Hadtörténelem (egyéb konfliktusokkal, háborúkkal kapcsolatos hadtörténeti érdekességek)

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

W

Wilson

Guest
eec10c65edbaa26657c4376a17a73.jpeg

Kilőtt grúz harckocsi 2008 augusztusa Illusztráció: respublikarso.org
 
W

Wilson

Guest
FN DBT gránátvető (Belgium. 1935).

3660961_original.jpg



A tüzérségi lőszerek egyik legszokatlanabb darabja. Ez a belga DBT gránátvető, amelyet 1935-ben fejlesztett ki az FN. Ez a fegyver szinte minden tekintetben egyedülálló, kezdve azzal, ahogyan az energiát a lövedékre továbbítja. Igen, puskapatront használ. Csakhogy ez nem egy üres töltény, ahogy az ilyen esetekben szokás, hanem egy éles töltény. Miért és hogyan tervezték így...

DBT (2)

DBT (3)


Miért - ez érthető, nem kell kétféle lőszert hordani, nem kell attól félni, hogy stresszelnek, hogy vaktöltény helyett éles töltényt helyezel be, és helyben felrobbansz,, de érdekes, a hogyan is. A lényeg az, hogy töltött helyzetben a lövedék a 600 grammos 50 mm-es gránát alján lévő speciális bevágásban pihent. A lövedék nem hatol át a gránát viszonylag vékony talpán.


DBT (4)

DBT (5)


A következő rész a szokásos eset: a lövedék sebessége 75 m/s, és 45°-os dőlésszögnél a lövedék maximális útja 600 méter. Az emelési szög rögzített volt, és a puskapuskán lévő nyíláson keresztül a puskapuskán lévő lőporgázok egy részének a puskától való eltávolításával lehetett a szöget csökkenteni. A célzás során egy speciális gyűrűt kellett elfordítani a kívánt távolságjelzésig, amely megnyitotta a gázkibocsátáshoz szükséges keresztmetszetet.

3662238_original.jpg


A gránát TNT és salétrom keverékével van töltve. Tojás alakú burkolata öntöttvasból és acélból készült, és sárgára van festve. Átmérője 50 mm, hossza 190 mm, súlya 600 gramm. A fegyver percenként 20 lövést tud leadni, maximális hatótávolsága 600 méter, kezdősebessége 75 méter/másodperc.


DBT (7)

DBT (8)


A gránátvető neve DBT, és három feltalálójának nevén alapul: Denys, Bertrand és Troisfontain. Két szabadalmat 1934. március 20-án Brüsszelben jegyeztetett be Denys vezérőrnagy a belga kormány nevében. E szokatlan gránátvetőből két példány maradt fenn: az egyik a brüsszeli Királyi Hadsereg Múzeumában, a másik pedig az Egyesült Királyságban, a nottinghami Pattern Roomban.

A háború alatt a németek által zsákmányolt DBT gránátvetők egy részét átnevezték 5 cm-es Granatwerfer 201(b)-re, de alig használták őket.
 
W

Wilson

Guest
Távol-keleti "küldetés"......

Egy brit Centaur harckocsi tornya, amelyet lőállásként szereltek fel a Hanoi melletti erődítményekre; ~ 1950-es évek elején.

19453137_800.jpg


A Centaur harckocsikat a britek 1945-ben adták át a franciáknak. Az 1945. január 1-jén Reimsben felállított 4. lovasezredhez 12 Mk.VII-es harckocsit adtak át. A brit harckocsik 1946-ig álltak szolgálatban, ekkor selejtezték őket, és az ezred állítólag kapott néhány zsákmányolt német Pz.V Panther harckocsit.

A Centaur harckocsikat később szétszerelték, és tornyaikat az úgynevezett "Line de Latre" erődítményeinek építéséhez használták fel. A Hanoi és Haiphong körüli erődítési vonalat és a köztük lévő közlekedési útvonalakat az 1950-es évek elején építették ki de Latre de Tassigny tábornok kezdeményezésére, aki 1950 decemberében lett Francia-Indokína főbiztosa.

