laktanya legyen körbevéve valamilyen drón zavaróval, hogy civil drónok ne tudjanak közelébe menni.-Laktanyák és kritikus infra védelme dronok ellen ide azzal is kibékülnék ha vennénk még skyrangert minden laktanya kap 3-4-5-6 db mérettől függően aztán azzal olják meg.
Gépenként 8 METEOR meg 12 IRIS-T elég is lenne - ha nem karják ezeket apró drónokra kilőni, hanem komolyabb célpontokra tartogaják: vadászgépek, helikopterek, CM-ek nagyméretű felderítő drónok és repülők.-gripenre meteor és irish-t mindegyikből egy közepes mennyiség bőven elég nem kell átesni a ló túloldalára mert ezt karban is kell tartani ami nagyon drága.
18 gép 12 rakétával 216 IRIS-T rakéta meg 144 METEOR. Ez olyan 600-700 millió EUR-ba fájna kb.
Kellen még levegő-föld fegyverzet! Ebből szűkös a választék a Gripenre - de nagyon!
Csak az amcsi SDB illetve a lézerbombák vannak integrálva. Utóbbi szinte használhatatlan egy igazi háborúban, mert kicsi hatótávja. Utóbbira meg nam kapunk SAFE pénzt. Bár 113 ezer dodos darabár mellett bele kellen férjen, hogyy vegyünk egy 150-200 darabot...
Meg kellene rendelni a SPEAR fegyvercsalád illetve a Brimstone integrációjt a gépeinkre. Ez az egyetlen európai megoldás amive lehet földi cspatokat támogatni meglévő légvédelem mellett.