Hajók elleni rakéták

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Vlad

Well-Known Member
2020. november 22.
1 885
7 114
113
Roketsan Robotrepülőgép ÇAKIR, amely lehet indítani a szárazföldi, haditengerészeti, és, a légi platformok, van beállítva, hogy lesz egy új erő multiplikátor fegyveres erők a legmodernebb funkciók és hatékony robbanófej.


Roketsan továbbra is új koncepciókat hoz létre a csatatéren az új technológiáival. A ÇAKIR – a Roketsan új robotrepülőgép – rögzített és forgószárnyú repülőgépekről, Assault pilóta nélküli légi járművekről (AUAVs)/UCAV-król, AUSV-król, taktikai kerekes járművekről és haditengerészeti platformokról indítható, és operatív sokoldalúságot kínál szárazföldi és felszíni célpontok ellen. A több mint 150 kilométeres hatótávolsággal rendelkező ÇAKIR célpontjai közé tartoznak a felszíni célpontok, a parthoz közeli szárazföldi és felszíni célpontok, a stratégiai szárazföldi célpontok, a terepi célpontok és a barlangok.

1ufrhcd.jpg


A Kale Arge által kifejlesztett hazai és nemzeti KTJ-1750 turbósugaras motorral és a tervezés által hozott agilitással felszerelt ÇAKIR könnyedén elvégzi a küldetéstervezés során meghatározott 3D-s útpontokkal járó feladatokat. Egyedülálló robbanófejjel és találati pontválasztási funkcióval a Robotrepülőgép nagy pusztító erőt kínál az ellenséges célpontok ellen. A ÇAKIR a fejlett középfázisú és végfázis-irányító rendszereknek köszönheti azt a képességet, hogy minden időjárási körülmények között nagy pontossággal támadja meg a célokat. A hálózatalapú adatkapcsolat megkönnyíti a Man-in-the-Loop képességet a célfrissítéshez, a támadáshoz/újratámadáshoz a repülés közbeni lehetőség és a küldetés megszakításához. A ÇAKIR legkiemelkedőbb jellemzői a következők: kialakítása, amely lehetővé teszi a platform számára, hogy több hasznos terhet szállítson akár négy rakétáig, és képes arra, hogy raj koncepció küldetéseket hajtson végre kommunikáló rakétákkal.

A raj koncepció, amelyen keresztül több rakétával összehangolt támadási forgatókönyvek engedélyezettek, felhasználható az ellenséges védelmi rendszerek leküzdésére, és nagy hatékonyságot biztosít egyetlen vagy több célponttal szemben. A ÇAKIR egyedülálló kialakításának köszönhetően nagy túlélést kínál a kereten használt radarelnyelő anyaggal. A ÇAKIR szupertengeri lefölözésére és terepmaszkolására való képessége radarelnyelő szerkezettel kombinálva minimalizálja az ellenséges légvédelmi rendszerek észlelhetőségét. Az Antijam GNSS-nek és az magasságmérővel támogatott tehetetlenségi navigációs rendszerének köszönhetően a ÇAKIR intenzív elektronikus elakadás esetén is folytatja pályáját.

A Roketsan erőforrásaival kezdeményezett hazai és nemzeti ÇAKIR cirkálórakéta tervezési tanulmányai folytatódnak, az első teszteket 2022-re tervezik, és a platform integrációját 2023-ra tervezik.
gmfm8yz.jpg

8bzht3i.jpg


A ÇAKIR Robotrepülőgép 2022. március 31-i kilövési találkozójának keretében Roketsan és Kale Arge szerződést ír alá a Nemzeti Turbojet Engine Development-ről. Az aláírási ceremónia, amelyen részt vesz a török védelmi iparágak elnöke Prof. Dr. İsmail Demir, Roketsan elnöke az igazgatóság Prof. Dr. Faruk Yiğit, Roketsan vezérigazgatója Murat İkinci és a Kale Group alelnöke az igazgatóság Osman Okyay, kiterjed a fejlesztés és szállítás a KTJ-1750 turbojet motor kell használni a Robotrepülőgép ÇAKIR.