A védelmi vonal 250 erős pontból állt, egyenként 3-6 darabból, amelyek ellenálltak egy 155 mm-es ágyú közvetlen találatának, és legalább egy 10 fős gyalogos osztagnak; a csoport állandó tüzelőpontjait úgy helyezték egymásra, hogy kölcsönös tűztámogatást biztosítsanak. A DOT-okon kívül a rendszer a gátak és megerősített tüzérségi állások rendszeréből állt. Az erődítménycsoportokat olyan utak kötötték össze, amelyek közepes méretű harckocsiknak is ellenálltak.

A Line de Latre az észak-indokínai francia katonai műveletek támaszpontja lett, de nem tudott teljes biztonságot nyújtani Hanoi térségének - a vietmính csapatok behatoltak az építménycsoportok közötti résekbe.
 
W

Wilson

Guest

Handgranaten-Schnellwerfer M.17, az első sikeres gyorstüzelő gránátvető.​



A Handgranaten-Schnellwerfer M.17 néven ismert osztrák-magyar pneumatikus gránátvető (1917 vége) az egyik első sikeres* típusú gyorstüzelő gránátvető, de még nem volt automata. Schnellwurfgranaten M.17 gránátot használt.
A Handgranaten-Schnellwerfer M.17 lőtávolsága kb. 250 méter volt, de nagyon csendes volt.




Colonelcassad
 

phaidros

Well-Known Member
2014. augusztus 9.
11 366
30 869
113
1905. Az orosz Szahalin sziget egyik védője a japán-orosz háborúban

1905_the_defender_of_sakhalin_island_the_russian-japanese_war.jpg

Azért ez elég komoly viselet. De ami jó, az jó... még ma is. Van ugye a vágás védő kesztyű a henteseknél, meg van testet védő.
german-swat-team-members-get-chain-mail-like-antiknife-equipment-1b04d.jpg

 
W

Wilson

Guest
Az elpusztíthatatlan katona, aki őszintén élvezte a háborút

Az elpusztíthatatlan katona, aki őszintén élvezte a háborút​

2021. szeptember 30. 10:00 Paul Skates

Sir Adrian Carton de Wiart közel hat évtizedes szolgálati ideje alatt harcolt a búr háborúban, az első és a második világháborúban, repülőgépét lelőtték, volt hadifogolytáborban, ahonnan megszökött, golyót kapott a koponyájába, a csípőjébe, a lábába, a bokájába, de még a fülét is megroncsolta egy lövedék. Az altábornagyi rangig jutó, Viktória-kereszttel kitüntetett férfi csak az első világháborúban nyolc alkalommal sérült meg, társai elmondása szerint a somme-i csatában a gránátok szegét a fogával húzta ki, s megmaradt kezével dobta el. Önéletrajzi kötetében így írt: „őszintén szólva élveztem a háborút”.


Vissza Afrikába​

Az 1880. május 5-én Brüsszelben arisztokrata családba születő Adrian Carton de Wiart gyermekkorát Belgiumban és Angliában töltötte, mostohaanyja 11 éves korában küldte a ködös Albionba, ahol a bentlakásos római katolikus iskola, az Oratory School padsorait koptatta. 19 éves volt, amikor először tapasztalhatta meg a háború ízét: kalandra vágyva abbahagyta tanulmányait, s Dél-Afrikába utazott, hogy csatlakozzon a brit hadsereg második búr háborúban küzdő egységeihez.

A viktoriánus kor végét jelző búr háborúkban az Egyesült Királyság állt szemben az Oranje Szabadállammal és a Transvaal Köztársasággal. A három évig tartó második búr háború 1902. május 31-én a pretoriai békével fejeződött be, amelynek eredményeként London annektálta a holland származású afrikai telepesek két államát.

Mivel még túl fiatal volt, továbbá nem rendelkezett brit állampolgársággal – és édesapja hozzájárulását sem kapta meg –, Carton de Wiart magát 25 évesnek hazudva („Trooper Carton” álnév alatt) lépett be a seregbe. A tűzkeresztségen átesett ifjút a harcok során két golyó is eltalálta a hasán, illetve az ágyékán, ami miatt haza kellett térnie Angliába. A legtöbb embernek ez a kellemetlen élmény örökre elvette volna kedvét a háborúsditól, azonban Carton de Wiart alig várta, hogy ismét a frontra kerüljön. Erre azonban csak 15 év múlva került sor.

