Haderő fejlesztési tippmix

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

K

kamm

Guest
Egy "Bp. felett csücsülő műhold" az geostacionárius pályát jelentene, aminek a magassága kb. 36000km!! Onnan használható fotókat csinálni?!! A fotózó műholdak általában csak párszáz km (egy részük csak 160-200km) pálya-magasságban működnek, innen lehet értékelhető fotókat készíteni. Ebben a magasságban viszont folyamatosan keringeni kell a Föld körül hogy hasson rá a centrifugális erő, különben lehúzza a műholdat a gravitáció.

A geostat az Egyenlito felett lebegve korozne a Folddel, aminek vegkepp semmi ertelme - te inkabb a geosync palyara gondolsz (ami nyolcasokat ir le a Fold keringeset irva.)
 

Anti

Well-Known Member
2018. december 29.
4 791
12 123
113
Na izgulunk már?

Kecskemét 2030? :D

dims
 

szuvorov

Well-Known Member
2014. május 16.
7 359
22 890
113
Remélem valami értelmes dolog sül ki a találkozóból, mondjuk NASAMS olcsón és semmi más, nem pedig arany áron THAAD, F-35, két Seawolf osztályú tengeralatjáró a Velencei tóra, legrosszabb esetben F-16 A/B, UH-1, M113, M60 az aranynál is drágábban!
 
  • Tetszik
Reactions: zsolti

Masztiff

Well-Known Member
2018. július 4.
4 156
7 938
113
Remélem, ezek lesznek a következő beszerzési sorozatban:
Láncos platform: Puma vs Lynx (88+ db)
Kerekes platform: Patria (Rosomak) vs Boxer (132+ db)


Tüzérségi eszközöknél valakinek véleménye, megérzése? (Aktív katonáknak megjegyzés: úriember biztosra nem fogad...)
 

anonim999

Well-Known Member
2016. március 19.
2 743
4 487
113
Láncos IFV: Puma vagy Lynx (minimum 132 darab)

Kerekes harcjármű: Boxer vagy Rosomak (minimum 132 darab)

Kerekes önjáró löveg: Ceasar ( minimum 24 darab )

Irányított páncéltörő rakéta. Javelin vagy MBDA Milan vagy valamilyen török
 
  • Tetszik
Reactions: svajcibeka

Masztiff

Well-Known Member
2018. július 4.
4 156
7 938
113
Láncos IFV: Puma vagy Lynx (minimum 132 darab) Ez 3 zlj láncos lenne. Én úgy számoltam, hogy a németeknél 1 hk + 2 IFV zlj a nehéz dd gerince.

Kerekes harcjármű: Boxer vagy Rosomak (minimum 132 darab) Egyetértek veled, 3 zlj minimum a közepes dd-nak.

Kerekes önjáró löveg: Ceasar ( minimum 24 darab ) 3 ütegenként jó lenne egy rakétás üteg (8 db MLRS a PzH, és az az izraeli teherautóra szerelt a kerekes) mellé

Irányított páncéltörő rakéta. Javelin vagy MBDA Milan vagy valamilyen török
Ámen
 

anonim999

Well-Known Member
2016. március 19.
2 743
4 487
113
Én úgy tudom, hogy rakéta sorozatvetőt nem tervezünk beszerezni. Sajnos, még erről nem volt nyilatkozat, hogy akarnának. DE kellemesen csalódnék (szükséges egyébként), hogy ha lenne pl. az izraeli Lynx. A tippmixembe ezért nem vettem ezt fel.

Az irányított páncéltörőnél meg a törökre azért tippelek mert a beszerzendő 4 kerekűeknél ( NMS, Ejder Yalcin) van irányított tankelhárító rendszerrel szerelt verzió is. Nem tudhatjuk, mert nincs nyilvános, bejelentett információ erről. De ha esetleg lesz az irányított török - az előbb említett verzióra -, akkor remélem lesz, kell is Javelin, Spike, MBDA Milan.
 

megazez

Well-Known Member
2018. július 22.
7 417
23 612
113
Ideje leporolni a topikot.
Szerintetek megint december 19 környékén jelentenek be? Ki mit vár? Lesz-e idén nagyszabású bejelentés? Rakják meg tétjeiket! :) :hadonaszos:
 
H

Hummen23

Guest
Ideje leporolni a topikot.
Szerintetek megint december 19 környékén jelentenek be? Ki mit vár? Lesz-e idén nagyszabású bejelentés? Rakják meg tétjeiket! :) :hadonaszos:

Török licence alapján hazai 4x4 gyártás. Esetleg az igényeinknek megfelelő változtatásokkal.
 

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
25 691
90 786
113
Ideje leporolni a topikot.
Szerintetek megint december 19 környékén jelentenek be? Ki mit vár? Lesz-e idén nagyszabású bejelentés? Rakják meg tétjeiket! :) :hadonaszos:
Reméljük lesz. Ez egy korrekt csomag lenne. :)

98db Puma
3db KC-390
Elder Jalcin v. NMS Yörük
NASAMS
 

igaziigaz

Well-Known Member
2019. február 11.
351
288
63
Ha a BTR-ek rendszeresített számát nézzük és a csehek darabszámát is érdemes figyelembe venni mert valamiért hasonlóan darabszámozunk, akkor így biztos több Puma lesz mint 100 darab, sőt elképzelhető a licenc gyártás is, és részben ezért is várathat a bejelentése, mert tárgyalhatják a gyártást vagy alkatrész gyártást.
Lynx kizárva mert nem KMW

Mivel mostanság olyan is van, hogy kilóra megvesznek osztrák fegyver céget akár a pandur is elképzelhető, mivel nem megy elég jól a szénája szerintem a cégnek, de kiváló lehet technológia transzfernek a cég és Btr-ek egy jelentős részének leváltásába, de természetesen teljes gyártásban.

Persze inkább esélyes a Boxer, mert KMW elsőszámú piroitást élvez, de valszeg nem fogják engedni semmilyen gyártását így kicsi az esély rá.

Ha Patriát akarnának venni akkor a lengyelek révén már rég meg lehetett volna tenni, de nem teszik így kicsi az esély rá.