kktwzzm.jpg


Technical Specifications of ÇAKIR
Range150 + km
Missile Weight≤ 275 kg (Without Booster)
≤ 330 kg (With Booster)
Missile Diameter≤ 275 mm
Missile Length≤ 3.3 m (Without Booster)
≤ 4.1 m (With Booster)
Warhead Weight70 kg
Warhead TypeHigh-Explosive Semi-Piercing Blast Fragmentation Thermobaric
Flight EngineTurbojet Engine
BoosterSolid Fuel Launch Engine
Navigation SpeedHigh Subsonic (Mach 0.75–0.85)
GuidanceMid-Phase Guidance:
· Inertial Navigation System
· Antijam Global Navigation Satellite System (GNSS)
· Radar Altimeter
· Barometric Altimeter
· Terrain Referenced Navigation System
Terminal Phase Guidance:
· Imaging Infrared-IIR
· RF Seeker
· Hybrid (IIR+RF) Seeker
DatalinkNetwork-Based Bidirectional Datalink
PlatformsFixed and Rotary Wing Air Vehicles, UCAVs, AUSVs, Tactical Wheeled Land Vehicles, Surface Platforms

3r9fx0z.jpg


 

Aladeen

Well-Known Member
2021. július 17.
18 665
35 800
113
Az UA-k ezek szerint nem csak a Brimstone -t, hanem Harpoon Block II -t is kapnak.
És ha megegyeznek, akkor Blue Spear-t és NSM-t is .

Ezek közül NSM alkalmas földi célpontok ellen is. A Kercsi-szoros hídjának szétlövése komoly fegyvertény lenne ukrán részről, de akár a Krímben horgonyzó hajókat is elérhetik...
 

hendrick

Well-Known Member
2018. június 30.
2 813
4 986
113
Ballisztikus rakétával hajót a kikötőben ...
 
W

Wilson

Guest
Brit "Spike NLOS" :)
Ha egy tucatot ráküldenek egy rombolóra talán kiég annyira, hogy elsüllyedjen. Tűzoltásban, kármentésben elég bénák az oroszok a Moskva esetét látva...
Így alkalmazva a Brimstone hatótávolsága 10-12 km nem gondolnám, hogy az oroszok egy hadihajóval ilyen közel mennének a parthoz, de egy desszant hajó ellen pusztító eszköz, de szerintem, az ukrik ezeket a rakétákat leginkább szárazföldi célpontok ellen fogják használni.
 

SirHiggins

Well-Known Member
2018. november 13.
14 623
21 321
113
Nem fogok még 40 percet fent maradni, hogy válaszolhassak :D

@Ooorky
Vagy nem lőszerraktár volt, hanem mellé ment és a böszme, nem erre tervezett rakéta pukkant ekkorát?
Mint Duckr. is írta, ez elég nagy jószág.

+Oroszok gyakorlótérnek használják az ukrajnát, légierő is napi szinten lövöldözget rájuk mindenféle cuccot, ukrán flottát nehezen tudnák támadni.
-Lehet, viszont akkor ismerjük el, hogy szarnak a civil veszteségekre és feladatra nem alkalmas dolgokat hajigálnak
(ebből a szempontból tök mindegy, hogy azért mert kifogynak a precből vagy mert tesznek rá)
 

enzo

Well-Known Member
2014. augusztus 4.
12 962
32 246
113
+info a Kh-22 szföldi szerepléséhez


Szerintem nem vethető be a H-22 szárazföldi célpontok ellen, a H-32 modernizált verzió igen. Elvileg 2018-20-ban 32 db-ot átépítettek erre a verzióra. Azóta talán többet is.
 

SirHiggins

Well-Known Member
2018. november 13.
14 623
21 321
113
Szerintem nem vethető be a H-22 szárazföldi célpontok ellen, a H-32 modernizált verzió igen. Elvileg 2018-20-ban 32 db-ot átépítettek erre a verzióra. Azóta talán többet is.
M,MA,MP -t miért ne lehetne használni?
Mindenhol ezeket írták eddig, a mostani és megelőző használatkor is.
 

enzo

Well-Known Member
2014. augusztus 4.
12 962
32 246
113
M,MA,MP -t miért ne lehetne használni?
Mindenhol ezeket írták eddig, a mostani és megelőző használatkor is.

Szerintem azoknak az inerciális vezérlése annyira pontatlan volt, hogy értelmetlen volt atomtöltet nélkül alkalmazni. Eleve légi indítású, amikor akkoriban a fix indítású rakéták is több 100 m-es szórásúak voltak.