35230.jpg


Az 1904–1914 közötti időszak Carton de Wiart pályafutásának csúcsa volt: miközben sokat lovaspólózott, 1904-ben Henry John Thoroton Hildyard főparancsnok segédtisztje, majd három évvel később VII. Edvárd angol királynak hűséget fogadva brit alattvaló lett. 1908-ban elvette Friederike Maria Karoline Henriette Rosa Sabina Franziska Fugger von Babenhausen grófnét, akitől két lánya született.

Az első világháborúban Wiart már brit állampolgárként vett részt, s kezdetben a kelet-afrikai szomáliföldi tevés alakulatok kötelékében az ellenséges dervis állam erői (és vezetője, Mohammed Abdullah Hasszan, az „Őrült molla”) ellen küzdött. Egy erődítmény megrohamozása során golyót kapott a karjába és az arcába is, aminek következtében elveszítette bal szemét és fülének egy részét. A harcok során nyújtott teljesítményéért viszont 1915. május 15-én megkapta a Kiváló Szolgálatért Érdemrend (Distinguished Service Order) kitüntetést.

A Carton de Wiart mellett szolgáló Lord Ismay 1964-ben ekként idézte fel emlékeit: „Szörnyű fájdalmai lehettek, az orvosok semmit sem tudtak tenni a szeme világának megmentéséért, gyakorlatilag haldoklott, s mi nem akartuk magunk mellől elengedni. Miután jobban lett, úgy gondolom, szemének elvesztését áldásnak tartotta, hiszen így visszakerülhetett Európába, ahol – mint mondogatta – az igazi küzdelem zajlott”.

A kórházban saját pizsama várta​


A férfi visszatért Angliába, s egy Park Lane-i idősek otthonában lábadozott, ahová egyébként minden egyes alkalommal visszakerült, ha újabb sérülést szerzett. Mivel ez rendszeressé vált, az ápolónők mindig a saját pizsamájával és egyéb tárgyaival várták a nyolc alkalommal is visszatérő katonát. Carton de Wiart hamarosan üvegszemet kapott, amelyet sohasem bírt elviselni, s a szóbeszéd szerint egy alkalommal annyira törte a szemüregét, hogy kidobta a taxiból. Ezt követően kezdett fekete szemfedőt viselni.

35231.jpg


1915 májusában már a nyugati fronton látjuk viszont, ahol három gyalogsági zászlóaljat és egy dandárt irányított. A második ypres-i csatában az ellenséges németek által megindított tüzérségi támadás két ujját is letépte, és súlyos sérülést szenvedett a bal karján. Kezdetben a sebészek nem akarták levágni a kezét, ám az év végén végül mégis az amputáció mellett döntöttek. A kedvét ez sem szegte különösebben: „Őszintén szólva élveztem a háborút; sok rossz és jó pillanatot szerzett nekem, ahogyan bőséges izgalmakat is” – írta Happy Odyssey (Boldog Odüsszea) című önéletrajzi kötetében.

„A sérülései és testi fogyatékosságai sohasem hátráltatták, sokkal inkább inspirálták őt. Igazi példa a mai katonák számára” – mondta róla Thomas O'Donnell zászlós, aki a Scots Guards első zászlóaljával teljesített szolgálatot Afganisztánban.

Miután Carton de Wiart még egyszer meggyőzte a csodálkozó orvosokat alkalmasságáról, 1916-ban a gloucestershire-i ezred nyolcadik zászlóalja élén a somme-i csatában valóságos legendává vált. A szemfedős, bajszos, félkezű parancsnoknak a beszámolók szerint olyan kisugárzása volt, hogy katonái félelme elmúlt. A La Boiselle faluért folyó heves harcok közepette a másik három antantvezetőt kiiktatták a németek, így az összes egység Carton de Wiart irányítása alá került, aki a személyesen vezetett támadásokkal végül megtörte a német ellenállást. Tetteiért kapta meg 1916-ban az altisztek és közkatonák számára alapított Viktória-keresztet.

