Hat hova vezetne az, ha azok, akik adofizetokent eltartjak a katonasagot megtudnak, hogy milyen szolgaltatast kapnak a penzukert?
Szerintem katasztrófa. És ki is fejteném, hogy miért.
A Honvédség elkezdi PR-ja részének tekinteni, hogy mi lett a végeredmény egy olyan barátságos meccsen, amit én nem láttam, hogy bárhol máshol a NATO-ban újságcikkezni szoktak. De mi demokratikusan működünk, legyen minden átlátható, kiadják anyagba, hogy erről írjanak.
Egy derék média munkatárs megkapja mondjuk Szittya által elmondottakat másnap -nem, nem most több év múlva egy fórumon, hanem a miniszter meg a tábornok bejelenti sajtótájékoztatón, hogy ez a mai hírünk- és szerinted milyen anyagot fog az aznapi folyóiratban lehozni ez a sajtó szakember?
Tapasztalatom szerint 10-ből 9-en a hosszú időtávra kitekintést teljesen nélkülözve megírnának egy minősíthetetlen szar anyagot, hogy a mi fiaink legyőzték a világ legjobbjait. Nem, ez nem egy újság. Főleg nem szakcikk. A Magyar Nemzettől kezdve a Magyar Narancsig
mindenki erről beszélne. Mert annak a szakmának lételeme a szenzáció. Azt sokkal kevesebb hirdetésért tudnád eladni, hogy valaki összesíti, hogy
idén hányszor győztünk és hányszor vesztettünk. (Olyat már fel sem hozok, hogy olyan összesítést kiadna egy modern, fiatalos gondolkodású firkász, hogy az elmúlt évek változásait elemezze.)
Mi ezzel a bajom?
Az, hogy a Washington Post egyszer kapja fel a témát és már nem is csak belpolitikai témává vált. Szenátusban és Kongresszusban minimum folyosói beszélgetés lesz, hogy ez ugyan hogy? Mennyi az a pénz, amit fizetni kell azért, hogy
minden egyes hadgyakorlaton az Army kerüljön ki győztesnek?
Na, én ettől tartok. Ezért mondom, hogy rendszeren belül Szittya, Krisss, Dudi és a többiek látják a realitásokat. Kifelé mindenki jókat mond a saját csapatáról... meg a NATO partnerekről is. Belül mindenki reálisabban tudja megítélni, szerintem nem kevés szerepe van ebben annak, hogy nem akarják megbugázni az ilyen hadijátékokat. Csak fejlődni és okulni.
Nekem borzasztó lesújtó véleményem lett arról, mikor egy cikket olvastam arról, hogy a szlovén különleges alakulat megbukott a CREVALon és a nemzetközi hadgyakorlatoktól is eltiltották őket. Nagyon ritkán kerülnek ki ilyenek, az amiatt történt, mert a hadsereg vezetését elzavarták a politikusok és ügyet csináltak belőle. Szerintem Maróth Gáspár is rengeteg mindent elmond a hiányosságokról akkor, amikor úgy érzi, hogy eljött az idő és már nem rombol vele, hanem inkább segít megnyerni a társadalmat a Honvédségnek, hogy ma már nyitottabban láthatjuk, katonák maguknak vásároltak felszerelést, mennyire elképesztő alacsonyra esett a bevethető hk-k száma, stb. Ezek jó példák arra, hogy irányított kommunikációra felhasználnak akár jó szándékkal is ilyen hírek nyilvánosságra hozását.
De nekem nagy félelmem van azt illetően, hogy ha mi politikát vinnénk a hadgyakorlatokba. Ha sajtó cikkeket vársz, akkor az politika lesz, mert reagálniuk kell rá a pártoknak. Szerintem ezt szeretnék elkerülni, nagyon helyesen. Én pár hónapja az egyik újságcikk kapcsán feltettem a kérdést, hogy nem érdekes vajon, hogy az összes újságcikk ahol az oroszok hadgyakorlatáról szól, ott a miniszterüket meggyőzték arról, hogy a fegyveres erők minden percben készen állnak és hatékonyak megvédeni Orosz Anyácskát. Az összes cikk, amit amerikai hadgyakorlatok tanulságairól olvastam arról szólt, hogy valami olyan képességet teszteltek, amit eddig nem és rájöttek, hogy katasztrofális hézagok vannak a pajzson. Aszem Kammm írta rá, hogy de hát tényleg az ilyenek után hasznos fejlesztéseket szavaznak meg az amcsi politikusok, őt az zavarja, hogy túlárazva. És igen, a hadsereg nem hülyeségre kéri ilyenkor a pénzt, de ez a politikai játszma része. a Szenátos boldog, ha a nép azt követei, hogy szavazzon meg még plusz pénzeket. Oroszországban inkább lelövetnék a tábornokot, ha arról pofázna, hogy hol tudnak áttörni a NATO csapatok, mely egységek teljesítenek rosszul. Szlovéniában az első katona elcsapását akarták megértetni a politikusok annak a bizalmas értékelésnek a nyilvánosságra hozásával.
Én azt látom, hogy a világon mindenhol irányított kommunikáció van a védelmi erők kapcsán. És a mi fiaink egy áldott média környezetben készülhetnek egy esetleges háborúra, mert a magyar politikai elit nem akar kibeszélni és napi játékok részévé tenni a Honvédséget. Ez szerintem sokkal jobb, mintha elkezdődne, hogy melyik katonai egység a gyenge és miért olyan gyenge... Miért nem váltják le a vezetőjét, ha nem tudja megoldani... azt, amit a magyar állampolgár nem is ért mélységében. (De ha szóba kerül, akkor a politikusoknak meg válaszolniuk kellene rá valamit.)
Remélem érthetőek voltak a félelmeim.