35232.jpg


Néhány történész szerint Carton de Wiart – aki a harmadik ypres-i csatában csípőlövést kapott, Cambrai-nál lábon, Arrasnál pedig fülön lőtték, míg a Somme mentén folyó harcok során a koponyáját is találat érte – bátorsága időnként a nemtörődömség határát súrolta, és sokszor átgondolatlan utasításokat osztogatott. Timothy Bowman, az első világháború történetét kutató szakember szerint a parancsnok bátor katona és hatékony, valamint jól képzett vezető volt, azonban az a „szokása”, hogy állandóan az első sorban akart küzdeni, s ezért gyakran meg is sérült, nem sok jót ígért arra nézve, hogy egy egész hadosztályt is képes lenne-e irányítani.

 
W

Wilson

Guest

Még a hatvanas éveiben is​

Hiába a 4 évnyi értelmetlen, több mint 16 millió halottat maga után hagyó esztelen öldöklés, Carton de Wiartra várt még egy háború. A lengyeleknek ugyanis nagy szüksége volt a több fegyveres konfliktust megjárt brit tapasztalataira, aki így hamarosan Kelet-Európában találta magát.

Az ukrán és a lengyel nacionalisták közötti ellentétek elsimításán dolgozó veterán a szovjet–lengyel háborúról jelentett, többször járt a frontvonalon, és rendszeres kapcsolatban volt a pápai nunciussal, Achille Ratti bíborossal, a későbbi XI. Piusszal. Hamar kivívta a lengyelek szimpátiáját, amiért elismerte Varsó igényét Kelet-Galíciára, valamint szoros kapcsolatot ápolt a lengyelek vezetőjével, Piłsudski marsallal.

Az újjászülető Lengyelország hadserege nagy győzelmet aratott: a győztes varsói csata nyomán Lengyelország Szovjet-Oroszországgal 1921-ben megkötötte a rigai békét, amelynek eredményeként területe 388 900 négyzetkilométer lett, jóval nagyobb, mint korábban remélték. A lengyelek győzelmével a brit katonai misszió is befejezte munkáját, Carton de Wiart 1923. december 19-én szerelt le tiszteletbeli vezérőrnagyi rangban.

35234.jpg


1924 és 1939 között Carton de Wiart békében élt Lengyelországban (prostyńi birtokáról évente járt vissza Angliába a téli hónapokban), az idilli éveknek azonban az 1939. szeptember 1-jén kezdődő lengyelországi hadjárat véget vetett. A második világháború kitörése után visszatért Angliába, és kinevezték a lengyelországi brit katonai misszió vezetőjévé, de küldetése nem sokáig tartott: ahogy a lengyel ellenállás egyre gyengült, Carton de Wiart evakuálta a brit misszió és a lengyel kormány tagjait. Autókonvoja a román határ felé vette az irányt, miközben az úton a Luftwaffe támadta, s miután a kelet-európai országban nem érezte biztonságban magát, a letartóztatásától tartva – hamis papírokkal – repülőre ült.

1940 áprilisában Norvégiába küldték, ahol a namsosi – rosszul előkészített – angol–francia partraszállást és Trondheim városának haditengerészeti támadását kellett levezényelnie, de a hadművelet a szövetséges csapatok evakuálásával végződött. Carton de Wiart később egy rövid ideig Észak-Írországban állomásozott, majd 1941 áprilisában Jugoszláviába rendelték, azonban repülőgépét lelőtték a Földközi-tenger fölött. A zuhanást szerencsésen túlélte, ám mikor kiúszott a partra, az olaszok elfogták.

Jóllehet ekkor már a hatvanas éveiben járt, Carton de Wiart többször is próbált megszökni a fogolytáborból. Egy alkalommal sikerült átmásznia a kerítésen, s nyolc napig – olasz parasztnak öltözve – bujkált az erdőkben, azonban öltözékével, valamint a megcáfolhatatlan ténnyel, miszerint távolról sem nézett ki olasznak, és olaszul egy árva szót sem tudott, hamar feltűnt a hatóságoknak, ismét elfogták.
35233.jpg


1941 és 1943 között volt olasz hadifogságban. '43 augusztusában váratlanul kiszabadult, a római kormány ugyanis őt bízta meg azzal, hogy juttassa el a brit hadseregnek az olasz–angol különbékéről szóló üzenetet. Mikor Lisszabonba ért, visszament Londonba, de sok nyugta nem volt: előbb részt vett az 1943-as kairói értekezleten, majd Kínába küldték, ahol Winston Churchillt képviselte a Csang Kaj-sek kínai vezetővel történő tárgyalásokon egészen 1947-ig.

Churchill valóságos csodálója volt Carton de Wiartnak, a „lovagiasság és a becsület élő példájaként” emlegette, s kérésére még az önéletrajza előszavába is írt néhány sort. Mikor 1945 júliusában Clement Richard Attlee váltotta Churchillt a kormányfői bársonyszékben, arra kérte Carton de Wiartot, hogy maradjon Kínában. Carton de Wiart 1947 októberében vonult nyugállományba tiszteletbeli altábornagyi rangban.
A nyughatatlan katona 1947-es nyugdíjazása után az írországi Cork megyében telepedett le, ahol szabadidejének zömét horgászattal töltötte. 1963-ban, 83 éves korában távozott az élők sorából.


 

gacsat

Well-Known Member
2010. augusztus 2.
16 696
14 667
113

Még a hatvanas éveiben is​

Hiába a 4 évnyi értelmetlen, több mint 16 millió halottat maga után hagyó esztelen öldöklés, Carton de Wiartra várt még egy háború. A lengyeleknek ugyanis nagy szüksége volt a több fegyveres konfliktust megjárt brit tapasztalataira, aki így hamarosan Kelet-Európában találta magát.

Az ukrán és a lengyel nacionalisták közötti ellentétek elsimításán dolgozó veterán a szovjet–lengyel háborúról jelentett, többször járt a frontvonalon, és rendszeres kapcsolatban volt a pápai nunciussal, Achille Ratti bíborossal, a későbbi XI. Piusszal. Hamar kivívta a lengyelek szimpátiáját, amiért elismerte Varsó igényét Kelet-Galíciára, valamint szoros kapcsolatot ápolt a lengyelek vezetőjével, Piłsudski marsallal.

Az újjászülető Lengyelország hadserege nagy győzelmet aratott: a győztes varsói csata nyomán Lengyelország Szovjet-Oroszországgal 1921-ben megkötötte a rigai békét, amelynek eredményeként területe 388 900 négyzetkilométer lett, jóval nagyobb, mint korábban remélték. A lengyelek győzelmével a brit katonai misszió is befejezte munkáját, Carton de Wiart 1923. december 19-én szerelt le tiszteletbeli vezérőrnagyi rangban.

35234.jpg


1924 és 1939 között Carton de Wiart békében élt Lengyelországban (prostyńi birtokáról évente járt vissza Angliába a téli hónapokban), az idilli éveknek azonban az 1939. szeptember 1-jén kezdődő lengyelországi hadjárat véget vetett. A második világháború kitörése után visszatért Angliába, és kinevezték a lengyelországi brit katonai misszió vezetőjévé, de küldetése nem sokáig tartott: ahogy a lengyel ellenállás egyre gyengült, Carton de Wiart evakuálta a brit misszió és a lengyel kormány tagjait. Autókonvoja a román határ felé vette az irányt, miközben az úton a Luftwaffe támadta, s miután a kelet-európai országban nem érezte biztonságban magát, a letartóztatásától tartva – hamis papírokkal – repülőre ült.

1940 áprilisában Norvégiába küldték, ahol a namsosi – rosszul előkészített – angol–francia partraszállást és Trondheim városának haditengerészeti támadását kellett levezényelnie, de a hadművelet a szövetséges csapatok evakuálásával végződött. Carton de Wiart később egy rövid ideig Észak-Írországban állomásozott, majd 1941 áprilisában Jugoszláviába rendelték, azonban repülőgépét lelőtték a Földközi-tenger fölött. A zuhanást szerencsésen túlélte, ám mikor kiúszott a partra, az olaszok elfogták.

Jóllehet ekkor már a hatvanas éveiben járt, Carton de Wiart többször is próbált megszökni a fogolytáborból. Egy alkalommal sikerült átmásznia a kerítésen, s nyolc napig – olasz parasztnak öltözve – bujkált az erdőkben, azonban öltözékével, valamint a megcáfolhatatlan ténnyel, miszerint távolról sem nézett ki olasznak, és olaszul egy árva szót sem tudott, hamar feltűnt a hatóságoknak, ismét elfogták.
35233.jpg


1941 és 1943 között volt olasz hadifogságban. '43 augusztusában váratlanul kiszabadult, a római kormány ugyanis őt bízta meg azzal, hogy juttassa el a brit hadseregnek az olasz–angol különbékéről szóló üzenetet. Mikor Lisszabonba ért, visszament Londonba, de sok nyugta nem volt: előbb részt vett az 1943-as kairói értekezleten, majd Kínába küldték, ahol Winston Churchillt képviselte a Csang Kaj-sek kínai vezetővel történő tárgyalásokon egészen 1947-ig.

Churchill valóságos csodálója volt Carton de Wiartnak, a „lovagiasság és a becsület élő példájaként” emlegette, s kérésére még az önéletrajza előszavába is írt néhány sort. Mikor 1945 júliusában Clement Richard Attlee váltotta Churchillt a kormányfői bársonyszékben, arra kérte Carton de Wiartot, hogy maradjon Kínában. Carton de Wiart 1947 októberében vonult nyugállományba tiszteletbeli altábornagyi rangban.
A nyughatatlan katona 1947-es nyugdíjazása után az írországi Cork megyében telepedett le, ahol szabadidejének zömét horgászattal töltötte. 1963-ban, 83 éves korában távozott az élők sorából.


Miért tiszteletbeli?
 

Masztiff

Well-Known Member
2018. július 4.
4 156
7 938
113

Promotions​


1916-07-18Temporary Lieutenant-Colonel
1917-01-12Temporary Brigadier-General
1920-07-27Brevet Colonel
1921-01-01Local Major-General
1922-06-21Colonel (Dated back to 1920-07-27)
1923-04-01Reverted to Colonel
1923-12-19Granted the honorary rank of Major-General
1939-11-28Local Major-General
1940-11-28Temporary Major-General
1944-10-09Acting Lieutenant-General
1944-10-09War Substantive Major-General
1944-10-09Temporary Lieutenant-General
1947-10-03Granted the honorary rank og Lieutenant-General
https://generals.dk/general/Carton_de_Wiart/Adrian/Great_Britain.html
 
W

Wilson

Guest

Ötméteres teherautó Škoda 6MT/6MTP6.....​




Škoda 6MT,

1934-ben a Skoda cég tervezői bemutatták a Škoda 6MT autót és annak összkerékhajtású 6MTP6-os változatát, még akkoriban is teljesen szokatlan elrendezéssel: léghűtéses boxermotorral, 3650 cm³ térfogattal és 43 LE teljesítménnyel. . közvetlenül egy nagyon rövid kabin alatt / mögött található. Olyan alacsony, hogy még normál oldalajtót sem kapott. a vezetőajtó elöl, a fülke bal (személy, jobbkormányos) részében helyezkedett el.​

Škoda 6MTP6 37 mm-es páncéltörő fegyverrel

A gép hossza mindössze 5040 mm. Egy összkerék-meghajtású hatkerekű jármű alapjának lecsökkentése természetesen rendkívül hasznosnak bizonyult a szempontból. terepjáró képesség, ami a gép fegyverhordozóként való használata esetén rendkívül hasznos volt. Kezdetben géppuskahordozót szerettek volna beszerezni, de a jármű paraméterei
(2000 kg teherbírás és 3 tonnáig terjedő húzóerő) lehetővé tették a kísérleteket tüzérség felszerelésével - egy 37 mm-es Škoda vz páncéltörő fegyverrel. .34 UV .​

40 mm-es légelhárító fegyver egy Škoda 6MTP6 hátuljában

Még egy 40 mm-es gyorstüzelő légvédelmi ágyúval is próbálkoztak . Azonban még a kísérletek sem jártak sikerrel - akkoriban még nem volt világos az ilyen megoldások értelme, és amikor végre sikerült - a Škoda 6MTP6 futóműve már reménytelenül elavult.​

Colonelcassad
 

Király Fika

Well-Known Member
2019. március 22.
2 904
4 743
113
Nem tudom, hogy erről a videóról délkeleti szomszédaink mit mondanának:
Mint ahogy a viccben van:
Én csak azt szeretném mondani, hogy mikor mi idejöttünk a Kárpát-medencébe, az éjszaka ellopták a románok a lovainkat.
A román küldöttnek már vörös a feje! Üvöltve kifakad:
- De hiszen akkor mi még itt sem voltunk!
Ez nem a gyűlöletkeltés része, pusztán történelem.